wino - 10075 przepisów (strona:557/672)

Brak tytułu 204

estragon, tymianek, natka pietruszki.   PRZEPIS - Kurczak na dziko Kurczak podzielony na części, bądź jak w moim przypadku - udka. Obsmażyć na oleju z każdej strony - na rumiano. Podlać białym winem - nie miałam - wlałam ciemne piwo, około 1/2 szkl. Mieszankę Royal Brand wsypać do garnka, zalać wodą. Namoczyć około 10 minut. Następnie mieszankę wlać do kurczaka . Dusić około 30-50 minut

kolorowotorcikowo
Rozgrzewający gulasz z cynamonem i chilli 168

Składniki: 350 g mięsa gulaszowego ( np. łopatka wieprzowa ) 2 cebule 1/2 bakłażana 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 papryczki chilli  1/3 szkl. czerwonego wina olej rzepakowy sól, pieprz woda Wykonanie: Mięso kroimy w większą kostkę. Patelnię rozgrzewamy, wlewamy 3 łyżki oleju. Kiedy olej się rozgrzeje - wrzucamy mięso i smażymy na brązowo. Cebulę kroimy w pióra - dodajemy do gulaszu. Smażymy chwilę

kolorowotorcikowo
Grzybki i wołowina 201

godziny, aż mięso będzie soczyste i miękkie. Około pół godziny przed końcem pieczenia dodać grzyby i zalać mięso wywarem, w którym się gotowały. Mięso można podlać również wytrawnym czerwonym winem. Będzie bardziej soczyste i aromatyczne Kaszę ugotować wg opisu na opakowaniu. Do ugotowanej dodać suszone pomidory, świeżo siekana natkę pietruszki, sól, pieprz, czosnek posiekany i oliwę. Buraczki podsmażyć na patelni

Sajkofanka smaku
Penne z pesto z rukoli z orzechami nerkowca i granatem #omnomnom 219

  Makaron w kształcie skośnej rurki, czyli penne, jest jednym z moich ulubionych. Nie tylko do środka dostaje się sos, ale także obtacza każdą rurkę oddzielnie

Sajkofanka smaku
Włoskie Frittelle di Carnevale 2678

chrupiące! Natomiast te “bez” czekały, a my z nimi, na  wypełnienie  pysznym kremem. Kremów do nadziewania jest kilka: tradycyjny pasticcera( budyniowy klasyczny, czekoladowy lub cytrynowy), zabaione( z winem marsala), chanillty(crema pasticcera z bitą śmietaną). Żeby się nie oddzielać od razu zrobiłam z podwójnej porcji… przepis zamieszczam na jedną porcję) Włoskie Frittelle di Carnevale Składniki: na około

Mia Cucina Sofieta
Wołowe roladki mojej Mamy 171

dokładnie mieszamy, aby wszystkie większe kawałki oderwać od dna garnka. Następnie sos przecieramy przez sito. Na tym etapie, jeśli lubimy, możemy zwiększyć ilość sosu i rozcieńczyć go wywarem, winem lub śmietaną. Ja lubię duużo sosu, tak żeby dodatki w postaci klusek czy kaszy pływały w sosiku) Tak przygotowany sos doprowadzamy do wrzenia i zagęszczamy. Z domu wyniosłam chyba najprostrzy sposób

Mia Cucina Sofieta
Wytrawna bruschetta z truskawkami 190

nadaje się bruschetta. Przystawka szybka i łatwa w przygotowaniu, która doskonale podkreśli walory sezonowych warzyw. Świeża i aromatyczna, świetnie zaostrzy apetyt przed grillem, a podana z lekko musujacym biłym winem, będzie oryginalnym dodatkiem do aperitivu.   A tak na marginesie, to ta bruschetta, to całkiem „zmyślny wynalazek”. Wystarczy  podpieczona kromka chleba z ulubionymi dodatkami, czosnek i nitka oliwy

Mia Cucina Sofieta
Piersi z makaronem papardelle z kurkami 266

Propozycja wielkanocna na lekki, pyszny obiad. Pierś z kurczaka z makaronem papardelle, do tego sos kurkowy ze śmietaną, cytryna i winem. Myślę, ze nawet największemu marudzie ten obiad zasmakuje. Świątecznie,  nieklasycznie i wiosennie. Zapraszam.  Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ragout wg Julii Child 220

kuchni", którą serdecznie polecam na długie, zimowe wieczory jako uzupełnienie naszej smakowitej kuchni, zapraszając do wspólnego gotowania. Pierwszy przepis z tej książki to smakowity gulasz na wieprzowinie z winem. Obiad był obłędny.   Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa cebulowa 148

moja pierwsza cebulowa zupa. Szukałam w internecie przepisów. Nie chciałam robić z białym winem. I powiem, że wyszła pyszna. Taka jesienna. Robicie cebulową?       Składniki : * kilogram cebuli pokrojonej w krążki * litr rosołu * pieprz czarny mielony * łyżka masła * łyżka oliwy * grzanki Przygotowanie : Podsmażyć na maśle i oliwie cebulę. Dolać rosół , przyprawić. Gotować aż cebula będzie miękka. Zmiksować na gładko

Magiczne Życie Marty
Kurczak ze śliwkami 130

Cześć :) Witam w ten bardzo zimny wieczór, w sumie mogę nawet powiedzieć, że lodowaty... Mimo, że nie ma bardzo niskiej temperatury, to jaką odczuwamy sami po

Pora coś zjeść
Francuska zupa cebulowa 209

Witam Was!Przy okazji wypadu do Warszawy na Food Blogger Fest, wybraliśmy się z mężem do Bistro de Paris, restauracji Michela Morana, aby wykorzystać voucher, który

Pora coś zjeść
Drobne wyjaśnienie. SERNIK BEZ SERA KAWOWO-WANILIOWY. 222

receptury. Po prostu ser zamieniłam śmietaną. Dlatego pragnę przeprosić, jeżeli ktokolwiek poczuł się urażony i pomyślał, że przywłaszczam sobie jakiś przepis. Nie znałam "Styropianu" i zupełnie nie z mojej winy zdarzył się taki nietypowy zbieg okoliczności. Na przeprosiny właśnie mam dziś dla Was tę samą propozycję, ale w wersji waniliowo - kawowej. Tym razem już wiem, że tylko zmiany w przepisie

W kuchni Karmel-itki
KULINARNE WYZWANIA FAIRY z Grzegorzem Łapanowskim, 14.06.2013, Warszawa. 163

głos. Wybrał Karmel-itkę! Tak, właśnie ją! Nie mogła w to uwierzyć i nie posiadała się z radości, takie odpowiedzialne zadanie! "Ze względów ekonomicznych (bo nie piła Karmel-itka wina), jako że jest wydajny człowiek, bo zrobiła tyle potraw i pomagała w risotto... (...)"   Poczuła się tak lekko! Pewnie niektórych by to nie ruszyło, nie wywołało takiej fali radości

W kuchni Karmel-itki