wino - 10075 przepisów (strona:477/672)

SAŁATKA Z BOTWINY, KOZIEGO SERA I PROSCIUTTO 128

jako dodatkowy składnik polecam truskawki. SKŁADNIKI: kilka listków młodych listków botwiny 4-5 pomidorków koktajlowych 4 plastry prosciutto 4 plastry rolady z sera koziego sól pieprz ocet z białego wina  oliwa z oliwek A jak to zrobić: Liście botwiny umyć, osuszyć i ułożyć na talerzu. Dodać pokrojone w ćwiartki pomidory i pokrojone na mniejsze kawałki prosciutto. Na wierzchu

Kuchnia w opałach
Macaroni z serem 122

pysznego. Makaron przygotowuje się w max.30 min. Najlepszy zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, na drugi dzień nie smakuje już tak dobrze. Do tego dania, proponuję kieliszek dobrego, lekko schłodzonego wina. Dla 4 osób Potrzebujemy: 250g makaronu - sprawdzają się bardzo małe kolanka (można dostać np. w tesco) 9 frankfurterek 1 puszka kukurydzy duża garść szczypiorku

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Zapiekanka ziemniaczana 200

Można delikatnie podlać wodą około 4 łyżek. Całość zapiekamy około 30min. Po tym czasie gdy zapiekanka jest jeszcze gorąca układamy kawałki sera. Mniam, gorąca pachnąca zapiekanka i kieliszek białego wina, hmmm można dalej czytać książkę. Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Łosoś wędzony z mozzarellą i pomidorem 201

Pięknie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Szybka przekąska, kiedy jesteśmy głodni a nie mamy czasu stać przy "garach", do podania jak nagle przychodzą znajomi do butelki wina. Łosoś wędzony i kulka mozzarelli zawsze powinna być w lodówce, tak samo jak paczka mixu sałat. Pomidor też się jakiś znajdzie. Potrzebujemy: 1 pomidor 1 kulkę mozzarelli 1/2 opakowania łososia wędzonego (około

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Sałatka z serem camembert 179

wrzucamy do miski. Sos przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodajemy do sałatki, całość mieszamy i podajemy. Możemy podać z pieczywem czosnkowym lub z bruschettą. Do tego dobre wino i kolacja gotowa. Smacznego! Oryginalny przepis tutaj

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Relacja z Targów World Food Warsaw 2015 208

firma Intenson za młody jęczmień – trawę suszoną mieloną (Hordeum vulgare L.) – PHUP „Jędrzejczak” Maciej Jędrzejczak za comber dojrzewający z jelenia Debiut zagraniczny: – firma CRAMA Ratesti z Rumunii za wino Cabernet Sauvignon Debiut polski: – Wild Grass sp. z o.o. sp.k. za ChaiMate – naturalny napój gazowany z wysoką zawartością kofeiny Wyróżnienia targowe: – Semco SGNiP za olej z nasion wiesiołka – Jantar

Parowar Faceta
Risotto szparagowe 177

Zresztą nie ma co się dziwić, bo ten kolor po prostu urzeka.  Tym razem risotto powstało spontanicznie.  Na tyle spontanicznie, że nie miałam nawet bulionu, ani białego wina.  Przypomniałam sobie, że robiłam kiedyś risotto na wywarze z dyni, więc postanowiłam zrobić podobną wersję, ale ze szparagami.  Polecam.     Składniki: 3/4 pęczka szparagów

Sto kolorów kuchni
BEZY - FIOŁKOWE 95

moja dzisiejsza inspiracja. Zapraszam na bezy, z lekką fiołkową nutą. SKŁADNIKI: 2 białka 4 łyżki cukru fiołkowego szczypta soli 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu z białego wina A jak to zrobić: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier, miksując aż jego kryształki przestaną być wyczuwalne. Na koniec wlać ocet i wsypać mąkę, ciągle miksując

Kuchnia w opałach
Grillowana pikantna jagnięcina 166

Dziś chcę Wam zaproponować wyprawę w indyjskie klimaty. Tym razem potrawa dla dorosłych - najlepiej smakuje z kieliszkiem czerwonego wina lub szklanką zimnego piwa. Mam nadzieję, że będzie Wam smakować. Składniki: 4 kawałki mięsa czerwonego (tu żeberka jagnięce) 6 łyżeczek jogurtu naturalnego 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki chilli sok z połowy

MamaOskarka
Szpinak z Makaronem vs Makaron ze Szpinakiem 174

Ostatnimi czasy często gości na naszym stole szpinak. Jestem jego wielbicielką! A to jak bardzo jest zdrowy to już gratis!     Uwielbiam na kolację (do tego lampka ulubionego wina) ! Dziś przepis na szpinak z makaronem (u mnie to było bg pappardelle).   Składniki:   150g makaronu może być bezglutenowy, może być warzywny albo z semoliny, 300g szpinaku baby

IzaGotuje
Torrechiara – nawiedzony zamek, nieoblężony przez turystów 254

mniemaniu, nazwa zamku nie pochodzi od imienia szlachcianki Chiary, lecz od słowa „ torchiare „, które w parmeńskim dialekcie oznacza wyciskanie, przeciskanie i odnosi się właśnie do procesu produkcji wina. Forteca składa się z trzech pierścieni murów, z których każdy posiadał własny system zwodzonego mostu. Otaczająca zamek fosa nigdy nie została wypełniona wodą. Miało to być konsekwencją rozkazu Piera

Bon Ton Italia
Między Cezarem a Mussolinim, czyli kuchnia renesansu 272

się zmarnować i nie zostało wykorzystane do innych potraw, nie pomijając w tym zwierzęcych mózgów i wątrób. Tak jak i dzisiaj, uwielbiano makarony, a na stołach jako popitek królowało wino

Bon Ton Italia
Pajata – rzymski przysmak przyprawiający o dreszcze 313

pajata . Dla jego sporządzenia jelita są cięte na ok. 20-30 cm kawałki i łączone nicią, tworząc koła. Następnie gotuje się je razem z przysmażoną cebulą i dusi w winie. Ostatnim etapem jest dodanie przecieru pomidorowego, peperoncino, soli i pieprzu. Wymieszać z ugotowanym makaronem rigatoni oraz posypać startym pecorino. Smacznego

Bon Ton Italia
Restauracja Artkitchen – recenzja 151

tylko piękne i niezbędne sprzęty, klasyczne dekoracje i delikatna muzyka w tle. Całość urządzona z ogromnym smakiem. Jednak chyba najbardziej reprezentacyjnym miejscem w tej restauracji jest wydzielona salka z winami, które zgodnie z informacją managera lokalu pochodzą także z winnicy właściciela. Przechodząc do sedna, zaraz po wejściu do lokalu przywitał nas miły kelner i w związku

karmelowy
Mizeria według mirabelek 104

podniebieniem:) Nie cierpiałam bardzo, ale jeśli chcecie oszczędzić sobie tej atrakcji po prostu pokrójcie pokrzywę drobniej. Pokrzywa ma piękny aromat, który świetnie pasuje do ogórków.  Użycie tulipanów to 'wina' Małgorzaty Kalemby-Dróżdż i jej "Kwiatowej uczty"- książki, która jest moją skarbnicą jeśli chodzi o jadalne kwiaty. Jeśli macie w ogrodzie wyhodowane przez siebie tulipany, koniecznie spróbujcie ich płatków

les mirabelles