sosie koperkowym Składniki na 2 porcje: Dwie porcje fileta z łososia ze skórą po około 150 gramów każda, 1 niezbyt duża cebula, 1 ząbek czosnku, 200 ml śmietanki kremówki 30 proc., pół łyżki mąki pszennej, pęczek koperku, sok z połowy cytryny, olej, masło, sól, pieprz. Jak zrobić łososia w sosie koperkowym? Łososia oprósz solą, skrop olejem i natrzyj. Pozostaw
Kulinarna Polskałyżeczki masła klarowanego 3 ząbki czosnku 150 g wędliny 50 g sera cheddar 5 jajek 150 ml śmietany kremówki sól, pieprz ½ łyżeczki gałki muszkatołowej Kroki Wszystkie składniki na ciasto krótko zagnieć (tylko do połączenia składników). Przełóż ciasto do folii spożywczej i włóż do lodówki na 30 minut. Wyjmij
Na-talerzu.plżółtka – 120 g cukru (drobnego lub cukru pudru) – 2 łyżki wody Składniki mus truskawkowy: – 400 g truskawek mrożonych lub świeżych – 200 g śmietany kremówki 36% – 4-5 łyżek cukru – 2 łyżki żelatyny Do ozdoby – świeże truskawki Przygotowanie : Do sporej miski lub na blat dodaj wszystkie składniki poza wodą. Za pomocą dłoni zagniataj ciasto
nietylkopasta.plCałość odstawić do lekkiego stężenia. Tężejący mus wyłożyć na przestygnięty biszkopt. Całość wstawić do lodówki, do stężenia. MASA ŚMIETANOWA Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do przestygnięcia. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania do śmietanki wlać przestygniętą żelatynę. Połowę przygotowanej masy wyłożyć na mus truskawkowy, przykryć drugim biszkoptem. Na biszkopcie rozprowadzić dżem truskawkowy a następnie wyłożyć
Przepiski.plpokojowej Dodatkowo: około 360-400g kakaowych herbatników 3 spore banany około 400g masy krówkowej (kajmakowej, użyłam z puszki) 1/2 cytryny 50-70ml mleka Wierzch: 400ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 1-2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego) 2 łyżeczki fixu do śmietany (niekoniecznie) kakao do posypania Krem: 1. Do miski wbić
Mała Cukierenkamleka i mleka w proszku ciągle miksując. Gdy masa jest gładka przekładamy ją na spód i przykrywamy drugą połową biszkopta. Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietanki kremówki 36% Śmietankę podgrzewamy. Do ciepłej dorzucamy połamaną czekoladę i mieszamy tak długo, aż czekolada się rozpuści. Przelewamy na ciasto. Ciasto trzymamy w lodówce. 20 minut przed podaniem należy wyjąć ciasto
Relaxtimepieprz – do smażenia: olej rzepakowy, klarowane masło SKŁADNIKI SOS: – 5 łyżek masła – 3 łyżki mąki pszennej – 450-500 ml bulionu wołowego lub innego – 200 ml śmietanki kremówki 30% – 1 łyżka sosu Worcestershire – 2 łyżki musztardy sarepskiej lub delikatesowej (w zależności od Twoich gustów) – 1 łyżeczka musztardy Dijon – sól, pieprz i odrobina chilli
nietylkopasta.plmiarę równo. Przykrywamy drugim blatem. Wylewamy drugą część masy budyniowej. Rozsmarowujemy. Przykrywamy 3 blatem. Dociskamy i odstawiamy do schłodzenia. Na wierzchu rozprowadzamy lukier, u mnie z pudru trzcinowego z kremówką i olejkiem migdałowym. Dodatkowo posypane czekoladową posypką. Odstawiamy w chłodne miejsce, minimum na kilka godzin. Smacznego
Smaczne ZdroweKrem budyniowy: 1 litr mleka 2 żółtka pół szklanki cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka miękkiego masła – 200g Krem śmietankowy: 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 4 łyżki cukru pudru *** Przygotowujemy krem budyniowy. Z litra mleka odlewamy 1 szklankę i mieszamy ją z żółtkami, cukrem oraz mąką pszenną i ziemniaczaną. Pozostałe mleko
Blog z Apetytemszklanki maki pszennej, 2 szklanki cukru Polski cukier 2 łyżki octu, płaska łyżeczka proszku do pieczenia papier do pieczenia do zwiększenia brzegów-ciasto ładnie rośnie! Masa: 800ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru 2 opakowania mascarpone 2 łyżki prawdziwego kakao płatki migdałowe- 200g- uprażone na suchej patelni na chrupko 2 sztuki mango – dojrzałe dodatkowo: owoce: u mnie maliny
Latosiowydomzimowe wieczory. Przelany do buteleczek i ładnie udekorowany, może posłużyć jako miły upominek świąteczny Składniki: 1 puszka masy krówkowej – kajmaku, ok 450 gram 200ml śmietanki kremówki 30% 250ml wódki *** Do małego garnuszka wlewamy śmietankę, dodajemy masę kajmakową i podgrzewamy na małym ogniu *** *** Podczas podgrzewania masę cały czas mieszamy trzepaczką, aby nie przywarła
Blog z Apetytemprzyprawy do piernika (bez mąki w składzie) Dodatkowo: pokruszony kawałek piernika (zamiennie można użyć miękkie pierniczki, muffinki piernikowe lub czekoladowe) wiśnie z syropu skórka pomarańczowa Przygotowanie: Do rondelka wlewamy kremówkę. Stawiamy na mały ogień. Po chwili dodajemy posiekaną czekoladę. Chwilę gotujemy. Zdejmujemy z palnika i mieszamy aż do rozpuszczenia się czekolady. Do miski przekładamy serek mascarpone, dodajemy przyprawę do piernika
Słodkie okruszki