ugotujemy gulasz a następnie podamy go ze wstążkami. Składniki -reginette FABIJAŃSCY -mięso wołowe, na gulasz -pieprz ziołowy SKWORCU -przyprawa do wołowiny SKWORCU -ocet winny z czerwonego wina 6% u mnie Jamar -oliwa z oliwek z dodatkiem peperoncino i czosnku , u mnie Goccia D'Oro -czerwona i żółta papryka pokrojona w paseczki -natka pietruszki bądz seler naciowy
Z Kuchni Do Kuchniwyjść ładniejsze i muszę jeszcze poćwiczyć, ale gwarantuję Wam, że mięsożercy będą się nimi zajadać. Tarty najlepiej podawać z sałatami, rukolą lub szpinakiem, skropionymi prostym dresingiem i kieliszkiem białego wina. Składniki ciasto 2 szklanki drobnej mąki (pszenna tortowa 450 lub krupczatka) 150g masła 1/3 szklanki zimnej wody 1 jajko 1 łyżeczka soli szczypta cukru masa śmietanowo-jajeczna 1 szklanka
W kuchni wieczoremprzez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Na talerzu kładziemy makaron, potem wykładamy 5 pulpecików i polewamy sosem. Na końcu posypujemy spaghetti parmezanem. Idealnie smakuje z kieliszkiem czerwonego półwytrawnego wina, smacznego! Do pełni włoskiego wieczoru potrzebowałam również filmu produkcji włoskiej lub ewentualnie o tematyce włoskiej. Nie wybrałam komedii romantycznej jak mogło by się wydawać. Postawiłam na film pod tytułem
Projekty ze smakiemowoców, to można wykorzystać każde inne lub swoje ulubione, mogą być i świeże, mrożone, jak również te z puszki. Prosty i nieskomplikowany deser, a podany z kieliszkiem wina zamieni zwykłą kolację w słodką i wyborną ucztę- a Walentynki już niedługo więc zapisujcie przepis! ;) Deser ten startował w konkursie na serwisie gotujmy.pl i... Kitchen Aid w najpiękniejszym
Kraina Miodem Płynącasmak z wyczuwalna słodyczą, dlatego idealnie komponuje się z jabłkami oraz gruszkami. Chętnie dodawany do deserów , ciast, owsianek a także kaw, czekolad oraz grzanego wina. Zbawienny dla osób z cukrzycą, ponieważ reguluje poziom cukru we krw i oraz zmniejsza łaknienie na słodycze. Poza tym ma właściwości antybakteryjne
Życie na widelcusosem winegret przed samym podaniem !:) Nakrywamy do stołu ,układamy świece na stole następnie włączamy nastrojową muzyczkę i rozkoszujemy się swoim towarzystwem przy wspaniałej zdrowej kolacji oraz przy kieliszku białego wina ! Życzę Smacznego
Wspólne smakiwinie, czyli: co się nawinie - to do sałatki) :) Składniki: -1 opak. makaronu ryżowego -puszka groszku -mały słoik selera marynowanego -3-4 jajka -kilka plastrów wędliny gotowanej -kilka plastrów żółtego sera -majonez, pieprz, sól -1 ząbek czosnku Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, makaron gotujemy "al dente" zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ostudzone jajka kroimy w kostkę, seler odcedzamy z zalewy
KasiekGotujeserkiem waniliowym i roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Można dodać trochę wiórek do masy, pralinki będą bardziej kokosowe. Zamiast wiórek można wsypać też rozdrobnione orzechy. Ja dodałam troszkę wiśniowego wina, aby przełamać słodycz. Całość dokładnie mieszamy, formujemy kulki i obtaczamy w wiórkach. Każdą kulkę wkładamy do papilotki. Batony kroimy w plastry, a następnie w ćwiartki. W ten sposób powstanie
KasiekGotujestopni przez pierwsze 20 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 200 stopni i zapiekać jeszcze 10 minut. Do picia mogę polecić delikatnego alkoholowego drinka, który bardzo lubię. Wino białe półsłodkie + sprite. Proporcje 50/50
Mój Smak na Życiepowinien odstać około 30 minut w temperaturze pokojowej przed podaniem. Domowy sos barbecue – przepis nr 4 składniki: 1 ½ szklanki brązowego cukru 1 ¼ szklanki ketchupu ½ szklanki octu z czerwonego wina ½ szklanki wody 1 łyżka sosu Worcestershire 2 ½ łyżeczki gorczycy 2 łyżeczki ostrej papryki ½ łyżeczka soli koszernej 1 łyżeczka pieprzu przygotowanie: W misce dokładnie wymieszać wszystkie składniki aż się ładnie połączą
naRuszciewołowiny z dodatkiem warzyw, mięty i migdałów w miodzie proponowane z kaszą kus kus z dodatkiem rodzynek (37 zł). Mąż zdecydował się na: Tradycyjna zupa cebulowa z dodatkiem białego wina i świeżych ziół serwowana z grzanką zapiekaną z serem (10 zł) i Golonka bawarska proponowana z kapustą zasmażaną z chrzanem i opiekanymi ziemniakami (16 zł). W obu daniach głównych
Pasja SmakuNajlepiej jest za wczasu posolić nasz "tatar", ponieważ będziemy go jedli bezpośredni ze sztućców i użycie sosu sojowego będzie niewygodne. Gdy przygotowania dobiegają końca, stół jest pięknie nakryty, śliwkowe wino Choya rozlane do kieliszków wszystko już gotowe, maki zawinięte przez sushi-masterki, pokrojone przez sushi-mastera, i starannie ułożone na półmiskach możemy zasiadać do uczty :) Jeszcze tylko do kieliszków
Taste Of My Daysię doczekać. Myślę, że będzie to ogromna przyjemność dla Waszych podniebień. Ja już zacieram ręce i spoglądam podekscytowana w stronę kuchni. Będzie tarta tatin, zupa cebulowa i kurczak w winie. Będzie cudnie! Aż mi się humor poprawił. Składniki ryż jaśminowy 250g ryżu basmati 2 torebki herbaty jaśminowej 0,5l wrzącej wody (np zagrzanej w czajniku) sól curry Nigelli
W kuchni wieczoremtygodniu, nie spowalniajmy fermentacji i prowadźmy kulturę w temperaturze pokojowej dokarmiając wg schematu dnia II-V. Wówczas w każdej chwili będziemy mogli z niego skorzystać. Zakwas jest jak wino, im starszy tym lepszy
Zapiski Młodej Żonywszystkim kapusty, w każdej innej postaci niż dobra kwaśnica. Jednym słowem nie darzę sympatią tradycyjnej kuchni. Lubię jeść lekko, uwielbiam makarony, dziki ryż, ryby, dziczyzne wolno pieczoną w czerwonym winie. Wybór padł na Gołąbki- sprofanowałam tradycyjny przepis mojej babci- białą kapustę zastąpiłam włoską, zamiast mielonej wieprzowiny wykorzystałam pierś z kurczaka, a co najważniejsze! Wywróciłam do góry nogami proporcje zwiększyłam
Zapiski Młodej Żony