twarogu półtustego lub tłustego, zmielonego dwukrotnie i dobrze odciśniętego (twaróg tylko w kostce) 8 żółtek (białka wykorzystałam do zrobienia bezy 20 dag masła, w temperaturze pokojowej 1 szklanka śmietany kremówki 36% ( używając 30% też wychodzi) 250 g cukru pudru pół łyżki pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii 3/4 szklanki rodzynków ( zamiast rodzynków można użyć np. suszonej żurawiny(...)pół szklanki posiekanych migdałów W misie miksera ucieramy żółtka z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodajemy śmietanę kremówkę, w dalszym ciągu ucierając. Powstałą masę przelewamy do garnuszka i podgrzewamy na palniku o średniej mocy, cały czas mieszając. Masa powinna lekko zgęstnieć, ale nie można dopuścić do zagotowania (tuż przed punktem wrzenia zdejmujemy garnuszek z palnika). Masę przenosimy do misy
Pudełko rozmaitościBiszkopt: 5 jajek (wielkości M) 50 g cukru szczypta soli 1 / 2 szklanki mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 45 g masła Malinowe nadzienie: 500 ml dobrze schłodzonej kremówki 30% 1 galaretka malinowa 200 g malin Dodatkowo: cukier puder (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Biszkopt: Masło rozpuścić na małym ogniu, pozostawić do wystygnięcia. Białka oddzielić od żółtek, białka ubić
niecodziennikparyprzewożenia Na końcu wpisu znajdziecie kilka naszych porad i wskazówek. Warto więc doczytać go do końca. Składniki: 1 mała filiżanka kawy/ espresso 12 łyżek Amaretto (opcjonalnie) 400 ml śmietanki kremówki ½ szklanki cukru 450g mascarpone 2 opakowania podłużnych biszkoptów Kilka łyżeczek kakao Do wykonania będziesz potrzebować 8-10 małych słoików lub pucharków deserowych o pojemności około 200 ml. Deser Tiramisu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!cukier i zmiksować na gładkie puree. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w kuchence mikrofalowej (300W, 10-15s, uważać, żeby nie przegrzać, zagotować). Rozpuszczoną, letnią żelatynę, wymieszać z puree truskawkowym. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Porcjami dodawać do zmiksowanych truskawek i delikatnie ale energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. W zamykanej formie, w której był pieczony biszkopt umieścić jeden blat biszkoptu, zrobić
ememe kitchenmalin – świeżych lub mrożonych 3 galaretki malinowe 850 ml wrzącej wody (lub inna ilość według wskazań z galaretek) Warstwa 3 – krem śmietankowy: 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Warstwa 4 – beza: 3 białka 150 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 50 g płatków migdałowych 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (adsbygoogle = window.adsbygoogle
ProstePesto.plSkładniki biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanka cukru kryształu 190 g mąki 1 budyń waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 tabliczka białej czekolady Krem: 600 ml śmietany kremówki 2 śmietan … Czytaj dalej Tort śmietanowy
czarrna od kuchniDzień dobry, ostatnio chodziły za mną kremówki zwane napoleonkami. O rany jak ja miałam ochotę a nigdy ich nie robiłam. Zawsze bałam się i myślałam, że to mega pracochłonne ciasto. Dlatego pomogłam sobie i zrobiłam z gotowego ciasta francuskiego, najlepiej dobrej jakości na maśle. Czytaj więcej
Ana Mari's worldcukru wanilinowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 5 jajek + 2 żółtka Mus z mlecznej czekolady: 2 łyżeczki żelatyny 300 g mlecznej czekolady 750 ml śmietanki tortowej 36% (ew. kremówka 30%) Dodatkowo: 400 g gęstej śmietany 12% 1 op. cukru wanilinowego biała i mleczna czekolada do dekoracji Masło roztapiamy na niewielkim ogniu. Ciasteczka kruszymy na piasek. Łączymy z przestudzonym masłem. Powstałą
Smaki Na Talerzuwodą do czasu, aż jabłka zmiękną (około 20 minut). Następnie wsypać galaretkę i energicznie mieszać przez 3-5 minut, aby galaretka się dobrze rozpuściła. Mus wystudzić. Bita śmietana: Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i usztywniaczem. Na wystudzony biszkopt nałożyć mus, następnie bitą śmietanę i wszystko posypać startą czekoladą. Smacznego:) Krok po kroku: 1. Utrzeć jajka z cukrem
KuchniaWeDwoje.plcukru pudru 100 g mąki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 200 ml kawy Masa: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 600 ml kremówki 6 łyżek cukru pudru 2 usztywniacze do śmietany 400 g serka homogenizowanego naturalnego Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z połową cukru pudru. Żółtka utrzeć z drugą połową cukru pudru
KuchniaWeDwoje.plkonsystencji. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Drugą połowę masła zmiksować, następnie dodać cukier puder. Kolejno do masy wrzucić jasną część ciasteczek, ciągle miksując. Następnie dodać stopniowo serek waniliowy. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywną masę. Na koniec dodając do niej usztywniacze do śmietany, aby była gęsta. Do masy serowej dodać wystudzoną żelatynę, cały czas mieszając. Następnie dodać ubitą śmietanę i delikatnie
KuchniaWeDwoje.plproszku do pieczenia 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Krem czekoladowy z whisky: 120 g czekolady goszkiej 70 % 50 g cukru pudru 10 g masła 50 ml whisky 100 ml śmietanki kremówki 2 łyżki miodu 50 g mascarpone Dekoracja: 20 g płatków migdałowe Przytogowanie : Ser i ziemniaki dwukrotnie zmielić. Oddzielić żółtka od białek i ubić białka na sztywno ze szczyptą soli. Masło
KuchniaWeDwoje.plłyżka kakao – sok z jednej cytryny Galaretka z soku: – 1 l soku z czarnej porzeczki – 2 budynie śmietankowe lub waniliowe Bita śmietana: – 500 ml kremówki 36% – 2 opakowania fix do śmietany – 10 herbatników Z białek ubijamy pianę, dodajemy powoli ksylitol i pojedynczo wkładamy po jednym żółtku. Mąkę z proszkiem i kakao przesiewamy przez sito
Zdrowy Styl Joannyłososia w kremowym sosie pomidorowym Składniki: 4 porcje świeżego łososia , 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 garści pomidorków koktajlowych, łyżka kaparów marynowanych, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 200 ml śmietanki kremówki 30 proc., sól, pieprz, oliwa lub olej. Jak zrobić łososia w kremowym sosie pomidorowym? Kawałki ryby oprósz solą i pieprzem. Na niewielkiej patelni rozgrzej trochę oliwy, łosia smaż przez
Kulinarna Polskamaku 250 ml mleka około 250 ml wody 240 g cukru 10 jajek 230 g cukru pudru 80 g mąki Krem: 150 g gorzkiej czekolady 500 ml śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzonej) 1 utrwalacz do śmietany Polewa: puszka masy kajmakowej (u mnie 510 g) 50 g masła w temperaturze pokojowej Wymiary formy 36 cm x 25 cm Na początku zaparzamy
PatiGotuje