które działają jak antyutleniacze. Jest także bardzo bogaty w minerały, aminokwasy, nasycone kwasy tłuszczowe, witaminę B, żelazo i białko. Czarnuszka to dodatek do pieczywa, do przetworów warzywnych, do aromatyzowania wina i olejku eterycznego używanego w cukiernictwie. Mielone nasiona czarnuszki stanowią dobrą namiastkę pieprzu, gdyż u osób wrażliwych nie podrażniają błony śluzowej żołądka. W starożytności używano jej jako panaceum, wymienia
Grahamka, weka i kajzerkadala od ostrego światła. Stosujemy wg gustu ok. 2 łyżek przyprawy na 1 kg mąki użytej do piernika. Przyprawę możemy również użyć do zrobienia szarlotki lub do grzanego wina, piwa czy kawy.Składniki : 50 g cynamonu mielonego, lub kory cynamonu 2 płaskie łyżki mielonego imbiru2 gałki muszkatołowe (ok. 10 g)15 ziaren ziela angielskiego2 łyżki goździków2 łyżeczki ziaren kolendry
Grahamka, weka i kajzerkanazwę Petticoat Tails. Nazwa ta pochodzi od podobieństwa kaształtu ciasta do elżbietańskiej kiecki Petticoat Skirt, chociaż obfitują opowieści o pochodzeniu nazwy od francuskiego petits cotés, spiczastych biskwitów jedzonych przy winie, lub od petites gastelles, starofrancuskiej nazwy małych ciasteczek.Petticoat Tails są wałkowane znacznie cieniej niż klasyczne shortbready o kształcie plauszków. Ciasto ma grubość około 4 - 5 mm, przez
Grahamka, weka i kajzerkajarmużu zielonego i fioletowego porwanych na małe kawałki 70 g świeżej żurawiny (użyłam mrożonej) 1 pomarańcza 1 grejpfrut 3 łyżki ziaren granatu (nie dałam) 2 łyżki octu z czerwonego wina 1 łyżka soku żurawinowego 1 łyżka miodu 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki startego świeżego imbiru sól, pieprz Wykonanie: Żurawinę zmiksować (ponieważ użyłam mrożonej, chwilę odczekałam
Sto kolorów kuchnitężeć. To rodzaj dania , które musi sobie po prostu poleżeć i nie jest serowane szybko i na bardzo gorąco. Nadzienie szpinakowe potrafi poparzyć.Do naszych cannelloni pasuje idelanie białe wino Chardonnay lub Verdicchio dei colli di Jesi.Smacznego
Z Kuchni Do KuchniSałatkę Cezara chyba każdy zna. Jest jedną z najbardziej popularnych i lubianych sałatek. Głównymi jej składnikami są grzanki, sałata rzymska i parmezan. W wersji z kurczakiem
Oryginalny smakOstatnio zrobiłam pieczone figi z orzechami włoskimi i sosem z czerwonego wina. Tym razem przygotowałam je w wersji wytrawnej z cukinią i kozim serem. Jest to kolejny pomysł na wykorzystanie fig, na które sezon niestety już się kończy. Zapiekanka nie jest skomplikowana i stanowi bardzo smaczny dodatek do obiadu.Składniki:1 większa cukinia2 figi120 g koziego sera100 g śmietanki
Oryginalny smakPizza to danie, o którym można śmiało powiedzieć, że sprawdza się na każdej imprezie. Chciałabym Wam zaprezentować jej nieco inny wariant - małe przekąski do pogryzania przy piwie lub winie (lub jakimkolwiek innym trunku sylwestrowym, który preferujecie). Składniki:2 szklanki mąki50 g drożdży5 łyżek oliwy z oliwek1 łyżeczka cukru1 ząbek czosnku0,5 szklanki ciepłej wodysóloreganozioła prowansalskiesalamioliwkimozzarellapomidory z puszki1 mała
Ciastkozercymięsa zaczerpnęłam w mojej ukochanej kuchni greckiej). Pierogi zawinęłam w ciasto wypróbowane w przepisie na empanadas z tuńczykiem, jednak tym razem zrobiłam je "w wersji light" - bez smalcu i wina. Przygotowanie empanadas jest o wiele mniej kłopotliwe niż się wydaje. Ja poszczególne etapy wplotłam w moje aktywności i nawet nie zauważam kiedy je zrobiłam :) Ciasto zagniotłam dzień wcześniej
Chilli Czosnek i OliwaZa oknem plucha, szaro, buro i nieprzyjemnie. Zaczęło się - smutna jesień opanowała miasto. Złoto, miedziana czerwienie, ognisty pomarańcz zniknęły wraz z opadnięciem liści, pozostały jedynie pojedyncze
W kuchni Karmel-itkiodrobinę różni się od ciasta 'zwykłego' - mogą pojawiać się malutkie grudki, ale... uwierzcie nam, że smak i tak się obroni! :)W ekstremalnych warunkach robiłyśmy te bezglutenowe pierogi... butelką po winie. Za farsz robiły wtedy m. in owoce, więc zlepianie ich było jeszcze trudniejsze niż zwykle ale... WYSZŁY! I skoro do dziś je wspominamy tzn. że wykonane były wg "naszych
Wypisz Wymalujzgrillować, podać ciepłego. Szybka, zdrowa, fit, kolorowa sałatka gotowa do spożycia! :) najlepsza na poprawę humoru :) ewidentnie wygrała ze słodkościami na wieczór. Może to przez dodatek miodu i towarzystwo lampki wina ? ;) Spróbujcie sami
Kitchens Alphabetcebulki dymki½ marchewki½ papryki3-4 grzyby mun (opcjonalnie)½ papryczki chili2 łyżki ziaren sezamuMarynata:1 łyżeczka przyprawy 5 smaków½ łyżeczki czosnku granulowanego2 łyżki sosu sojowegokilka kropel oleju sezamowegoSos:1 łyżka wina ryżowego (ja zastępuję wódką)2 łyżki sosu hoisin1 łyżka cukru brązowego¾ szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej2 łyżki ciemnego sosu sojowego1 ząbek czosnku bardzo
Mania GotowaniaUsiądź obok mnie, zaraz czegoś spróbujesz. Nie licz na wódkę czy kupne wino, którego markę znają wszyscy, a które smakuje jak stary kompot. Usiądź i powąchaj. Spróbuj. I jak? Wiedziałam, że Ci zasmakuje...Przyrządzanie domowych nalewek czy innych trunków to świetna sprawa. Idealne na prezent, na rodzinne uroczystości czy romantyczne chwile we dwoje, a nawet do raczenia się nimi
W kuchni Karmel-itkinazwie Aperol Spritz. Oczywiście jest wiele odmian tego pysznego drinka i nie trzeba trzymać się ściśle oryginalnego przepisu, który zawiera: 2 x Aperol3 do 4 x Prosecco (włoskie wino musujące)woda sodowakostki loduplaster pomarańczy Mój drink z Aperolem został wzbogacony o sok pomarańczowy, co nadało mu lekkości. Składniki: 2 x Aperol 2 x sok pomarańczowy 1x woda gazowana plaster
Walijskie Pichcenie