wino - 10075 przepisów (strona:516/672)

Sok malinowy 148

słoi. Słoje zakręcamy albo przykrywamy gazą i odstawiamy na ok 5-7 dni w pomieszczeniu nie nasłonecznionym. Po tym czasie przecedzamy przez sito do garnka. ( owoce możemy użyć do wina :) ) a sok zagotowujemy i przelewamy do słoiczków wcześniej umytych i wygotowanych w piekarniku w temperaturze 100 C. Do ciepłych słoików wlewamy sok, zakręcając odstawiamy i obracamy do góry dnem

Niezły Młynek
Kurczak w śliwkowym sosie 171

smaków z delikatnym mięsem z kurczaka nadaje ten potrawie wspaniały smak i niezwykły aromat. Składniki - 6 udek z kurczaka - 10 dag suszonych śliwek - 1 szklanka soku winogronowego lub białego wina - 3 łyżeczki curry - mąka - sól, pieprz - olej Wykonanie Z udek zdjąć skórę, mięso oprószyć łyżeczką curry,  solą i pieprzem. Odstawić na godzinę do lodówki. Śliwki zalać sosem winogronowym

Świat Smaku
Spaghetti alla Norma 130

pochodzi z książki Jamiego Olivera pt.:  "Włoska wyprawa Jamiego". Składniki: 2 duże bakłażany oliwa z oliwek łyżka suszonego oregano pęczek świeżej bazylii 1 łyżka octu z białego wina 500 ml passaty pomidorowej 450 g spaghetti 150 g solonej ricotty lub parmezanu sól morska, pieprz Bakłażany pokroić wzdłuż na ćwiartki, a następnie w poprzek na kawałki wielkości palca

wyzwania kuchenne
Bruschetty z bakłażanem 207

Włoch. Tym razem wariant z grillowanym bakłażanem i pietruszką... Składniki: 2 średnie bakłażany garść posiekanej pietruszki 8 łyżek oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 3 łyżki octu z białego wina sól morska, pieprz 8 kromek chleba Pokroić bakłażany na plastry o grubości 3 mm, opiec je na patelni grillowej i przełożyć do miski. W innej miseczce przygotować dresing: wymieszać

wyzwania kuchenne
Caponata 191

Słynna sycylijska potrawa z bakłażanów, którą można podawać zarówno na ciepło jako dodatek do mięsa, albo na zimno jako przystawkę. Istnieje wiele metod jej przygotowania, ale

wyzwania kuchenne
Zupa z owoców morza 160

owoców morza i pomidorów. Składniki: 400 g mieszanki owoców morza 400 g pokrojonych pomidorów z puszki 4 ząbki czosnku 1 czerwona papryczka chilli 2 fileciki anchois 1/2 szklanki białego wina pęczek natki pietruszki oliwa z oliwek sól morska Owoce morza rozmrozić. Papryczkę chilli i anchois pokroić na kawałki, pietruszkę posiekać, W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić rozgnieciony czosnek(...)anchois i chilli. Chwilę podsmażyć i dodać pokrojone pomidory, zagotować. Wrzucić owoce morza i po minucie wlać wino. Całość przemieszać i gotować około 15 minut, pod koniec dodać natkę pietruszki i ewentualnie doprawić solą do smaku. Podawać z grzankami lub chrupiącym chlebem

wyzwania kuchenne
Panzanella 150

wina. Świetna nie tylko na upały. Składniki: kilka pomidorów różnego rodzaju 2 kromki czerstwego pieczywa 1/2 czerwonej cebuli ząbek czosnku świeża bazylia sól, pierz łyżka octu z czerwonego wina 2 łyżki oliwy Pomidory pokroić na mniejsze kawałki, a cebulę na talarki. Kromki chleba pokroić w dużą grubą kostkę i przyrumienić na patelni lub wstawić do nagrzanego piekarnika

wyzwania kuchenne
Współpraca z firmą Skworcu 176

idealnie sprawdzą się jako składnik musli, dodatek do płatków śniadaniowych, koktajli owocowych, sałatek a nawet czekolady. Czasami używa się OWOCÓW MORWY BIAŁEJ do wypieku ciast, tart a nawet wyrobu wina.   16 .Przyprawa do serników i mas serowych  17. Przyprawa do Masła to doskonała dodatek do grillowanego pieczywa, pieczonych ziemniaków, ryb lub mięs z grilla. Można nią również

Słodkości i nie tylko
1440.Kiełbasa z grilla 162

Wino czerwone argentyńskie Celebro pasuje do potraw z grilla..tak więc jest i kiełbaska z grilla...do marynaty wykorzystałam miód rzepakowy..z Anielskich Przysmaków mniam... Miód rzepakowy. Zbierany jest na terenach czystych i ekologicznych czyli kaszubach. Ma kolor jasno kremowy i jest bardzo gęsty. Działa pozytywnie na serce i naczynia wieńcowe, choroby nerek, układ moczowy, wątrobę

Moje domowe kucharzenie
Mięsko z patelni grillowej 136

innego..ale i na  takie mięsko przyjdzie jeszcze pora.. 1 kg dowolnego mięsa 30 g przyprawy do grilla 80 ml oleju 80 ml piwa lub wina Mięso pokroić w plastry.Składniki maceraty wymieszać i natrzeć mięso.Odstawić do lodówki na 4 a nawet na 12 godzin.Następnie upiec na grillu. Macerata Grillowa  to znakomicie skomponowana mieszanka

Moje domowe kucharzenie
Helio Natura 116

charakteryzuje je naturalnie wyjątkowy smak, naturalnie ciemny kolor, a jednocześnie są naturalnie zdrowe.Zaletą suszonych winogron jest obecność znacznej ilości antyoksydantów, dlatego te brązowe owoce są doskonałym zamiennikiem czerwonego wina dla osób, które nie powinny spożywać alkoholu. Połączenie błonnika pokarmowego i kwasu winowego, z których ten ostatni zawarty jest w tak dużej ilości tylko w rodzynkach i winogronach, pozwala

Moje domowe kucharzenie
Chelsea Buns 149

charakteryzuje je naturalnie wyjątkowy smak, naturalnie ciemny kolor, a jednocześnie są naturalnie zdrowe. Zaletą suszonych winogron jest obecność znacznej ilości antyoksydantów, dlatego te brązowe owoce są doskonałym zamiennikiem czerwonego wina dla osób, które nie powinny spożywać alkoholu. Połączenie błonnika pokarmowego i kwasu winowego, z których ten ostatni zawarty jest w tak dużej ilości tylko w rodzynkach i winogronach, pozwala

Moje domowe kucharzenie
Biscotti i wypiekanie na śniadanie 145

blasze i pieczemy około 8 minut. Przekręcamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 8 minut.Włosi jadają biscotti maczając je w kawie lub jako dodatek do słodkiego toskańskiego deserowego wina Vin Santo. Ale równie dobrze biscotii smakuje samo, bez niczego. Albo do pochrupania przy herbacie.*UWAGI:- biscotti znane są również jako cantucci lub biscotti di Prato. Albo też

Moje domowe kucharzenie
Filety z piersi kurczaka z awokado i orzeszkami ziemnymi 167

kurczaka 3 łyżki oleju 100g prażonych, grubo posiekanych orzeszków ziemnych 2 awokado na sos 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki octu z wina 4 łyżki oleju 3 łyżki drobno posiekanych ziół (szczypiorek, koperek) sól i pieprz do smaku Wykonanie:Kurczaka opłukać, polać cytryną, oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem i odstawić

Gorący kąsek