wino - 10075 przepisów (strona:469/672)

Szpinakowe tagliatelle z sosem carbonara 176

nadal nie byłam mądrzejsza. Bo jak tu nie popaść w konsternację, kiedy jedni zalecają śmietanę, drudzy stanowczo się temu sprzeciwiają, kolejni podsmażają cebulę do sosu, a jeszcze inni dodają wina, czego pozostali całkiem zabraniają! I wszyscy upierają się, że właśnie ich przepis to ten tradycyjny! Najbardziej znana historia (a tych też jest kilka!) carbonary mówi, że wymyślili

Kuchnia Prezydentowej
Grzanki Prezydenckie 139

zachwycona już za pierwszym razem i kilka razy w tygodniu życzy sobie grzanki na kolację, gdyż jest to chyba jej ulubiona przekąska. :)  Uwielbia też czerwone hiszpańskie lub włoskie wino, które jej zdaniem niezwykle do Grzanek Prezydenckich pasuje. Są oczywiście przeróżne wersje moich prezydenckich grzanek, ostatnio zachwycam się takimi a la bruschetta - z pomidorami, czosnkiem, cebulą i mozzarellą

Kuchnia Prezydentowej
Pizza Prezydentowej 133

oregano, bazylią, czarnym pieprzem i odrobiną majeranku. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 190°C na dolnym poziomie ok. 20 minut. Pyszne z sosem czosnkowym lub ketchupem i lampką czerwonego wina

Kuchnia Prezydentowej
Babka pomarańczowa 175

dość gęsto drewnianym patykiem do szaszłyków lub wykałaczką, polać lukrem lub nasączyć ponczem.   . Poncz:  3 łyżki cukru pudru 5 łyżek soku z pomarańczy  5 łyżek białego wina półsłodkiego lub szampana ewentualnie 3 łyżki rumu lub wódki 1 łyżka ekstraktu waniliowego Składniki dokładnie wymieszać i łyżeczką polewać jeszcze ciepłą babkę.  Kroić po całkowitym wystygnięciu

Kuchnia Prezydentowej
Biała kiełbasa marynowana w ciemnym piwie 184

Taką kiełbaskę zrobiłam na obiad w II dzień Świąt Wielkanocnych.  Zainspirowała mnie Ewa swoim przepisem na kiełbaskę marynowaną w czerwonym winie ( przepis tutaj ). Spodobał mi się pomysł całonocnego marynowania białej kiełbaski, a że do kiełbasy generalnie preferuję piwo, w nim właśnie postanowiłam zamarynować. Marynowanie przedłużyłam do 24 godzin i upiekłam z cebulą i ziołami. Efekt zaskakująco smaczny, posmak

Kuchnia Prezydentowej
Gruszki zapiekane w sosie winno-miodowym 83

kupiliśmy pyszne gruszki. Wertując różne książki trafiliśmy na zapiekane gruszki. Sprawdziliśmy czy wszystko mamy i wspólnie zabraliśmy się do deseru. Składniki: - 2 gruszki   Składniki na syrop: - pół szklanki wina białego - pół szklanki wody - 1 łyżka cukru - 1 goździk - sok z połówki cytryny - troszkę skórki z cytryny startej na tarce   Sos: - przygotowany syrop - 2 łyżki miodu Piana

Kuchenne Wariacje
Francuskie makaroniki czekoladowe – podejście pierwsze 139

dołu – bez termoobiegu). Po 18 minutach druga blacha makaroników wyglądała niestety ciut gorzej niż pierwsza – niższe i takie pomarszczone jak suszone śliwki Nie wiem czy to wina położenia blachy czy też tego że dłużej „czekały” na wypiek niż pierwsze. Byłem trochę zawiedziony, ale stwierdziłem że trzeba dokończyć „dzieło” i zabrałem się za krem

Kuchenne Wariacje
Toskańskie cantuccini z migdałami i żurawiną 147

Ostatnio podczas spotkania stowarzyszenia Kobiety i Wino ( tutaj fotoreportaż ) miałem okazję po raz kolejny spróbować fantastycznych toskańskich ciasteczek. Przymierzałem się już kilka razy do nich ale zawsze coś innego było do zrobienia niemniej jednak w końcu się udało i pojawiły się w moim piekarniku cantuccini bo oni właśnie mowa Przy okazji jak już jesteśmy w temacie Włoch to zapraszam

Kuchenne Wariacje
Piersi kaczki w warzywach z pieczonymi ziemniakami 169

warzywach i pieczonymi ziemniakami Składniki: - 2 piersi z kaczki - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1 cebula - 14 młodych ziemniaczków - rozmaryn - sól, pieprz - 3 łyżki masła Składniki na marynatę: - 100 ml wina czerwonego wytrawnego - 80 ml oleju - 5 łyżek octu balsamicznego - majeranek - sól, pieprz Porcja dla 2 osób W pierwszej kolejności robimy marynatę – wszystkie składniki mieszamy razem. Skórę na kaczce nacinamy

Kuchenne Wariacje
Kurki po prowansalsku 120

szukać nowych pomysłów. Zwłaszcza , że nie jesteśmy zwolennikami śmietany do grzybów , wobec czego wszelkie przepisy z jej udziałem odpadają. Podaję je z białym pieczywem. Do tego lampka białego półwytrawnego wina. Po prostu pycha!" Czytaj więcej

Wiem co jem
Orzechy nerkowca 170

bardzo ważne jest aby podczas jej otwierania nie zanieczyścić orzecha. Zbiera się je dopiero gdy spadną z drzewa. Swoją nazwę zawdzięczają charakterystycznemu kształtowi. Jabłko nanerczowe służy do produkcji dżemów, win i wódek. Z jego soku przygotowuje się bardzo orzeźwiający napój. Niestety jest owocem nietrwałym. Fermentuje już po 24h od zbioru, dlatego też nie sprzedaje się

Wiem co jem
Fasola 144

mineralnych. Najlepiej więc ugotować ją w tej samej wodzie, w której się moczyła i dodać szczyptę majeranku lub kminku aby ją „odgazować”. Sól i inne dodatki takie jak ocet, wino czy sok cytrynowy dodajemy gdy fasola jest już miękka. Jeśli zrobimy to wcześniej wówczas może zostać twarda

Wiem co jem
Paprykarz drobiowy 75

jedno z takich dań, które nie wymagają dużo czasu na przygotowanie i zawsze się udają. Mało kaloryczne. Nasycone warzywami, przepełnione aromatem czosnku i wina." Czytaj więcej

Wiem co jem
Faszerowane cukinie 129

mają jeszcze twardej skóry i mocno wykształconych pestek. Nadzienie może być różne. Ja zrobiłam z mięsem, bo było to danie obiadowe. Dodałam do farszu świeżej bazylii i białego wina, dzięki czemu zyskał on zarówno na smaku jak i aromacie". Czytaj więcej

Wiem co jem