wino - 10075 przepisów (strona:496/672)

Gulasz z łopatki wieprzowej z papryką 118

rzymski).Przez ten czas dodać do garnka z mięsem czerwoną paprykę, a kiedy cebula z przyprawami się usmaży, również zawartość patelni. Dolać do garnka dwie łyżki octu z czerwonego wina i uzupełnić wodą garnek, żeby prawie zakrywała wieprzowinę.Piec pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 3 godziny. Po 2 godzinach możecie obrócić mięso, żeby część

W kuchni wieczorem
Premiery wydawnicze, jesień 2014. Cz. I - David Lebovitz, "Moja kuchnia w Paryżu. Przepisy i opowieści" 137

zachwyca. Potem z siatką zakupów wrócimy do kuchni, gdzie przyjrzymy się jego sprzętom i znów poplotkujemy o gotowaniu.Po krótkiej, ale przyjemnej wycieczce nadchodzi czas, żeby napełnić kieliszek wina, usiąść na krzesełku w kuchni i przyjrzeć się jak David gotuje. Przepisy podzielone są ze względu na typy dań: przekąski, przystawki, dania główne, dodatki i desery. Najwięcej miejsca poświęcone zostało daniom

W kuchni wieczorem
Świąteczna zupa z łososia z porto 185

łososia ze skórą 300gwłoszczyzna (2 marchewki, 2 pietruszki, por, ćwiartka selera)cebula z wbitym goździkiem1 listek laurowy4 ziarna ziela angielskiego4 ziarna pieprzu4 gałązki suszonego tymiankuskórka z 1 cytryny200ml wina portoplasterki z cytryny1,5l wodyłyżka masłaSposób przygotowania:Filet z łososia oddzielić od skóry, posolić i odstawić na bok.Skórę z łososia włożyć do 3l garnka lub większego. Dodać liść skórkę

W kuchni wieczorem
Premiery wydawnicze, jesień 2014. Cz. III - Rachel Khoo, "Moja mała francuska kuchnia" 155

takie połączenie Julii Child i Nigelli Lawson. Łączy zamiłowanie do francuskiej kuchni, poparte solidną wiedzą i dyplomem z nonszalanckim i lekkim podejściem do gotowania. Coq au vin (kurczak w winie) w roli szaszłyków? Rachel przekornie puszcza do nas oko i podkreśla, że jej francuskie dania muszą mieć "a little twist" (być podrasowane, trochę szalone). Już widzę mdlejących Francuzów

W kuchni wieczorem
W międzyczasie... 186

będziecie czekać :) Jak tylko znajdę chwilę między zajęciami, a weekendową pracą od razu zabieram się za szykowanie nowych wpisów. Wiem, że ostatnio mniej się dzieje, ale to wszystko wina mojej złej organizacji pracy. Kalendarz zapełniony po  brzegi, a ja dalej biorę na swoje barki coś nowego. Wspominałam Wam już chyba, że jestem pracoholiczką, prawda? Wiecie

Słodkie Przyjemności
Biscotti pomarańczowo-żurawinowe z migdałami 129

domu, przy kominku, z pełnym brzuchem i chęcią zrobienia NIC. Też tak macie? Mam dla Was kolejną propozycję ciasteczek idealnych na ten właśnie okres. Idealne do odprężenia się przy winie, gdyż idealnie smakują nasączane właśnie tym trunkiem. Ja lubię jeszcze połączenie z nalewką wiśniową, polecam, wypróbujcie może Wam również przypadnie do gustu :) Dziś przepis na Biscotti pomarańczowo-żurawinowe

Słodkie Przyjemności
Schab w pomarańczach 161

pewno macie już plany na tegorocznego Sylwestra. Ja miałam spędzać go w domowym zaciszu, z lampką wina, z ukochanym u boku, ale plany się pozmieniały i jedziemy na domówkę pod Warszawę, właściwie Bal Maskowy - 3 godziny robiłam Maski - Hand Made. Przynajmniej będę mogła pochwalić się blogiem, nowo poznanym osobom :) Co roku zanim cała rodzina rozjedzie się po mieście, naszą

Słodkie Przyjemności
Włoskie paluszki chlebowe 108

tyle mówię o wiośnie, dziś mam dla Was coś uniwersalnego. Włoskie paluszki chlebowe dziś zaprezentuje z sezamem, makiem albo solą morską - zwane inaczej grissini, idealne jako przekąska, dobre do wina, fajne ze smakową oliwą. Świetnie sprawdzą się na imprezie. Jedliście kiedyś? Które lubicie najbardziej? Ja zdecydowanie z makiem :)"Składniki:400 g mąki pszennej25 g drożdży1,5 łyżeczki cukru1 szklanka

Słodkie Przyjemności
Ciasto drożdżowe z kruszonką 163

dodajemy jajko i żółtka i dalej mieszamy, do uzyskania jednolitej puszystej masy.Do ubitej masy przesiewamy mąkę i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Następnie na jednej stronie ciasta wgniatamy suszone winie, a na drugiej rozsmarowujemy zmielona skórkę pomarańczową a następnie ponownie wyrabiamy.Gotowe ciasto przekładamy do podłużnej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do podwojenia objętości ciasta.W tym czasie

Słodkie Przyjemności
Ekstrakty domowe cz.1 115

otrzymamy z dnia na dzień. Do tego potrzebujemy czasu. Przez pierwszy tydzień ekstrakt nabiera koloru i smaku, jednak im dłużej jest przetrzymywany tym staje się jeszcze lepszy. Coś jak wino :) W trakcie zużywania ekstraktów można je systematycznie uzupełniać składnikiem wiodącym i alkoholem. Czas spożycia ekstraktu - bez wymiany składników

Słodkie Przyjemności
30 spotkanie warszawskich blogerów kulinarnych 148

blogerów miał okazję spróbowania na pikniku parzonej z liści Gyokuro zielonej herbaty, którymi mogliśmy popijać nasze przygotowane potrawy. A na koniec spotkania każdy pełnoletni bloger mógł sobie wybrać wino od Poznaj Smak Gruzjii jakże popularny Cydr Lubelski :)Muszę przyznać, że nasze spotkanie jak zwykle wyszło wspaniałe. Jestem zachwycona, że nasza warszawska blogosfera rośnie w siłę i możemy się

Słodkie Przyjemności
Poland Trip cz.1 - Kazimierz Dolny i Sandomierz 145

Kwestia odpoczynku na urlopie jest kwestią sporną. No bo z jednej strony, uwielbiam byczyć się cały dzień na rozgrzanej do czerwoności plaży, gdzie każdy powiew wiatru

Słodkie Przyjemności
Kurczak w cieście francuskim na dwie nuty z surówką z marchwi i brzoskwini. 164

ciasta kupnego-filety z kurczaka-tymianek świeży-masło klarowane-oliwa-czosnek zgnieciony nożem, później posiekany-sól, pieprz-żółtko-pieczarki pokrojone w grube plastry-pór część biała-cebula-ocet z wina musującegoPieczarki.Do rondelka wrzucamy łyżeczkę masła klarowanego, szklimy cebulę i por, solimy, pieprzymy, skrapiamy octem. Gdy odparuje wrzucamy pieczarki z łyżką masła, przykrywamy i dusimy 40 minut

BaRepas