walentynki więc pomyślałam, że dla tych, którzy postanowią spędzić ten wieczór przy romantycznej kolacji przyda się może kilka moich pomysłów: riskrem pudding królowej Maud zimowa kawa korzenna gruszki w winie z czekoladą deser owocowy deser truskawkowy deser z borówkami deser migdałowo-czekoladowy Potrójnie czekoladowe walentynkowe serducho ciasto mocno czekoladowe z pomarańczą musowy torcik czekoladowy
ciastkarnia na kruchym spodziepolskich regionów. Ser Koryciński Czesławy Zarzeckiej to ser Podlasia. To towar przedni i warty wspominek. Identyczne niemal jadłam właśnie w Piemoncie, bo tam ludzie żyją głównie z serów i wina. Wcześniej jednak miałam do czynienia z takowym na Sycylii. Z tą zasadniczą różnicą , że na Sycylii ser takowy był z mleka owczego ,a nie krowiego. Więcej o serach Pani
Z Kuchni Do Kuchniużyłam chudych śląskich) 1 łyżka oleju 1 mała cebula, pokrojona w piórka 200 ml ketchupu (3/4 szklanki) 100 ml wody 1/2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka octu z białego wina 1 łyżka miodu 1/2 łyżki sosu Worcestershire (opcjonalnie) 1 łyżka przyprawy curry szczypta pieprzu cayenne Dodatkowo: curry do posypania potrawy CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
My Culinary ArtTłusty Czwartek. Robię je zawsze, gdy...po prostu mam na nie ochotę. Składniki: 3 czubate łyżki jogurtu typu greckiego 1 1/2 mąki pszennej + do podsypania 1 łyżka białego wina (lub innego alkoholu) 3 łyżeczki cukru kryształ szczypta soli 2 żółtka 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka cukru brązowego olej do smażenia Przepis: Wszystkie składniki połączyć w misce najpierw drewnianą
Słodkie okruszkijednego dania, które pasowałoby na oba święta? Trochę fantazji, chwila czasu, odrobina składników i...serduchowe faworki gotowe. Składniki: 1 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypania ciasta 1 łyżka białego wina 3 łyżeczki cukru szczypta soli 3 czubate łyżki jogurtu typu greckiego 2 żółtka cukier puder do posypania olej do smażenia Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy w misce łyżką. Następnie wyrabiamy
Słodkie okruszkiSkładniki: 1 litr wody 1/2 kostki masła 2 średnie cebule 2 opakowania Zupy Francuskiej Cebulowej Knorr 1 kieliszek whisky - na opakowaniu zupy jest podane aby dodać białe wino, ale ja nie mam w domu to użyłam co było pod ręką 4 kromki chleba 1 ząbek czosnku 1/2 kostki bulionowej wołowej 8 plasterków sera żółtego kiełki brokuła
ClauditteMissCookingsuszonych śliwek 200 g suszonych moreli 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka pieprzu cayenne 3 łyżki miodu 3 łyżki musztardy grillowej 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki białego wina wytrawnego 1 łyżeczka pieprzu 3 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki wegety 8 ziarenek owoców jałowca 1 szklanka wody Przygotowanie: Mięso myjemy i lekko nacinamy
ClauditteMissCookingmięsa z szynki 300 g suszonych śliwek kalifornijskich 200 g suszonych fig 120 g suszonych moreli Składniki na marynatę: 5 łyżek oliwy 2 łyżki miody pszczelego 4 łyżki białego wina 4 łyżki syropu z granatów 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka miodu pszczelego 2 łyżki mieszanki greckiej - suszonka (oregano, majeranek, czosnek, chilli, cebula, sol i pieprz) 5 ząbków
ClauditteMissCookingposypać bułką tartą wtedy mamo pewność że ciasto nie będzie nam przywierać do foremek. Schłodzone ciasto należny delikatnie posypać mąką, rozwałkować (nie mam wałka wiec użyłam butelki od wina). Do ciasta przyłożyłam foremki do tartaletek i zaczęłam wycinać kształt i dopasowywać do foremki. Ciasto w foremkach pozakłuwałam troszkę widelcem. Tartaletki zapiekamy w piekarniku rozgrzanym
ClauditteMissCookingposypać bułką tartą wtedy mamo pewność że ciasto nie będzie nam przywierać do foremek. Schłodzone ciasto należny delikatnie posypać mąką, rozwałkować (nie mam wałka wiec użyłam butelki od wina). Do ciasta przyłożyłam foremki do tartaletek i zaczęłam wycinać kształt i dopasowywać do foremki. Ciasto w foremkach pozakłuwałam troszkę widelcem. Tartaletki zapiekamy w piekarniku rozgrzanym
ClauditteMissCookingidealną bazą do pasztetów, zup, farszów. Poszłam o krok dalej i zrobiłam pastę kanapkową. To świetny przykład jak zmiana jednego, zdawałoby się nieznaczącego składnika, może zmienić smak całej potrawy. Wino Marsala
Gotuj z Blue Ravengarnku w sypać cebulę z ząbkiem czosnku i smażyć na malutkim ogniu, aż się ładnie zeszkli i zmięknie ok 10 - 15 min. Wmieszać cukier, niech się rozpuści. Wlać wino i wodę. Przyprawić. Dusić , mieszając co jakiś czas ponad godzinę. Po ok 45 min wyjąć czosnek. Doprawić do smaku w razie potrzeby. Konfitura powinna mieć lekką konsystencję
Gaździnka warzyUwielbiam gotować na winie, oczywiście mój czołgista śmieje się ze mnie, że raczej co się nawinie :-) Łobuz !! Tym razem do sosu dodałam piweczko i jogurt :-) a zapach goździków w całym domu... bezcenny :-) Składniki: 250 g piersi kurczaka 1 cebula pęczek natki pietruszki 2-3 goździki (opcjonalnie) kilka pieczarek 2 spore łyżki naturalnego jogurtu szczypta kardamonu, imbiru sól, pieprz, chilli
Gaździnka warzyzbyt niskiej temperaturze, jak radzi Kwestia Smaku, beza opada. Jeśli w zbyt wysokiej, jak radzi Magda Gessler, beza pęka i się kruszy. Oczywiście może to wcale nie wina autorów, lecz nasza, bo coś robiliśmy źle, ale postanowiliśmy spotkać się z autorkami gdzieś po środku. Zatem do dzieła! Najlepiej zacząć od włączenia piekarnika i ustawienia go na 150 stopni
GRUBY WAŁEKlutego :) Chcę się z Wami podzielić świetnym przepisem na romantyczną kolację, bo przecież nie każdy wychodzi do kina czy restauracji. Większość z Was spędza ten wieczór w domu przy winie, do tego świetnym uzupełnieniem będą pierożki buraczane. Nie są bardzo pracochłonne a efekt jest magiczny. Porcja jest na ok 40 pierożków buraczanych Składniki: ok 300 g buraków
Niezły Młynek