śmietany. Młodą kapustę z… wkładką możemy podać z pieczywem, młodymi ziemniakami lub z czym kto lubi, tzn. „bez niczego”. Zaznaczam, że jest to moja wersja kapusty, z serii „na winie”. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Młoda kapusta z… wkładką appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkocyklu wieczorny relaks przy winie i serach prezentowałam już lekką sałatkę z roszponki, sera dojrzewającego Saloio Gourmet i granata. Dziś proponuję bliźniaczą w pewnym sensie wariację ze względu ser tego samego producenta. Ser Saloio Gourmet kozi dojrzewający z ziarnami czarnego pieprzu połączyłam z rukolą i pomarańczami. W takim zestawieniu pieprzowa posypka nie dawała aż tak mocno popalić :) Składniki
Delicious Titbitsdrewnianej desce lub na dużym talerzu. Podajemy z pieczywem pokrojonym na małe kromeczki. Idealne na sylwestrową przekąskę, na romantyczną kolacje we dwoje (koniecznie z kieliszkiem dobrego, czerwonego, wytrawnego wina!) lub na niedzielne, leniwe śniadanie. Tak naprawdę na każdą okazję. Smacznego
W kuchni Katieprzekąska, którą wykonamy w ekspresowym tempie. Wystarczy, że posiadamy w lodówce gotowe ciasto francuskie, trochę żółtego sera i dowolne przyprawy oraz zioła. Idealnie pasują do piwa i czerwonego wina. Zapewniam, że każdy, kto lubi słone przekąski, będzie zachwycony. :) Składniki (na około 30 paluchów) : 2 arkusze ciasta francuskiego (po 350-400 g każdy) 250 g żółtego sera
Food Squarepotem karnawał to najlepszy okres na inne, niecodzienne jedzenie, na szybkie dania z rożnych stron świata, które mile zaskoczą gości. Dzisiaj zapraszam na ekspresową francuską kolację, czyli małże w winie i śmietanie. Idealne się nadają na zarów no na obiad, imprezę ze znajomymi czy romantyczną kolację. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikBłyskawiczne wilgotne muffinki z dodatkiem mielonych migdałów i dekoracją również migdałową.Składniki na 12 muffinków:1 i 3/4 szklanki mąki pszennej50 g zmielonych migdałów3/4 szklanki cukru1
wyzwania kuchennedodają kapuście słodkawego posmaku. Jeśli macie możliwość dodajcie różne gatunki mięsa. Im więcej, tym lepiej. Znakomity efekt smakowy uzyskamy, dodając kawałek gęsiny lub dziczyzne. Warto pamietać, że czerwone wytrawne wino dodane do bigosu doda mu szlachetnosci, a jagody jalowca nadadzą potrawie myśliwski smaczek. Bigos należy do potraw, które zyskują po kilkakrotnym podgrzewaniu. Danie łatwo się przypala, dlatego podgrzewamy
Mia Cucina Sofietapsuły wszystko.Warszawski jarmark składa się z kilkudziesięciu ustawionych w dwóch rzędach drewnianych domków, w których mieszczą się kramiki sprzedawców. Asortyment standardowy jak na tego typu imprezach: słodycze, ciasta, grzane wino, wędliny, chleby, propozycje prezentów, a także pierogi, bigosy i kiełbasy. Tylko jakoś tak mało tego i całość można obejść w 15 minut.Z ciekawych stoisk to serdecznie polecam Wam Czekoladowy
Chilli Czosnek i Oliwapokojowej* 150 g cukru* 300 g mąki pszennej* 3 jajka* 2 nieduże banany* 130 g gorzkiej czekolady* 200 g bakalii ( gotowa mieszanka bądź dobrane wg uznania)* 70 ml alkoholu ( wino moscatel lub ciemny rum)* 1/4 łyżeczki cynamonu* szczypta mielonej gałki muszkatołowej* szczypta mielonego imbiru Wykonanie:Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, banany rozgnieść.Masło utrzeć do białości, nie przerywając ubijania
kolorowotorcikowoDziś, rzutem na taśmę, ostatni w tym sezonie świątecznym przepis na wigilijnego śledzika. Jest on podobny do mojego zeszłorocznego przepisu na śledzia a’la Milanówek
karmelowymiętę umyć i wszystko zmiksować blenderem na jednolity mus.Herbatniki rozkruszamy na piasek, np. wałkiem albo drewnianym tłuczkiem.Pozostałe żelki kroimy drobno oraz pozostałe kiwi kroimy w plastry.Do lampek do wina, albo salaterek do lodów, najpierw dajemy rozkruszone herbatniki, następnie wystudzoną masę z masła, kisielu i galaretki, na masę układamy pokrojone kiwi (parę plasterków zostawiamy do ozdobienia) następnie zalewamy wystudzoną
Bon Appetit Małgorzatywiem co mnie pokusiło, żeby w trakcie przygotowywania tego dania ugryźć sobie papryczkę chili? :/ to już nawyk podjadania ;)Oto propozycja przekąski, którą zaserwowałam na zlot sąsiadek :) było dużo wina i uśmiechów :D Składniki:1 gotowe ciasto francuskiekilka pomidorów suszonychkulka mozzarellikilka oliwek (najlepsze są czarne ale u mnie były zielone)1 papryczka chili1 białkoCiasto rozwijamy
Bon Appetit Małgorzatybotaniczny w Bałczykuogród botaniczny w Bałczykusałatka szopska koniecznie z rakiją suto zastawione stołykulki ziemniaczane oraz ciasto francuskie z białym seremtradycyjny bułgarski obiad: kurczak z ziemniakami i koperkiemmoje bułgarskie zakupy: wino, koniak, feta, pasta z papryki, miód z róży, dżem z figi, czarne oliwki oraz suszona paprykagarncarz przy pracyMiejscowa ludność ceramika z Trojanu
Bon Appetit Małgorzatyodrobinę szampana w butelce wypróbujcie koniecznie ten przepis :) Składniki:1 galaretka czerwona1,5 szklanki gorącej wodygarść wiśni (u mnie z kompotu)pół szklanki wina musującegoGalaretkę rozpuścić w 1,5 szklance gorącej wody, dolać pół szklanki szampana i dokładnie zamieszać. Do pucharków dodać po łyżce wiśni i zalać
Bon Appetit Małgorzatyrozgotowały nadając gęstości gulaszowi, dzięki temu nie trzeba już dodawać ani grama mąki. Przedstawiam danie jednogarnkowe. Możemy tę potrawę także zapiec w piecu, albo dodać do niej wino. Wszystko wg własnego uznania :) składniki:0,5 kg wołowiny (u mnie antrykot)ok. 40 dag obranej dyni piżmowej2 cebule2 ząbki czosnkuok. 8 suszonych pomidorów0,5 kg ziemniaków3 liście
Bon Appetit Małgorzaty