wino - 10075 przepisów (strona:543/672)

Sałatka z polędwiczkami i gruszką 276

unikalne w smaku orzechy nerkowca, chrupki seler naciowy, soczystą gruszkę i winogrona a wszystko to pod sałatą i szpinakiem. Polecam na lekki obiad czy też romantyczną kolację z czerwonym winem. Dla 1 osoby Czas przygotowania: 15-20 minut Składniki: 150g polędwiczki wieprzowej Garść świeżego szpinaku Kilka liści sałaty masłowej Kilka winogron  Mała garść orzechów nerkowca 1 mała gruszka Masło

Kuchnia PROzdrowotna
Szwedzkie bułeczki Lussekatter – Szafranowe kotki na dzień św. Łucji 140

powinny spożywać także kobiety w ciąży. Szwedzkie bułeczki Lussekatter są bardzo puszyste i delikatnie maślane. Najlepsze w dniu upieczenia. Szwedzi spożywają je na śniadanie wraz z gløggiem (czyli grzanym winem z przyprawami korzennymi), a dzieci z napojem czekoladowym. Polecam w okresie świątecznym! Za przepis dziękuję mojej znajomej ze Szwecji – Marcie :) Przy okazji pozdrawiam również mieszkającą w tym kraju Monię

Moja Delicja
Muffinki z kremem czekoladowym 176

nawet nie urósł o 1 mm. Podobno kiedy jest burza nie należy brać się za pieczenie biszkoptu. Szkoda, że wtedy nie zanosiło się na nią, byłyby na co zrzucić winę ;) By jednak nie wyjadać samego kremu, przygotowałam muffinki. Połączenie idealne - puszyste babeczki przełożone masą czekoladową, przepędziły wspomnienia po nieudanym biszkopcie :)    Składniki (na 10 szt muffinek

pink envelope
Penne z kurczakiem w sosie borowikowym 315

kilka listów do dekoracji). Następnie dodałem makaron, całość dokładnie wymieszałem i wyłożyłem na talerze. Posypałem obficie startym na drobnej tarce parmezanem i udekorowałem pozostawionymi listkami oregano. Podałem z białym winem

Wyprawy kulinarne
Pocztątek historii :) 124

przeciśnięty przez praskę czosnek, dusić 10 minut. Dodać nie pokrojony szpinak oraz przyprawy. Dusić jeszcze 5 minut. Wymieszać z makaronem, można posypać tartym żółtym serem. Serwować z białym schłodzonym winem wytrawnym, np. Chardonnay, Sauvignon Blanc. Jutro kolejne propozycje :) Mamy nadzieję, że Was zainteresowała nasza historia i będziecie wiernymi czytelnikami naszych opowieści o dobrym i zdrowym jedzeniu

vegetanie
Domowy kapuśniak :) 217

macie kapustę z długimi włóknami to dobrze jest ją nieco przesiekać. Jeśli jest też mocno kwaśna to przepłukajcie ją przynajmniej jeden raz. My używamy kapusty w puszce z białym winem dostępną w Lidlu, ale niestety ostatnio jest coraz rzadziej dostępna. Gotujemy jeszcze kilka minut, aż kapusta zmięknie i na koniec dodajemy sól oraz świeżo mielony czarny pieprz. Gotujemy jeszcze małą

vegetanie
Filet z kurczaka à la polędwiczki w sosie serowym 307

Witajcie,  w ostatnim czasie będąc na obiedzie w Trattoria Pergamin  w Krakowie jadłam genialnie polędwiczki w sosie serowym. Były wspaniałe! Sosem serowym zachwycałam się

Kuchnia moimi oczami
Zupa krem z czerwonej kapusty 169

ŻYCZĘ SMACZNEGO! UWAGI:myślę,że część wody można zastąpić czerwonym winem,cydrem lub sokiem z jabłek lub  pomarańczy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Goście, goście – kulki serowe 387

Goście. Podobno są jak ryby. Psują się po trzech dniach. Okres karnawału to okres wzmożonych pielgrzymek towarzyskich. Jeśli są zapowiedziane to mamy czas zaplanować, ogarnąć i

ladykitchen
Indyjskie kruche ciasteczka 113

super orientalne kruche ciasteczka bez użycia masła. Co prawda podczas ich tworzenia zszargałam sobie nerwy bo i wałka do dziś nie ma więc modliłam się żeby butelka z winem nie pękła od ciężaru nacisku

ClauditteMissCooking
Botwinka. Na okrągło. I chwile jak bańki mydlane 174

dziecięcą radością przez mojego Synka. W powietrzu pryskają tak szybko, ale w pamięci pozostaną znacznie dłużej. Przysiądźcie się. Pokroję tartę z botwinką i kozim serem. Popijemy ją dobrym winem. Będziemy się delektować chwilą i smakiem. Popuszczamy bańki, zdmuchniemy ostatnie na łące dmuchawce ... Chwile są takie ulotne, łapcie je, zanim na dobre zdmuchnie je wiatr. "Nigdy nie zapomina się żadnej pięknej

KUCHARNIA
Czy kucharz ma być grzeczny? Bruschetta z bobem. 171

aromatem szynki i słodyczą pomidorów.  Kromki pieczywa grillujemy lub opiekamy w tosterze. Na chrupiące grzanki nakładamy sałatkę z bobem, polewamy sosem z oliwy i octu. Zjadamy popijając dobrym winem, słuchając dobrej muzyki lub czytając dobrą książkę - co kto woli, przecież przyjemność nie podlega żadnej definicji;) * Marco Pierre White, ze wstępu do Piekielnej Kuchni Marco Pierre White'a , wyd. Pascal

KUCHARNIA
Jeśli spotkacie Kiwaczka.... Arbuz z patelni. 187

się zdecydować czy lubię arbuz taki prosto ze słońca czy zimny, schłodzony w lodówce. Pewne jest, że uwielbiam "bawić się w doktora" i przy pomocy strzykawki nasączać go dobrym winem lub szampanem - kto próbował wie, jakie to pyszne i jak łatwo stracić przy tym głowę;) Wersja w sałatce z fetą i miętą, wspaniałomyślnie rozpowszechniona przez Nigellę, to już klasyka

KUCHARNIA
Niezłe ziółka - Baziółka, czyli tam, gdzie szczęście kiełkuje przez cały rok 194

ciemnej czekolady wypełnione ganache ze stewią i tymiankiem - poezja w czystej postaci (czego nie można było powiedzieć o naszych czekoladowych buziach i palcach;).  Dopieszczeni kawą i świetnym winem, obdarowani pięknymi skrzynkami ziół, byliśmy zdecydowanie w ziołowej ekstazie. Trwa ona u mnie nieprzerwanie za każdym razem, gdy skubnę to i owo z Baziółkowych ziół nadal pięknie zieleniących się na moim

KUCHARNIA