szczególnie cennym ze względu na uprawę winorośli przeznaczonej na porto. Sophie urodziła się w Portugalii, ale gdy była małym dzieckiem, rodzice wyjechali do Wielkiej Brytanii. Dziewczyna dorastała w poczuciu winy, że rodzice są razem jedynie ze względu na nią. Gdy zatem nadarzyła się okazja, by zdobyć pieniądze na własne mieszkanie, Sophie wyjeżdża do babki i wuja do Quinta
Weekendy w domu i ogrodziesosu warzywnego. Dokładnie mieszamy, aby każda rurka była obtoczona w aromatycznym sosie warzywnym. Podajemy z porwaną mozzarellą i gałązkami świeżego tymianku. Makaron z warzywami świetnie smakuje z białym winem
Moja smaczna kuchniapół główki kapusty pekińskiej 3-4 grzyby shitake (wcześniej namoczone) 40 g smalcu Sos do sukiyaki 100 ml sosu sojowego 100 ml mirinu 100 ml sake (można zastąpić białym winem) 100 ml wody 1 łyżka stołowa płynnego miodu (lub w ostateczności cukru) Przygotowanie sosu do mięsa i warzyw: wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Do podania: 4 żółtka (po jednym
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasię skupić na emocjach. A są one silne i dla osoby przeżywającej takie zdarzenia w swoim życiu, jak również dla czytelnika. Niezależnie od tego, co spotyka Mirę w życiu, winą za to, co się dzieje, obarcza swoich bliskich. Nawet w życiu dorosłym nie widzi własnych błędów. Można tu ją bronić, bo nie została nauczona odróżniania tego, co właściwe od tego
Weekendy w domu i ogrodzieoryginalnej występuje śmietana, którą zastąpiliśmy maślanką. W składnikach brakowało też niektórych ingrediencji (jajek) oraz miar (proszek do pieczenia). Nie piszemy tego po to, żeby wytykać błędy, bo samiśmy pełni winy w tym zakresie. Niedawno jeden z czytelników zwrócił nam uwagę, że w przepisie na sałatkę z arbuzem i serem feta brakuje składników dressingu… Cóż jeśli redakcji „Polityki” zdarzają się
Niedzielny kucharzW zeszłym tygodniu byłam na warsztatach Michała Grzywacza i Deutsches Kustenland (niemieckiego wybrzeża). Nie wiem czy zwróciliście uwagę, ale coraz więcej słyszy się o północnych Niemczech
Ugotowane pozamiatanekuchni Cóż nawet u osób , zaganianych , żołądek dopomina się o swoje i nie odpuści , tak więc dajmy mu placka , niech nie burczy i bulgocze , jak balon z pracującym winem.. Składniki : 6 młodych ziemniaków 1/2 małej cukinii 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 1 łyżeczka soku z cytryny 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ogrodnik w podróżybardzo light bo nie zawiera śmietany ani żółtek, a cukier śmiało można zamienić innym słodziwem. Takie domowe lody truskawkowe to prawdziwy smak orzeźwienia bez poczucia winy, że opędzlowało się coś bardzo kalorycznego. Myślę, że więcej słów zachęty nie potrzeba. Zabierajcie się do roboty, sezon nie będzie trwał wiecznie Zapraszam
kuron.com.plsię taka niedostępna. Dopiero w domu zamieniała się znów w moją mamę. Była bardzo wymagająca. Nauczyła mnie odpowiedzialności i dokładności. Zawsze rozbudzała moje ambicje, a czasami wywoływała poczucie winy. Do dziś nasze relacje są wielopłaszczyznowe i zupełnie niesztampowe. Od czasów mojego dzieciństwa minęło wieeeele lat. Dziś to my z siostrą pomagamy mamie. I cieszymy się z każdego wspólnego tygodnia, miesiąca
W mojej kuchnisię wdzięcznie cream of tartar, co można przetłumaczyć jako diabelska śmietanka. Nazwa bierze się stąd, że kamień winny jest substancją chemiczną (wodorowinian potasu), która osadza się na butelkach z winem, w postaci białego nalotu, co bogobojni chrześcijanie odczytywali jako widomy znak, że diabeł macza palce przy wyrobie alkoholu. Tartar to w mitologii greckiej najciemniejsza część podziemia, przez chrześcijan uważana
Niedzielny kucharzOd naszego powrotu z Lizbony minął już całkiem długi okres czasu. Czasami to już nawet nie pamiętam, że byliśmy z Kawą na wakacjach 😉 W najbliższym czasie
gotować!jajka 50 g creme fraiche zioła/ szczypiorek, rukola Wykonanie: szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Posmażyć na rozgrzanym maśle prze 1-2 minuty. Oprószyć solą i pieprzem, następnie podlać winem i dusić przez około 5 minut do odparowania alkoholu jajka roztrzepać ze śmietaną, solą, pieprzem i posiekanymi ziołami, jeśli je dodajesz. Zalać szparagi przygotowaną masą jajeczną, potrzymać przez chwilę na płycie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zaczynamy od przygotowania spodów biszkoptowych jak to zrobić można zobaczyć w tym wpisie . Biszkopty układamy na paterze zaczynając od najciemniejszego. Każdy nasączamy wodą z cytryną lub wodą z białym winem jeśli tortu nie będą jadły dzieci. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodając po trochu cukier, dodajemy zimny serek mascarpone i miksujemy aż połączy się zupełnie ze śmietaną
Ciastkozercymleka i owoców. Lody znano też w starożytnej Grecji i Rzymie, ale dostępne były dla najbogatszych – cesarzy i królów. Na rozkaz władców bryły lodu sprowadzano z gór, skrapiano je winem, polewano miodem i przechowywano głęboko pod ziemią. Historyczne przekazy wskazują, że w średniowieczu, że do Europy, a ściślej do włoskiej Wenecji lody trafiły za sprawą weneckiego kupca i podróżnika Marco
mojewypiekiinietylkoknajpeczkami, w których się je, siedząc na chodniku. Skhiatos to kwintesencja greckiego klimatu. Nigdzie tak nie smakowała mi jagnięcina podana z tradycyjną sałatką grecką, oliwkami, sosem tzatziki i białym winem. Zwieńczeniem rejsu na Skhiatos był krótki przystanek na złotej plaży i kąpiel w Morzu Egejskim. Woda była dla mnie zbyt zimna, ale młodzież nie przepuściła takiej okazji. Za to piasek
W mojej kuchni