wino - 10075 przepisów (strona:547/672)

Caprese inaczej 287

Najlepsza z chłodnym białym winem

Moje Kuchenne Rewelacje
PIECZONA SZYNKA WIEPRZOWA – 4,6 zł 466

niej większość soków. Sos powinien być zredukowany od pieczenia, ale jeśli nadal jest dla Was zbyt rzadki, zredukujcie go nieco na patelni, możecie też wymieszać go ze śmietaną lub winem. My podaliśmy szynkę z gotowanymi ziemniakami i sosem. Można też upiec ziemniaki, dorzucając obrane i pokrojone w kawałki do naczynia żaroodpornego, w którym pieczecie szynkę na ok. 1 h przed

Nerds Kitchen
Nie ma jak u mamy. Kuchnia polska. 257

przystawki (np. bliny mojej Babci, borowiki na grzance) zupy (np. chłodnik z owoców lasu, zupa rybna pikantna) mięsa i ryby (np. medaliony cielęce z borówkami, kotlety schabowe zapiekane z winem) dania mączne z ziemniaków i z kasz (np. jajka zapiekane po wiejsku, babka ziemniaczana z gotowanych ziemniaków) dania z warzyw (np. surówka z ogórków wiosenna, marchewka glazurowana) słodkości, przetwory, nalewki

Brzuszki Łakomczuszki
Hiszpania, czyli pikantne gazpacho z grzankami 192

lodu. Miseczkę udekorowałem pokrojonymi w kostkę paprykami i ogórkiem, listkami bazylii i półplasterkiem limonki. Podałem z jedną grzanką, pozostałe grzanki zaserwowałem na osobnym talerzu. Doskonale smakowało z białym lekkim winem

Wyprawy kulinarne
Włoski Mikołaj, czyli chrupiąca bruschetta 311

czasie sprawdziłem, czy ser zrobił się miękki, po czym wyjąłem bruschettę z piekarnika i ułożyłem na talerzu. Delikatnie posypałem całość z góry szczyptą ziół prowansalskich. Świetna z białym winem

Wyprawy kulinarne
Włoskie spaghetti z sosem a'la pesto 270

czym wymieszałem. Wyłożyłem makaron na talerze, na wierzch dodałem sos a'la pesto, a talerze udekorowałem pomidorkami, układając je dookoła. Całość posypałem pozostałym startym parmezanem. Podałem z czerwonym lekkim winem

Wyprawy kulinarne
Francuska bagietka z gruszką, orzechami, serem gorgonzola i prostą sałatą 210

piekarniku z włączonym teroobiegiem w temperaturze 150 stopni. Po tym czasie wyjąłem je z piekarnika i ułożyłem na sałacie wyłożonej na talerze. Świetnie komponują się z białym półwytrawnym lekkim winem

Wyprawy kulinarne
Spaghetti z sosem a'la bolognese 213

wyłożyłem na talerze. Całość obficie polałem sosem. Na makaron dodałem pokrojone w połówki żółte pomidorki koktajlowe, posiekane w plasterki zielone oliwki, a całość udekorowałem listkami bazylii. Podałem z białym winem

Wyprawy kulinarne
Indyjski kurczak curry z chatney'em z mango w tortilli 312

chatneya z mango. Następnie zawinąłem tak przygotowany farsz w tortille. Talerze udekorowałem chatneyem z mango, a całe danie posypałem pozostałą częścią posiekanej drobno natki kolendry. Podałem z lekkim białym winem

Wyprawy kulinarne
Salsa meksykańska na zimę 201

pomidorów 3 papryki (u mnie dwie czerwone i jedna żółta) 2 cebule pokrojone w kostkę 2 papryczki chili 4 ząbki czosnku drobno posiekane 6 łyżek octu z czerwonego wina 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka słodkiej  papryki w proszku pół łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżka cukru sól do smaku Wykonanie: Pomidory sparzamy i zdejmujemy skórkę. Kroimy na mniejsze

Czerwona Porzeczka
Orecchiette con Rape e Cavolfiore czyli aromatyczne muszelki z botwiną i kalafiorem 195

miski.  Rozcieńcz sos kilkoma łyżkami wody spod makaronu i wsyp do niego pecorino. Polej makaron sosem i wymieszaj dokładnie.  Makaron posyp grzankami i podaj z cierpkim czerwonym winem, jak radzi autorka. Od razu poczujesz się jak w Apulii

Chilli Czosnek i Oliwa
Libański ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulką - Mujaddara 192

mięs. Jak widzicie, większość odwołuje się do kuchni francuskiej . W Internecie możecie również spotkać się z konfiturą z karmelizowanej cebuli , uzyskaną przez długie jest smażenie z cukrem, miodem, winem, czy octem balsamicznym. Taka konfitura  ( oignons confits ) również kojarzy się z kuchnią francuską i świetnie pasuje do koziego sera. Ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulką - Przepis

Chilli Czosnek i Oliwa
Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Hiszpania 211

orzechy i suszone daktyle. Wśród tradycyjnych hiszpańskich słodkości znajdziemy marcepan, polvorones (kruche migdałowe ciasteczka), mantecados (kruche ciasteczka z dodatkiem cynamonu lub anyżu), rosquillos de vino (ciasteczka aromatyzowane anyżem i winem) oraz turrón.  Turrón to tradycyjny hiszpański nugat, przygotowywany z miodu, cukru, białek jaja i mielonych migdałów, jedno z najsławniejszych hiszpańskich słodyczy. Występuje w wielu wariantach, z których najpopularniejsze

Chilli Czosnek i Oliwa
Gulasz z soczewicy na Nowy Rok – o tradycjach sylwestrowo – noworocznych 216

pestek.  Gdy dwanaście uderzeń zegara dobiegnie końca i ostatnie winogrono zostanie połknięte (tylko tak udaje się spożyć las doce uvas na czas), Hiszpanie wnoszą toast Cavą (hiszpańskim winem musującym, będącym ekwiwalentem szampana) i raczą się kawałeczkami turrón, migdałowo-miodowego nugatu. Po kolacji młodzi Hiszpanie spotykają się w barach, pubach i klubach, gdzie bawią się do białego rana. Tradycyjnie powinni

Chilli Czosnek i Oliwa
Chleb andaluzyjski (tapas z chorizo i cieciorki) 241

całości) dodaj do kiełbasy chorizo. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj posiekanej natki pietruszki i wymieszaj.  Gotową masę układaj na kromkach chleba. Świetnie smakuje z czerwonym winem

Chilli Czosnek i Oliwa