wino - 10075 przepisów (strona:549/672)

Sorbet truskawkowo-winny 161

Mój pierwszy sorbet! Pycha, przerobiłam resztki truskawek na coś mocno orzeźwiającego na obecne upały. Wykorzystałam przepis na ostatnio podany wam koktajl truskawkowy, który po prostu zamroziłam

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa rybna z pomarańczą 231

warzywa i tak zaopatrzony przystąpiłem do gotowania. Poza sokiem z pomarańczy i rybą moja zupa ma niewiele wspólnego z tą, która mnie zainspirowała. Tamta była z pomidorami i białym winem, a moja – bardzo smaczna ;) Czytaj dalej

Gotuj z Misiem
RISOTTO Z GRZYBAMI I GROSZKIEM 180

jego przygotowania potrzeba czasu, cierpliwości i spokoju. Ważne, żeby powoli wykonywać wszystkie punkty i dać ryżowi czas na wchłonięcie płynów. Pomimo tego, że do przygotowania risotto używa się wina, potrawa ta może być podawana dzieciom. Podczas gotowania alkohol wyparowuje. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy

Przepisy Aleksandry
Bardzo subiektywnie i po mojemu o Food Bloger Fest II 194

liofilizowaną truskawką i z kwiatem soli morskiej. Smak miały ciekawy, głęboki, inny od czekolad znanych marek. Po tych wszystkich wystąpieniach odbyły się warsztaty fotograficzne oraz warsztaty łączenia jedzenia z winem. Nie brałam w nich udziału, jednak z tego, co słyszałam, nie straciłam zbyt wiele. Natomiast jeśli chodzi o moje ogólne wrażenia... Hmmm... Organizacja niezła, garść faktów i szczypta inspiracji. Ciekawe

Ratunku obiad
Brak tytułu 200

Podsmażamy. Na blasze układamy kromki pieczywa tostowego, wykładamy na nie grzyby. Posypujemy serem i pietruszką. Wkładamy na kilka minut do rozgrzanego piekarnika, aż ser się rozpuści. Podajemy z wytrawnym winem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 239

estragon, tymianek, natka pietruszki.   PRZEPIS - Kurczak na dziko Kurczak podzielony na części, bądź jak w moim przypadku - udka. Obsmażyć na oleju z każdej strony - na rumiano. Podlać białym winem - nie miałam - wlałam ciemne piwo, około 1/2 szkl. Mieszankę Royal Brand wsypać do garnka, zalać wodą. Namoczyć około 10 minut. Następnie mieszankę wlać do kurczaka . Dusić około 30-50 minut

kolorowotorcikowo
Rozgrzewający gulasz z cynamonem i chilli 197

Składniki: 350 g mięsa gulaszowego ( np. łopatka wieprzowa ) 2 cebule 1/2 bakłażana 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 papryczki chilli  1/3 szkl. czerwonego wina olej rzepakowy sól, pieprz woda Wykonanie: Mięso kroimy w większą kostkę. Patelnię rozgrzewamy, wlewamy 3 łyżki oleju. Kiedy olej się rozgrzeje - wrzucamy mięso i smażymy na brązowo. Cebulę kroimy w pióra - dodajemy do gulaszu. Smażymy chwilę

kolorowotorcikowo
Grzybki i wołowina 228

godziny, aż mięso będzie soczyste i miękkie. Około pół godziny przed końcem pieczenia dodać grzyby i zalać mięso wywarem, w którym się gotowały. Mięso można podlać również wytrawnym czerwonym winem. Będzie bardziej soczyste i aromatyczne Kaszę ugotować wg opisu na opakowaniu. Do ugotowanej dodać suszone pomidory, świeżo siekana natkę pietruszki, sól, pieprz, czosnek posiekany i oliwę. Buraczki podsmażyć na patelni

Sajkofanka smaku
Penne z pesto z rukoli z orzechami nerkowca i granatem #omnomnom 257

  Makaron w kształcie skośnej rurki, czyli penne, jest jednym z moich ulubionych. Nie tylko do środka dostaje się sos, ale także obtacza każdą rurkę oddzielnie

Sajkofanka smaku
Włoskie Frittelle di Carnevale 2713

chrupiące! Natomiast te “bez” czekały, a my z nimi, na  wypełnienie  pysznym kremem. Kremów do nadziewania jest kilka: tradycyjny pasticcera( budyniowy klasyczny, czekoladowy lub cytrynowy), zabaione( z winem marsala), chanillty(crema pasticcera z bitą śmietaną). Żeby się nie oddzielać od razu zrobiłam z podwójnej porcji… przepis zamieszczam na jedną porcję) Włoskie Frittelle di Carnevale Składniki: na około

Mia Cucina Sofieta
Wołowe roladki mojej Mamy 201

dokładnie mieszamy, aby wszystkie większe kawałki oderwać od dna garnka. Następnie sos przecieramy przez sito. Na tym etapie, jeśli lubimy, możemy zwiększyć ilość sosu i rozcieńczyć go wywarem, winem lub śmietaną. Ja lubię duużo sosu, tak żeby dodatki w postaci klusek czy kaszy pływały w sosiku) Tak przygotowany sos doprowadzamy do wrzenia i zagęszczamy. Z domu wyniosłam chyba najprostrzy sposób

Mia Cucina Sofieta
Wytrawna bruschetta z truskawkami 215

nadaje się bruschetta. Przystawka szybka i łatwa w przygotowaniu, która doskonale podkreśli walory sezonowych warzyw. Świeża i aromatyczna, świetnie zaostrzy apetyt przed grillem, a podana z lekko musujacym biłym winem, będzie oryginalnym dodatkiem do aperitivu.   A tak na marginesie, to ta bruschetta, to całkiem „zmyślny wynalazek”. Wystarczy  podpieczona kromka chleba z ulubionymi dodatkami, czosnek i nitka oliwy

Mia Cucina Sofieta
Piersi z makaronem papardelle z kurkami 295

Propozycja wielkanocna na lekki, pyszny obiad. Pierś z kurczaka z makaronem papardelle, do tego sos kurkowy ze śmietaną, cytryna i winem. Myślę, ze nawet największemu marudzie ten obiad zasmakuje. Świątecznie,  nieklasycznie i wiosennie. Zapraszam.  Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ragout wg Julii Child 244

kuchni", którą serdecznie polecam na długie, zimowe wieczory jako uzupełnienie naszej smakowitej kuchni, zapraszając do wspólnego gotowania. Pierwszy przepis z tej książki to smakowity gulasz na wieprzowinie z winem. Obiad był obłędny.   Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik