układamy biszkopty. Wylewamy gęsty i ciepły budyń, wyrównujemy. Układamy delicje, dociskamy. Odstawiamy do wystudzenia budyniu. Galaretkę rozpuszczamy w 150 ml wrzątku, mieszamy, odstawiamy do studzenia. Do wysokiego naczynia wlewamy kremówkę, ubijamy na sztywno. Do ubitej wlewamy wystudzoną, ale płynną galaretkę, cały czas miksujemy do połączenia składników. Wylewamy na delicje, rozprowadzamy. Posypujemy tartą czekoladą, odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego
Ostra na Słodkogram herbatników - petitków 3 łyżki rozpuszczonego, wystudzonego masła 400 gram - 1 puszka masy krówkowej ( u mnie o smaku słonego karmelu ) 125 gram serka mascarpone 300 gram śmietanki kremówki 30 % 2 łyżki cukru pudru 2 dojrzałe, słodkie banany sok z cytryny 1/2 opakowania śmietan - fixu 50 gram czekolady deserowej lub mlecznej Wykonanie: Ciasteczka blendujemy na piasek, dodajemy rozpuszczone masło
Kronika Piekarnikajagód lub borówki 4 łyżki wody 4 łyżki nasion chia 1 łyżka syropu z agawy (lub innego słodzidła) ok. 100 g dowolnego jogurtu (u mnie skyr) 100 ml śmietanki kremówki 80 g gorzkiej czekolady (użyłam 65% kakao) Wykonanie: Borówki lub jagody zalewamy wodą. Część owoców można rozgnieść widelcem, żeby puściły sok. Dosypujemy chia i syropu z agawy. Mieszamy i przekładamy
Relaxtimepoprzestaniecie. ciasto migdałowe: 2/3 szklanki cukru kokosowego 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki migdałów mielonych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 jaj wielkość M krem: 700 ml kremówki 250 g serka mascarpone 100 ml likieru kawowego 3 łyżeczki żelatyny 100 g kawy capuccino proszek 3 łyżki cukru kokosowego reszta składników: 200 ml likieru kawowego
wesoła kuchniaserowy przepis. Cieszcie swoje podniebienia! Składniki spód 200 g herbatników 2 łyzki oleju słonecznikowego masa serowa 1 kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego 250 g serka ricotta 100 g śmietanki kremówki 5 jajek 1 i 1/2 szkl cukru pudru sok i skórka otarta z 1 dużej cytryny sok z 2 limonek i skórka z 1/2 limonki kropla olejku pomarańczowego kropla olejku
Raj dla Podniebieniaskosztujemy czegoś smacznego, od razu czujemy sie lepiej? Oto taka propozycja. Letni deser z owocami. Składniki ( na 6 – 8 sztuk) 1 paczka dużych biszkoptów 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 200 g białej dobrej czekolady 150 g świeżych malin 1,5 łyżeczki oleju winogronowego dekoracja maliny, poziomki, mięta Wykonanie Czekoladę stapiamy w rondelku w kąpieli wodnej. Dodajemy
Raj dla Podniebieniaspód 150 g herbatników kakaowych 5 łyżek whisky 2 łyżeczki oleju masa serowa 900 g twarogu półtłustego 150 g stopionej czekolady 70% kakao 3 duże jajka 150 g śmietanki kremówki 100 g suszonych śliwek (namoczonych wcześniej w whisky) 1 szklanka + 1 płaska łyżka cukru pudru wierzch – polewa czekoladowa 1 łyżka masła 1 łyżka cukru pudru 2 kopiate łyżeczki kakao
Raj dla Podniebieniamarchwi 2 korzenie pietruszki kawałek selera szyjka indycza 1/2 łyżeczki kolendry 2 łyżeczki świeżego tartego imbiru szczypta curry 1 szklanka mleczka kokosowego 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% parmezan tarty sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek Wykonanie W garnku umieść szyjkę indyczą, obrane korzenie pietruszki oraz seler. Zalej wodą (1,5l) i gotuj. Marchew obierz, podziel na części
Raj dla Podniebieniazrobić ten deser na sposób podstawowy. Dziś przedstawiam przepis na klasyczny crème brûlée, który w zasadzie robię najrzadziej, a szkoda! Składniki (na 3 porcje) 3 żółtka 250 ml śmietanki kremówki (użyłam 30%) 1,5 łyżki cukru pudru ziarenka z 1/3 laski wanilii dodatkowo 3 łyżki brązowego cukru do karmelizacji maliny Wykonanie Żółtka wbijamy do miseczki, mieszamy rózgą razem z cukrem
Raj dla Podniebieniaselera, pora i kapusty włoskiej 2 liście laurowe 3 ziarnka ziela angielskiego 2 rozgniecione ząbki czosnku zupa grzybowa 400 g suszonych grzybów 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka śmietanki kremówki 1,5 łyżki mąki pszennej 1 cebula 3 łyżki masła sól, pieprz do smaku 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie) 100 g makaronu łazanek Wykonanie Do dużego garnka wlewamy
Raj dla PodniebieniaPolecam. Jedzcie do woli. Składniki na 2 porcje 250 g zielonego makaronu szpinakowego (foglie d’ulivo agli spinaci) 100 g wędzonego boczku garść startego parmezanu 100 g śmietanki kremówki 30% 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 300 g mleka szczypta pieprzu / sól do smaku / szczypta gałki muszkatołowej Wykonanie Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Boczek kroimy
Raj dla Podniebieniatrudności : łatwe Czas przygotowania : ok 15 minut Czas wykonania : ok. 3,5 godziny (wliczając czas schładzania w lodówce) Składniki: 70g mocnej kawy 30-40g cukru 300g śmietany kremówki Wykonanie: zaparzamy mocną kawę (najlepiej z kawiarki), wsypujemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia; osłodzoną kawę schładzamy i wkładamy do lodówki na na co najmniej 2 godziny; tak samo schładzamy śmietanę
Pasta Po Polskucałkowicie je pokrywała. W połowie gotowania dodać starte na tarce jarzyny, posiekaną cebulę, czosnek i posiekany koperek - razem ugotować do miękkości. Na koniec do sosu wlać śmietankę kremówkę, zamieszać i doprawić do smaku solą oraz mielonym pieprzem. Gotowe pulpety gotowane w sosie z warzywami podawaj z ziemniakami z wody, kaszą jęczmienną ( przepis tutaj>>> ) lub ryżem
Moja Książka Kucharskabiałek ze średnich jaj 300 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny na wierzch 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (lub mniej), schłodzonej łyżka cukru pudru opakowanie mascarpone świeże owoce: borówki, maliny, winogrona Robimy! W misie miksera ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier
Latosiowydompiersi z kurczaka 2 ząbki czosnku 400 g szparagów 10 suszonych pomidorów 200 ml bulionu warzywnego 200 ml śmietany kremówki 1 łyżka mieszanki ziół kuchni włoskiej: oregano, bazylii, suszonych pomidorów, słodkiej papryki płatków czosnku lub gotowej mieszanki do kuchni włoskiej masło klarowane do smażenia posiekana natka pietruszki
Na-talerzu.pl