wino - 10075 przepisów (strona:506/672)

Pudding z chałki 267

śmietanki kremowej 30% lub 36%* 50 ml mleka* 100 g masła * 3 łyżki cukru brązowego* łyżeczka cynamonu* 1/2 szklanki rodzynek* około 100 ml alkoholu do namoczenia rodzynek ( u mnie wino Moscatel, ale może być też rum lub brandy )dodatkowo:* owoce* deserek waniliowy, np Alpro  Wykonanie:Rodzynki namoczyć w alkoholu.Chałkę pokroić w plastry grubości około 1 centymetra. Każdą

kolorowotorcikowo
Risotto z boczniakami 165

Delikatne kremowe, pyszne !  Tym razem robiłam risotto bez białego wina i muszę powiedzieć, że podbiło ono moje serce. Ba, nie tylko moje - mąż i córa zajadali i prosili o więcej ! Składniki: 1 szkl. ryżu arborio około 1 litra bulionu drobiowego 200 g boczniaków 1 cebula 120 g sera gouda 1 łyżka suszonej natki pietruszki KAMIS 2 łyżki oliwy

kolorowotorcikowo
Sernik chałwowy na kruchym spodzie 216

Ciasto standardowo powinno wylądować w lodówce na pół godziny, my możemy w tym czasie iść do sklepu po składniki, których jak zwykle zapomnieliśmy kupić lub po kolejną butelkę wina. Po tym czasie ciastową kulę rozwałkowujemy lub wyklejamy po prostu blachę, nie zapominając o brzegach. Dno nakłuwamy widelcem i szukamy fasoli, którą należy wysypać na ciasto celem obciążenia. Fasoli niestety

sama złodycz
Smaki Południowej Italii. Wspaniałe przepisy i włoskie opowieści. 231

pochodzi oraz jak je wykonać, traktując to jak prawdziwą sztukę.  Książka została podzielona na rozdziały wg. regionów południowych Włoch: Lacjum (np. Mezzancolli al Cognac - krewetki duszone w białym winie i koniaku, La Vignarola - potrawka żony winiarza, Carciofi alla Giudia - rzymskie karczochy po żydowsku) Abruzja (np. Agnello Piccino, Piccino, Piccio - delikatna, delikatniejsza, najdelikatniejsza jagnięcina po słońcem, Il Rituale delle

Brzuszki Łakomczuszki
SPAGHETTI W SOSIE ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW I MIĘSA MIELONEGO – 3,50 zł 509

Uwaga, ten sos to nie bolognese! Wiele osób myli zwykłe sosy jak ten z prawdziwym bolognese, które jest gotowane ok. 3 h na bazie wina, selera naciowego, marchewki i co ciekawe – znikomej ilości pasty pomidorowej. Na blogu pojawi się również to prawdziwe bolognese, natomiast teraz czas na zwykły pomidorowy sos, który nie zabierze Wam więcej niż 30 minut

Nerds Kitchen
Chiny, czyli krewetki w tempurze kokosowej z makaronem smażonym z grzybami shitake 339

pokroiłem w dwucentymetrowe kawałki.  Na talerzu ułożyłem panierowane krewetki, dodałem smażony makaron z grzybami. Całość skropiłem sokiem z limonki i posypałem wiórkami kokosowymi. Podałem w towarzystwie białego półsłodkiego wina

Wyprawy kulinarne
Wyprawa do Francji, czyli danie a'la quiche 283

zakończeniu pieczenia wyjąłem naczynie z piekarnika. Potrawę odstawiłem na 10 minut w celu stężenia masy szpinakowej - gorące nie dałoby się pokroić.  Po tym czasie podałem z lampką czerwonego wina

Wyprawy kulinarne
Węgierskie leczo 239

ilość do dekoracji potrawy. Pozostałą część kolendry dodałem do lecza i całość wymieszałem. Po nałożeniu dania na talerze całość udekorowałem świeżą natką kolendry. Podałem z bagietką w towarzystwie białego wina

Wyprawy kulinarne
Szaszłyki drobiowe z młodymi ziemniakami 357

delikatnie polałem kefirem z koperkiem, a następnie posypałem z wierzchu niewielką ilość pozostałego koperku. Szaszłyki i sałatę z pomidorami wyłożyłem na talerze.  Podałem w towarzystwie białego lekkiego półwytrawnego wina

Wyprawy kulinarne
Sałatka grecka 246

przeciśnięty przez praskę, ząbek czosnku, odstawiłem na minutę, po czym wylałem oliwę na sałatkę. Jako dodatek do sałatki świetnie nadaje się białe puszyste pieczywo - jak bagietka oraz białe lekkie wino

Wyprawy kulinarne
Roladki z tortilli 3924

możemy dowolnie komponować wg upodobań. Takie roladki świetnie sprawdzają się na domówkach, można je również przygotować na kolację lub jako przekąskę do piwa lub lampki wina Post Roladki z tortilli pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Zupa z leśnych grzybów 211

odkładamy na bok. Grzyby oczyszczamy, kroimy (te mniejsze zostawiamy w całości) i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy pół szklanki wody i odparowujemy. Możemy też podlać grzybki niewielką ilością białego wina i również odparować. Dodajemy masło, pokrojoną w piórka cebulę i smażymy 10 - 15 minut. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem.  3. Grzybki wraz z cebulą i czosnkiem

My Culinary Art
Krewetki na ostro 151

Dzisiaj bardzo ostro i wybornie do czerwonego wina idealne. Moje ulubione krewetki :) Danie możemy podawać jako przystawka z bagietką i masełkiem czosnkowym albo jako danie główne. Czego chcieć więcej?  Składniki: 0,5 kg całych krewetek   3 ząbki czosnku 1 cebula szalotka puszka pomidorów pokrojonych pęczek pietruszki pęczek szczypiorku  1 papryka 1 marchewka

Niezły Młynek
TARTA / QUICHE Z KURCZAKIEM I CEBULĄ – 3,75 zł 320

małym ogniu przez kilka minut tak, aby stała się nieco lepka i lekko przyrumieniona. Po 5 minutach lekko ją solimy oraz dodajemy szczyptę mielonego pieprzu i dolewamy kieliszek białego wina lub whiskey (można pominąć alkohol) i dusimy jeszcze ok. 5 min. Przekładamy cebulę do miski, a naczynie w którym ją smażyliście idealnie nada się do smażenia kurczaka, ponieważ zostało

Nerds Kitchen
Egzotyczna tarta manna i biegi między kuchenne:) 153

nowymi nabytkami. Moja radość jednak nie trwała długo, o ile  do pralki nie mam za rzutów o tyle piec pozostawia dużo do życzenia. W sumie to nawet nie wina samego pieca, jest przecież taki jak chciałam, tylko niestety instalacja elektryczna w naszym domu nie przewiduje kolejnego "pożeracza energii". Dobrze, że jako testera nowego pieca użyłam kruchego ciasta

ciastkarnia na kruchym spodzie