Niejednokrotnie wspominałam o magicznej mocy alkoholu dodanego do ciast :) Tym razem wykorzystałam wino musujące (szampana) do pieczenia babki. Sami oceńcie - ale muszę przyznać że wyszła pyszna! Jest jeszcze jedna ważna rzecz, którą muszę poruszyć - a mianowicie musimy koniecznie pamiętać o właściwym zestawieniu dań z odpowiednim rodzajem szampana: w tym wypadku- do ciast – słodki, natomiast np. w przypadku mięs – wytrawny
Tradycyjna Kuchniaułożyć na półmisku, zalać masą grzybową i udekorować majonezem. Polecam również inne potrawy śledziowe: Śledzie w piwno- cynamonowej marynacie Śledzie w miodzie do słoi - po kaszubsku Śledź marynowany w winie Sałatka śledziowa z kurkami Sałatka śledziowa „pod pierzynką
Tradycyjna Kuchniatopionych: Główną przesłanką powstania serów topionych było dążenie do przedłużenia trwałości serów podpuszczkowych. Pierwowzorem sera topionego była szwajcarska potrawa narodowa founde otrzymywana poprzez ogrzewanie silnie dojrzałego sera z domieszką wina białego, które pełniło rolę czynnika emulgującego. Przemysłową produkcję serów topionych rozpoczęła firma Gerber w 1911r. w Szwajcarii. (źródło: www.seromaniacy.pl) Składniki: 4 serki topione 25 dag chudej szynki 1 czerwona
Tradycyjna Kuchniasyropu, napełnić borówkami i ułożyć pionowo na talerzykach. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, udekorować i obłożyć pozostałymi borówkami. Dla dorosłych polecam ugotowanie gruszek w białym lub czerwonym wytrawnym winie. A oto kilka innych, smacznych gruszkowych propozycji: Gruszki pijaczki Karmelowe gruszki Tarta gruszkowo- orzechowa Gruszki w occie Ciasto z jagodami i gruszkami Wieprzowina w gruszkach Sernik z gruszkami Gruszki waniliowe
Tradycyjna KuchniaNietypowe, bardzo smaczne i szybkie risotto z soją. Alternatywnie polecam ryż podsmażyć na masełku z dodatkiem wina wytrawnego i wywaru z rosołu (wg tradycyjnej włoskiej receptury) Składniki: 1 ½ szklanki ryżu 1 łyżeczka masła 1 cebula 1 opakowanie mrożonych warzyw 2 pomidory 2 łyżki posiekanych orzechów 2 łyżki oleju ½ puszki soi 1 łyżeczka sosu sojowego Papryka Chilli w proszku sól
Tradycyjna Kuchniajakie robiłam, bałam się ze nie wyjdą, smakowo ok, trochę się przykleiły do papieru do pieczenia (bo piekłam je w piekarniku, a nie smażyłam na patelni), ale to raczej wina papieru, jest złej jakości, bo już któryś z kolei wypiek się do niego kleił, tak czy inaczej pomogłam sobie nożem i nie było tak źle;) Składniki (na jedną osobę
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćtylko spakować się i wrócić do domu ;( Niezbyt pozytywny post, dlatego może przejdę do dnia wczorajszego kiedy na pożegnanie zajadałam się z moją mamą pysznymi ciastkami owsianymi i popijałam wino, tak to było bardzo przyjemne ;) Składniki (około 20 ciastek): 1 małe jabłko 2 łyżki domowych powideł śliwkowych 15 łyżek płatków owsianych łyżka otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćrestauracji mieliśmy dość „smażonego” i zaprogneliśmy zjeść coś lekkiego. Trafiliśmy do małej głęboko ukrytej knajpki w Nessebarze z prześlicznym widokiem na morze. Rozsiedliśmy się wygodnie, zamówliliśmy butelkę wina i zabraliśmy sie za rozszyfrowywanie Menu. Wybór padł na sałatkę korsarską. Dalszej cześci się pewnie domyślacie. Do dziś za każdym razem kiedy ją robię uśmiecham się do siebie
Kulinarna Patilogiarabat 5% na całe zakupy. Ekologiczne suszone owoce morwy czarnej to niezwykle ciekawa w smaku i pożywna przekąska. Morwa doskonale sprawdza się również jako składnik sałatek, kompotów, dżemów, marmolad, win i likierów. Przyrządzony z owoców morwy gęsty syrop z dodatkiem cukru trzcinowego może stanowić wartościowy zamiennik środków słodzących, idealny np. do słodzenia herbaty. Cukier kokosowy (palmowy) nierafinowany, powstały
Moje domowe kucharzenieczekoladowy o konkretnym i aromatycznym smaku gorgonzoli i orzechów włoskich z nutką deserowej czekolady. Danie nie jest słodkie, nie jest deserem, a wytrawnym daniem, które rewelacyjnie smakuje z lampką wina. Składniki: (na 2 porcje) Makaron: 150 g mąki pszennej 50-80 g mąki żytniej 2 jajka szczypta soli pół łyżeczki oliwy z oliwek 1 łyżka maku czarnego plus mąka
KreatywnePinykuchni, rodowity Serb Slobodan Doringer przypomni nam bałkańskie smaki, przygotowując dania z tamtejszych produktów. Zjemy tu gibanicę, plejskavicę, ryby i owoce morza, sery.... A do picia znajdziemy tu czarnogórskie wina z plantacji Plantaźe, a także mocniejsze trunki z bałkańskich stron jak rakija , śliwowica, podawane w tzw. ćokanach – specjalnych „kieliszkach”, a także nalewki jak: Orachovac (na bazie orzechów), Medica (miodówka
królestwo garówwarstwowo – sos na makaronie. Potrawę dekorujemy listkami bazylii. Uwagi Zwolennicy mocno pikantnych smaków mogą dodać do sosu 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (mielonego chili). Dobrym dodatkiem do tej potrawy będzie wino ze szczepu pinot noir. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-6 {margin: auto;} #gallery-6 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery
Kulinarna PokusaDrukuj Składniki (4 porcje) 450g polędwicy wieprzowej, cielęcej lub wołowej 300g pieczarek 1 średnia zielona papryka 1 średnia biała cebula 300ml bulionu wołowego 100ml porto lub innego wzmacnianego słodkiego wina 100ml słodkiej śmietany 1 łodyga selera naciowego 2 łyżki łagodnej musztardy 3 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki oleju rzepakowego 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżeczki pieprzu
Kulinarna Pokusagarnka. Ocet Ten składnik zasługuje na szczególną uwagę, gdyż jest w zasadzie niezbędny. Mówiąc krótko, potrzebujemy substancji, która znacząco przyspieszy ścinanie się białka. Ocet, ja używam tego z białego wina, doskonale sprawdza się w tej roli. Dodaję 4 łyżki na każdy litr wody. Technika wykonania „Wodowanie” jajka Jeżeli ktoś nie ma wprawy we wbijaniu jajka bezpośrednio do garnków
Kulinarna Pokusaproporcjach 3:2:1 2 duże (L) jajka 2 łyżki masła 2 płaskie łyżeczki soli 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego chilli (pieprzu cayenne) 2-3 łyżki octu z białego wina Sos 2-3 fileciki anchois 4 łyżki oliwy 1 łyżka cytryny 1 łyżeczka kaparów 1 płaska łyżeczka suszonej szałwii (lub posiekanej świeżej) Do podania świeża francuska bagieta (bułka), najlepiej przypieczona
Kulinarna Pokusa