wykonanie.Sałatka jest naprawdę szybka, łatwa, a przede wszystkim rewelacyjna. Idealna dla wegan i wegetarian, z samych dobrej jakości produktów. Pasuje do niej idealnie białe półsłodkie lub półwytrawne wino. Dobra pozycja na lekki, wakacyjny lunch lub kolację we dwoje, jako przystawka.Złaziłam cały mój "zaścianek", a tofu ani śladu. W końcu dostałam... w mieście czterdzieści kilometrów ode mnie
W kuchni Karmel-itkiZaczynam się zastanawiać czy moje przepisy nie robią się nudne, ciągle tylko kurczak i kurczak. Ale to nie moja wina, że bardzo go lubię! Jest łatwy i szybki w przygotowaniu a do tego w przystępnej cenie. Postaram się następnym razem przygotować danie rybne, uwielbiam ryby i owoce morza a na blogu zdecydowanie brakuje tego typu potraw. Tymczasem dzisiaj znowu
Zgrabne GotowanieŚwietnym pomysłem , na uroczystości rodzinne jest właśnie tort Malakoff. Jest to propozycja dla dorosłych, gdyż jest on z dodatkiem wina i rumu ;) Smak jest dośc ciekawy , dżem malinowy sprawia , że nie jest bardzo słodki i mo żna zjeśc nawet dwa kawałki naraz ;) Tortownica : średnica(...)proponuję mniejszą , kremu nie wychodzi za dużo i trzeba sie troszkę pomęczyc z rozłożeniem kremu na biszkoptach , aby starczyło ) Składniki: 25 dag podłużnych biszkoptów Poncz: 1/2 szkl. białego wina 50 ml rumu 2 łyżeczki cukru Do przełożenia 2-3 łyżki dżemu maloniwoego lub przeczkowego ( ja zwiększyłam ilośc do 5 łyżek ) 1 i 1/2 szkl. mleka 1 torebka budyniu waniliowego
Słodkości i nie tylkoprzemianować na "pączki Hani", prawda ?Od razu też zaznaczam, że użyłam więcej mąki niż jest w oryginalnym przepisie gdzie widnieje tylko 1,5 szkl. krupczatki. Może to wina tego, że dałam tortową bo zapomniałam kupić krupczatkę ? Może, ale trzeba też pamiętać, że każda mąka jest inna, inaczej chłonie wilgoć i chociaż mój ser był suchy a jajka
Smaczna Pyzacałym świecie danie indyjskie, ale właściwie to pochodzi z Portugalii i do Indii, wieki temu, przywieźli je właśnie Portugalczycy. Pierwotnie było przygotowywane wedle europejczyków z wieprzowiny duszonej w czerwonym winie z dużą ilością czosnku. Mieszkańcy regionu Goa dopasowali je jednak do własnych smaków i gustu dodając mnóstwo aromatycznych przypraw. Czasami razem z mięsem dusi się także ziemniaki
Smaczna PyzaLubicie siedzieć sobie w ciepłe popołudnie na tarasie, wygrzewać się w promieniach zachodzącego słońca i popijać wino albo piwo ? Jestem pewna, że tak. Ale przydałoby się jeszcze coś do przegryzania, prawda ? I właśnie takie ciasteczka są świetnym pomysłem i pyszną przekąską na taką okazję. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzagrzankę. Jeśli jakimś cudem jeszcze jej nie znacie to polecam zrobić i spróbować. Sposobów przygotowania tego specjału jest wiele. Część osób najpierw smaży cebulę na tłuszczu, część nie dodaje wina. Każdy kroi po swojemu - w kosteczkę, pół plastry, pióra. Wersję jaką Wam przedstawiam, bez oliwy, pokazali nam szefowie kuchni na warsztatach w Makro. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaNazwa Burnarj to zlepek dwóch hiszpańskich słów, BURbujas i NARanjas, a znaczy dosłownie tyle co bąbelki i pomarańcze. To hiszpańskie, naturalne wino musujące wyrabiane z pomarańczy dojrzewających w Dolinie Gwadalkiwir, w Andaluzji. Sok poddaje się dwustopniowej fermentacji wedle metody szampańskiej i nie wstrzykuje dodatkowego dwutlenku węgla. Drobne bąbelki w złocistym płynie są więc efektem naturalnego procesu. ROZWIŃ I CZYTAJ
Smaczna PyzaPizza "na winie" czyli z tym co mi się nawinęło pod rękę. I taką lubię najbardziej chociaż zwykle jest nie do powtórzenia. Tym razem było trochę sera, grzyby, włoska szynka i odrobina warzyw - całość wyszła ciekawie i smakowicie. Warto czasami poeksperymentować.Zagniecenie ciasta zajmuje niewiele czasu a potem dodajemy co mamy. Tak właśnie powstała np. pizza
Smaczna Pyzadania są pełniejsze smaku - nie odlewa się żadnej wody z gotowania np. ziemniaków, klusek czy warzyw i wszystkie smaki zostają w środku.Są to często dania tzw. "na winie" czyli z tego co akurat mamy w domu i co się pod rękę nawinie. Trochę mięsa, warzywa, aromatyczne przyprawy i niezbyt długim czasie mamy garnek pełen pysznego jedzenia
Smaczna PyzaTakie sałatki jak dzisiejsza lubię za to, że robi się je szybko i z tego co nam wpadnie w ręce. Określam je roboczym tytułem - sałatki "na winie" bo bierzemy to co nam się pod ręce nawinie. Wystarczą świeże liście sałaty, jakieś warzywa, ryba lub wędlina czy jajka i coś do polania. Pomysłów na kombinacje jest nieskończenie wiele
Smaczna Pyzarozpieszcza, zimno, ciemno i ciągle pada :( W związku z tym dzisiaj marzę jedynie o dobrej książce i czymś rozgrzewającym i bardzo aromatycznym... :)Składniki:- 2 szklanki czerwonego półwytrawnego wina- 1 łyżka miodu- 1 łyżka konfitury malinowej- 1 laska wanili- 1 laska cynamonuPrzygotowanie:Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku ( laskę wanili przekrawamy na pół ), mieszamy i podgrzewamy ale nie gotujemy
Zainspirowana w kuchniśnieżną Palmową Niedzielę przywołujemy wiosnę....Przepis znaleziony w sieci, wino do nasączenia biszkoptów, za względu na nieletnich konsumentów zastąpiłam mocną herbatą owocową:) Śnieżno-zielony deser Składniki na 5 porcji: 10 biszkoptów 1/3 szklanki mocnej herbaty owocowej 200 ml śmietanki 36% łyżka cukru waniliowego 8 kiwi łyżka soku z cytryny nieduża kiść winogron Winogrona pozbawić
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamogę się cieszyć własnymi zbiorami z pewnością częściej będą gościć na naszym stole. Poza walorami smakowymi mają przecież szereg zalet - zawierają antocyjany - te same barwniki, które występują w czerwonym winie. Dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów.Wiecej na temat zdrowotnych właściwości buraków znajdziecie TUTAJ a póki co zapraszam na pyszne buraczki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała