wieczorów czy nocy, a nawet był pomysłem na wynos. Wspaniała frittata! Składniki ogólnodostępne w domu, łatwe do obróbki termicznej. Szybko i sprawnie, z patelni. Smakują z każdym dobrym winem i we wspaniałym towarzystwie. Nieskomplikowanie. Radośnie. Kolorowo. Zdrowo! Szybko! I z sycylijską tradycją! Składniki na patelnię 4 jaja pół czerwonej papryki pół zielonej papryki 2 ząbki czosnku 1 szalotka 3 pomidory
Z Kuchni Do Kuchnimajonezu. Bez wyrzeczeń! Ot i dowód na to, że nawet Włoch jak może...to pomoże! Posypałam szczypiorkiem! Delikatny , kremowy sledzik gotowy! Na wszelki wypadek ,nie łączyliśmy go z ..żadnym winem! Smacznego
Z Kuchni Do KuchniBardzo lubię sery pleśniowe, zwłaszcza te łagodniejsze typu camembert lub brie. Czasem zjadam je tak po prostu z chrupiącą pszenną bagietką popijając winem. Stąd narodził się kiedyś u mnie pomysł połączenia względnie łagodnego sera z wyrazistym wędzonym łososiem oraz jeszcze intensywniejszym smakiem kawioru. Wrażenia smakowe dopełniają mieszane tostowe pieczywo oraz nieco pikantna rukola. Oprócz smaku kompozycja ta ma jeszcze
Kulinarna Pokusaporę dnia. Ja najczęściej jadam je wieczorową porą. Jest to o tyle wygodne, że po definitywnym odstawieniu auta na parking lub do garażu, możemy racuchy podać z lekkim, półsłodkim winem o nutach takich owoców jak truskawki czy maliny, do czego bardzo zachęcam. Racuchy z jabłkami 2014-12-11 13:01:35 Racuchy z jabłkami to łatwe do przygotowania, smaczne danie
Kulinarna Pokusaszybki obiad jak i kolację w dowolny dzień tygodnia. Pomimo swej prostoty ma zresztą w sobie coś co sprawia, że podane w estetyczny sposób i z dobrym białym winem nosi nawet znamiona pewnej wykwintności. Smażony indyk z ryżem 2015-01-10 21:18:35 Zapisz przepis Drukuj Składniki Składniki (dla 2 osób) 200g filetu (piersi) z indyka 125g białego ryżu
Kulinarna Pokusasmaczne, proste i szybkie w przyrządzeniu danie. Dobre na szybki obiad lub kolację „kiedykolwiek”, aczkolwiek wcale nie takie banalne w smaku, zwłaszcza w połączeniu z dopasowanym białym czy różowym winem. Tagliatelle z boczkiem, suszonymi pomidorami i szałwią 2015-01-11 16:55:30 Nieskomplikowane i nadające się do bardzo szybkiego przyrządzenia danie. Łączy tradycyjny włoski makaron z aromatycznymi składnikami
Kulinarna Pokusamakaron mieszamy z 1 łyżką oliwy. Plastry kaczki układamy na makaronie. Polewamy sosem malinowym. Dekorujemy np. natką pietruszki i niezwłocznie podajemy Uwagi Potrawa dobrze komponuje się z łagodnym różowym winem o nutach owoców ogrodowych (w szczególności malin i truskawek). Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-62 {margin: auto;} #gallery-62 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width
Kulinarna PokusaKoreczki chyba zna każdy z nas i każdy z pewnością jadł nie raz. Świetnie sprawdzają się na imprezach domowych i na wieczorach z dobrym winem lub do oglądanie filmu w kilka osób. Można je zrobić stosunkowo szybko i na bardzo wiele sposobów. Dziś klasyczne połączenie wędliny, sera i oliwek
Milion Smakówwłaściwie wszystko, co zalega w lodówce i dorsz pieczony w papilotkach z farszem z pomidorów i bazylii oraz z farszem ze smażonego boczki, suszonych pomidorów i pora podlany białym winem. Pascal miał jeszcze w planie deser, ale po pięciu godzinach wspólnego gotowania, widząc nasze oczy pełne łez, pozwolił nam zrobić go innym razem. Wszystko to będziemy powtarzać na blogu, więc
GRUBY WAŁEKinne warunki. Zawarciu umowy przedwstępnej towarzyszy zazwyczaj zapłata caparra – zadatku w wysokości 5-10%. W razie zerwania umowy przez kupującego zadatek przepada, w razie kiedy umowa zostanie zerwana z winy sprzedającego należna jest mu rekompensata w wysokości dwukrotności zadatku. Ostatnim etapem jest podpisanie rogito (contratto definitivo), czyli umowy ostatecznej. Opłaty notarialne oraz ewentualne wynagrodzenie za porady prawne uiszcza
Bon Ton Italiarozgrzaną patelnię wrzucamy mięso (bez tłuszczu); solimy, pieprzymy i dodajemy czosnek niedźwiedzi. Smażymy kilka minut. Ściągamy z patelni. Na tłuszcz po mięsie wrzucamy ryż, gdy stanie się transparentny podlewamy winem. Mieszamy. Gdy odparuje podlewamy bulionem, mieszamy i wrzucamy lubczyk. Czynność powtarzamy do momentu, aż ryż będzie na ząb. W ostatnim etapie dorzucamy borówki, wyciągamy lubczyk i delikatnie mieszamy
BaRepasserami, quiche'ami oraz tartami. Z połączenia wyszła tarta ze szparagami i serami :) Dla uzupełnienia: książka nie jest na temat jedzenia i ówczesnych imprez. To uwikłana historia morderstwa, zrzucania winy na innych, którzy pojawili się o nieodpowiedniej porze w nieodpowiednim miejscu. Autor szokuje czytelnika klimatem tamtych czasów, uwypuklając sprawę korupcji, dążenia do władzy i utrzymania jej za wszelką cenę
Weekendy w domu i ogrodziedań. Na pierwszy ogień przystawki. Zacznę od tej, którą wybrał Mąż, gdyż ja jak zwykle niezdecydowana zamówiłam na końcu ;) Krewetki królewskie duszone na maśle z czosnkiem i białym winem Wprawdzie oboje nie jesteśmy fanami krewetek, ale chcieliśmy sprawdzić czy te w wykonaniu kucharza z Bazyliszka odmienią nasz pogląd. Czy się udało? Danie zostało podane stosunkowo szybko, w sposób prosty
Kuchnia po mojemuplastrów boczku),owijamy boczkiem i spinamy wykałaczką. Zapiekamy w temperaturze 80 stopni ok.10 minut. Ser pleśniowy zapiekany w plasterkach boczku doskonale komponuje się z żurawiną i czerwonym,półwytrawnym winem. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytlatach ciągłego użytkowania byłam zmuszona wymienić mój stary blender firmy Braun ( przyznam się, że troszkę z mojej winy, gdyż spaliłam kawałek kabla :( i jego użytkowanie stanowiło niebezpieczeństwo ) na nowy- padło na kMix'a triblade marki Kenwood. Poczatkowo było mi z tego powodu bardzo smutno, bo żaden do tej pory Braunowi nie dorównał! Kurczę nie wiem tylko dlaczego tak zwlekałam okazało
Wielki apetyt