wino - 10075 przepisów (strona:484/672)

Cantuccini z migdałami i suszonymi morelami 125

kojarzą się czekoladowe z miodem :) Cantucci, cantuccini lub biscotti - włoskie ciasteczka, twarde, dwukrotnie pieczone dzięki czemu są kruche i chrupiące. Przed zjedzeniem najczęściej zanurza się je w kawie lub winie. Polecam zrobić od razu 2 lub 3 krotnie więcej ;) Składniki: 2 duże jajka 150 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, migdałowego lub rumowego - wedle uznania

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Palcem po mapie: Kazimierz Dolny 143

bardzo. Ja podjadłam mu troszeczkę - danie było dość ostre, ale moje kubki smakowe nie lubią nadmiaru ostrości, co zresztą bywało problematyczne, jak zamieszkaliśmy ze sobą ;) Restauracja Kuchnia i Wino, Kazimierz Dolny, Pensjonat Vincent, ul. Krakowska 11 http://www.restauracjakuchniaiwino.pl/pl/  Byliśmy zadowoleni z kuchni U Fryzjera, że kolejnego dnia pobytu w Kazimierzu byliśmy skłonni iść tam również. Zostaliśmy jednak namówieni

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Męską ręką: pieczeń wołowa z pieczonymi warzywami, ziemniakami i sosem winnym 141

konkurować ;) Obecnie leżę przeziębiona i wracam myślami do tego obiadu - pysznej, idealnie wypieczonego kawałka mięsa wołowego z pieczonymi ziemniakami i warzywami, glazurowaną marchewką i sosem ze zredukowanego czerwonego wina.  Niebo w gębie, po prostu

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Palcem po mapie:Warszawa, Gringo Bar 135

dobiera się dodatki w wersji standard, extra bądź super. My wzięliśmy wersję standard bez śmietany (a w zasadzie jogurtu ;)). Moje chilli con carne - dobre, choć żałuję (ale to moja wina), że wzięłam z kolendrą. Zawsze zapominam, że za nią po prostu nie przepadam... No ale... Mięso - super! Przyprawione - super! No, prawie - do momentu aż nie natknęłam się w mojej

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Palcem po mapie: Ostróda, Trattoria La Riva 190

było. Burger wysmażony bardzo dobrze, to znaczy krwisty, jak być powinien, ale całość tak słona, że w zasadzie nie do zjedzenia; koszt: 39 zł   Kotleciki jagnięce smażone w winie i z czosnkiem, podawane z czerwoną soczewicą - kolejne danie, którego nie próbowałam... ale ponoć trzymało poziom. Mogę dodać, że osoba, która je zamówiła mogła być stronnicza, bo jest fanem

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Krem z selera z jabłkami i serem Stilton 158

dodatkiem jabłek deserowych oraz sera pleśniowego Gordon Ramsay proponuje najbliższym na Święta Bożego Narodzenia. Zupę selerową przygotowuje się na bulionie warzywnym. Ja wykorzystałam bulion warzywny z dodatkiem wytrawnego białego wina Chardonnay, które słynie ze swojego przyjemnego bukietu z cytryn i jabłek, również wg. przepisu Gordona Ramsay’a. Akurat ten bulion idealnie pasuje do tego kremu. Polecam. Składniki

Moja Delicja
Palmiery z orzechami włoskimi i serem z niebieską pleśnią 158

krokami, więc nastał czas na świąteczne propozycje. Palmiery z orzechami włoskimi i serem z niebieską pleśnią oprószone tymiankiem to prosta przekąska, którą możecie zaserwować swoim gościom do kieliszka czerwonego wina. Palmiery przygotowuje się z gotowego ciasta francuskiego (no chyba, że Wasze ambicje na to nie pozwolą :) ), które posypywane jest pokruszonym serem, posiekanymi orzechami i listkami tymianku. Następnie zwija się

Moja Delicja
Sushi z wędzonym łososiem 113

samo można powiedzieć o japońskich lodach mochi, które kształtem przypominają malutkie krążki sera. Japońska kuchnia na dobre zagościła w moim domu, ostatnio nawet zaczęłam produkować swoje własne sake- wino ryżowe. Tymczasem polecam sushi, które zrobiłam z wędzonego łososia, gdyż w naszych warunkach niestety ciężko o świeżą surową rybę. Składniki: 3 listki alg (nori) 100g wędzonego łososia 1 szklanka ryżu

Smakowy Raj
Wiśniówka 143

można odsączyć nalewkę od wiśni i przelać ją do butelek ( ja osobiście wolę mieć całość w słoju :) *dłuższe pozostawienie wiśni w cukrze grozi fermentacją i zamiast nalewki będziemy mieć wino. Kolor nalewki i wiśni zmienia się pod wpływem czasu. Im starsza tym ciemniejsza. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google

Smakowy Raj
Syrop z pigwy pospolitej (gruszy) do herbaty 125

zwłaszcza przy przeziębieniu. Zwykle do każdego kubka dorzucam po kilka kostek pigwy, która jest tak pyszna, że śmiało może posłużyć jako deser. Z pigwy pospolitej można również zrobić kompot, wino, pyszne dżemy i marmolady. Składniki: Pigwa pospolita, grusza Cukier (3 łyżki na 1 słój 0,3 – 0,4 litra) Umytą pigwę przekrawamy na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne, a następnie

Smakowy Raj
Sałatka z makaronem ryżowym i surimi 298

Dzisiejsza sałatka powstała z resztek, które zostały niewykorzystane po przygotowaniu sushi, czyli jak to się mówi sałatka jest to sałatka na winie . Oczywiście do jej przygotowania możemy wykorzystać też inny makaron, na przykład sojowy. Robi się ją szybko, jest lekka, ponieważ odchudziłam trochę sos, używając jogurtu naturalnego.    Sałatka  z makaronem ryżowym i surimi Czas przygotowania

Kulinarne przygody Gatity
Śledzie po kaszubsku 492

naprawdę pyszne ;-)   Śledzie po kaszubsku – Składniki: 400g filetów śledziowych solonych w oleju (śledzie Matjas SEKO) 150ml oleju 2 średnie cebule (230g) 4 łyżki octu z białego wina 2 łyżki cukru 3 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe pół łyżeczki ziarenek gorczycy 200g koncentratu pomidorowego   Śledzie po kaszubsku – Wykonanie: Filety przepłukać, następnie włożyć do pojemnika, zalać

Kulinarne Przeboje
Małże w białym winie 112

Dzień dobry! Odpocznijmy nieco od słodyczy, dzisiaj mam dla Was propozycję obiadową. Moje ulubione danie z owoców morza czyli małże w białym winie. Banalne w przygotowaniu, szybkie i bardzo smaczne. Mam nadzieję, że polubicie je tak samo jak ja. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Naukowo o jajach. Jajka faszerowane 138

Należy wskazać winnego dodatkowych wałków na brzuchu. Tu wzrok spoczywa na naszym facecie, który niewinnie i po cichutku przemykał do lodówki celem zrobienia kanapki. Ha! To jego wina! Podły żądał jedzenia. Karmić się kazał. Wymagania miał. Tyran jeden! Problem polega na tym, że on nam do ust jedzenia na siłę nie wpychał. Smażąc kotleta dla niego, sobie mogłyśmy ugotować

ladykitchen
Włoskie grillowanie – uchwyć prawdziwe włoskie smaki na grillu 155

makaronem. Toskański stek z suszonymi pomidorami Ten toskański stek to fantastyczna uczta dla każdego miłośnika wołowiny. Składniki: 2 ulubione steki o grubości około 2 cm ½ szklanki czerwonego wina ½ szklanki suszonych pomidorów pakowanych w oleju, odsączone ¼ szklanki świeżych liści bazylii 3 łyżki oliwy z oliwek 4 drobno posiekane ząbki czosnku 2 łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli Przygotowanie

naRuszcie