jakie robiłam, bałam się ze nie wyjdą, smakowo ok, trochę się przykleiły do papieru do pieczenia (bo piekłam je w piekarniku, a nie smażyłam na patelni), ale to raczej wina papieru, jest złej jakości, bo już któryś z kolei wypiek się do niego kleił, tak czy inaczej pomogłam sobie nożem i nie było tak źle;) Składniki (na jedną osobę
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćtylko spakować się i wrócić do domu ;( Niezbyt pozytywny post, dlatego może przejdę do dnia wczorajszego kiedy na pożegnanie zajadałam się z moją mamą pysznymi ciastkami owsianymi i popijałam wino, tak to było bardzo przyjemne ;) Składniki (około 20 ciastek): 1 małe jabłko 2 łyżki domowych powideł śliwkowych 15 łyżek płatków owsianych łyżka otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćrestauracji mieliśmy dość „smażonego” i zaprogneliśmy zjeść coś lekkiego. Trafiliśmy do małej głęboko ukrytej knajpki w Nessebarze z prześlicznym widokiem na morze. Rozsiedliśmy się wygodnie, zamówliliśmy butelkę wina i zabraliśmy sie za rozszyfrowywanie Menu. Wybór padł na sałatkę korsarską. Dalszej cześci się pewnie domyślacie. Do dziś za każdym razem kiedy ją robię uśmiecham się do siebie
Kulinarna Patilogiarabat 5% na całe zakupy. Ekologiczne suszone owoce morwy czarnej to niezwykle ciekawa w smaku i pożywna przekąska. Morwa doskonale sprawdza się również jako składnik sałatek, kompotów, dżemów, marmolad, win i likierów. Przyrządzony z owoców morwy gęsty syrop z dodatkiem cukru trzcinowego może stanowić wartościowy zamiennik środków słodzących, idealny np. do słodzenia herbaty. Cukier kokosowy (palmowy) nierafinowany, powstały
Moje domowe kucharzenieczekoladowy o konkretnym i aromatycznym smaku gorgonzoli i orzechów włoskich z nutką deserowej czekolady. Danie nie jest słodkie, nie jest deserem, a wytrawnym daniem, które rewelacyjnie smakuje z lampką wina. Składniki: (na 2 porcje) Makaron: 150 g mąki pszennej 50-80 g mąki żytniej 2 jajka szczypta soli pół łyżeczki oliwy z oliwek 1 łyżka maku czarnego plus mąka
KreatywnePinykuchni, rodowity Serb Slobodan Doringer przypomni nam bałkańskie smaki, przygotowując dania z tamtejszych produktów. Zjemy tu gibanicę, plejskavicę, ryby i owoce morza, sery.... A do picia znajdziemy tu czarnogórskie wina z plantacji Plantaźe, a także mocniejsze trunki z bałkańskich stron jak rakija , śliwowica, podawane w tzw. ćokanach – specjalnych „kieliszkach”, a także nalewki jak: Orachovac (na bazie orzechów), Medica (miodówka
królestwo garówwarstwowo – sos na makaronie. Potrawę dekorujemy listkami bazylii. Uwagi Zwolennicy mocno pikantnych smaków mogą dodać do sosu 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (mielonego chili). Dobrym dodatkiem do tej potrawy będzie wino ze szczepu pinot noir. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-6 {margin: auto;} #gallery-6 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery
Kulinarna PokusaDrukuj Składniki (4 porcje) 450g polędwicy wieprzowej, cielęcej lub wołowej 300g pieczarek 1 średnia zielona papryka 1 średnia biała cebula 300ml bulionu wołowego 100ml porto lub innego wzmacnianego słodkiego wina 100ml słodkiej śmietany 1 łodyga selera naciowego 2 łyżki łagodnej musztardy 3 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki oleju rzepakowego 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżeczki pieprzu
Kulinarna Pokusagarnka. Ocet Ten składnik zasługuje na szczególną uwagę, gdyż jest w zasadzie niezbędny. Mówiąc krótko, potrzebujemy substancji, która znacząco przyspieszy ścinanie się białka. Ocet, ja używam tego z białego wina, doskonale sprawdza się w tej roli. Dodaję 4 łyżki na każdy litr wody. Technika wykonania „Wodowanie” jajka Jeżeli ktoś nie ma wprawy we wbijaniu jajka bezpośrednio do garnków
Kulinarna Pokusaproporcjach 3:2:1 2 duże (L) jajka 2 łyżki masła 2 płaskie łyżeczki soli 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego chilli (pieprzu cayenne) 2-3 łyżki octu z białego wina Sos 2-3 fileciki anchois 4 łyżki oliwy 1 łyżka cytryny 1 łyżeczka kaparów 1 płaska łyżeczka suszonej szałwii (lub posiekanej świeżej) Do podania świeża francuska bagieta (bułka), najlepiej przypieczona
Kulinarna Pokusałyżkę soli i dodałam 4 łyżki zakwasu żytniego jasnego (konsystencji jogurtu naturalnego). Wszystko wymieszałam łyżką do połączenia składników*- ciasto wyszło niezbyt gęste i bardzo lepkie, ale to już wina mąki. Całość przykryłam i odstawiłam na 40 minut. Po tym czasie posmarowałam blaszkę ( u mnie 31x12x8, może być mniejsza) olejem i wysypałam otrębami żytnimi - jak nie masz możesz pominąć
apetytnapieczenieżytni jasny : 3 łyżki Wszystkie składniki umieściłam w misce i wymieszałam - ja przedobrzyłam, więc jeśli chcesz, aby chleb żytni nie był gliniasty mieszaj krótko. Ciasto jest klejące, ale to wina mąki i gęste. Przykryłam i odstawiłam na 40 minut w cieple. Po tym czasie nasmarowałam olejem blaszkę o wymiarach 31x12x8 i przełożyłam ciasto. Blaszka może być mniejsza np. 25x11x7
apetytnapieczenienatki pietruszki, bez łodyg , garść liści bazylii 3-4 ząbki czosnku 1 papryczka jalapeno 3/4 - 1 szklanka oleju kujawskiego bazylia z cytryną 2 łyżki octu z czerwonego lub białego wina sok z cytryny do smaku 1 łyżeczka soli morskiej 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu Przygotowanie Przygotować sos Drobno posiekać natkę pietruszki, bazylię i czosnek, papryczkę jalapeno (najwygodniej
Stare Garytemu nie upadnie – nie wiem tego na pewno, bo nigdy nie próbowałam nie rzucać ;) Odstawiamy do ostudzenia. Przestudzone biszkopty nasączamy ponczem – ja zrobiłam go z białego półwytrawnego wina i wody, jeśli robimy tort bezalkoholowy możemy przygotować poncz z wody i soku z cytryny. Przygotowanie kremu zaczynamy od budyniu. Gotujemy 1 szklankę mleka, w pozostałej ilości rozpuszczamy budyń
Ciastkozercysycylijskich sałatek – insalata pantesca. 500 g ziemniaków 300 g pomidorów koktajlowych 20 g kaparów cebula czerwona 5 łyżek oliwy 30 g czarnych oliwek 1/2 szklanki octu z czerwonego wina sól, pieprz, oregano bazylia Ugotowane osolone ziemniaki kroimy na plasterki. Pomidory kroimy na pół i wyciskamy. Cebulę kroimy w piórka i mieszamy z ziemniakami, pomidorkami, dodajemy kapary, czarne oliwki
Bon Ton Italia