miękkiego masła,175 g cukru,3 jajka,225 g mąki, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,szczypta soli,3 jajka,2 łyżki soku jabłkowego lub białego,wytrawnego wina,4 duże gruszki najlepiej Williams(mogą być z puszki),65 g mlecznej czekolady drobno pokrojonej,masło do formy. Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 190°C.Formę natłuścić.Miękkie masło ubić
kulinarnajamka.blogspot.compieczarki, 3 – 4 cebule, 3 – 5 ząbków czosnku, 1 – 3 liście laurowe, parę ziaren jałowca, sól, vegeta, pieprz ziarnisty i ziołowy,, cukier, 1 łyżka miodu, 200 ml czerwonego wina, koncentrat pomidorowy, ketchup, majeranek, olej lub smalec. Przyrządzenie: Kapustę wypłukać (niekoniecznie). Grzyby namoczyć, najlepiej na noc(pieczarki obrać i pokroić w plasterki). Kapustę przełożyć do garnka, dodać liście laurowe
kulinarnajamka.blogspot.comsmażenia Marynata 4 ziarna jałowca po 5 ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 50 ml oleju 2 łyżki octu z białego wina 2 cebule Przygotować marynatę. Ziarna lekko rozbić i rozetrzeć z suszonymi przyprawami, wymieszać z olejem i octem Cebulę obrać, pokroić w krążki. Mięso umyć, osuszyć, jeżeli trzeba oczyścić
Pełny talerzteż świderki, rurki itp.) 1 sałata rzymska mini 8 pomidorków koktajlowych 8 kulek mini mozzarelli 10 czarnych oliwek 6 jabłuszek kaparowych 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu z białego wina 1 łyżeczka soku z cytryny 1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 czubata łyżka posiekanych listków bazyli sól pieprz Makaron ugotować al dente, odcedzić, zahartować zimną wodą. Przygotować
Pełny talerzźródłem jest "Kuchnia polska" z 1967 roku. To był pierwszy przepis, z którego robiłam pączki i od razu wyszły smaczne. Chociaż wtedy też część spaliłam, ale to nie była wina przepisu... ;) Sposób przygotowania trochę zmieniłam, bo ja zawsze nadziewam pączki dopiero po usmażeniu. Zdjęcia uzupełnię jutro. Dzisiaj mam tylko takie robocze... Składniki na ok. 40 sztuk 1 kg mąki
Pełny talerzczerwonej fasoli z puszki 8 pomidorków koktajlowych ½ dużego awokado 1 czerwona cebula 2 łyżki prażonych pestek dyni Sos 1 papryczka chili 1 ząbek czosnku 1 łyżka octu z białego wina 1 łyżka soku z limonki 3 łyżki oliwy sól i pieprz Chili przekroić wzdłuż, usunąć pestki, drobno pokroić. Ocet wymieszać z sokiem z limonki. Dodać chili, przeciśnięty przez praskę
Pełny talerzróżnorodność składników wynikała z dostępności produktów w danej okolicy. Zawsze jednak w składzie paelli musi być ryż, który jest zabarwiony szafranem lub atramentem z kałamarnic, bulion (może być również wino albo woda), w którym ryż będzie się gotować oraz cytryna do podania. Do tego dorzucamy warzywa, owoce morza, mięso. Potrzebna jest także patelnia. Najlepiej taka, od której potrawa wzięła
Pełny talerzminuty z obu stron. Sałatka z pieczonymi pomidorami i mozzarellą 16 niedużych pomidorków 1 ząbek czosnku 4 łyżki oliwy sól i pieprz 1 łyżka octu z białego wina po ⅓ łyżeczki suszonych ziół: bazylii, tymianku, lubczyku 32 kulki mini mozzarelli lub 16 średnich przekrojonych na połówki Pomidory umyć, osuszyć. Przekroić na połówki, przełożyć do miski. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek
Pełny talerzchili podsmażonymi na oliwie. Danie lekkie, ale sycące, szczególnie jeżeli użyjemy makaronu z mąki pełnoziarnistej. Do czterech podstawowych składników dorzuciłam jeszcze zieleninkę. A jak dodać jeszcze lampkę białego wina... Składniki na 2 porcje: 220 g makaronu spaghetti (u mnie pełnoziarnisty pół na pół ze zwykłym) 2 ząbki czosnku 1-2 papryczki peperoncino 4 łyżki oliwy 1 łyżka posiekanej bazylii
Pełny talerzodłożyć do sosu. Serniczki odstawić do lodówki do zastygnięcia na min. 4 godziny. W tym czasie przygotować sos malinowy. Odłożone na sos maliny przełożyć do rondelka, dodać łyżkę cukru, wino (lub sok malinowy) i wodę. Owoce rozgnieść widelcem. Całość gotować do uzyskania konsystencji sosu. Pod koniec doprawić sokiem z limonki. Odstawić do ostudzenia. Gotowe serniczki udekorować malinami, podawać
Pełny talerzzimnego masła 1/4 łyżeczki soli Mąkę wymieszać z solą, posiekać z zimnym masłem, zagnieść ciasto. Jeżeli składniki nie będą chciały się połączyć dodać odrobinę lodowatej wody lub białego wina. Ciasto zawinąć w folię, schłodzić w lodówce 30 minut. Dno formy na tartę lekko posmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Przełożyć
Pełny talerzłyżeczka sosu sojowego olej do smażenia Sos 1/4 szklanki keczupu 1/4 szklanki soku ananasowego ** 2 łyżki octu ryżowego 1-3 łyżeczek brązowego cukru kawałek imbiru wielkości 1/3 korka od wina 1 mała cebula 1 nieduża żółta papryczka chili 4 plastry ananasa (najlepiej świeżego, ale może też być z puszki) 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 2 łyżki pędów bambusa
Pełny talerzobrane i pokrojone w plasterki 2 łodygi selera naciowego, obrany i pokrojony w plastry 2 czerwone ziemniaki, pokrojone w spore kawałki 2 szklanki bulionu 1 łyżeczka octu z czerwonego wina 3/4 puszki pomidorów 1 łyżka mieszanki przypraw (zawinięte w gazę)* natka pietruszki do podania *mieszanka przypraw ( Pickling Spice - mieszanka do marynowania) 2 łyżki całych nasion gorczycy
Stare Garyselera korzeniowego 1 marchewka pokrojona w plasterki ½ łyżeczki pieprzu 3 listki laurowe 5 łyżek przecieru pomidorowego 1 łyżeczka ostrego sosu chili 1 łyżeczka cukru 80 ml czerwonego wytrawnego wina Opis wykonania: Pokrojone na kawałki mięso, cebulę i czosnek podsmażamy na oleju z bazylią. Wlewamy litr wrzącej wody, dodajemy sól, zagotowujemy, zmniejszamy ogień. Gotujemy pół godziny pod przykryciem. Dodajemy pozostałe
Smakowity Blog Kulinarnyblaszce lub kamieniu do pieczenia pizzy. SOS biały do pizzy: - 5 łyżek śmietany - 1 łyżka musztardy ulubionej np. kremska (byle nie francuskiej) - 1 ząbek czosnku - 1/4 szklanki białego wina - chili posiekane W/w składniki zmiksuj w blenderze. Wlej do rondelka i zagotuj. Gotuj ciagle mieszając tak aby sos się zredukował przez 5-7 minut. Gotowym sosem smarujemy pizzę. Dodatki
SMYKWKUCHNI