czekoladoweGalaretki rozpuściłam w 2/3 wody podanej na opakowaniu. Banany pokroiłamw plasterki. Ułożyłam w szklanych salaterkach, zalałam zimną galaretką i wstawiłamdo lodówki.Żelatynę rozpuściłam w 4-5 łyżeczkach wrzątku. Ostudziłam. Kremówkę ubijałam, w połowie ubijania dodałam cukier puder. Wlałam lekkostężałą żelatynę i dokładnie ubiłam na sztywno. Wyłożyłam na stężałą galaretkę,posypałam płatkami czekoladowymi, wstawiłam do lodówki. SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkicałym mieszkaniu.A ja? Staram się stłumić ból. Zajadam na prędce wymyśloną pocieszajkę. POCIESZAJKA JOGURTOWA. (przepis własny;) 2 paczki "Piegusków" 600g jogurtu truskawkowego 200g mrożonych truskawek 4 galaretki truskawkowe 200ml kremówki 1/2 galaretki agrestowej czekoladowe gwiazdki Pieguskami wyłożyłam spód małej tortownicy. Galaretki truskawkowe rozpuściłam w 1/4 zalecanej dawki wody, odstawiłam do stężenia. Truskawki odmroziłam, zmiksowałam na mus. Połączyłam z jogurtem. Dodałam(...)ostudzoną, tężejącą galaretkę, dokładnie wymieszałam. Masę wylałam na ciasteczka. Galaretkę agrestową rozpuściłam w 1/3 szklanki wrzątku. Przestudziłam. Kremówkę ubiłam na sztywno, delikatnie wlałam galaretkę i wymieszałam. Wylałam na masę truskawkową, posypałam gwiazdkami i wstawiłam do lodówki na około 1-2h, do całkowitego stężenia. Smacznego! Pozdrawiam wszystkich dzisiaj smutnych. I tych, z krwawiącym serduszkiem
W kuchni Karmel-itkikońca. Nie chcę. Kto lubi truskawki? To zapraszam na deser! GALARETKA TRUSKAWKOWA. (no, chyba każdy zna ten deser ;P ) na 4 porcje 500g truskawek 2 galaretki truskawkowe 375ml kremówki (1 kartonik) 3 łyżki cukru pudru posypka czekoladowa Galaretki przyrządziłam według przepisu z tyłu opakowania. Truskawki opłukałam pod bierzącą wodą, oderwałam szypułki * i pokroiłam w plasterki. Grube, nieregularne. Porcje owoców(...)umieściłam w salaterkach. Lekko przestudzoną galaretką zalałam owoce. Odstawiłam do wystygnięcia, po czym schowałam do lodówki, aby porządnie się schłodziły. Kremówkę wlałam do garnuszka, ubijałam mikserem. Kiedy nabrała sztywności, dosypałamcukru pudru i ubijałam jeszcze ok. 2 minuty. Sztywną piankę wyłożyłam na zimne galaretki. Posypałam posypką. Podałam od razu. * Przypominam, że truskawki myjemy z szypułkami, a te odrywamy dopiero w chwili
W kuchni Karmel-itkikostkę i dodałam go do galaretek. Odstawiłam do całkowitego wystygnięcia. Kiedy galaretki zaczęły tężeć, gęste wyłożyłam na krem. Wstawiłam do lodówki, na ok. 2-3h. wierzch: 500ml kremówki 3 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżek cukru łyżka kakao Żelatynę rozpuściłam z cukrem w odrobinie wrzątku, przestudziłam. Tym czasem ubiłam na sztywno kremówkę. Ciągle ubijając, dodałam zimną i tężejącą żelatynę
W kuchni Karmel-itkiczekolady 2 łyżki cukru pudru łyżka żelatyny odrobina gorącej wody szklanka wiśni bez pestek (z syropu najlepiej) śmietana: 1/2 startej tabliczki czekolady (lub 1/2 szklanki wiórków czekoladowych) 2 kremówki 30% (po 375ml jedna) 2 czubate łyżeczki żelatyny odrobina wody 3-4 łyżki cukru pudru biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao wymieszałam razem.. Białka(...)spód, układam osączone wiśnie i przykrywam resztą kremu. Przykrywam też drugim blatem ciasta i lekko dociskam. śmietana: Rozpuszczam 2 czubate łyżeczki żelatyny w odrobinie ciepłej wody, studzę. Kremówkę ubijam z cukrem pudrem na sztywną masę.Dodaję żelatynę, a do wymieszanej masy wrzucam wiórki czekolady i delikatnie mieszam łyżką Wykładam na wierzch drugiego blatu biszkoptu, wygładzam i zostawiam
W kuchni Karmel-itkijeden blat biszkoptu, przyciskam drugim, znów wykładam porcję masy, dociskam i znów ta sama czynność (zależy od ilości blatów / ja zrobiłam tort z dwóch blatów). wierzch: 2 kartoniki kremówki (2 x 375 ml) 4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Żelatynę rozpuszczam w minimalnej ilości gorącej wody i studzę, odstawiam do lekkiego stężenia. Kremówkę ubijam na sztywno
W kuchni Karmel-itkiprzyprawami i całość zagotowuję. Zmniejszam płomień, dodaję pokrojoną kiełbasę i gotuję ok. 20-30 minut, aby aromaty się wzajemnie "przeszły". Mąkę rozrabiam z pozostałym wywarem i kremówką - dobrze razem mieszam, aby nie mieć żadnych grudek mąki, najlepiej kwirlejką. Dodaję delikatnie do bulgoczącego żurku, mieszam i zagotowuję, aby żur zaczął gęstnieć. Jajka dzielę na cząstki, wedle upodobania
W kuchni Karmel-itkirozwiązanie. RYŻ NA MLEKU Z TRUSKAWKAMI. /inwencja własna na podstawie tradycyjnego ryżu na mleku;/ 2-4 porcje (w zależności od stopnia łasuchowania) szklanka ryżu 2 szklanki mleka szklanka kremówki czubata łyżka masła 1/2 szklanki cukru 1/2 laski wanilii 500g świeżych truskawek cynamon do podania Ryż wsypuję do garnka o grubym dnie. Zalewam szklanką mleka, wsypuję cukier, stawiam na średnim(...)płuczę, odcinam szypułki i kroję w kostkę. Kiedy ryż zaczyna wpijać mleko, uzupełniam jego ubytek. Wlewam połowę drugiej szklanki, ciągle mieszam. Kiedy znów ryż wciągnie płyn, dodaję tym razem kremówki. Resztę mleka zostawiam jako rezerwę, w razie gdyby potrzebny był jeszcze płyn. Ryż gotuję do miękkości. Gdy wchłonie większość płynu i zmięknie odpowiednio, dodaję masło, dobrze rozprowadzam, by się całe
W kuchni Karmel-itkiosób 1 galaretka Winiary o smaku Pink Margherita 1 galaretka Winiary o smaku Mojito 1 galaretka Winiary o smaku Blue Curacao 2 opakowania żelek JOJO I Like Fun szklanka kremówki 1/2 szklanki cukru pudru Każdą galaretkę rozpuszczam osobno w 1 szklance gorącej wody. Pozostawiam do wystudzenia. Na dno szklaneczek / pucharków wykładam żelki (nie te pastelowe, lecz(...)czekam, aż zastygnie. W ten sposób nie wypłyną nam żelki na wierzch. Kiedy już stęgnie ta warstwa, zalewam pozostałą galaretką różową i wstawiam do lodówki na godzinę. Kremówkę ubijam z cukrem pudrem na sztywno, dekoruję nią całkowicie stężałe galaretki. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiMasę wylewam do wysmarowanej i wysypanej bułką tortownicy.Piekę około pół godziny w temperaturze 180 stopni. Wystudzony biszkopt podzieliłam na cztery cienkie i równe krążki.Krem:Miksuję mocno schłodzoną kremówkę do czasu, aż będzie sztywna (ok. 8-10 minut).Dodaję śmietan-fix, cukier puder, ekstrakt i barwnik. Miksując cały czas, dodajęporcjami po jednej łyżce serek mascarpone. Miksuję do uzyskania jednolitej
W kuchni Karmel-itkiszklanki mąki pszennej 1/2 szklanka brązowego cukru 1/2 laski wanilii 60ml oleju roślinnego100 ml mleka 1 duże jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia z czubkiem sos waniliowy: szklanka kremówki 2-3 łyżki cukru brązowego 1/2 laski wanilii Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Sałatę miksuję wraz z olejem na gładką pastę. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia. Jajko(...)sprawdzając patyczkiem, czy w środku się dopiekły. Studzę przez 5 minut w uchylonym piecu, po czym wyjmuję. sos waniliowy: Wanilię przekrawam wzdłuż, wydłubuję ziarenka, wrzucam do kremówki w rondelku, razem z łupinką. Dodaję cukier i całość zagotowuję. Chwilę odparowuję na gazie, po zagotowaniu, ciągle mieszając. Wyłączam palnik, odczekuję kilka minut, by sos nieco zgęstniał
W kuchni Karmel-itkiKrainie Smaku./ dla 2-4 osób 1 duża cebula 2-3 łyżki oleju z pestek winogron 1/3 szklanki wódki puszka pomidorów bez skórki 2 ząbki czosnku 125 ml kremówki pół pęczka posiekanej bazylii sól, pieprz kolorowy 400g makaronu penne Makaron gotuję według receptury na opakowaniu. Następnie odcedzam i odstawiam w ciepłe miejsce, by zbytnie nie wystygł. W czasie gotowania(...)obieram i dorbno siekam, dodaję do cebuli z wódką. W kolejnym etapie dolewam zawartość puszki pomidorów (nie odcedzam ich) i wrzucam posiekaną bazylię. Mieszam, zagotowuję, zabielam śmietanką kremówką. Doprawiam do smaku. Podaję z makaronem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiekologicznych). Nie wiem czy powinnam się przyznawać jak wielką porcję potrafię ich zjeść, bo mimo swojej prostoty są po prostu fantastyczne! Składniki: 5 ekologicznych, świeżych jajek 500 ml śmietany kremówki 30% 1 szklanka cukru pudru 1 laska wanilii (można zastąpić odrobiną aromatu) Jaja przelewamy wrzątkiem. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z 1/3 cukru, białka ubijamy z 1/3 cukru
Poezja smakupierś z kurczaka, albo 2 małe kasza manna lub mąka (ja użyłam kaszę) 1 łyżka oleju Sos z gorgonzoli: 1 łyżka masła 80 g sera gorgonzola 1 łyżka śmietanki kremówki Szpinak: 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 80 g szpinaku najlepiej świeżego Dodatki: woreczek ryżu jaśminowego 1/4 szklanki orzechów włoskich uprażonych na suchej patelni listki świeżych ziół do dekoracji(...)Smażymy na patelni (jedną stronę ok 6 minut, drugą ok 4 minuty). Sos: w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy ser gorgonzolę w kawałkach. Mieszamy do rozpuszczenia sera, na końcu dodając kremówkę. A zanim zabierzemy się za szpinak, mięso i sos - wstawiamy wodę na ryż i gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, w między czasie bierzemy się za powyższe punkty:) Danie przybieramy
Blondynka Gotujecytryny 4 suszone papryczki chili 1 brokuł świeży lub 450 g mrożonego masło 4-5 ząbków czosnku kostka drobiowa pieprz świeży tymianek 250 g makaronu wstążki ok. 250 śmietanki kremówki 30% Wykonanie: W jednym garnku wstawiamy wodę na makaron, który gotujemy al dente. W drugim garnku wstawiamy wodę na brokuła i gotujemy również al dente.Do woka wrzucamy 1/4 kostki masła(...)pieprzem, wszystko skrapiamy sokiem z cytryny i wrzucamy część świeżego tymianku. Na końcu dodajemy brokuła podzielonego na małe różyczki i makaron. Wszystko razem mieszamy i na koniec zalewamy śmietanką kremówką, podgrzewając do momentu powstania aksamitnego sosu. Po dodaniu wszystkiego danie powiększa swoją objętość trzykrotnie ;) Całość posypałam świeżym tymiankiem, a obok poukładałam cząstki pomidora. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotuje