odwraca sie go do góry nogami i tak się go spożywa.Nie liczmy kalorii tylko dajmy sobie chwilkę przyjemności :) Tortownica : średnica 26 cmSkładniki: 500 g mascarpone 400 g śmietanki kremówki 30 % 100 g gorzkiej czekolady 2 szkl. mąki 1 i 1/3 szkl. cukru 1/2 szkl. oleju 1/2 szkl. posiekanych bakalii lub kandyzowanych owoców ( ja użyłam owoce kandyzowane) 1/3 szkl. obranych(...)średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Natłusc i przełóż masę. Piecz do 30 minut w 180 C. Mascarpone wymieszaj z owocami kandyzowanymi ( bądż bakaliami) i posiekanymi orzechami. Dodaj kremówkę ubitą z pudrem i aromat. Na końcu wrzuc posiekaną gorzką czekoladę i znów wymieszaj. Brązowy cukier rozpuśc w pół szkl. wody i dodaj sok z cytryny. Miskę wyłóż folią spożywczą
Słodkości i nie tylkozimę są mniej groźne dla naszego gardła niż latem. /żródło : "Smaki życia" Składniki: ok. 400 g wiśni bez pestek lub opakowanie mrożonych puszka brzoskwiń w syropie 600 ml śmietany kremówki 4 łyżki cukru pudru szczypta cynamonu Wiśnie myjemy ( jeśli są zamrożone to rozmrażamy ) i wyjmujemy pestki. Przekładamy do blendera razem z cukrem i cynamonem i wszystko miksujemy. Brzoskwinie miksujemy(...)troszkę zamrozi i szykujemy warstwę brzoskwiniową. Pół brzoskwini kroimy na mniejsze kawałki. Miksujemy blenderem. Odkładamy 3 łyżki musu brzoskwiniowego. Jeśli chcemy mieć warstwę białą śmietanki to ubijamy drugą połowę kremówki ( 300 ml ) i odkładamy 5 łyżek. Następnie łączymy ubitą śmietankę z musem brzoskwiniowym. Taką śmietankę połączoną z musem brzoskwiniowym wylewamy na warstwę wiśniową i część białej z pokrojoną brzoskwinią
Słodkości i nie tylkołyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1,5 łyżki cukru 125 g masła 3 żółtka Masa serowa: 600 g serka mascarpone 200 g gorzkiej czekolady 150 g śmietany kremówki 30 % 180 g cukru 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki rumu Sposób przygotowania: Spód : mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Masło posiekać na kawałki, wrzucić(...)mąki i połączyć. Następnie dodać żółtka wymieszane z cukrem. Wszystko razem połączyć i wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Masa serowa: śmietanę kremówkę podgrzewać na małym ogniu ( nie można jej zagotować ). Do gorącej śmietanki dodać pokruszoną czekoladę. Mieszać do czasu , aż masa zrobi się gładka.Zdjąć z ognia. Serek mascarpone zmiksować z cukrem i jajkami. Wsypać mąkę , dolać
Słodkości i nie tylkoSama poezja :) Poczujcie się jak w raju i zróbcie sobie taki rarytasek :) Wspaniała nie tylko od święta .Czas pieczenia : 50- 60 minutTemp. pieczenia : 170 C Składniki: 250 ml śmietany kremówki 30 % 4 jajka 150 g drobnego cukru cukier waniliowy 100 g migdałów ( mogą być orzechy włoskie ) 50 g czekolady gorzkiej 250 g mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Dodatkowo (Polewa czekoladowa) 50 g czekolady deserowej 50 ml śmietany kremówki Sposób wykonania: Śmietankę ubić na pół sztywno i wymieszać z pianą z białek. Następnie dodać pokruszoną czekoladę, zmielone migdały, żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Masą wypełnić foremkę na babkę wcześniej wysmarowana tłuszczem i posypaną mąką krupczatką. Piec ok. 50- 60 minut w temp
Słodkości i nie tylkoSkładniki:Biszkopt: 1 szklanka mąki owsianej 3/4 szkl. cukru 6 jaj 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietankowa: 4 opakowania serków homogenizowanych ( po 175 g ) 1 szkl. śmietanki kremówki 30 % 4 łyżki cukru pudru 3 czubate łyżki żelatyny Dodatkowo: galaretka agrestowa ( należy przygotować ja wcześniej ) 10 truskawek Sposób przygotowania: Białka ubijamy , gdy się ubiją na sztywną pianę , to dodajemy stopniowo(...)Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Ciasto dobrze wymieszane wykładamy na przykrytą blaszkę papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 C Masa śmietankowa: Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Cały czas ubijając , dodajemy stopniowo serki. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Po lekkim jej wystudzeniu , szybko wlewamy do masy serowej i ubijamy
Słodkości i nie tylkowystudzeniu kroimy piernik na 2 równe cześci. Jeden blat równomiernie smarujemy dżemem i przykrywamy drugim płatem ciasta. Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem kremówki, po czym rozsmarowujemy polewę na pierniku i odstawiamy do zastygnięcia
Zainspirowana w kuchnicukru waniliowego- 50 g cukru pudru- 50 g mąki pszennej- 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaNadzienie- 5 łyżek kawy rozpuszczalnej- 5 łyżek cukru- 4 łyżki żelatyny- 1 szklanka śmietany kremówki- 1 cukier waniliowy- 5 jajek- 250 g serka homogenizowanego waniliowego- 1/2 szklanki ajerkoniaku- 1 duża paczka okrągłych biszkoptów- 150 g czekolady deserowej- 2 łyżki masłaPrzygotowanie:W pierwszej kolejności robimy biszkopt(...)mieszając. Pieczemy w temperaturze 180 C przez około 25 minut. Kawę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody i dodajemy cukier. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawiamy. Ubijamy kremówkę i dodajemy cukier waniliowy. Z białek ubijamy sztywną pianę. Żółtka ucieramy z serkiem, dodajemy śmietanę, żelatynę, pianę oraz ajerkoniak, całość mieszamy. Część tężejącej masy wykładamy na biszkopt, na wierzchu układamy
Zainspirowana w kuchnizagotowujemy, wrzucamy do niego połamaną tabliczkę czekolady i podgrzewamy aż się całkowicie rozpuści. Chili rozcinamy, usuwamy pestki, drobno kroimy, dodajemy do mleka z czekoladą i jeszcze chwilę podgrzewamy. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Gorącą czekoladę przelewamy do szklanek i dekorujemy ubitą śmietaną oraz kawałeczkiem papryczki chili
Zainspirowana w kuchnipiękna beza, która zachwyci każdego. Składniki: 6 białek 300 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny świeże owoce sezonowe 300-500ml kremówki-według uznania Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy po łyżce odmierzonego cukru, powoli i stopniowo, przez cały czas mieszając. Na sam koniec dodajemy skrobię oraz sok z cytryny. Dokładnie(...)temp. do 150 stopni i pieczemy przez 1,5h. Studzimy w delikatnie uchylonym piekarniku. Po całkowitym wystudzenia bezy wyjmujemy ją na paterę do góry dnem i delikatnie odrywamy papier.Ubijamy kremówkę (bez cukru) i wykładamy ją na górę Pavlovej. Dekorujemy owocami ( borówki, maliny, truskawki,granat itd.)/na podstawie przepisu Pani Doroty "moje wypieki"/Bon Appetit
Pudełko rozmaitościosłodę, a po nowe przepisy zapraszam około poniedziałku. Tymczasem ja zamierzam wypocząć:) Składniki: 3-4 cytryny – w zależności jak kwaśne lubicie 250 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki Pół szklanki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 100 ml gorącej wody 250 g herbatników digestive 200 g masła Przygotowanie: Cytryny sparzyć, umyć dokładnie. Skórkę zetrzeć, a sok wycisnąć. Masło rozpuścić(...)spód do tarty przyciskając herbatniki z masłem do ścianek i spodu formy. Ja blaszkę uprzednio wysmarowałam tłuszczem i posypałam bułką tartą. Spód ciasta schłodzić przez co najmniej godzinę. Śmietanę kremówkę ubić, dodać mascarpone, skórkę z cytryny, sok i cukier puder. Zmiksować dokładnie. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić trochę i dodać do masy miksując szybko do połączenia składników. Na schłodzony
Fabryka pomysłówtwarogu półtustego lub tłustego, zmielonego dwukrotnie i dobrze odciśniętego (twaróg tylko w kostce) 8 żółtek (białka wykorzystałam do zrobienia bezy 20 dag masła, w temperaturze pokojowej 1 szklanka śmietany kremówki 36% ( używając 30% też wychodzi) 250 g cukru pudru pół łyżki pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii 3/4 szklanki rodzynków ( zamiast rodzynków można użyć np. suszonej żurawiny(...)pół szklanki posiekanych migdałów W misie miksera ucieramy żółtka z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodajemy śmietanę kremówkę, w dalszym ciągu ucierając. Powstałą masę przelewamy do garnuszka i podgrzewamy na palniku o średniej mocy, cały czas mieszając. Masa powinna lekko zgęstnieć, ale nie można dopuścić do zagotowania (tuż przed punktem wrzenia zdejmujemy garnuszek z palnika). Masę przenosimy do misy
Pudełko rozmaitościBiszkopt: 5 jajek (wielkości M) 50 g cukru szczypta soli 1 / 2 szklanki mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 45 g masła Malinowe nadzienie: 500 ml dobrze schłodzonej kremówki 30% 1 galaretka malinowa 200 g malin Dodatkowo: cukier puder (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Biszkopt: Masło rozpuścić na małym ogniu, pozostawić do wystygnięcia. Białka oddzielić od żółtek, białka ubić
niecodziennikparyprzewożenia Na końcu wpisu znajdziecie kilka naszych porad i wskazówek. Warto więc doczytać go do końca. Składniki: 1 mała filiżanka kawy/ espresso 12 łyżek Amaretto (opcjonalnie) 400 ml śmietanki kremówki ½ szklanki cukru 450g mascarpone 2 opakowania podłużnych biszkoptów Kilka łyżeczek kakao Do wykonania będziesz potrzebować 8-10 małych słoików lub pucharków deserowych o pojemności około 200 ml. Deser Tiramisu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!cukier i zmiksować na gładkie puree. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w kuchence mikrofalowej (300W, 10-15s, uważać, żeby nie przegrzać, zagotować). Rozpuszczoną, letnią żelatynę, wymieszać z puree truskawkowym. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Porcjami dodawać do zmiksowanych truskawek i delikatnie ale energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. W zamykanej formie, w której był pieczony biszkopt umieścić jeden blat biszkoptu, zrobić
ememe kitchenmalin – świeżych lub mrożonych 3 galaretki malinowe 850 ml wrzącej wody (lub inna ilość według wskazań z galaretek) Warstwa 3 – krem śmietankowy: 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Warstwa 4 – beza: 3 białka 150 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 50 g płatków migdałowych 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (adsbygoogle = window.adsbygoogle
ProstePesto.pl