wino - 10075 przepisów (strona:509/672)

Śnieżno-zielony deser 178

śnieżną Palmową Niedzielę przywołujemy wiosnę....Przepis znaleziony w sieci, wino do nasączenia biszkoptów, za względu na nieletnich konsumentów zastąpiłam mocną herbatą owocową:) Śnieżno-zielony deser Składniki na 5 porcji: 10 biszkoptów 1/3 szklanki mocnej herbaty owocowej 200 ml śmietanki 36% łyżka cukru waniliowego 8 kiwi łyżka soku z cytryny nieduża kiść winogron Winogrona pozbawić

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Buraczki na zimno z jabłkiem 200

mogę się cieszyć własnymi zbiorami z pewnością częściej będą gościć na naszym stole. Poza walorami smakowymi mają przecież szereg zalet - zawierają antocyjany - te same barwniki, które występują w czerwonym winie. Dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów.Wiecej na temat zdrowotnych właściwości buraków znajdziecie TUTAJ a póki co zapraszam na pyszne buraczki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Liebster Blog Award 178

podniebieniu?  Lubię odkrywać nowe smaki, niemniej niepodzielną pozycję w moim sercu zajmuje pyszna, polska kuchnia. 2.  Jakie smakołyki są Twoim daniem popisowym?  Aktualnie gruszka w grzanym winie ze śliwką i czekoladą, serwowana z lodami. 3.  Jaka jest Twoja ulubiona przyprawa, bez której nie wyobrażasz sobie gotowania?  Uwielbiam curry i imbir. 4.  Jaki jest

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Sałatka z szynką parmeńską i awokado 299

octy :)składniki:3 garście mieszanki sałat8 plastrów szynki parmeńskiej1 awokado2-3 łyżki słonecznika Kresto5 łyżek oleju Rapso1/2 łyżeczki oregano do smaku sól ziołowado smaku ocet winny z białego wina JamarSkładniki na dwie porcje. Na talerzach ułożyć porwaną sałatę. Awokado obrać, przekroić na pół i usunąć pestkę, pokroić w paski i ułożyć na sałacie razem z kawałkami szynki. Słonecznik

Monia miesza i gotuje
Syrop z mniszka lekarskiego 196

rośliną stosowaną w ziołolecznictwie jak również często ląduje na naszych talerzach. Młode listki wykorzystywane są do sałatek i farszów natomiast z kwiatów można zrobić syrop (miodek) czy też wino. Choć lubię sałatki to z mniszkiem mi jednak nie smakują, jest dla mnie za gorzki, być może za późno zerwany. Udało mi się natomiast w tym roku po raz pierwszy

Monia miesza i gotuje
Niespodzianka - nominacja! 151

przeze mnie Szczęśliwcy: marta-gotuje  poezja smaku  Kruszynka domi w kuchni  moje pasje  słodkie fantazje Eat me Miłość w brzuchu mam jadalne pijalne Hania - Kasia Wino i oliwki Nie podaję całej 15, bo sama regularnie odwiedzam mniej więcej tyle blogów i te zasługują wg mnie na wyróżnienie:) Kilka słów o mnie: zakochana w hula

Fabryka pomysłów
Chłopski garnek 267

Przez ostatnie dni nie miałam za bardzo czasu, by śledzić Wasze wpisy, ale obiecuję wszystko nadrobić. Niestety, jest to wina mojej ilości zajęć. Okres przed sesyjny, zaliczenia, multum innych obowiązków spowodowały, że wracałam wieczorami do domu, musiałam wziąć się za naukę do kolokwiów, a blog czekał. Jednak dzisiaj nadrabiam i przedstawiam Wam pyszne oraz proste danie

Fabryka pomysłów
Ryba w sosie serowym 225

serka topionego 200 ml śmietany 18% 50g startego żółtego sera + ser żółty do posypania po wierzchu 2 łyżki masła sok z cytryny 3 łyżki octu z białego wina przyprawa do ryb po jednej łyżeczce bazylii i oregano 0.5 łyżeczki papryki ostrej Wykonanie:Jeżeli mamy mrożoną rybkę to rozmrażamy i odsączamy. Pora obieramy i kroimy na talarki. W rondelku roztapiamy

Czerwona Porzeczka
Praliny z ganaszem z Porto 150

instynkt samozachowawczy :) Najpierw przygotowujemy ganasz: śmietankę zagotować na bardzo małym ogniu, dodać rozdrobnioną  czekoladę (1,5 tabliczki słodkiej, 1 gorzkiej) cały czas mieszając, aż się rozpuści. Następnie dodajemy wino dalej mieszając. Po wymieszaniu gotujemy jeszcze chwilę, a następnie odstawiamy, żeby wystygło i zgęstniało. Pozostałą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i przy pomocy pędzelka nanosimy ścianki formy. Wstawiamy

Delicious Titbits
Świętujemy trzy mięsiące bloga :) 215

zapiekane w kokilkach (352). 5. Moim faworytem jest Tort bezowy z kremem cytrynowy, a mój mąż jest najbardziej dumny ze swojego Steka z rostbefu wołowego z szalotkami w czerwonym winie. 7. Największa improwizacja i zarazem najsmaczniejsza sałatka to Sałatka z rukoli i pieczonego łososia w pomarańczowym dresingu. 8. Byliśmy żartobliwi (Śniadanie misiów), romantyczni (Truskawki na patyku) i sentymentalni (Pyry

Delicious Titbits
Cannelloni z mięsem mielonym w sosie porowym 700

Post Cannelloni z mięsem mielonym w sosie porowym pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Zupa z soczewicy 176

W ostatni weekend postanowiłem udać się do sklepu z biologiczną żywnością.  W moim mieście jest ona bardzo dobrze urządzony, wręcz czuć w nim rodzinną atmosferę

cookpl
Pierś z kurczaka z sosem porowo-śmietanowym 168

Czas przygotowania: ok.40 minut Składniki: 4 filety z piersi kurczaka 2 pory średniej wielkości 1 szalotka 250ml białego wina (ewentualnie bulion) 250ml śmietanki 30% 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku sól świeżo zmielony pieprz 100g masła Wykonanie:    Umyte piersi z kurczaka oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pory i szalotkę pokroić cieniutko i blanszować około 2 minut(...)roztopić, przysmażyć filety z kurczaka razem z szalotką i porami na kolor złotobrązowy. Mięso wyjąć wraz z porami i trzymać w cieple. Pozostały sos ze smażenia rozprowadzić z białym winem lub bulionem,dodać śmietankę i odparować do pożądanej konsystencji. Dodać pory i kilka minut podgotować razem. Na końcu duszenia dodać szczypiorek. Uwagi:   Polecam podawać filety te z ryżem

Gorący kąsek
Pappardelle z indykiem w sosie kaparowo-musztardowym 318

Składniki: 1 opakowanie makaronu Pappardelle Lubella 600 g filetu z indyka 200 ml śmietanki słodkiej 18% 100 ml wina białego wytrawnego 3 łyżeczki kaparów 2 łyżki oliwy z oliwek 3 pełne łyżki musztardy sarepskiej 1 łyżka miodu wielokwiatowego 1 łyżka startego sera(...)dojrzewającego 1 łyżka posiekanej kolendry sól pieprz Wykonanie: Mięso z indyka umyć, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić pokrojony filet - usmażyć na złoto. Mięso zalać winem - poczekać aż alkohol odparuje. Wlać śmietankę, dodać musztardę, miód i ser - wszystkie składniki dobrze rozprowadzić. Na koniec dodać kapary i kolendrę - doprawić do smaku pieprzem, ewentualnie solą. Makaron ugotować

kolorowotorcikowo
Dorsz po azjatycku 203

tego po syczuańsku także jak najszybciej muszę wypróbować, bo wygląda nieziemsko. Składniki: dorsz: 550 g filetu z dorsza 2 jajka 8 łyżek mąki pszennej 4 łyżki wytrawnego białego wina 1/2 łyżki ciemnego sosu sojowego olej do smażenia 2 łyżeczki chili sól, pieprz sok z połowy cytryny sos: 3 ząbki czosnku 1/2 łyżki mielonego imbiru 1 cebula 2 łodygi selera(...)ryżu Wykonanie: Filet pokrój na kawałki ok. 2 cm. Ułożyć w misce, doprawić solą i pieprzem, polać sokiem z cytryny. Odstawić na pół godziny do lodówki. Jajka z mąką, winem, chili i sosem sojowym wymieszać na gładkie ciasto. Wrzucić do niego rybę i starannie w nim obtoczyć. Olej rozgrzać w woku lub małym garnku i smażyć rybę porcjami przez

Pasja Smaku