wino - 10075 przepisów (strona:538/672)

Nie ma jak u mamy. Kuchnia polska. 286

przystawki (np. bliny mojej Babci, borowiki na grzance) zupy (np. chłodnik z owoców lasu, zupa rybna pikantna) mięsa i ryby (np. medaliony cielęce z borówkami, kotlety schabowe zapiekane z winem) dania mączne z ziemniaków i z kasz (np. jajka zapiekane po wiejsku, babka ziemniaczana z gotowanych ziemniaków) dania z warzyw (np. surówka z ogórków wiosenna, marchewka glazurowana) słodkości, przetwory, nalewki

Brzuszki Łakomczuszki
Hiszpania, czyli pikantne gazpacho z grzankami 211

lodu. Miseczkę udekorowałem pokrojonymi w kostkę paprykami i ogórkiem, listkami bazylii i półplasterkiem limonki. Podałem z jedną grzanką, pozostałe grzanki zaserwowałem na osobnym talerzu. Doskonale smakowało z białym lekkim winem

Wyprawy kulinarne
Włoski Mikołaj, czyli chrupiąca bruschetta 331

czasie sprawdziłem, czy ser zrobił się miękki, po czym wyjąłem bruschettę z piekarnika i ułożyłem na talerzu. Delikatnie posypałem całość z góry szczyptą ziół prowansalskich. Świetna z białym winem

Wyprawy kulinarne
Włoskie spaghetti z sosem a'la pesto 295

czym wymieszałem. Wyłożyłem makaron na talerze, na wierzch dodałem sos a'la pesto, a talerze udekorowałem pomidorkami, układając je dookoła. Całość posypałem pozostałym startym parmezanem. Podałem z czerwonym lekkim winem

Wyprawy kulinarne
Francuska bagietka z gruszką, orzechami, serem gorgonzola i prostą sałatą 230

piekarniku z włączonym teroobiegiem w temperaturze 150 stopni. Po tym czasie wyjąłem je z piekarnika i ułożyłem na sałacie wyłożonej na talerze. Świetnie komponują się z białym półwytrawnym lekkim winem

Wyprawy kulinarne
Spaghetti z sosem a'la bolognese 229

wyłożyłem na talerze. Całość obficie polałem sosem. Na makaron dodałem pokrojone w połówki żółte pomidorki koktajlowe, posiekane w plasterki zielone oliwki, a całość udekorowałem listkami bazylii. Podałem z białym winem

Wyprawy kulinarne
Indyjski kurczak curry z chatney'em z mango w tortilli 335

chatneya z mango. Następnie zawinąłem tak przygotowany farsz w tortille. Talerze udekorowałem chatneyem z mango, a całe danie posypałem pozostałą częścią posiekanej drobno natki kolendry. Podałem z lekkim białym winem

Wyprawy kulinarne
Salsa meksykańska na zimę 223

pomidorów 3 papryki (u mnie dwie czerwone i jedna żółta) 2 cebule pokrojone w kostkę 2 papryczki chili 4 ząbki czosnku drobno posiekane 6 łyżek octu z czerwonego wina 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka słodkiej  papryki w proszku pół łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżka cukru sól do smaku Wykonanie: Pomidory sparzamy i zdejmujemy skórkę. Kroimy na mniejsze

Czerwona Porzeczka
Orecchiette con Rape e Cavolfiore czyli aromatyczne muszelki z botwiną i kalafiorem 221

miski.  Rozcieńcz sos kilkoma łyżkami wody spod makaronu i wsyp do niego pecorino. Polej makaron sosem i wymieszaj dokładnie.  Makaron posyp grzankami i podaj z cierpkim czerwonym winem, jak radzi autorka. Od razu poczujesz się jak w Apulii

Chilli Czosnek i Oliwa
Libański ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulką - Mujaddara 214

mięs. Jak widzicie, większość odwołuje się do kuchni francuskiej . W Internecie możecie również spotkać się z konfiturą z karmelizowanej cebuli , uzyskaną przez długie jest smażenie z cukrem, miodem, winem, czy octem balsamicznym. Taka konfitura  ( oignons confits ) również kojarzy się z kuchnią francuską i świetnie pasuje do koziego sera. Ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulką - Przepis

Chilli Czosnek i Oliwa
Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Hiszpania 229

orzechy i suszone daktyle. Wśród tradycyjnych hiszpańskich słodkości znajdziemy marcepan, polvorones (kruche migdałowe ciasteczka), mantecados (kruche ciasteczka z dodatkiem cynamonu lub anyżu), rosquillos de vino (ciasteczka aromatyzowane anyżem i winem) oraz turrón.  Turrón to tradycyjny hiszpański nugat, przygotowywany z miodu, cukru, białek jaja i mielonych migdałów, jedno z najsławniejszych hiszpańskich słodyczy. Występuje w wielu wariantach, z których najpopularniejsze

Chilli Czosnek i Oliwa
Gulasz z soczewicy na Nowy Rok – o tradycjach sylwestrowo – noworocznych 239

pestek.  Gdy dwanaście uderzeń zegara dobiegnie końca i ostatnie winogrono zostanie połknięte (tylko tak udaje się spożyć las doce uvas na czas), Hiszpanie wnoszą toast Cavą (hiszpańskim winem musującym, będącym ekwiwalentem szampana) i raczą się kawałeczkami turrón, migdałowo-miodowego nugatu. Po kolacji młodzi Hiszpanie spotykają się w barach, pubach i klubach, gdzie bawią się do białego rana. Tradycyjnie powinni

Chilli Czosnek i Oliwa
Chleb andaluzyjski (tapas z chorizo i cieciorki) 266

całości) dodaj do kiełbasy chorizo. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj posiekanej natki pietruszki i wymieszaj.  Gotową masę układaj na kromkach chleba. Świetnie smakuje z czerwonym winem

Chilli Czosnek i Oliwa
Tażin (tagine) z klopsikami w sosie pomidorowym i jajkami 325

pyszny tażin, który przygotowałam dla mojej Siostry oraz całej rodziny - niezwykle smaczny i łatwy tażin z klopisikami w sosie pomidorowym i jajkami. Mam nadzieję, że odkupiłam nim swoje winy;) Tażin według dzisiejszego przepisu jest nietypowy - od tych, które dotąd gotowałam różni się wyjątkowo krótkim czasem przygotowania. Może 1,5 godziny (z tego 1 godz. na gotowanie) to dużo więcej niż

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z cukinii i zielonej fasolki 237

słoiku. Umieść cukinię, fasolkę oraz sos w misce i dobrze wymieszaj.  Porozkładaj warzywa pomiędzy dwa talerze i posyp okruszkami sera oraz kawałkami orzechów włoskich. Polecam ze schłodzonym białym winem. Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania