śmietanki kremowej 30% lub 36%* 50 ml mleka* 100 g masła * 3 łyżki cukru brązowego* łyżeczka cynamonu* 1/2 szklanki rodzynek* około 100 ml alkoholu do namoczenia rodzynek ( u mnie wino Moscatel, ale może być też rum lub brandy )dodatkowo:* owoce* deserek waniliowy, np Alpro Wykonanie:Rodzynki namoczyć w alkoholu.Chałkę pokroić w plastry grubości około 1 centymetra. Każdą
kolorowotorcikowoDelikatne kremowe, pyszne ! Tym razem robiłam risotto bez białego wina i muszę powiedzieć, że podbiło ono moje serce. Ba, nie tylko moje - mąż i córa zajadali i prosili o więcej ! Składniki: 1 szkl. ryżu arborio około 1 litra bulionu drobiowego 200 g boczniaków 1 cebula 120 g sera gouda 1 łyżka suszonej natki pietruszki KAMIS 2 łyżki oliwy
kolorowotorcikowoCiasto standardowo powinno wylądować w lodówce na pół godziny, my możemy w tym czasie iść do sklepu po składniki, których jak zwykle zapomnieliśmy kupić lub po kolejną butelkę wina. Po tym czasie ciastową kulę rozwałkowujemy lub wyklejamy po prostu blachę, nie zapominając o brzegach. Dno nakłuwamy widelcem i szukamy fasoli, którą należy wysypać na ciasto celem obciążenia. Fasoli niestety
sama złodyczpochodzi oraz jak je wykonać, traktując to jak prawdziwą sztukę. Książka została podzielona na rozdziały wg. regionów południowych Włoch: Lacjum (np. Mezzancolli al Cognac - krewetki duszone w białym winie i koniaku, La Vignarola - potrawka żony winiarza, Carciofi alla Giudia - rzymskie karczochy po żydowsku) Abruzja (np. Agnello Piccino, Piccino, Piccio - delikatna, delikatniejsza, najdelikatniejsza jagnięcina po słońcem, Il Rituale delle
Brzuszki ŁakomczuszkiUwaga, ten sos to nie bolognese! Wiele osób myli zwykłe sosy jak ten z prawdziwym bolognese, które jest gotowane ok. 3 h na bazie wina, selera naciowego, marchewki i co ciekawe – znikomej ilości pasty pomidorowej. Na blogu pojawi się również to prawdziwe bolognese, natomiast teraz czas na zwykły pomidorowy sos, który nie zabierze Wam więcej niż 30 minut
Nerds Kitchenpokroiłem w dwucentymetrowe kawałki. Na talerzu ułożyłem panierowane krewetki, dodałem smażony makaron z grzybami. Całość skropiłem sokiem z limonki i posypałem wiórkami kokosowymi. Podałem w towarzystwie białego półsłodkiego wina
Wyprawy kulinarnezakończeniu pieczenia wyjąłem naczynie z piekarnika. Potrawę odstawiłem na 10 minut w celu stężenia masy szpinakowej - gorące nie dałoby się pokroić. Po tym czasie podałem z lampką czerwonego wina
Wyprawy kulinarneilość do dekoracji potrawy. Pozostałą część kolendry dodałem do lecza i całość wymieszałem. Po nałożeniu dania na talerze całość udekorowałem świeżą natką kolendry. Podałem z bagietką w towarzystwie białego wina
Wyprawy kulinarnedelikatnie polałem kefirem z koperkiem, a następnie posypałem z wierzchu niewielką ilość pozostałego koperku. Szaszłyki i sałatę z pomidorami wyłożyłem na talerze. Podałem w towarzystwie białego lekkiego półwytrawnego wina
Wyprawy kulinarneprzeciśnięty przez praskę, ząbek czosnku, odstawiłem na minutę, po czym wylałem oliwę na sałatkę. Jako dodatek do sałatki świetnie nadaje się białe puszyste pieczywo - jak bagietka oraz białe lekkie wino
Wyprawy kulinarnemożemy dowolnie komponować wg upodobań. Takie roladki świetnie sprawdzają się na domówkach, można je również przygotować na kolację lub jako przekąskę do piwa lub lampki wina Post Roladki z tortilli pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeodkładamy na bok. Grzyby oczyszczamy, kroimy (te mniejsze zostawiamy w całości) i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy pół szklanki wody i odparowujemy. Możemy też podlać grzybki niewielką ilością białego wina i również odparować. Dodajemy masło, pokrojoną w piórka cebulę i smażymy 10 - 15 minut. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem. 3. Grzybki wraz z cebulą i czosnkiem
My Culinary ArtDzisiaj bardzo ostro i wybornie do czerwonego wina idealne. Moje ulubione krewetki :) Danie możemy podawać jako przystawka z bagietką i masełkiem czosnkowym albo jako danie główne. Czego chcieć więcej? Składniki: 0,5 kg całych krewetek 3 ząbki czosnku 1 cebula szalotka puszka pomidorów pokrojonych pęczek pietruszki pęczek szczypiorku 1 papryka 1 marchewka
Niezły Młynekmałym ogniu przez kilka minut tak, aby stała się nieco lepka i lekko przyrumieniona. Po 5 minutach lekko ją solimy oraz dodajemy szczyptę mielonego pieprzu i dolewamy kieliszek białego wina lub whiskey (można pominąć alkohol) i dusimy jeszcze ok. 5 min. Przekładamy cebulę do miski, a naczynie w którym ją smażyliście idealnie nada się do smażenia kurczaka, ponieważ zostało
Nerds Kitchennowymi nabytkami. Moja radość jednak nie trwała długo, o ile do pralki nie mam za rzutów o tyle piec pozostawia dużo do życzenia. W sumie to nawet nie wina samego pieca, jest przecież taki jak chciałam, tylko niestety instalacja elektryczna w naszym domu nie przewiduje kolejnego "pożeracza energii". Dobrze, że jako testera nowego pieca użyłam kruchego ciasta
ciastkarnia na kruchym spodzie