wino - 10075 przepisów (strona:519/672)

Różowiutka nalewka z granatu 202

znajdą zwolenników.     Uwaga nr.1 Owoce powinny puszczać sok na słońcu, a gotowe nalewki stać w ciemnym miejscu. Uwaga nr.2 Ważna jest cierpliwość. Tak jak w przypadku win, dłuższy czas leżakowania zapewni nalewce bardziej wyrafinowany smak. Prawdziwie dobra nalewka będzie gotowa po 3 latach. Tylko kto tyle wytrzyma? he he Tym wpisem dołączam się

Mia Cucina Sofieta
Wytrawna babka rozmarynowa 130

Zapraszam na wytrawną babkę, która może być rewelacyjną przystawką, podaną z lampką białego wina, doskonale smakuje solo lub z zieloną salatą i koktajlowymi pomidorkami, świetnie sprawdza się na pikniku za miastem. Jest aromatyczna, wilgotna i łatwa w przygotowaniu. Dodałam sporo świeżego rozmarynu, który nadał babce przyjemnego balsamiczno-leśnego zapachu i lekko orzechowego smaku. Wytrawna babka rozmarynowa Składniki

Mia Cucina Sofieta
Chutney ze śliwek i czerwonej cebuli 166

Moja lodówka pełna jest wszelakich sosów, jest sos sojowy, majonez, ketchup, musztarda, chrzan .... niektóre sama przygotowuję, inne kupuję. Jednego mi brakuje, to chutney. Nic więc dziwnego

Mia Cucina Sofieta
Tyrolski srudel z gruszkami i ricottą 187

rozwałkowalam jak najcieniej umiałam i zaciskałam kciuki, aby nie rozerwało się przy nadziewaniu i zawijaniu.   Jak widzicie na zdjeciu, moj strudel trochę się rozklapał. Nie wiem , czy to “wina” dość rzadkiego nadzienia, czy zdbyt luźnego zawijania. Zapewniam, że w smaku wyszedl przepyszny. Już wiem, że następnym razem zrobię z jabłkami.    Pomysł ( troszkę zmieniony) z książki

Mia Cucina Sofieta
Straszne Tiramisu 239

formy na prostokatną.   Nowoczesne wersje tiramisu często zawierają bitą śmietanę lub ubite białka, co procentuje w piankowej konsystencji i lekkości kremu. W wersji alkoholowej, do naparu kawowego dodajemy wino Marsala, Brandy, Rum czy kieliszek dobrej polskiej wódki. Napar kawowy musi być dość mocny, najlepsze jest espresso zrobione w kawiarce moka  lub w domowym ekspresie ciśnieniowym. Tiramisu Składniki

Mia Cucina Sofieta
Włoski Nowy Rok 193

wieprzowej nożce, towarzyszy puree z ziemniaków. Po posiłku, w oczekiwaniu na Nowy Rok, Włosi często graja w Tombolę, włoską loterię świąteczną z nagrodami. Nowy Rok wita się toastem z wina musujacego: spumante lub prosecco i kawałkiem tradycyjnej babki drożdżowej: pandoro lub panettone. Pamiętajmy, aby posiłek zakończyć winogronami, bowiem: kto je winogrona w sylwestra, ten liczy pieniądze przez cały

Mia Cucina Sofieta
Rurki-świeczki z kremem budyniowym i karmelem 196

mąki pszennej 1/2 l mleka skórka z cytryny eko 3 łyżki soku z cytryny Składniki na karmel: 80 g cukru 1 łyżeczka wody, soku z cytryny(u mnie wino Celebro  Semi Sweet Rose) Wszystkie składniki na kruchy spód wyrbiamy, zawijamy w folię, chłodzimy w lodówce przez 1h. Po wyjęciu ciasta z lodówki wałkujemy je na cieniutki placek

Mia Cucina Sofieta
Pianka truskawkowa 162

napęcznienia na 10 mniut. Truskawki myjemy, odrywamy ogonki i miksujemy na mus. Płatki żelatyny bardzo dobrze odciskamy i pojedynczo rozpuszczamy w 20 ml gorącego płynu ( wody, słodkiego białego wina, likieru cytrynowego). Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do musu truskawkowego. Zimną śmietanę kremówkę ubijamy wraz z cukrem pudrem na sztywno. Następnie, stopniowo dodajemy ją do truskawek. Delikatnie mieszamy.   Piankę przekładamy

Mia Cucina Sofieta
24.Deser na poniedziałek - czyli domowe i proste cytrusowe "lody" bezowe! 216

piękny biały widok za oknem zimę jednak da się lubić! Ludzie w taką zimową pogodę miewają przeróżne zachcianki. Większość preferuje gorącą czekoladę, aromatyczną herbatę, grzane piwo lub wino, ale są i tacy, którzy w zimę miewają ochotę na.. lody! Czyli tak jak my dziś. Nasza propozycja to wersja lodów trochę oszukanych. Ale bardzo smakowitych, lekko kwaskowatych, które idealnie

Symfonia Smaków
29.Niedzielny obiad z symfonią smaków: czyli pieczone piersi kaczki z pomidorkami koktajlowymi! 190

łyżki octu balsamicznego 2 łyżki czerwonego octu winnego 2 łyżki płynnego miodu 2,5 łyżki oliwy z oliwek 2/5 szkl zimnej wody zimnej wody 4 łyżki białego, wytrawnego wina 2 łyżeczki cukru trzcinowego 1,5 łyżeczki suszonego oregano pół garści świeżych gałązek cząbru lub innych ulubionych świeżych ziół sól, świeżo zmielony pieprz Przygotowanie:  Piersi dokładnie myjemy i osuszamy

Symfonia Smaków
Warsztaty fotograficzne z Kubą Kaźmierczykiem i marką Olympus 124

Mieliśmy też wspaniałą sesję zdjęciową "wina", która podobała mi się najbardziej:) Do dyspozycji mieliśmy aparaty Olympus, które świetnie sprawdzają się do fotografii kulinarnej. Najbardziej podobało mi się to, że miały dotykowy ekran.Na sam koniec Kuba pokazał nam jak można fajnie i szybko "polepszyć" nasze zdjęcie w programie Photoshop Lightroom.A takie oto rarytasy (swoją drogą niezwykle fotogeniczne i smaczne;)) przygotował

Z miłości do słodkości
Placuszki serowe z ziolami 161

To danie dla milosnikow sera i wszelakich placuszkow. Coz moze byc lepszego jak nie polaczenie tych dwoch rzeczy razem.Placuszki maja wyrazisty smak camemberta, sa tez lekko

Przysmaki Karolki
Ryba z reklama w tle 136

bardzo jak Jemu. Ryba z kremem fasolowym z pomidorami i bazylia skladniki: 2 puszki bialej fasoli (2x250g) 10 lyzek sosu sojowego 4 lyzki oliwy 2 lyzki occtu z bialego wina 4 pomidory peczek bazylii czarny pieprz swiezo mielony dodatkowo smazone filety z bialej ryby wykonanie: Fasolke odsaczyc na sicie, a nastepnie dwie trzecie zmiksowac z sosem sojowym, oliwa

Przysmaki Karolki
Szybki kurczak z jablkami 134

pewnie dopiero wieczorem. Kurczak z jablkami skladniki: 3 winne jablka 2 cebule 1 zabek czosnku 4 piersi kurczaka 2 lyzki rodzynek sol, pieprz, curry 100ml bulionu drobiowego 100ml bialego wina sok z cytryny 3 lyzki masla maka do zageszczenia sosu wykonanie: Jablka umyc, pokroic na cwiarkti, usunac gniazda nasienne i nastepnie pokroic na mniejsze kawalki. Skropic sokiem z cytryny(...)pozostalego ze smazenia kurczaka dodajemy jeszcze 1 lyzke masla i podsmazamy posiekana w kostke cebule i czosnek. Dodajemy jablka, rodzynki i curry i dusimy pare minut, dolewamy bulion i wino. Calosc dusimy okolo 10 minut. Do sosu dodajemy podsmazonego wczesniej kurczaka. Doprawiamy sola i pieprzem. Dusimy jeszcze 5 minut. Pdajemy np z ryzem. Smacznego

Przysmaki Karolki