wino - 10075 przepisów (strona:475/672)

Boeuf au bleu - Wołowina w sosie serowym na niebiesko 59

sobie zalety idealnego steku i dobrej pieczeni. Mało przypraw pozwala czuć pełen aromat mięsa. Do tego sos z sera z niebieską pleśnią, który doskonale pasuje do mięsa i czerwonego wina

Milion Smaków
Policzki wołowe duszone w czerwonym winie 126

ruszajcie na poszukiwanie policzków. Podpowiem, że mi udało się je dostać w Inter Marche. Jedną z klasycznych propozycji przyrządzenia tego delikatnego i bardzo smacznego mięsa jest duszenie w czerwonym winie. Mięso dusi się długo bo ponad 3 godziny ale dzięki temu dosłownie rozpływa się w ustach. Może dlatego jest modnym aktualnie hitem w wielu restauracjach? Na talerzu doskonale komponuje

Milion Smaków
Sos kurkowy z koperkiem 123

Niezwykle aromatyczny, kremowy, o wyraźnej grzybowej nucie. Po prostu przepyszny. Świeże kurki z odrobiną cebulki dusimy w winie i bulionie a następnie zagęszczamy śmietaną. Dodatek świeżego koperku fantastycznie dopełnia smaku całości sprawiając, że sos smakuje bardziej wiosennie. A do czego pasuje? Właściwie do wszystkiego :) Dodawajcie go jako dodatek do mięs, ale również do ryżu czy makaronu. Ja zdecydowanie zapisuję

Milion Smaków
Risotto cytrynowo-koperkowe z krewetkami 65

śmietanowym. Przepisy znajdziecie oczywiście na MilionSmakow.pl. Dziś propozycja dania, gdzie krewetki nie dominują smakiem lecz są uzupełnieniem dla cytrynowego risotto. Risotto przygotowujemy tradycyjnie z ryżu arborio gotowanego w białym winie i bulionie. Całość doprawiamy sokiem z cytryny i świeżym koperkiem. Wygląda efektownie a smakuje naprawdę pysznie. Sprawdźcie sami jeżeli szukacie ciekawej i w miarę prostej propozycji na romantyczną kolację

Milion Smaków
Risotto z świeżą truflą 70

posmaku luksusu i wykwintności. O wspaniałym, jednym w swoim rodzaju aromacie już nawet nie wspomnę. Poniżej przepis na klasyczne risotto z dodatkiem świeżej, czarnej trufli. W towarzystwie białego, wytrawnego wina stanowi idealny zestaw na romantyczną kolację

Milion Smaków
Gulasz z boczniaków 75

owszem. To właśnie boczniaki są podstawą tego dania. Towarzystwo zapewniają im świeża czerwona papryka, marchewki, pomidory i szereg innych pysznych warzyw. Całość dusimy w pomidorowym przecierze z domieszką czerwonego wina

Milion Smaków
Brukselka smażona z kasztanami i boczkiem 98

niej obojętny. Niektórzy ją uwielbiają, niektórzy naprawdę nie lubią jej charakterystycznego smaku. Tym drugim również polecam spróbować tego przepisu. Połączenie brukselki, boczku, kasztanów w sosie z masła i wina daje niespodziewanie ciekawe połączenie smaków, które przypadnie do gustu nawet osobom brukselko sceptycznym. A warto, bo brukselka to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów

Milion Smaków
Pierś kaczki w sosie śliwkowym 94

Pierś kaczki w nietypowym, lekko słodkim owocowym sosie. Śliwki podkreślają delikatny smak mięsa a czerwone wino dodaje mu interesującego aromatu

Milion Smaków
Karp smażony 89

jajku oraz mieszance mąki z tartą bułką i smażę. Podaję od razu po zdjęciu z patelni. Doskonałym uzupełnieniem tego dania jest oczywiści czerwony barszcz ale może być i grzane wino

Milion Smaków
Grzany cydr 75

mój nowy zimowy hit - nie tak słodki i ciężki jak grzane wino a tak samo dobrze rozgrzewa. Do tego smak ma znacznie delikatniejszy, jabłkowy a dodatek przypraw i pomarańczy nadaje mu lekko korzennego posmaku. Idealny na długie, zimowe wieczory z książką lub w rodzinnym gronie. Pamiętajcie, że pijąc cydr wspieracie polskich producentów jabłek

Milion Smaków
Pie z wołowiną i ciemnym piwem 68

Wołowina jest bardzo wdzięcznym materiałem do wszelkich gulaszy. Podduszona z warzywami i alkoholem staje się cudownie miękka i soczysta. W tym przepisie zamiast standardowego wina wykorzystałam ciemne piwo co okazało się być udanym wyborem. Sposób podania to dobry przykład na to, jak standardową z pozoru potrawę można podać w naprawdę ciekawy sposób. Taki obiadek zapieczony pod francuskim ciastem zjadłam

Milion Smaków
Kurczak z kuskusem i warzywami po grecku 127

łączymy z ugotowaną kaszą kuskus i warzywami. Całość posypujemy greckim serem sałatkowym i podajemy z ziołowym sosem, np. greckim sosem ogórkowo-koperkowym. Do tego koniecznie kieliszek białego, schłodzonego wina

Milion Smaków
Kark z jelenia duszony w winie 122

dziczyznę po myśliwsku (przepis oczywiście znajdziecie na blogu). Tym razem szukając czegoś ciekawego przed wizytą gości trafiłam na 2,5 kg kawałek karku z jelenia. Mięso dusiło się w winie ok. 3 godzin dlatego warto przygotować to danie dzień przed podaniem. Wymagana jest też cierpliwość bo mięso mięknie bardzo powoli. Ale warto czekać bo ostatecznie na naszych talerzach ląduje

Milion Smaków
Tuńczyk z jarmużem i sosem cytrynowo-czosnkowym 127

wykładacie na talerze z jarmużem makaron, później tuńczyka, na koniec polewacie sosem i posypujecie posiekaną natką z pietruszki lub kolendry. Można pokropić sokiem z cytryny. Do tego koniecznie białe wino! Szybko poszło? To teraz jedzcie powoli i niech Wam będzie dobrze. Click to view slideshow

GRUBY WAŁEK
ORZECHOWA SZARLOTKA Z BEZĄ 114

łyżeczki cynamonu 3 garście orzechów włoskich (posiekanych) beza 4 białka  3/4 szkl cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu z białego wina płatki migdałowe A jak to zrobić: Na stolnicę wysypać mąkę z proszkiem do pieczenia, sól i cukry, wymieszać. Dodać masło i całość "przesiekać" nożem. Dodać żółtka i zagnieść ciasto

Kuchnia w opałach