wino - 10075 przepisów (strona:550/672)

Przyprawa do piernika 129

jest klimatyzacja - dbanie o to abym nie przytyła, to też żaden argument, bo nie muszę przecież zjeść od razu całego piernika - zresztą podobno z piernikami jest tak jak z winem i Saudyjskimi Wielbłądami - im starsze tym lepsze :P pozdrawiam serdecznie Ola vel Gadzina vel Camelot Składniki 4 - 5 łyżeczek mielonego cynamonu  2 płaskie łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżeczki gałki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Męskie ręce Piotra Kucharskiego 113

nimi wiele wspólnego – jeden z nas skończył polonistykę, drugi – konserwację papieru. Kiedy jeden pozagina prawie wszystkie rogi, żeby zaznaczyć ulubione przepisy, ubrudzi kartki ciastem, masłem albo winem, kiedy dopisze na wszystkich marginesach swoje notatki, które mają obu uchronić przed kulinarną katastrofą w przyszłości, wtedy drugi bierze taką książkę na warsztat i przywraca jej dawny blask, naprawia, oczyszcza

GRUBY WAŁEK
Zakwas żytni na chleb - Przepis krok po kroku 213

kolejnych 24 godzinach zakwas powinien mieć już dojrzałą strukturę z wyraźnie widocznymi bąbelkami, a jego objętość znacząco się zwiększyć. Powinien też lekko kwaśno pachnieć (coś między kiepskiej jakości winem a delikatnym octem). Do takiego zakwasu dodajemy kolejne 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 oraz 60 ml  letniej przegotowanej wody. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w chłodniejsze miejsce

Smakowity Blog Kulinarny
współpraca - Bacówka - towary tradycyjne 161

rarytasy dla najmłodszych. Teraz kilka słów o otrzymanych produktach: * pasztet z dziczyzny - bardzo smaczny pasztet, te sklepowe się nie umywają. W smaku wyrazisty, doskonale komponuje się z czerwonym, wytrawnym winem. Pasztet został doprawiony świeżymi ziołami i suszonymi grzybami i można to wyczuć w smaku. * pasztet odświętny z żurawiną - coś pysznego, dla miłośników słodkich pasztetów. Aromatyczne połączenie kawałków mięsa z żurawiną

CookYourself
Udka czosnkowe z kurczaka na trzech puree podane. 152

wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię z całymi pieczarkami, gdy zaczną puszczać soki, zmniejszamy ognień, dorzucamy ząbki czosnku zgniecione w łupinie oraz obraną cebulę na ćwiartki pokrojoną. Po chwili podlewamy winem, gdy alkohol odparuje dodajemy pozostałe czosnki (po łyżeczce), podsmażamy do zrumienienia skórki i podlewamy bulionem, solimy i pieprzymy. Wkładamy pod przykryciem do piekarnika w temperaturze 160 stopni na 45 minut

BaRepas
Zestawienie przepisów na Wielkanocne pyszności! 246

ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami Babka drożdżowa z powidłami Anielskie ciasto z sosem truskawkowym Miodowo-musztardowe udka kacze z gruszkami Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto

karmelowy
Risotto z wątróbką, koźlarzem i gruszką na wermucie. 157

pieprz -tymianek suszony -pół gruszki -oliwa -masło -dwa ząbki czosnku -parmezan -śmietanka 30% Posiekaną cebulę z czosnkiem szklimy na oliwie. Wrzucamy ryż, podsmażamy. Gdy ryż pochłonie tłuszcz zalewamy go winem. Odczekujemy do momentu, aż ryż zaabsorbuje płyn. Grzyby zalewamy wrzątkiem, po krótkiej chwili cedzimy je nad patelnią z ryżem tak, by ryż wchłonął wywar z grzybów. Koźlarze siekamy i dorzucamy

BaRepas
Na Świątecznym stole-Wielkanocne menu 157

znam życie jeszcze jakieś mięsko znajdę to się pochwalę... do tych pyszności kluseczki śląskie, ziemniaki pieczone i gotowane, ryż. Ciasta: makowiec, serniczek z rosą, babka jogurtowa z winem i orzechami, ciasteczka z jabłkiem no i chyba malinowa mgiełka, może coś jeszcze?zastanowię się

Kuchnia Beaty
Sałatka z polędwiczkami i gruszką 245

unikalne w smaku orzechy nerkowca, chrupki seler naciowy, soczystą gruszkę i winogrona a wszystko to pod sałatą i szpinakiem. Polecam na lekki obiad czy też romantyczną kolację z czerwonym winem. Dla 1 osoby Czas przygotowania: 15-20 minut Składniki: 150g polędwiczki wieprzowej Garść świeżego szpinaku Kilka liści sałaty masłowej Kilka winogron  Mała garść orzechów nerkowca 1 mała gruszka Masło

Kuchnia PROzdrowotna
Szwedzkie bułeczki Lussekatter – Szafranowe kotki na dzień św. Łucji 118

powinny spożywać także kobiety w ciąży. Szwedzkie bułeczki Lussekatter są bardzo puszyste i delikatnie maślane. Najlepsze w dniu upieczenia. Szwedzi spożywają je na śniadanie wraz z gløggiem (czyli grzanym winem z przyprawami korzennymi), a dzieci z napojem czekoladowym. Polecam w okresie świątecznym! Za przepis dziękuję mojej znajomej ze Szwecji – Marcie :) Przy okazji pozdrawiam również mieszkającą w tym kraju Monię

Moja Delicja
Lekka sałatka z kurczakiem 179

Lekka sałatka z kurczakiem podlanym winem i musztardowym sosem. Na dworze coraz bardziej wiosennie i jak co roku o tej porze nadchodzi dla mnie pora porządków. Okna, komputer, wszystko nabiera blasku :) Z pulpitu znikną zbędne ikonki, na Facebooku strony, które nic ciekawego do mojego życia nie wnoszą - a tych będzie sporo. Po kolei, stopniowo, świat staje się prostszy i czystszy

Kraina Tysiąca Smaków
Muffinki z kremem czekoladowym 145

nawet nie urósł o 1 mm. Podobno kiedy jest burza nie należy brać się za pieczenie biszkoptu. Szkoda, że wtedy nie zanosiło się na nią, byłyby na co zrzucić winę ;) By jednak nie wyjadać samego kremu, przygotowałam muffinki. Połączenie idealne - puszyste babeczki przełożone masą czekoladową, przepędziły wspomnienia po nieudanym biszkopcie :)    Składniki (na 10 szt muffinek

pink envelope
Penne z kurczakiem w sosie borowikowym 289

kilka listów do dekoracji). Następnie dodałem makaron, całość dokładnie wymieszałem i wyłożyłem na talerze. Posypałem obficie startym na drobnej tarce parmezanem i udekorowałem pozostawionymi listkami oregano. Podałem z białym winem

Wyprawy kulinarne
Pocztątek historii :) 98

przeciśnięty przez praskę czosnek, dusić 10 minut. Dodać nie pokrojony szpinak oraz przyprawy. Dusić jeszcze 5 minut. Wymieszać z makaronem, można posypać tartym żółtym serem. Serwować z białym schłodzonym winem wytrawnym, np. Chardonnay, Sauvignon Blanc. Jutro kolejne propozycje :) Mamy nadzieję, że Was zainteresowała nasza historia i będziecie wiernymi czytelnikami naszych opowieści o dobrym i zdrowym jedzeniu

vegetanie
Domowy kapuśniak :) 182

macie kapustę z długimi włóknami to dobrze jest ją nieco przesiekać. Jeśli jest też mocno kwaśna to przepłukajcie ją przynajmniej jeden raz. My używamy kapusty w puszce z białym winem dostępną w Lidlu, ale niestety ostatnio jest coraz rzadziej dostępna. Gotujemy jeszcze kilka minut, aż kapusta zmięknie i na koniec dodajemy sól oraz świeżo mielony czarny pieprz. Gotujemy jeszcze małą

vegetanie