Tort czekoladowy z musem czekoladowym i wiśniami

Tort czekoladowy z musem czekoladowym i wiśniami

Tort czekoladowy z musem czekoladowym i wiśniami

Smaczny tort z pysznym musem czekoladowym (2-składnikowym). W taki sposób nie robiłam jeszcze musu czekoladowego. Do czekolady świetnie pasują wiśnie, których nie należy tutaj żałować. Czekoladowa uczta, na którą można sobie pozwolić od czasu do czasu. Ten tort był przygotowany z okazji urodzin mojej mamy. Polecam. :) Tort czekoladowy z musem czekoladowym i wiśniami PRZEPIS Temperatura piekarnika: 190oC Czas pieczenia: ok. 30-40min Biszkopt genueński (z przepisu Michel Roux "Jajka", ø20cm) ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu coolinarnastrefa.blogspot.com

Autor

coolinarnaStrefa

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

czekoladowa, mus, tort czekoladowy z wiśniami, pieczenie, czekolada, tort, torty, polewa, polewa czekoladowa, orzechy laskowe, wiśnia, biszkopt, orzechy, ciasto, mąka, cukier, ciasto 3 bit, ciastka kremówki, jajko, kakao, krem czekoladowy, cytryna, lekka, dekoracje, krem, ciasto z orzechami, lekkie ciasto, ciasto czekoladowe, ciasta czekoladowe, ciasto z masa

Inne przepisy z coolinarnastrefa.blogspot.com

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Anonymous, 1 grudnia 2012 16:53:32

WitamCzy tej śmietany na krem ma byc 15 ml czy 150?Dziękuje za odpowiedź

COOLinarna Strefa, 1 grudnia 2012 16:58:00

Oczywiście 150ml. Dziękuję za uwagę. :) Już zaktualizowane.

Inspirowane Smakiem, 1 grudnia 2012 17:19:09

Ale zachęcający.

Anonymous, 1 grudnia 2012 17:27:04

zainspirowałaś mnie do wypróbowania tego smakołyka:)pal licho z wagą ;)

Elficzna, 1 grudnia 2012 21:49:25

tort idealny dla mnie...czekoladaaaa dużo czekoladyyy <3 i jeszcze wiśnie! mniam

Anonymous, 1 grudnia 2012 21:50:39

Wyczuwam dwie pasje,które realizujesz na swoim blogu.Pierwsza pasja to uduchowione i zdrowe wypieki powstające z głębi serducha a druga to chęć zatrzymania w kadrze tego co robisz, aby zachęcić innych malkontentów do spróbowania swoich sił.Tak trzymaj...... a my "ciekawscy" będziemy Cie "odwiedzać" i czerpać natchnienie sporządzania do konsumpcji zdrowej i smacznej wyżerki.Łasuch

rustykalna kuchnia, 1 grudnia 2012 21:54:27

Imponujący!

COOLinarna Strefa, 1 grudnia 2012 22:05:28

Zapraszam do odzwiedzin. Postaram się nie zawieźć. :)

COOLinarna Strefa, 1 grudnia 2012 22:08:53

O tak... Czekoladowo jest bardzo. I wiśniowo, porzeczkowo... :)

Meg, 2 grudnia 2012 22:29:27

Piękny Ci wyszedł! Generalnie mam pecha w temacie pieczenia tortów ale Twój zachęca do podjęcia kolejnych prób :)

00kated, 3 grudnia 2012 20:19:15

Witam,Jutro zamierzam wypróbować Pański przepis, ale mam jedno pytanie. Otóż z ilu łyżeczek kawy ma być ten napar z kawy? :)

COOLinarna Strefa, 3 grudnia 2012 20:48:25

Ja dodałam 2,5-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej na szklankę wody (można tez zaparzyć herbatę). Najlepiej spróbować poncz po przyrządzeniu i wedle uznania dodać jeszcze trochę kawy lub alkoholu. Powodzenia! :)

gin, 6 grudnia 2012 18:56:01

Czekoladowa rozpusta :)

W kuchni Uli, 24 stycznia 2013 16:46:39

tak oglądam Twoje wypieki, Piękne! powinnaś otworzyć cukiernię :)

Anonymous, 13 lutego 2013 00:22:07

witam....coś mi się wydaje, że tej śmietany to powinno być znacznie więcej niż tylko 150 ml (toż to jedynie troszkę więcej niż pół szklanki) to bardzo mało zważywszy, że jak piszesz śr.tortownict to 22 cm i jak na zdjęciu widać masz dwie warstwy kremupozdrawiamdakota

COOLinarna Strefa, 13 lutego 2013 10:03:27

Kremówki jest tyle ile trzeba. Dodanie większej ilości sprawi, że krem będzie bardziej śmietankowy niż czekoladowy (co kto lubi). Proszę pamiętać, że zgodnie z przepisem śmietanę z rozpuszczoną czekoladą należy dobrze ubić. A ubita śmietana zwiększa objętość. Taka ilość kremówki według mnie jest właściwa (dla mnie im mniej śmietany tym lepiej).

Anonymous, 18 lutego 2013 16:27:45

Właśnie przymierzam się do upieczenia tego pięknego tortu... mam pytania. Czy smarować kremem czekoladowym tort razem z bokami czy sam wierzch tortu? Czekolada do tego kremu ma byc gorzka czy mleczna? Jesli mam forme 24 cm to czy skladniki na krem powiekszyc? I ile wychodzi ponczu i jak mocno nawilzyc nim biszkopty? Pozdrawiam!!!!konik1320

COOLinarna Strefa, 18 lutego 2013 18:18:26

Tak, należy zwiększyć porcję składników na ciasto i krem dwukrotnie. Ja nie smarowałam kremem wierzchu (na górze była tylko polewa czekoladowa). Boki delikatnie posmarowałam kremem (krem połączył się z polewą), tak żeby można było przykleić orzeszki. Jeśli chodzi o nasączenie... to już trzeba wyczuć. Zależy jaki nam wyszedł biszkopt (czy suchy) i jak mocno nasączony biszkopt my lubimy. Zawsze jak ponczu zabraknie to można go dorobić. ;)

Anonymous, 12 września 2013 19:01:17

Jutro mój pierwszy raz z tortem! : )Wybrałam Twój i mam nadzieję, że wyjdzie mi równie smakowity co Tobie. : )a czy zamiast orzeszków na bokach mogą być migdały? : )

COOLinarna Strefa, 12 września 2013 22:43:41

Pewnie, że mogą być migdały. Co kto lubi. :)

Anonymous, 24 września 2013 22:05:12

Krem mi wyszedł mega gęsty..nie dałam rady go rozsmarować :(

COOLinarna Strefa, 24 września 2013 23:27:09

Nie wiem jak długo ubijałaś krem. Trudno mi powiedzieć dlaczego tak Ci wyszlo, może trzeba było dodac w tej sytuacji trochę smietanki kremówki lub mleka do kremu?

Anonymous, 11 lutego 2014 20:57:24

Zapomniałam się pochwalić : )mój pierwszy tort = mój pierwszy sukces. Rodzina była zachwycona i nie wierzyła, że robiłam go sama (myślała, że kupny z cukierni).smak - pycha!Jedyny minus to to, że przy krojeniu czekolada na górze strasznie się łamała... ale to chyba mój błąd, bo kroiłam go od razu po wyjęciu z lodówki.