Składniki biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanka cukru kryształu 190 g mąki 1 budyń waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 tabliczka białej czekolady Krem: 600 ml śmietany kremówki 2 śmietan … Czytaj dalej Tort śmietanowy
czarrna od kuchniDzień dobry, ostatnio chodziły za mną kremówki zwane napoleonkami. O rany jak ja miałam ochotę a nigdy ich nie robiłam. Zawsze bałam się i myślałam, że to mega pracochłonne ciasto. Dlatego pomogłam sobie i zrobiłam z gotowego ciasta francuskiego, najlepiej dobrej jakości na maśle. Czytaj więcej
Ana Mari's worldcukru wanilinowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 5 jajek + 2 żółtka Mus z mlecznej czekolady: 2 łyżeczki żelatyny 300 g mlecznej czekolady 750 ml śmietanki tortowej 36% (ew. kremówka 30%) Dodatkowo: 400 g gęstej śmietany 12% 1 op. cukru wanilinowego biała i mleczna czekolada do dekoracji Masło roztapiamy na niewielkim ogniu. Ciasteczka kruszymy na piasek. Łączymy z przestudzonym masłem. Powstałą
Smaki Na Talerzuwodą do czasu, aż jabłka zmiękną (około 20 minut). Następnie wsypać galaretkę i energicznie mieszać przez 3-5 minut, aby galaretka się dobrze rozpuściła. Mus wystudzić. Bita śmietana: Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i usztywniaczem. Na wystudzony biszkopt nałożyć mus, następnie bitą śmietanę i wszystko posypać startą czekoladą. Smacznego:) Krok po kroku: 1. Utrzeć jajka z cukrem
KuchniaWeDwoje.plcukru pudru 100 g mąki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 200 ml kawy Masa: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 600 ml kremówki 6 łyżek cukru pudru 2 usztywniacze do śmietany 400 g serka homogenizowanego naturalnego Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z połową cukru pudru. Żółtka utrzeć z drugą połową cukru pudru
KuchniaWeDwoje.plkonsystencji. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Drugą połowę masła zmiksować, następnie dodać cukier puder. Kolejno do masy wrzucić jasną część ciasteczek, ciągle miksując. Następnie dodać stopniowo serek waniliowy. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywną masę. Na koniec dodając do niej usztywniacze do śmietany, aby była gęsta. Do masy serowej dodać wystudzoną żelatynę, cały czas mieszając. Następnie dodać ubitą śmietanę i delikatnie
KuchniaWeDwoje.plproszku do pieczenia 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Krem czekoladowy z whisky: 120 g czekolady goszkiej 70 % 50 g cukru pudru 10 g masła 50 ml whisky 100 ml śmietanki kremówki 2 łyżki miodu 50 g mascarpone Dekoracja: 20 g płatków migdałowe Przytogowanie : Ser i ziemniaki dwukrotnie zmielić. Oddzielić żółtka od białek i ubić białka na sztywno ze szczyptą soli. Masło
KuchniaWeDwoje.plłyżka kakao – sok z jednej cytryny Galaretka z soku: – 1 l soku z czarnej porzeczki – 2 budynie śmietankowe lub waniliowe Bita śmietana: – 500 ml kremówki 36% – 2 opakowania fix do śmietany – 10 herbatników Z białek ubijamy pianę, dodajemy powoli ksylitol i pojedynczo wkładamy po jednym żółtku. Mąkę z proszkiem i kakao przesiewamy przez sito
Zdrowy Styl Joannyłososia w kremowym sosie pomidorowym Składniki: 4 porcje świeżego łososia , 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 garści pomidorków koktajlowych, łyżka kaparów marynowanych, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 200 ml śmietanki kremówki 30 proc., sól, pieprz, oliwa lub olej. Jak zrobić łososia w kremowym sosie pomidorowym? Kawałki ryby oprósz solą i pieprzem. Na niewielkiej patelni rozgrzej trochę oliwy, łosia smaż przez
Kulinarna Polskamaku 250 ml mleka około 250 ml wody 240 g cukru 10 jajek 230 g cukru pudru 80 g mąki Krem: 150 g gorzkiej czekolady 500 ml śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzonej) 1 utrwalacz do śmietany Polewa: puszka masy kajmakowej (u mnie 510 g) 50 g masła w temperaturze pokojowej Wymiary formy 36 cm x 25 cm Na początku zaparzamy
PatiGotujeciasteczkowym spodem lub bez – jak lubicie. Sernik leśny: 1 kg mielonego twarogu (lub bardzo gęstego sera wiaderkowego) 1 szklanka cukru lub ksylitolu 8 ekologicznych jajek 400 ml śmietanki kremówki 30-36% 2 budynie waniliowe (łącznie 80 g; sam proszek) szczypta soli opcjonalnie spód: 200 g herbatników lub ciastek, 3 łyżki masła Sernik leśny – góra: 300 g jeżyn, malin
Poezja smakubiałą czekoladą, to polecam teraz spróbować krem z paloną białą czekoladą! Obserwuj Słodki Pomysł również na INSTAGRAMIE. Składniki na 1 blat biszkoptu o śr 18 cm: 220 ml śmietanki kremówki 36% 120 g palonej białej czekolady 110 g serka mascarpone, schłodzonego Białą czekoladę kroimy na mniejsze, równej wielkości kawałki (na ostatnim zdjęciu i filmie pokazuję jak kroję czekoladę). Układamy pokrojoną
Słodki Pomysłzakładce Owoce z żelu. Polecam też drugi sposób wykonania kremu z Kinder Bueno. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Składniki na krem z batonikami Kinder Bueno: 250 ml śmietanki kremówki 36%* 6 batoników Kinder Bueno ciemnych/białych (pojedynczych) 80 g serka mascarpone, schłodzonego 2-3 batoniki Kinder (opcjonalnie przy ciemnych batonikach) ok 20-25 g białej czekolady (opcjonalnie przy białych batonikach
Słodki Pomysłjeżyn świeżych/mrożonych 40 – 50 g cukru, do smaku 2-3 łyżeczki soku z cytryny, do smaku 6 g żelatyny + 2 łyżki zimnej wody 160 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej Jeżyny umieszczamy w garnuszku. Dodajemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy owoce puszczą sok i się ‘rozpaćkają’ wyłączamy palnik. Miksujemy jeżyny blenderem (nie jest to konieczne). Żelatynę zalewamy
Słodki PomysłINSTAGRAMIE. Składniki: 225 g świeżych/mrożonych czerwonych porzeczek 50 g cukru lub więcej, do smaku 6 g żelatyny (1,5 łyżeczki) + 2 łyżki zimnej wody 140 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej Porzeczki umieszczamy w rondelku. Dodajemy cukier i podgrzewamy całość na małym ogniu. Gdy porzeczki puszczą sok i się ‘rozpaćkają’ wyłączamy palnik. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy
Słodki Pomysł