wino - 10075 przepisów (strona:521/672)

Śródziemnomorskie kieszonki z kurczaka faszerowane kuskusem 163

kurczaka. Kuskus posłużył mi nie tylko jako dodatek do dania, ale jako główny składnik farszu.  A połączenie go z fetą, oliwkami, suszonymi pomidorami i pysznym sosem na bazie wina i cytryny dało efekt idealny. Jak ocenił je jeden z domowników, który nie jada oliwek a na kuskus miał do tej pory "długie zęby" danie dostało od niego

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Żeberka w kapuście i winie 170

Jesień nadeszła pełną parą a z nią na nasze stoły wędrują bardziej treściwe jesienne obiady. Jednym z naszych ulubionych w tym okresie są żeberka zapiekane razem

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pierś gęsia wędzona w woku z placuszkami rosti, kapustą i olejem rzepakowym 206

tapetę wzięłam piersi z gęsi i uwędziłam je chińską metodą w woku na herbacie. Podałam z placuszkami ziemniaczanymi smażonymi na oleju rzepakowym oraz kapustą czerwoną wzbogaconą o smak czerwonego wina i ziarna granatu. Te samą metodą wypróbowałam już wędzenie schabu oraz piersi z kurczaka i zawsze się sprawdzała. I tym razem mięso wyszło delikatne, soczyste i różowe. Do wszystkich

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Spaghetti bolognese 207

jest najczęściej z makaronem tagliatelle, pappardelle albo lasagne. Oryginalne ragù alla bolognese to smażony, a potem długo duszony sos składający się z cebuli, selera i marchwi, mięsa mielonego wołowego, wina i niewielkiej ilości koncentratu pomidorowego. Ale ragu bolognese ze spaghetti? To połączenie nie pochodzi z Włoch, bo Włosi ragù nie jadają ze spaghetti, tak jada cała reszta świata

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Risotto z kurczakiem 270

Takie risotto to idealny szybki posiłek szczególnie, gdy chcemy sobie zrobić przerwę od skomplikowanego gotowania. Prosta kuchnia włoska to dobry początek pysznego dnia. Ryż, kurczak, wino, 20 minut i obiad gotowy, szybciej niż w niejednej restauracji. Zapraszam . Porcja na 3 osoby. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Wolowina w sosie winno-smietanowym :) 133

Zapraszam na wolowine w sosie winno-smietanowym Najpierw przygotowujemy sos z cebuli, wina czerwonego, koncentratu pomidorowego I oliwki. W drugim garnku smazymy wolowine I dodajemy pieczarki Laczymy wolowine z sosem winnym dodajemy smietane. Smacznego

Smaki Edyty
Wolowina po burgundzku- Boeuf bourguignon-Beef Bourguignon 177

miedzyczasie kroimy 6-8 marchewekok 150-200 bekonu.2 cebule- skrajamy w kostkeWszystko wrzucamy do podsmazonej wolowiny. Doprawiamy tymiankiem. Smazymy ok 5-10 min. Dolewamy dwie szklanki- dobrego czerwonego wytrawnego wina. Na patelni obsmazamy na lyzce masla I 2 -3 zabkach czosnku ok 200-250 gr pieczarek pokrojonych w cwiartki.Szykujemy szklanke bulionu wolowego z 2 kostek.Podsmazone pieczarki wrzucamy do garnka

Smaki Edyty
Risotto trochę inaczej z poskim akcentem 127

risotto troszkę inaczej. A dlaczego? Bo juz na początek złamalam pierwszą zasadę- Ryż powiennien byc Arborio- niestety okazało się że nie mam :) Druga złamana zasada- to dodatek wina, trzecia to parmesan z torebki, a powinnien być świeżo stary :)Dlatego dzisiaj mamy risotto troche inaczej  Składniki:150-200 gr pieczarek1 cebula2 ząbki czosnkuszklanka ryzuz 3 szklanek zrobiony bulion kurczakowymała

Smaki Edyty
Risotto z kurczakiem 221

 Risotto było już nie jeden raz :) Dzisiaj odsłona z kurczakiem. Jako ciekawostka powiem Wam, że risotto zostało przywiezione do Włoch  przez

Smaki Edyty
Kiełbasa w kiszonej kapuście 197

podejście do kiełbasy duszonej w kapuście .To taka moja wariacja na temat alzacko-francuskiego Choucroute garnie czyli po naszemu ,, ubranej kapusty ( garnirowanej). W oryginale kapusta jest duszona w białym winie a nawet w niektórych regionach w szampanie . Ponieważ nie przewidywałam,, bąbelków " - zmodyfikowałam po swojemu tworząc bardziej codzienną potrawę. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Buraczkowe galaretki drobiowe podane z chrzanem 142

galaretka z królika .Tyle że była to buraczkowa galaretka ( tzn. było tam mięso z królika , paski gotowanych buraczków i cos tam jeszcze - a wszystko zalane bulionem o kolorze czerwonego wina z żelatyną ). Postanowiłam , że spróbuję co by było gdyby tzn. jeśli zrobię galaretkę o smaku czerwonego barszczu. Tyle , że ja robię tak małe ilości , że musiałam iść na skróty

Buniabaje w kuchni
Zielona Góra Winobranie 7-15 września 112

pędzelki do ciast. Za dosłownie parę złotych.  Dla dzieci było mnóstwo atrakcji w postaci balonów, kolorowych makijaży czy karuzeli oraz waty cukrowej. Oczywiście można było spróbować przeróżnych win - także z lubuskich winnic. Z jedzeniowych budek zauważyłam gofry , mini pączki , naleśniki francuskie czy pierogi wileńskie. Oczywiście pajda chleba ze smalcem czy masłem czosnkowym z mięsem , cebulą i kiszonym ogórkiem

Magiczne Życie Marty
Tydzień w moim telefonie III 86

Mija nam kolejny tydzień. To był już przed ostatni weekend września. Jesień za oknami, choć u nas dzisiaj było ciepło. Dzień spędziliśmy w mieście na Jarmarku Miodu i Wina . Na pewno będzie na blogu kilka słów o tym. Zapraszam do oglądania. * biorę udział w konkursie Candle Room  * pyszne ciacho WZ-ka  * herbatka od Sandry  * spokojny sobotni(...)letnie kwiaty z ogrodu * mój nowy zakup - wrzos z lidla  * nektarynki , granaty i figi  * czerwone winogrona * kominek z woskami Yankee Candle * orzechy włoskie * scena Jarmarku Miodu i Wina  Czekam na Wasze wspomnienia minionego tygodnia

Magiczne Życie Marty
*** Zapachy w moim domu , w mojej kuchni *** Piątki z Yankee Candle PINK DRAGON FRUIT 64

soczysty i słodki zapach owoców czerwonej pitaji, której kwiaty rozkwitają jedynie nocą, przekonywał mnie bardzo. Niestety po dłuższym paleniu aż zabolała mnie głowa. Teraz nie wiem czy to wina wosku czy kominek się przypala? Mimo, że posiadam oryginalny kominek Yankee Candle. Też tak macie? Nie pierwszy wosk mnie tak rozczarował i pewnie nie ostatni.  Do usłyszenia więc

Magiczne Życie Marty
Ryż prowansalski z warzywami i sezamem 158

ziół włoskich,prowansalskich * warzywa mrożone * kieliszek białego wina * bulion drobiowy * sól, pieprz  Przygotowanie : Na rozgrzaną oliwę wrzucam zioła i warzywa, przesmażam. Wsypuję surowy ryż, dolewam kieliszek białego wina. Co jakiś czas podlewam bulionem, aż do miękkości ryżu. Dodaję sól i pieprz do smaku i na gotową porcji ryżu z warzywami posypuję sezamem

Magiczne Życie Marty