forma: 20x35 cm}Temperatura pieczenia: 170oC | Czas pieczenia: 30 min. Ciasto 1 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 4 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem 500 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru kilka kropli aromatu waniliowego 2 śmietan - fix'y (opcj.) Poncz 1/2szkl. przegotowanej wody sok z cytryny rum cukier do smaku Przygotowanie(...)Ciasto. Białka ubić, dodać cukier, po 1 żółtku i na końcu po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec w temp. 170 C ok. 30 min. Krem. Kremówkę ubić, dodać cukier i lekko wymieszać z serkiem i opcjonalnie ze śmietan-fix'em. Poncz. 1/2szkl. przegotowanej wody wymieszać z sokiem cytrynowym i z rumem. Posłodzic do smaku. Złożenie ciasta. Na upieczony
coolinarnastrefa.blogspot.comchcemy słodszy można dać więcej ok. 3/4 szkl.-1 szkl.) 1 budyń śmietankowy w proszku (duży, na 3/4 l mleka, 60 g) 1 łyżka mąki pszennej 250 ml śmietanki kremówki ekstrakt waniliowy lub śmietankow, ew. ziarenka z laski wanilii Dodatkowo Gruszki, świeże lub ze słodkiej zalewy (użyłam gruszek z puszki), pokrojone na małe cząstki Przygotowanie Ciasto kruche. Zagnieść ciasto(...)żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać budyń w proszku, łyżkę mąki i aromat. Dodawać stopniowo ser i cały czas ubijać. Na koniec w oddzielnych naczyniach ubić śmietanę kremówkę i białka na puszystą masę. Bitą śmietaną i pianę z białek dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć na całkowicie wystudzony spód. Poukładać cząstki gruszek i na wierzch zetrzeć
coolinarnastrefa.blogspot.compiekarnika: 170oC | Czas pieczenia: ok. 1 h 30 min 500 g twarogu śmietankowego (użyłam OSM Sokołów Podlaski) 200 g twarogu tłustego (Mlekpol, Mazurski Smak) 3 jajka 250 ml śmietanki kremówki 30% 1 laska wanilii 3/4 szkl. cukru białego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki soku z cytryny Polewa czekoladowa 100 g czekolady gorzkiej, połamaną na kostki(...)formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC na ok. 20-25 min. (wierzch ma być sprężysty przy dotknięciu palcem w środek). Spód ostudzić. Masa serowa Śmietanę kremówkę podgrzać na ogniu z ziarenkami z jednej laski wanilii (pozbawioną nasionek laskę również wrzucić do śmietany, później ją wyjąć) a następnie ostudzić. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ser zmielić
coolinarnastrefa.blogspot.comczasu warto sobie taki zaserwować. Na zdjęciach tego nie widać, ale pomiędzy warstwami wsypałam kawałki pokruszonych ciasteczek "Jeżyki". Mniam! Mus czekoladowyPRZEPIS{2 porcje}Składniki 250 ml (1 szkl.) śmietanki kremówki 30% 50 g białej czekolady 50 g gorzkiej czekolady opcjonalnie łyżeczka rumu ciasteczka "Jeżyki", pokruszone owoce granatu do dekoracji w sezonie: maliny, borówka amerykańska Przygotowanie W kąpieli wodnej rozpuścic(...)oddzielnych naczyniach czekoladę białą i gorzką. Pozostawić do lekkiego ostudzenia. Kremówkę ubić, podzielić na dwie części. Do jedne porcji śmietany dodać białą rozpuszczoną czekoladą (opcjonalnie rum) a do drugiej gorzką. Wymieszać. Nakładać naprzemiennie masę jasną i ciemną do pucharków. Można dodać owoce granatu, startą czekoladę. Deser wstawić do lodówki na 1-2 h. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comJest wiele przepisów tego ciasta , ja oparłam sie na przepisie PKWymiary blaszki: 24 x 28 Składniki :- 3 paczki herbatników ( użyłam pełnoziarnistych Bonitki )- puszki masy krówkowej- 400 g śmietany kremówki- 3 łyżki cukru pudru- 1 łyżeczka cukru waniliowego- 1 łyzka żelatyny + 1/3 szkl. wrzątku- 100 g czekolady- 2 budynie waniliowe- 100 g masłaNa dno formy ułożyłam 1 warstwę herbatników(...)budynie na 3/4 l mleka ). Budyń musi byc chłodny , aby dobrze sie połączył z masłem ( temp. pokojowa )Mase budyniową wylałam i na nią układamy kolejną warstwę herbatników. Śmietanę kremówkę ubiłam z cukrem pudrem i z cukrem waniliowym na sztywno , po czym wlałam wcześniej przygotowaną i przestudzoną żelatynę.Na wierzch ciasta wylewamy przygotowaną śmietanę.Na sam wierzch sypiemy starta czekoladę
Słodkości i nie tylkoodwraca sie go do góry nogami i tak się go spożywa.Nie liczmy kalorii tylko dajmy sobie chwilkę przyjemności :) Tortownica : średnica 26 cmSkładniki: 500 g mascarpone 400 g śmietanki kremówki 30 % 100 g gorzkiej czekolady 2 szkl. mąki 1 i 1/3 szkl. cukru 1/2 szkl. oleju 1/2 szkl. posiekanych bakalii lub kandyzowanych owoców ( ja użyłam owoce kandyzowane) 1/3 szkl. obranych(...)średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Natłusc i przełóż masę. Piecz do 30 minut w 180 C. Mascarpone wymieszaj z owocami kandyzowanymi ( bądż bakaliami) i posiekanymi orzechami. Dodaj kremówkę ubitą z pudrem i aromat. Na końcu wrzuc posiekaną gorzką czekoladę i znów wymieszaj. Brązowy cukier rozpuśc w pół szkl. wody i dodaj sok z cytryny. Miskę wyłóż folią spożywczą
Słodkości i nie tylkozimę są mniej groźne dla naszego gardła niż latem. /żródło : "Smaki życia" Składniki: ok. 400 g wiśni bez pestek lub opakowanie mrożonych puszka brzoskwiń w syropie 600 ml śmietany kremówki 4 łyżki cukru pudru szczypta cynamonu Wiśnie myjemy ( jeśli są zamrożone to rozmrażamy ) i wyjmujemy pestki. Przekładamy do blendera razem z cukrem i cynamonem i wszystko miksujemy. Brzoskwinie miksujemy(...)troszkę zamrozi i szykujemy warstwę brzoskwiniową. Pół brzoskwini kroimy na mniejsze kawałki. Miksujemy blenderem. Odkładamy 3 łyżki musu brzoskwiniowego. Jeśli chcemy mieć warstwę białą śmietanki to ubijamy drugą połowę kremówki ( 300 ml ) i odkładamy 5 łyżek. Następnie łączymy ubitą śmietankę z musem brzoskwiniowym. Taką śmietankę połączoną z musem brzoskwiniowym wylewamy na warstwę wiśniową i część białej z pokrojoną brzoskwinią
Słodkości i nie tylkołyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1,5 łyżki cukru 125 g masła 3 żółtka Masa serowa: 600 g serka mascarpone 200 g gorzkiej czekolady 150 g śmietany kremówki 30 % 180 g cukru 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki rumu Sposób przygotowania: Spód : mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Masło posiekać na kawałki, wrzucić(...)mąki i połączyć. Następnie dodać żółtka wymieszane z cukrem. Wszystko razem połączyć i wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Masa serowa: śmietanę kremówkę podgrzewać na małym ogniu ( nie można jej zagotować ). Do gorącej śmietanki dodać pokruszoną czekoladę. Mieszać do czasu , aż masa zrobi się gładka.Zdjąć z ognia. Serek mascarpone zmiksować z cukrem i jajkami. Wsypać mąkę , dolać
Słodkości i nie tylkoSama poezja :) Poczujcie się jak w raju i zróbcie sobie taki rarytasek :) Wspaniała nie tylko od święta .Czas pieczenia : 50- 60 minutTemp. pieczenia : 170 C Składniki: 250 ml śmietany kremówki 30 % 4 jajka 150 g drobnego cukru cukier waniliowy 100 g migdałów ( mogą być orzechy włoskie ) 50 g czekolady gorzkiej 250 g mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Dodatkowo (Polewa czekoladowa) 50 g czekolady deserowej 50 ml śmietany kremówki Sposób wykonania: Śmietankę ubić na pół sztywno i wymieszać z pianą z białek. Następnie dodać pokruszoną czekoladę, zmielone migdały, żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Masą wypełnić foremkę na babkę wcześniej wysmarowana tłuszczem i posypaną mąką krupczatką. Piec ok. 50- 60 minut w temp
Słodkości i nie tylkoSkładniki:Biszkopt: 1 szklanka mąki owsianej 3/4 szkl. cukru 6 jaj 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietankowa: 4 opakowania serków homogenizowanych ( po 175 g ) 1 szkl. śmietanki kremówki 30 % 4 łyżki cukru pudru 3 czubate łyżki żelatyny Dodatkowo: galaretka agrestowa ( należy przygotować ja wcześniej ) 10 truskawek Sposób przygotowania: Białka ubijamy , gdy się ubiją na sztywną pianę , to dodajemy stopniowo(...)Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Ciasto dobrze wymieszane wykładamy na przykrytą blaszkę papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 C Masa śmietankowa: Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Cały czas ubijając , dodajemy stopniowo serki. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Po lekkim jej wystudzeniu , szybko wlewamy do masy serowej i ubijamy
Słodkości i nie tylkowystudzeniu kroimy piernik na 2 równe cześci. Jeden blat równomiernie smarujemy dżemem i przykrywamy drugim płatem ciasta. Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem kremówki, po czym rozsmarowujemy polewę na pierniku i odstawiamy do zastygnięcia
Zainspirowana w kuchnicukru waniliowego- 50 g cukru pudru- 50 g mąki pszennej- 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaNadzienie- 5 łyżek kawy rozpuszczalnej- 5 łyżek cukru- 4 łyżki żelatyny- 1 szklanka śmietany kremówki- 1 cukier waniliowy- 5 jajek- 250 g serka homogenizowanego waniliowego- 1/2 szklanki ajerkoniaku- 1 duża paczka okrągłych biszkoptów- 150 g czekolady deserowej- 2 łyżki masłaPrzygotowanie:W pierwszej kolejności robimy biszkopt(...)mieszając. Pieczemy w temperaturze 180 C przez około 25 minut. Kawę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody i dodajemy cukier. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawiamy. Ubijamy kremówkę i dodajemy cukier waniliowy. Z białek ubijamy sztywną pianę. Żółtka ucieramy z serkiem, dodajemy śmietanę, żelatynę, pianę oraz ajerkoniak, całość mieszamy. Część tężejącej masy wykładamy na biszkopt, na wierzchu układamy
Zainspirowana w kuchnizagotowujemy, wrzucamy do niego połamaną tabliczkę czekolady i podgrzewamy aż się całkowicie rozpuści. Chili rozcinamy, usuwamy pestki, drobno kroimy, dodajemy do mleka z czekoladą i jeszcze chwilę podgrzewamy. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Gorącą czekoladę przelewamy do szklanek i dekorujemy ubitą śmietaną oraz kawałeczkiem papryczki chili
Zainspirowana w kuchnipiękna beza, która zachwyci każdego. Składniki: 6 białek 300 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny świeże owoce sezonowe 300-500ml kremówki-według uznania Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy po łyżce odmierzonego cukru, powoli i stopniowo, przez cały czas mieszając. Na sam koniec dodajemy skrobię oraz sok z cytryny. Dokładnie(...)temp. do 150 stopni i pieczemy przez 1,5h. Studzimy w delikatnie uchylonym piekarniku. Po całkowitym wystudzenia bezy wyjmujemy ją na paterę do góry dnem i delikatnie odrywamy papier.Ubijamy kremówkę (bez cukru) i wykładamy ją na górę Pavlovej. Dekorujemy owocami ( borówki, maliny, truskawki,granat itd.)/na podstawie przepisu Pani Doroty "moje wypieki"/Bon Appetit
Pudełko rozmaitościosłodę, a po nowe przepisy zapraszam około poniedziałku. Tymczasem ja zamierzam wypocząć:) Składniki: 3-4 cytryny – w zależności jak kwaśne lubicie 250 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki Pół szklanki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 100 ml gorącej wody 250 g herbatników digestive 200 g masła Przygotowanie: Cytryny sparzyć, umyć dokładnie. Skórkę zetrzeć, a sok wycisnąć. Masło rozpuścić(...)spód do tarty przyciskając herbatniki z masłem do ścianek i spodu formy. Ja blaszkę uprzednio wysmarowałam tłuszczem i posypałam bułką tartą. Spód ciasta schłodzić przez co najmniej godzinę. Śmietanę kremówkę ubić, dodać mascarpone, skórkę z cytryny, sok i cukier puder. Zmiksować dokładnie. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić trochę i dodać do masy miksując szybko do połączenia składników. Na schłodzony
Fabryka pomysłów