pokrojoną cukinię, posypujemy resztą sera, zapiekamy w nagrzanym do 180*c piekarniku około 20 minut, podajemy od razu po wyjęciu z pieca . Najlepiej smakuje z białym dobrze schłodzonym półwytrawnym winem. Pyszny obiad w stylu polsko włoskim z wiosennym tuńczykiem w roli głównej J Tuńczyk to źródło pełnowartościowego białka czy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dostarcza witaminy
Wanilia i Kardamonmleka i owoców. Lody znano też w starożytnej Grecji i Rzymie, ale dostępne były dla najbogatszych – cesarzy i królów. Na rozkaz władców bryły lodu sprowadzano z gór, skrapiano je winem, polewano miodem i przechowywano głęboko pod ziemią. Historyczne przekazy wskazują, że w średniowieczu, że do Europy, a ściślej do włoskiej Wenecji lody trafiły za sprawą weneckiego kupca i podróżnika Marco
mojewypiekiinietylkopietruszki (ja po zrobieniu zdjęć dosypałam jej znacznie więcej). Podajemy z cząstkmi cytryny, z której można wyciskać sok bezpośrednio na danie. Sałatka galicyjska świetnie pasuje podana ze schłodzonym białym winem. * oczyszczoną ośmiornicę należy zbić tłuczkiem (uprzednio mrożonej nie trzeba), trzy razy zanurzyć macki we wrzątku i wyjąć, a następnie wrzucić i ugotować w całości z dodatkiem kilku liści laurowych
Poezja smakuduszony z miodem i cytryną Miodowe udka z kaczki Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie Miodowo-musztardowe udka kacze z gruszkami Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej Udka kaczki duszone w soku jabłkowym Udka kacze w glazurze pomarańczowej Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami Sałatka z kaczką, glazurowanymi figami, gorgonzolą
karmelowychleb zrobiłam z myślą o wieczornych gościach – pasował do naszej nasiadówki przed kominkiem – z dobrym winem w jednej dłoni i z kiełbasą pieczoną na kiju w drugiej. Ale sam w sobie jest tak dobry, że znika z samą oliwą lub masłem. Nie wymaga długiego wyrabiania – składniki wystarczy bardzo dobrze ze sobą wymieszać. Warto za to elegancko uformować i naciąć przed
Karo in the KitchenMinęły już dwa tygodnie, ale nie sposób nie wracać wciąż myślami do tamtego wydarzenia. I kiedy tak stoję w kuchni nad patelnią ze skwierczącym kurczakiem i
gotować!wysokiej zawartości witaminy C ma prozdrowotne właściwości i zawiera tylko cukry naturalnie występujące w owocach. Tak więc przy okazji jest to świetny deser, którym można się zajadać bez poczucia winy o nadwyżkę kalorii 😜 2 porcje: * gruszki- 3 dojrzałe, mniejsze szt. * dżem 100% z owoców Pigwowiec z acerolą - 6 łyżeczek * mascarpone- 200 g * miód- 2 łyżki * cynamon- 1 czubata łyżeczka
Kraina Miodem Płynącapiniowe, jak również pestki dyni, orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, żurawinę, bakalie, kandyzowaną skórkę pomarańczy, drobinki czekolady. Możliwości są nieskończone. We Toskanii te chrupiące ciasteczka podaje się tradycyjnie ze słodkim winem, w którym można je maczać. Tym razem proponuję Wam jedną z moich ulubionych kompozycji: cantuccini z suszonymi morelami i ziarnami tonki. Uważam, że są przepyszne! Na około 30 cantuccini Przygotowanie
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaSłodki listopad zaczął się nadzwyczajnie. W ogrodzie klimaty iście południowe. Kolorowe pąki róż, jak gdyby nigdy nic, wyglądają słońca, truskawka zakwitła (!), na krzaczkach czerwoniutkie maliny, jedynie
Na moim stoledodatkami, jak anyż, duża ilośc czosnku oraz innych przypraw. Nas to jakoś nie przekonuje. Co roku na Wigilię oprócz barszczu z uszkami robimy barszcz gotowany z korzennymi przyprawami i winem. Lubimy więc dobrze doprawić barszczyk, ale już w trakcie gotowania. Zakwas traktujemy tylko jako jeden ze składników. Z tego względu nie solimy wody do zakwasu – jeśli robimy
Niedzielny kucharzKoktajl jeżynowy z chia Koktajl kakaowy z pomarańczą i bananem Koktajl kokosowy z masłem orzechowym i migdałami Koktajl marchwiowo-bananowy z płatkami owsianymi Koktajl owocowy Koktajl owocowy z białym winem Koktajl owocowo-warzywny z kalerosse Koktajl owocowo - warzywny Koktajl owocowy z płatkami owsianymi Koktajl pierniczkowy z pomarańczą i kaki Koktajl pietruszkowy Koktajl pomarańczowy z płatkami owsianymi Koktajl pomarańczowy z marchewką
Moja smaczna kuchniaFantastyczna przekąska na sylwestrową imprezę w gronie znajomych. Pikantna salsa, ciągnący ser i chrupiące nachosy to coś co pokochałam od pierwszego kęsa :) Doskonale komponuje się z zimnym winem lub piwem. Zrobienie jej zajmie tylko kilka minut! I koniecznie zróbcie sobie większy zapas nachosów bo na pewno nie skończy się na jednej porcji ;) Korzystając z okazji, że to już ostatni
Smakołyki Asi29Wiele osób przeszukuje internet w poszukiwaniu sprawdzonego przepisu na szybką i prostą przystawkę. Chciałbym Wam pokazać jak przygotować warzywne koreczki – idealnie będą pasowały na każde
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wigilię ogromną kłodę drewna, której ogień miał symbolizować dobrobyt i zdrowie w Nowym Roku. Wokół kominka zbierali się wszyscy mieszkańcy domu. W zależności od regionu, kłodę skrapiano wodą święconą, winem, mlekiem lub miodem. W XIX wieku na świątecznych francuskich stołach zagościły ciasta nawiązujące do tej tradycji. Dawne bûches kształtem przypominały polano, dzisiejsze przypominają bardziej roladę. Rolady i ich nadzienia mogą
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska