Pieczywa z chrupiącą skórką...delikatnym ale bogatym wnętrzem? Chleba do włoskich przystawek? Zapraszam na włoska ucztę z szynka parmeńską w tle, oliwkami...i kto wie, kto wie dobrym czerwonym winem? Składniki -500 g mąki chlebowej -2 łyżeczki miodu spadziowego -1 łyżeczka soli -20 g drożdży -3 łyżki oliwy z oliwek -40 g suszonych pomidorów -130 g oliwek bez pestek
Z Kuchni Do Kuchnisię nasuwa, kiedy mowa o occie z jabłek jest zdanie: "cudze chwalicie, swego nie znacie". Wielu z nas zachwala zalety octu balsamicznego ( i ja sam przyznaje, nie jestem bez winy), nie patrząc ze podobne właściwości ( a niekiedy nawet przewyższające, swego południowego kuzyna) ma produkt z naszego, własnego podwórka. Dodatkową zaletą naszego rodzimego octu, niech będzie fakt, że możemy
Miód i pieprzjuż widocznie zgęstnieć i oblepić makaron — jak carbonara . Rozkładamy porcje na talerze, posypujemy pozostałą skórką pomarańczową i ewentualnie jeszcze odrobiną parmezanu. Podajemy od razu. Najlepiej ze schłodzonym, lekkim białym winem. SKŁADNIKI 70g Prosciutto 3 łyżki masła, najlepiej klarowanego sok wyciśnięty ze średniej pomarańczy (uwaga-musi być słodka!) skórka z całej średniej pomarańczy 150ml śmietanki 30% świeżo mielony pieprz 1/3 szklanki
Karo in the KitchenPyszna tarta o lekko korzennym smaku. Mięso z kaczki doskonale komponuję się ze śliwkami i jabłkiem. Do ciasta dodałam odrobinę dyni dla podkreślenia koloru. Składniki Ciasto
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyMimo, że przepis jest bardzo prosty, składniki tanie i dostępne w każdym sklepie, a sama potrawa wyglądem nie zachwyca, to smak jest po prostu zachwycający- p odana z czerwonym winem stanowić może nawet i bardzo wyszukane danie... ... danie, które warto odkryć na nowo! :) Porcja dla 4 dorosłych osób: * kapusta kiszona- 500 g* * ulubiona kiełbasa- 200 g * makaron typu łazanki
Kraina Miodem PłynącaKasza manna na mleku z jeżynowym musem Koktajl jeżynowy Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Koktajl jeżynowy z chrupiącą granolą owocową Koktajl z jeżyn na maślance Sorbet jeżynowy z białym winem Mus z mrożonych jeżyn Składniki: mrożone jeżyny cukier woda Przygotowanie: Do blendera wrzucamy jeżyny, dodajemy cukier i wlewamy wodę. Miksujemy na gładką, aksamitną masę. Podajemy udekorowane mrożonymi jeżynami
Moja smaczna kuchniaWiem, że nie każdy lubi szpinak. W tej wersji na bank przypadnie Ci do gustu. Zaufaj mi i do dzieła. Danie możesz podać z czerwonym pół wytrawnym lub wytrawnym winem i ugościć swoją druga połówkę podczas romantycznej kolacji we dwoje. Ekspresowe danie, świetnie smakujące z genialnym zapachem. Gdy je przygotowywałam nagle w pustym domu pojawił się cały, wygłodniały tłum pytający
Wielki apetytupiekłam wczoraj jeden chleb. Oczywiście z moimi modyfikacjami. Po godzinie chleba nie ma. Czary mary, nikt nic nie wie, głupie miny, tylko okruchy chleba na brodach pozostały, jako dowód winy. Cóż zrobić? Myśl trzecia: upiec jeszcze jeden. Zabieram się do roboty kiedy nikogo nie ma w domu, nikt nie czatuje za progiem i nie podgląda wyczekująco. Udało się
Naturalna Kuchniawodnistego na obiad. Bardzo często gości na naszym stole rosół, pomidorowa, ogórkowa i zwykła warzywna, jesienią i zimą zdarza się fasolka po bretońsku, zalewajka i barszcz czerwony. Przypuszczam, że winę za taki stan rzeczy ponosi moje lenistwo, ponieważ zupę lubię zjadać szybko, kiedy jest jeszcze ciepła, a szybko stygnie, i nigdy nie mam czasu ani chęci żeby przygotować odpowiednią
Przepysznik - BLW i nie tylkodzieciaków. Ta pierwsza próba była wielkim niewypałem, wszystkie ciacha rozpłynęły się po blasze tworząc jeden wielki, cienki placek, w dodatku prawie lejący się pośrodku... Przypuszczam, że główny ciężar winy ponoszą składniki, których użyłam, jako że Stowarzyszenie musi sobie zawsze radzić z tym, co otrzyma od sponsorów i Banku Żywności, nie miałam zbyt dużego wyboru. Nie zraziłam się jednak i postanowiłam
Przepysznik - BLW i nie tylkopieczywo, najlepiej razowe, a także czysta lub wytrawna ziołowa wódka. Całość należy dusić możliwie długo (im dłużej, tym lepiej), najlepiej kilka dni. W czasie duszenia można podlewać wytrawnym czerwonym winem, co bardzo podnosi smak bigosu. Składniki: 1 duża poszatkowana główka białej kapusty 1 kg. kiszonej kapusty ( może być z marchwią ) 500 gr.wieprzowiny bez kości 1 golonka wieprzowa 1 pętko kiełbasy
Smaczne Potrawyprzelać do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcić i odłożyć do góry dnem na 5 minut. Po tym czasie odwrócić i pozostawić do wystudzenia. Wynieść w chłodne miejsce. * Szampan można zastąpić winem musującym
Ala piecze i gotujeWystarczy po otworzeniu skropić każdą kilkoma kroplami świeżego soku z cytryny, tabasco, posypać pieprzem i zetrzeć odrobinę sera. Zapiekać aż ser się rozpuści. Podawać z cząstkami cytryny i białym winem. Smacznego
Smaki Przyprawy i Kolorysnack. Wszyscy znamy to uczucie, kiedy chce nam się czegoś do przegryzienia. Najlepiej żeby było to chrupkie i słone:-) Te chrupiące chipsy z jarmużu zaspokoją nasz apetyt bez poczucia winy:-) Składniki: Jarmuż - dokładnie umyty i osuszony oliwa z oliwek (ok 1 łyżka na miskę jarmużu) Gruba sól morska Piekarnik rozgrzewamy do 175°C. Przygotowujemy dużą blachę z papierem do pieczenia
Smaki Przyprawy i KoloryFlatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Sorbet jeżynowy z białym winem Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem
Moja smaczna kuchnia