wino - 10075 przepisów (strona:489/672)

WYBUCHOWA BEZA Z KREMEM AMARETTO I GRANATEM 239

zbyt niskiej temperaturze, jak radzi Kwestia Smaku, beza opada. Jeśli w zbyt wysokiej, jak radzi Magda Gessler, beza pęka i się kruszy. Oczywiście może to wcale nie wina autorów, lecz nasza, bo coś robiliśmy źle, ale postanowiliśmy spotkać się z autorkami gdzieś po środku. Zatem do dzieła! Najlepiej zacząć od włączenia piekarnika i ustawienia go na 150 stopni

GRUBY WAŁEK
Walentynkowe serduszka buraczane 233

lutego :) Chcę się z Wami podzielić świetnym przepisem na romantyczną kolację, bo przecież nie każdy wychodzi do kina czy restauracji. Większość z Was spędza ten wieczór w domu przy winie, do tego świetnym uzupełnieniem będą  pierożki buraczane. Nie są bardzo pracochłonne a efekt jest magiczny. Porcja jest na ok 40 pierożków buraczanych Składniki: ok 300 g buraków

Niezły Młynek
Śledź ala po kaszubsku z grzybami leśnymi 241

mnie zna, ten wie, że ze słodyczy najbardziej lubię....śledzie! tak, tak, To wina mojej mamy, która będąc ze mną w ciąży żywiła się tylko śledziami w każdej postaci. I tak, też i mnie zostało. Można powiedzieć, że taką dietę wyssałam z mlekiem maki :) A nowa odsłona śledzi korzennych Seko przypadła nam do bardzo gustu :) Składniki: 400 g Matjasa

Bon Appetit Małgorzaty
ROLADKI Z BAKŁAŻANA I PASTĄ Z PESTEK SŁONECZNIKA I DYNI 147

kolejne 10 min. Następnie usmażyć na patelni grillowanej. Na przestudzone plastry warzywa nałożyć pastę - przepis  tu , zwinąć w roladki. Ułożyć na talerzu, ozdobić pietruszką lub oregano. Kupić wino i spędzać fantastycznie czas

pieprzny smaczek
Sushi: Maki z pieczonym łososiem 322

sosem sojowym do maczania. Jeśli lubimy warto podać też obok marynowany imbir i ostrą wasabi. Jak zrobić sos a’la kabayaki? Potrzebujemy trzech składników: 1/2 szklanki mirinu (wina japońskiego, można ewentualnie zastąpić sake), 1/2 szklanki sosu sojowego i 1/3 szklanki cukru trzcinowego – należy je gotować w rondelku, aż sos zredukuje się do 1/3 objętości. Studzimy i gotowe

Poezja smaku
Poznajcie PIDE.... 291

tanimi książkami. Pogrążyłam w przeglądaniu znanych lub nie tytułów, te ciekawsze wróciły ze mną do domu, a wraz z nimi nowe pomysły i inspiracje. Książki kucharskie traktuję trochę jak wino, pozwalam im leżakować i lubię po nie sięgać wieczorem delektując się zdjęciami i szukając okazji, by sprawdzić najciekawszy przepis. Pide zaintrygował mnie od razu. Ale pewnie nie była

KUCHARNIA
CHARBET. Zapachy i śnieg. Na upały. 93

podawało się do pieczeni, przed pieczonym drobiem. Sorbety były lekkimi tzw. "przerywnikami" (nie zawierały tłuszczu ani jajek). Dziś przygotowuje się je z soków lub przecierów owocowych, a czasami dodaje wino lub alkohol.  Te wspaniałe desery są wyjątkowo lekkie i niezbyt kaloryczne. Ich przyrządzanie nie jest skomplikowane, można je przygotować nawet dzień przed podaniem. Podstawą sorbetu są zmiksowane owoce

KUCHARNIA
Aksamitna skórka, bezowy kożuszek i czarne futerko. 208

słońcem twarzami. Z jasnymi promykami wplątanymi między rozwiane wiatrem włosy. Z kieszeniami szortów wypchanymi kamyczkami zbieranymi przez M. Z setkami magicznie zapisanych stron książki ulubionej pisarki. Ze skrzynką aromatycznych win, które butelka po butelce odkorkują ciepłe wspomnienia - będziemy się nimi rozgrzewać w jesienne wieczory. Z nowym zapasem sił, których musi nam wystarczyć do następnego lata. Ze smakiem domowych wiejskich

KUCHARNIA
Empanadillas: Post Scriptum 201

mielonej jagnięciny (u mnie jest niedostępna, zastępuję mielonym mięsem wieprzowym lub wołowym)  1/2 kiełbaski chorizo (ok. 90 g)  2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka posiekanych czarnych oliwek 60 ml bulionu Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić na nią cebulę i czosnek. Mieszać do momentu aż cebula zmięknie. Dodać mielone mięso i smażyć nadal

KUCHARNIA
TU I TAM nr 7. Ser + gruszka + pralina = Terrina 150

kilku warstw składników, choć nie jest to obowiązującą regułą.  W wersji owocowej terrina składa się z różnego rodzaju owoców zatopionych w słodkiej galaretce, często gotowanej na bazie wina. Terrina mięsna zwykle otulona jest kołderką z cieniutko krojonych plasterków boczku. Z kolei wersja serowa lubi być przyrządzana z pieczoną papryką, cukinią czy bakłażanem lub pojawia się w parze

KUCHARNIA
Maitre d'hotel. Żyłki światła, stół i mirabelki. 173

owego pamiętnego dnia udało mu się niemal zbliżyć do ideału. Zastawa i dekoracja stołu idealnie harmonizowały z wnętrzem, dania były jakby stworzone do tej właśnie zastawy, wina - do kielichów.  Były to kielichy nietypowe, z grubego kryształu, w którym załamywało się światło świec.  Zgodnie z sugestią wspomnianego maitre d'hotel , kucharz zrezygnował z gęsich wątróbek, zastępując je kawałkami

KUCHARNIA
TU i TAM nr 15. Mój ciemny typ. Pumpernikiel. I cudowna konfitura. 149

jakiego oczekiwałam i jaki znam z wersji dotychczas kupowanej.  Miąższ jest zwarty, zbity. Mój ma trochę za duże, nieregularne dziurki - w końcowej fazie ciasto wyrastało za długo (moja wina - zaczytałam się;). Ale dla mnie to plus - w dziurkach zbiera się jeszcze więcej masła;D Pumpernikiel cudownie smakuje z plastrami sera manchego posmarowanymi konfiturą z cebuli i pomarańczy

KUCHARNIA
Na całej połaci śnieg. A na deser quinoa z persymoną. 148

Ekologiczne. Samonapędzające się. Sanki! A w ogrodzie prywatna górka zdaje się rosnąć w oczach z radości! Czy można chcieć więcej od życia?! Tak! Więcej śniegu, dłuższych zjazdów i grzanego wina po powrocie! W jeździe na sankach kryje się jakaś niezwykła, pierwotna, niczym nie zmącona radość. Dziecinna, czysta, uskrzydlająca. Budzi śmiech, taki szczery, głośny. Piski, krzyki, lądowania w zaspach, przewroty

KUCHARNIA
Urodzinowe TU I TAM nr 24. Całe w płatach róż i bilans dwulatka;) 157

Także zapotrzebowanie dwulatków na różnorodne składniki odżywcze jest coraz większe . Absolutna prawda! Zapotrzebowanie  na czekoladę nieustannie wzrasta, podobnie jest z karmelem i lodami, że nie wspomnę o dobrym winie i kawie;)  I jasne, że kaprysimy - to naturalne, że prawdziwy smakosz zadowala się tylko smacznym jedzeniem! Posiłek dla dwulatka powinien być dla niego czymś ciekawym, przyciągającym uwagę. Zadbajmy

KUCHARNIA
Na jeżyny! TU I TAM nr 26 w trzech odsłonach - creme caramel, crostini i galaretka. 150

Zawsze powracamy w to samo miejsce. Z roku na rok gęstnieją jeżynowe krzaki i coraz trudniej się w nie wedrzeć. Matowa zieleń liści, pędy i kolce w barwach osadu wina - to koloru papieru do obkładania zeszytów i szkolnych podręczników. (...)  Najpyszniejsze będą jeżynowe lody, jeszcze dziś wieczorem - zamrożona słodycz, w której drzemią uśpione ostatnie promienie słońca, podszyte mrocznym chłodem

KUCHARNIA