marinara: 4 łyżki bulionu warzywnego lub 1 łyżka oliwy 2 gałęzie selera naciowego 1 duża marchew 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego ¼ szklanki słodkiego czerwonego wina 3 szklanki krojonych pomidorów z kartonu lub puszki 1 szklanka przecieru pomidorowego 1 łyżka bazylii ½ łyżki oregano ½ łyżeczki tymianku 1 łyżka płatków drożdżowych sól morska i czarny pieprz
Roślinna - blog wegańskiwymieszać, by obtoczyć cebulę w karmelu. Po kilku minutach cebula puści sok. Trzymać na małym ogniu bez przykrywania. Gdy cebula zmięknie, wlać miód pitny. Myślę, że może być również wino czerwone albo wytrawne, albo półwytrawne, czy nawet półsłodkie. Mieszać od czasu do czasu. Gdy miód prawie odparuje, dodać ocet balsamiczny, zioła i pieprz. Gotować do odparowania płynu. Konfiturę można
Weekendy w domu i ogrodzietakże bardzo ważny składnik czyli kwas elagowy, który jest jedną z najsilniejszych substancji o działaniu antynowotworowym, bowiem chroni przed uszkodzeniem nasz materiał genetyczny. Z owoców mangostanu produkuje się m.in wina i nalewki. SKŁADNIKI: ( 1 porcja ) * jogurt naturalny – 150 ml * mała gruszka – 1 szt * marakuja – 1 szt * mangostan – 1 szt * miód- 2 łyżki * sok z limonki
Ostra na SłodkoDomowa biała kiełbasa... nie ma nic lepszego do świątecznego żurku. Kiełbasę możemy też upiec w białym winie z dodatkiem cebuli. Jeśli nie będziecie zużywać od razu całej kiełbasy można ją zamrozić surową i wtedy zaparzyć po rozmrożeniu. Pamiętajmy, żeby białą kiełbasę parzyć w temperaturze 80 stopni Celsjusza przez około 20 minut. Nie powinno się
Kulinarne przygody Gatitywaniliowy - cukier drobny - sól Jagody dokładnie umyć i wysuszyć. Ser rozgnieść dokładnie z cukrem i cukrem waniliowym. Połączyć z jagodami. Ciasto rozwałkować i wycinać krążki (wycinałam krążki kieliszkiem od wina, dzięki czemu uzyskałam pierożki na jeden kęs ;)). Pierogi nadziać i wrzucać na gotujący i osolony wrzątek. Od wypłynięcia gotować ok 2 minut. Podawać z jogurtem naturalnym lub śmietanką. Smacznego
CookYourselfHigieny, akceptowany we wszystkich krajach Unii Europejskiej. W czasie użytkowania twój kamień będzie szlachetniał - ściemnieje i będzie oddawał „przyprawione" ciepło wzbogacając smak twoich pizz i innych wypieków. Tak jak wino - im starszy, tym będzie lepszy ! Z całego serca polecam wszystkim, którzy się wahają z zakupem kamienia . Nie będziecie żałować :) ____________________________ /*wpis zawiera lokowanie produktu
CookYourselfbardzo szczelna. Nie ma opcji, żeby cokolwiek z niej wypłynęło (galaretkę należy wylewać lekko stężoną, bo może - ale nie musi (u mnie zdarzyło się tylko raz-ale to pewnie wina tego, że nie do końca dobrze zapięłam formę:(), wypłynąć na złączeniu). Z czystym sumieniem polecam! Dzięki tej formie możecie sobie bardzo ułatwić pracę przy pieczeniu i serwowaniu najdelikatniejszych ciast
CookYourselfrobiłam go nigdy. I żałuję. Bo jest pyszny. A kolor masy serowo-jagodowej - obłęd! Przepiękny!!! Napatrzeć się nie mogłam. Szkoda tylko, że pękł po środku, ale to moja wina, bo tak to jest jak się bierze człowiek za pieczenie ciast, po ciężkim dniu i w środku nocy i w środku tygodnia, gdzie na następny dzień należy wcześnie wstać
CookYourselfpół. Po wyjęciu z lodówki odrywać kawałki ciasta, pozostałe umieścić w lodówce, i rozwałkować na grubość ok 3-4 mm (w razie konieczności podsypywać delikatnie mąką). Kieliszkiem od wina wycinać krążki. Na środek każdego krążka umieścić jabłko, oprószyć cynamonem. Zlepiać środki ( patrz zdjęcie ). Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem na dół w średnich odstępach (ciastka minimalnie urosną
CookYourselfpasztet z kaszy jaglanej z boczniakami domowy pasztet zapiekany wykwintny pasztet z indyka lub królika Pozostałe propozycje: doskonała, domowa, biała kiełbasa żurek na pełnoziarnistym żytnim zakwasie królik w winie z warzywami jajka pod pierzynką jajka faszerowane pieczarkami sałatka jarzynowa domowa szynka parzona szynka wielkanocna, pieczona w chlebie domowy sos aioli idealny domowy majonez sos tatarski idealny
Smaczne Zdrowekcal (w przeliczeniu na 100g jest to aż 700!), a w połączeniu ze słodkimi napojami efekt jest, jak podejrzewam, jeszcze "większy". Plus: spożywanie alkoholu sprzyja magazynowaniu tłuszczu. Także lampka wina przy kolacji - tak, kilka butelek "przed snem" już niekoniecznie :) 3. Aktywność fizyczna! Godzina 20:00, brzuszek pełen, bo i dużo pyszności, a jeszcze skusiłeś się
Katsuumikorzennym zapachem dodatkowo pobudza ciepłą, rodzinną atmosferę, dlatego tym bardziej nie da się go nie lubić. Osobiście uwielbiam tego typu przyprawy, na przykład cynamon mogłabym dodawać do wszystkiego. Grzane wino czy herbata? Zdecydowanie tak. Okazuje się też, że przyprawy korzenne mają dużo prozdrowotnych właściwości, które zimą są nieocenione. Kto czyta? :) Cynamon - wielka moc w drobniutkiej przyprawie
Katsuumirzadkiej i nie za gęstej, w sam raz :) Jedyny minus tego mleka to jego barwa. Nie jest śnieżno białe, jak na kokos przystało, a lekko szare. Wiem, że wina leży po stronie opakowania, czyli puszki. Po otwarciu mleko od razu przelałam do szklanej butelki i z każdym użyciem dokładnie wstrząsnęłam. A Wy, mieliście już styczność
Zdrowie na języku :PDusimy wszystko do momentu kiedy kapusta będzie idealnie miękka. Jeśli macie kapustę od razu miękką, to potrwa to chwilę. My kupujemy kapustę w Lidlu w puszce robioną na białym winie. Jest idealna, ale ostatnio trudno dostępna z niewiadomych przyczyn. Chyba wystosujemy petycję do Lidla o przywrócenie kapusty hehehehe. Wracając do przepisu :) Farsz mamy przygotowany, więc go odstawiamy
vegetaniedodać esencję do sosu cebulowego.Wymieszać i gotować około 5 minut. Esencja stworzona na bazie bulionu oraz suszonych przypraw i ziół, swój niepowtarzalny smak zawdzięcza również ekstraktowi z czerwonego wina. Pozwoli przygotować gęsty, kremowy sos cebulowy, który będzie doskonale pasował do karkówki lub wołowiny. Przyprawa gosposi Rafex -Skład w różnych proporcjach pieprz czarny- grys, majeranek, bazylia, gorczyca, lubczyk, kolendra
Moje domowe kucharzenie