wino - 10075 przepisów (strona:541/672)

Frittata siciliana 396

wieczorów czy nocy, a nawet był pomysłem na wynos. Wspaniała frittata! Składniki ogólnodostępne w domu, łatwe do obróbki termicznej. Szybko i sprawnie, z patelni. Smakują z każdym dobrym winem i we wspaniałym towarzystwie. Nieskomplikowanie. Radośnie. Kolorowo. Zdrowo! Szybko! I z sycylijską tradycją! Składniki na patelnię 4 jaja pół czerwonej papryki pół zielonej papryki 2 ząbki czosnku 1 szalotka 3 pomidory

Z Kuchni Do Kuchni
Śledzie z serem ricotta z nutką pieprzową 136

majonezu. Bez wyrzeczeń! Ot i dowód na to, że nawet Włoch jak może...to pomoże! Posypałam szczypiorkiem! Delikatny , kremowy sledzik gotowy! Na wszelki wypadek ,nie łączyliśmy go z ..żadnym winem! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Tosty z łososiem, rukolą, serem pleśniowym i kawiorem 271

Bardzo lubię sery pleśniowe, zwłaszcza te łagodniejsze typu camembert lub brie. Czasem zjadam je tak po prostu z chrupiącą pszenną bagietką popijając winem. Stąd narodził się kiedyś u mnie pomysł połączenia względnie łagodnego sera z wyrazistym wędzonym łososiem oraz jeszcze intensywniejszym smakiem kawioru. Wrażenia smakowe dopełniają mieszane tostowe pieczywo oraz nieco pikantna rukola. Oprócz smaku kompozycja ta ma jeszcze

Kulinarna Pokusa
Racuchy z jabłkami 193

porę dnia. Ja najczęściej jadam je wieczorową porą. Jest to o tyle wygodne, że po definitywnym odstawieniu auta na parking lub do garażu, możemy racuchy podać z lekkim, półsłodkim winem o nutach takich owoców jak truskawki czy maliny, do czego bardzo zachęcam. Racuchy z jabłkami 2014-12-11 13:01:35 Racuchy z jabłkami to łatwe do przygotowania, smaczne danie

Kulinarna Pokusa
Smażony indyk z ryżem 218

szybki obiad jak i kolację w dowolny dzień tygodnia. Pomimo swej prostoty ma zresztą w sobie coś co sprawia, że podane w estetyczny sposób i z dobrym białym winem nosi nawet znamiona pewnej wykwintności. Smażony indyk z ryżem 2015-01-10 21:18:35 Zapisz przepis Drukuj Składniki Składniki (dla 2 osób) 200g filetu (piersi) z indyka 125g białego ryżu

Kulinarna Pokusa
Tagliatelle z boczkiem, suszonymi pomidorami i szałwią 244

smaczne, proste i szybkie w przyrządzeniu danie. Dobre na szybki obiad lub kolację „kiedykolwiek”, aczkolwiek wcale nie takie banalne w smaku, zwłaszcza w połączeniu z dopasowanym białym czy różowym winem. Tagliatelle z boczkiem, suszonymi pomidorami i szałwią 2015-01-11 16:55:30 Nieskomplikowane i nadające się do bardzo szybkiego przyrządzenia danie. Łączy tradycyjny włoski makaron z aromatycznymi składnikami

Kulinarna Pokusa
Smażona kaczka z malinami i makaronem 243

makaron mieszamy z 1 łyżką oliwy. Plastry kaczki układamy na makaronie. Polewamy sosem malinowym. Dekorujemy np. natką pietruszki i niezwłocznie podajemy Uwagi Potrawa dobrze komponuje się z łagodnym różowym winem o nutach owoców ogrodowych (w szczególności malin i truskawek). Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-62 {margin: auto;} #gallery-62 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width

Kulinarna Pokusa
Koreczki z kabanosem i oliwkami 180

Koreczki chyba zna każdy z nas i każdy z pewnością jadł nie raz. Świetnie sprawdzają się na imprezach domowych i na wieczorach z dobrym winem lub do oglądanie filmu w kilka osób. Można je zrobić stosunkowo szybko i na bardzo wiele sposobów. Dziś klasyczne połączenie wędliny, sera i oliwek

Milion Smaków
Grecka uczta z Pascalem 171

właściwie wszystko, co zalega w lodówce i dorsz pieczony w papilotkach z farszem z pomidorów i bazylii oraz z farszem ze smażonego boczki, suszonych pomidorów i pora podlany białym winem. Pascal miał jeszcze w planie deser, ale po pięciu godzinach wspólnego gotowania, widząc nasze oczy pełne łez, pozwolił nam zrobić go innym razem. Wszystko to będziemy powtarzać na blogu, więc

GRUBY WAŁEK
We Włoszech wystawiono nieruchomości za 1 euro. Jak kupić? 263

inne warunki. Zawarciu umowy przedwstępnej towarzyszy zazwyczaj zapłata caparra – zadatku w wysokości 5-10%. W razie zerwania umowy przez kupującego zadatek przepada, w razie kiedy umowa zostanie zerwana z winy sprzedającego należna jest mu rekompensata w wysokości dwukrotności zadatku. Ostatnim etapem jest podpisanie rogito (contratto definitivo), czyli umowy ostatecznej. Opłaty notarialne oraz ewentualne wynagrodzenie za porady prawne uiszcza

Bon Ton Italia
Risotto z borówkami i wołowiną z czosnkiem niedźwiedzim 205

rozgrzaną patelnię wrzucamy mięso (bez tłuszczu); solimy, pieprzymy i dodajemy czosnek niedźwiedzi. Smażymy kilka minut. Ściągamy z patelni. Na tłuszcz po mięsie wrzucamy ryż, gdy stanie się transparentny podlewamy winem. Mieszamy. Gdy odparuje podlewamy bulionem, mieszamy i wrzucamy lubczyk. Czynność powtarzamy do momentu, aż ryż będzie na ząb. W ostatnim etapie dorzucamy borówki, wyciągamy lubczyk i delikatnie mieszamy

BaRepas
Szybka tarta ze szparagami, porami i serami 187

serami, quiche'ami oraz tartami. Z połączenia wyszła tarta ze szparagami i serami :) Dla uzupełnienia: książka nie jest na temat jedzenia i ówczesnych imprez. To uwikłana historia morderstwa, zrzucania winy na innych, którzy pojawili się o nieodpowiedniej porze w nieodpowiednim miejscu. Autor szokuje czytelnika klimatem tamtych czasów, uwypuklając sprawę korupcji, dążenia do władzy i utrzymania jej za wszelką cenę

Weekendy w domu i ogrodzie
Bazyliszek zaprasza na przystawki. Carpaccio z wołowiny kontra krewetki w winie. Opinia po mojemu. Cz. II 200

dań. Na pierwszy ogień  przystawki. Zacznę od tej, którą wybrał Mąż, gdyż ja jak zwykle niezdecydowana zamówiłam na końcu ;) Krewetki królewskie duszone na maśle z czosnkiem i białym winem Wprawdzie oboje nie jesteśmy fanami krewetek, ale chcieliśmy sprawdzić czy te w wykonaniu kucharza z Bazyliszka odmienią nasz pogląd. Czy się udało? Danie zostało podane stosunkowo szybko, w sposób prosty

Kuchnia po mojemu
Ser pleśniowy zapiekany w boczku 189

plastrów boczku),owijamy boczkiem i spinamy wykałaczką. Zapiekamy w temperaturze 80 stopni ok.10 minut.  Ser pleśniowy zapiekany w plasterkach boczku doskonale komponuje się z żurawiną i czerwonym,półwytrawnym winem. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Kenwood kMix triblade 123

latach ciągłego użytkowania byłam zmuszona wymienić mój stary blender firmy Braun ( przyznam się, że troszkę z mojej winy, gdyż spaliłam kawałek kabla :( i jego użytkowanie stanowiło niebezpieczeństwo ) na nowy- padło na kMix'a triblade marki Kenwood. Poczatkowo było mi z tego powodu bardzo smutno, bo żaden do tej pory Braunowi nie dorównał! Kurczę nie wiem tylko dlaczego tak zwlekałam okazało

Wielki apetyt