wino - 10075 przepisów (strona:528/672)

Schab pieczony 123

dzisiejszym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na schab pieczony w rękawie. Schab jest bardzo aromatyczny i soczysty, a podlany na koniec wytrawnym winem staje się jeszcze bardziej wyjątkowy. Schab pieczony w całości jest doskonałym pomysłem na rodzinne imprezy, jak również na niedzielny obiad. Przepis nie wymaga dużego nakładu pracy i jest bardzo prosty, dlatego... Tryb czytania Artykuł Schab pieczony pochodzi

PysiaGotuje.pl
Placek drożdżowy z jabłkami i kruszonką oraz "Portugalka" 155

szczególnie cennym ze względu na uprawę winorośli przeznaczonej na porto. Sophie urodziła się w Portugalii, ale gdy była małym dzieckiem, rodzice wyjechali do Wielkiej Brytanii. Dziewczyna dorastała w poczuciu winy, że rodzice są razem jedynie ze względu na nią. Gdy zatem nadarzyła się okazja, by zdobyć pieniądze na własne mieszkanie, Sophie wyjeżdża do babki i wuja do Quinta

Weekendy w domu i ogrodzie
Makaron z warzywami i mozzarellą 96

sosu warzywnego. Dokładnie mieszamy, aby każda rurka była obtoczona w aromatycznym sosie warzywnym. Podajemy z porwaną mozzarellą i gałązkami świeżego tymianku. Makaron z warzywami świetnie smakuje z białym winem

Moja smaczna kuchnia
Sukiyaki z klasycznym japońskim makaronem OYAKATA 120

pół główki kapusty pekińskiej 3-4 grzyby shitake (wcześniej namoczone) 40 g smalcu Sos do sukiyaki 100 ml sosu sojowego 100 ml mirinu 100 ml sake (można zastąpić białym winem) 100 ml wody 1 łyżka stołowa płynnego miodu (lub w ostateczności cukru) Przygotowanie sosu do mięsa i warzyw: wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Do podania: 4 żółtka (po jednym

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Klasyczna tapenada i "Blizny" 121

się skupić na emocjach. A są one silne i dla osoby przeżywającej takie zdarzenia w swoim życiu, jak również dla czytelnika. Niezależnie od tego, co spotyka Mirę w życiu, winą za to, co się dzieje, obarcza swoich bliskich. Nawet w życiu dorosłym nie widzi własnych błędów. Można tu ją bronić, bo nie została nauczona odróżniania tego, co właściwe od tego

Weekendy w domu i ogrodzie
Prawdziwie czereśniowe ciasto z patelni 155

oryginalnej występuje śmietana, którą zastąpiliśmy maślanką. W składnikach brakowało też niektórych ingrediencji (jajek) oraz miar (proszek do pieczenia). Nie piszemy tego po to, żeby wytykać błędy, bo samiśmy pełni winy w tym zakresie. Niedawno jeden z czytelników zwrócił nam uwagę, że w przepisie na sałatkę z arbuzem i serem feta brakuje składników dressingu… Cóż jeśli redakcji „Polityki” zdarzają się

Niedzielny kucharz
Tatar z łososia i sałatka ze szparagów 189

W zeszłym tygodniu byłam na warsztatach Michała Grzywacza i Deutsches Kustenland (niemieckiego wybrzeża). Nie wiem czy zwróciliście uwagę, ale coraz więcej słyszy się o północnych Niemczech

Ugotowane pozamiatane
Placki z młodych ziemniaków, selera naciowego i cukinii 149

kuchni Cóż nawet u osób , zaganianych , żołądek dopomina się o swoje i nie odpuści , tak więc dajmy mu placka , niech nie burczy i bulgocze , jak balon z pracującym winem.. Składniki : 6 młodych ziemniaków 1/2 małej cukinii 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 1 łyżeczka soku z cytryny 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Ogrodnik w podróży
Domowe lody truskawkowe. Przepis krok po kroku 161

bardzo light bo nie zawiera śmietany ani żółtek, a cukier śmiało można zamienić innym słodziwem. Takie domowe lody truskawkowe to prawdziwy smak orzeźwienia bez poczucia winy, że opędzlowało się coś bardzo kalorycznego. Myślę, że więcej słów zachęty nie potrzeba. Zabierajcie się do roboty, sezon nie będzie trwał wiecznie   Zapraszam

kuron.com.pl
Bezowe tartaletki z owocami wg Aleex 107

się taka niedostępna. Dopiero w domu zamieniała się znów w moją mamę. Była bardzo wymagająca. Nauczyła mnie odpowiedzialności i dokładności. Zawsze rozbudzała moje ambicje, a czasami wywoływała poczucie winy. Do dziś nasze relacje są wielopłaszczyznowe i zupełnie niesztampowe. Od czasów mojego dzieciństwa minęło wieeeele lat. Dziś to my z siostrą pomagamy mamie. I cieszymy się z każdego wspólnego tygodnia, miesiąca

W mojej kuchni
Królewskie śniadanie: Racuchy królowej Elżbiety II 168

się wdzięcznie cream of tartar, co można przetłumaczyć jako diabelska śmietanka. Nazwa bierze się stąd, że kamień winny jest substancją chemiczną (wodorowinian potasu), która osadza się na butelkach z winem, w postaci białego nalotu, co bogobojni chrześcijanie odczytywali jako widomy znak, że diabeł macza palce przy wyrobie alkoholu. Tartar to w mitologii greckiej najciemniejsza część podziemia, przez chrześcijan uważana

Niedzielny kucharz
Bifana, czyli Lizbony od kuchni ciąg dalszy (część II) 182

Od naszego powrotu z Lizbony minął już całkiem długi okres czasu. Czasami to już nawet nie pamiętam, że byliśmy z Kawą na wakacjach 😉 W najbliższym czasie

gotować!
Omlet ze szparagami z piekarnika (bez glutenu) 154

jajka 50 g creme fraiche zioła/ szczypiorek, rukola Wykonanie: szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Posmażyć na rozgrzanym maśle prze 1-2 minuty. Oprószyć solą i pieprzem, następnie podlać winem i dusić przez około 5 minut do odparowania alkoholu jajka roztrzepać ze śmietaną, solą, pieprzem i posiekanymi ziołami, jeśli je dodajesz. Zalać szparagi przygotowaną masą jajeczną, potrzymać przez chwilę na płycie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tort lawendowy 494

Zaczynamy od przygotowania spodów biszkoptowych jak to zrobić można zobaczyć w tym wpisie . Biszkopty układamy na paterze zaczynając od najciemniejszego. Każdy nasączamy wodą z cytryną lub wodą z białym winem jeśli tortu nie będą jadły dzieci. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodając po trochu cukier, dodajemy zimny serek mascarpone i miksujemy aż połączy się zupełnie ze śmietaną

Ciastkozercy
Lody waniliowe 189

mleka i owoców. Lody znano też w starożytnej Grecji i Rzymie, ale dostępne były dla najbogatszych – cesarzy i królów. Na rozkaz władców bryły lodu sprowadzano z gór, skrapiano je winem, polewano miodem i przechowywano głęboko pod ziemią. Historyczne przekazy wskazują, że w średniowieczu, że do Europy, a ściślej do włoskiej Wenecji lody trafiły za sprawą weneckiego kupca i podróżnika Marco

mojewypiekiinietylko