kurczaka. Kuskus posłużył mi nie tylko jako dodatek do dania, ale jako główny składnik farszu. A połączenie go z fetą, oliwkami, suszonymi pomidorami i pysznym sosem na bazie wina i cytryny dało efekt idealny. Jak ocenił je jeden z domowników, który nie jada oliwek a na kuskus miał do tej pory "długie zęby" danie dostało od niego
Bernika - moj kulinarny pamietnikJesień nadeszła pełną parą a z nią na nasze stoły wędrują bardziej treściwe jesienne obiady. Jednym z naszych ulubionych w tym okresie są żeberka zapiekane razem
Bernika - moj kulinarny pamietniktapetę wzięłam piersi z gęsi i uwędziłam je chińską metodą w woku na herbacie. Podałam z placuszkami ziemniaczanymi smażonymi na oleju rzepakowym oraz kapustą czerwoną wzbogaconą o smak czerwonego wina i ziarna granatu. Te samą metodą wypróbowałam już wędzenie schabu oraz piersi z kurczaka i zawsze się sprawdzała. I tym razem mięso wyszło delikatne, soczyste i różowe. Do wszystkich
Bernika - moj kulinarny pamietnikjest najczęściej z makaronem tagliatelle, pappardelle albo lasagne. Oryginalne ragù alla bolognese to smażony, a potem długo duszony sos składający się z cebuli, selera i marchwi, mięsa mielonego wołowego, wina i niewielkiej ilości koncentratu pomidorowego. Ale ragu bolognese ze spaghetti? To połączenie nie pochodzi z Włoch, bo Włosi ragù nie jadają ze spaghetti, tak jada cała reszta świata
Bernika - moj kulinarny pamietnikTakie risotto to idealny szybki posiłek szczególnie, gdy chcemy sobie zrobić przerwę od skomplikowanego gotowania. Prosta kuchnia włoska to dobry początek pysznego dnia. Ryż, kurczak, wino, 20 minut i obiad gotowy, szybciej niż w niejednej restauracji. Zapraszam . Porcja na 3 osoby. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikZapraszam na wolowine w sosie winno-smietanowym Najpierw przygotowujemy sos z cebuli, wina czerwonego, koncentratu pomidorowego I oliwki. W drugim garnku smazymy wolowine I dodajemy pieczarki Laczymy wolowine z sosem winnym dodajemy smietane. Smacznego
Smaki Edytymiedzyczasie kroimy 6-8 marchewekok 150-200 bekonu.2 cebule- skrajamy w kostkeWszystko wrzucamy do podsmazonej wolowiny. Doprawiamy tymiankiem. Smazymy ok 5-10 min. Dolewamy dwie szklanki- dobrego czerwonego wytrawnego wina. Na patelni obsmazamy na lyzce masla I 2 -3 zabkach czosnku ok 200-250 gr pieczarek pokrojonych w cwiartki.Szykujemy szklanke bulionu wolowego z 2 kostek.Podsmazone pieczarki wrzucamy do garnka
Smaki Edytyrisotto troszkę inaczej. A dlaczego? Bo juz na początek złamalam pierwszą zasadę- Ryż powiennien byc Arborio- niestety okazało się że nie mam :) Druga złamana zasada- to dodatek wina, trzecia to parmesan z torebki, a powinnien być świeżo stary :)Dlatego dzisiaj mamy risotto troche inaczej Składniki:150-200 gr pieczarek1 cebula2 ząbki czosnkuszklanka ryzuz 3 szklanek zrobiony bulion kurczakowymała
Smaki EdytyRisotto było już nie jeden raz :) Dzisiaj odsłona z kurczakiem. Jako ciekawostka powiem Wam, że risotto zostało przywiezione do Włoch przez
Smaki Edytypodejście do kiełbasy duszonej w kapuście .To taka moja wariacja na temat alzacko-francuskiego Choucroute garnie czyli po naszemu ,, ubranej kapusty ( garnirowanej). W oryginale kapusta jest duszona w białym winie a nawet w niektórych regionach w szampanie . Ponieważ nie przewidywałam,, bąbelków " - zmodyfikowałam po swojemu tworząc bardziej codzienną potrawę. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnigalaretka z królika .Tyle że była to buraczkowa galaretka ( tzn. było tam mięso z królika , paski gotowanych buraczków i cos tam jeszcze - a wszystko zalane bulionem o kolorze czerwonego wina z żelatyną ). Postanowiłam , że spróbuję co by było gdyby tzn. jeśli zrobię galaretkę o smaku czerwonego barszczu. Tyle , że ja robię tak małe ilości , że musiałam iść na skróty
Buniabaje w kuchnipędzelki do ciast. Za dosłownie parę złotych. Dla dzieci było mnóstwo atrakcji w postaci balonów, kolorowych makijaży czy karuzeli oraz waty cukrowej. Oczywiście można było spróbować przeróżnych win - także z lubuskich winnic. Z jedzeniowych budek zauważyłam gofry , mini pączki , naleśniki francuskie czy pierogi wileńskie. Oczywiście pajda chleba ze smalcem czy masłem czosnkowym z mięsem , cebulą i kiszonym ogórkiem
Magiczne Życie MartyMija nam kolejny tydzień. To był już przed ostatni weekend września. Jesień za oknami, choć u nas dzisiaj było ciepło. Dzień spędziliśmy w mieście na Jarmarku Miodu i Wina . Na pewno będzie na blogu kilka słów o tym. Zapraszam do oglądania. * biorę udział w konkursie Candle Room * pyszne ciacho WZ-ka * herbatka od Sandry * spokojny sobotni(...)letnie kwiaty z ogrodu * mój nowy zakup - wrzos z lidla * nektarynki , granaty i figi * czerwone winogrona * kominek z woskami Yankee Candle * orzechy włoskie * scena Jarmarku Miodu i Wina Czekam na Wasze wspomnienia minionego tygodnia
Magiczne Życie Martysoczysty i słodki zapach owoców czerwonej pitaji, której kwiaty rozkwitają jedynie nocą, przekonywał mnie bardzo. Niestety po dłuższym paleniu aż zabolała mnie głowa. Teraz nie wiem czy to wina wosku czy kominek się przypala? Mimo, że posiadam oryginalny kominek Yankee Candle. Też tak macie? Nie pierwszy wosk mnie tak rozczarował i pewnie nie ostatni. Do usłyszenia więc
Magiczne Życie Martyziół włoskich,prowansalskich * warzywa mrożone * kieliszek białego wina * bulion drobiowy * sól, pieprz Przygotowanie : Na rozgrzaną oliwę wrzucam zioła i warzywa, przesmażam. Wsypuję surowy ryż, dolewam kieliszek białego wina. Co jakiś czas podlewam bulionem, aż do miękkości ryżu. Dodaję sól i pieprz do smaku i na gotową porcji ryżu z warzywami posypuję sezamem
Magiczne Życie Marty