wino - 10075 przepisów (strona:553/672)

Udziec jagnięcy – doskonała uczta dla każdego grillomaniaka – ciąg dalszy 170

miała ciemną niemal purpurową barwę z wyraźnie wyróżniającą się białą kością i białym tłuszczem.Pamiętajmy, że jagnięcina ma silny aromat. Dlatego starajmy się go wzbogacać czosnkiem, oliwą z oliwek, winem, bazylią, tymiankiem, rozmarynem, pieprzem, itp.W przypadku pieczenia udźca jagnięcego sztuką jest zapewnienie, aby piekł się równomiernie. Jest to dosyć trudne do zrobienia ponieważ udziec jagnięcy z kością ma zarówno szeroki

naRuszcie
Oryginalny prezent dla miłośnika grillowania – domowa przyprawa do dań z grilla 153

już grilla oraz cały arsenał akcesoriów do grillowania? Chcąc być oryginalni szukamy innych pomysłowych rozwiązań i pomysłów na udany prezent dla takiej osoby. A już obdarowaliśmy go np. dobrym winem i klinem wyjątkowego sera?. Dla takich osób właśnie proponujemy przygotowanie własnej autorskiej przyprawy do grillowania i wręczenie jej w formie wyjątkowego prezentu. Sekretem w tym przypadku jest to, że taki

naRuszcie
BÛCHE DE NOËL - BOŻONARODZENIOWE POLANO 391

francuskich domach jest ona podawana na stół zaraz po pasterce. Dawniej prawdziwe polano przynoszone było do domu i odpowiednio przygotowywane do palenia. Skrapiano je oliwą i owocowym, słodkim winem oraz solono i pieprzono. Następnie święcono je wawrzynem zachowanym od Niedzieli Palmowej i odmawiano przy nim modlitwy, po czym podpalano. Drewno paliło się długo i otulało dom cudownym aromatem i wonią

Słodko-Słony Świat Ilony
TARTA CZEKOLADOWA … LODY Z WIŚNIAMI … MIĘTUS , KURCZAK …. I MANDAT! – czyli TYDZIEŃ RESTAURACJI Z GROUPON W RESTAURAC 159

bazylią, podawana z ziemniakami smażonymi na maśle oraz szpinakiemDESERY:JA : Tarta czekoladowa z węgierkamiCONRAD: Gorące wiśnie z chili i lodami waniliowymi______________________________________________________________________________________________________NASZA OFERTA :Obejmowała 3-daniową kolację  wraz z winem o wartości 164 zł za 109,99 zł.Tutaj dostępna:http://www.groupon.pl/deals/krakow/restauracja-vidok/49125105?nlp______________________________________________________________________________________________________Nie musieliśmy długo czekać,kiedy na stół wkroczyły nasze przystawki!Wątróbka: niesamowicie delikatna , rozpływająca się w ustach , świetnie

Ostra na Słodko
Steak wołowy z sosem z zielonego pieprzu 254

niewielką ilość sosu, a na nim ułożyłem steaka. Z wierzchu steaka polałem niewielką ilością sosu, starając się zrobić to w dekoracyjny sposób. Danie podałem z ciemnym pieczywem i czerwonym winem

Wyprawy kulinarne
Spaghetti z czosnkiem, oliwą i peperoncino czyli Aglio e olio 175

suche. Gdy odcedzisz makaron, dodaj do czosnku pokrojone pomidory, podgrzej je chwilkę i wrzuć spaghetti. Dodaj natkę i dobrze wymieszaj. Podawaj posypane parmezanem i z dobrym, czerwonym, wytrawnym winem. SMACZNEGO . CMOK

Pasje Jolki
Versatile Blogger Award 135

Upiekłam ciasto - jest boskie, ale o nim będzie jutro. Mam nadzieję, że będzie się liczyć do wspólnego pieczenia, bo dokonałam dość poważnej (nie z mojej winy, serio!) zmiany. Dziewczyny są jednak bardzo wyrozumiałe, i do tej pory tolerowały wszystkie moje wybryki, mam więc nadzieję, że i tym razem przymkną oko.Od Ani dostałam nominację do Versatlie Blogger Award. Bardzo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Traumatyczne pączki - oponki dla cierpliwych 196

więcej po ten przepis nie sięgnę. Nie chcę Was zniechęcać, ale na blogu są przepisy, przy których nie czekają Was godziny niepewności... Zdecydujecie sami.Po wszystkim doszłam do wniosku, że winę za taki układ rzeczy ponosi zbyt duża ilość rumu. Na początku nie zwróciłam na to uwagi, bo zawsze do pączków daję alkohol. Nie w takich jednak ilościach! Dwie łyżki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Niedzielne słodkości - karmelki cydrowe 129

lubię; poza tym wszyscy wiedzą, o co chodzi). Znalazłam je na blogu Coutellerie i zakochałam się w nich od pierwszego wejrzenia. Robiłam te, ale również wersję z czerwonym winem, którą możecie znaleźć na blogu - obie pyszne i intrygujące, takie inne i ciekawe. Polecam serdecznie.Karmelki cydroweSkładniki:(na 40 sztuk)825 ml cydru bzowego200 g cukru100 ml śmietany kremówki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mule w sosie cydrowo-cytrynowym z masłem ziołowym i pikantną konfiturą 156

Trzy najbardziej popularne sosy do muli to winny, pomidorowy i serowy. Uczestnicząc w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez wietnamskich szefów kuchni w Hanoi gotowałam mule z azjatyckimi ziołami i winem śliwkowym. Polska "jabłkiem stoi", wiec moja wersja sosu to niezwykle ciekawe połączenie Cydru Lubelskiego z sokiem z cytryny, domowym masłem ziołowym, pikantną konfiturą z papryki (można zastąpić posiekaną chili), dużą

SzczyptaSmaQ
Jednogarnkowy gulasz z jelenia 166

gram masła, wyłączyłem ogień pod gulaszem i mieszałem do czasu całkowitego rozpuszczenia się masła. Danie wyłożyłem do miseczek, dekorując je świeżymi igiełkami rozmarynu. Doskonale pasuje z wytrawnym czerwonym winem

Wyprawy kulinarne
RAMEN BURGER „po polsku” z KONFITURĄ Z CEBULI 289

cukier oraz chilli, dokładnie mieszamy i karmelizujemy na małym ogniu ok. 4-5 min, od czasu do czasu mieszając. Kiedy zawartość patelni nabierze złocisto-brązowego koloru, podlewamy ją białym winem, dodajemy łyżkę masła i podgrzewamy (pamiętając o mieszaniu)do momentu, gdy cały płyn wyparuje a masa stanie się lepka, gęsta i mocno brązowa. Zdejmujemy z ognia.3. MIĘSO

Nerds Kitchen
Q... Quiche z pesto, szynką, porem i szparagami! 145

Ciasto francuskie uwielbiam w każdej postaci! Tarty na słodko to jedne z nielicznych deserów, które toleruję, a słone quiche mogłabym jeść codziennie :) słyszałam opinię, jakoby tarta

Kitchens Alphabet