wino - 10075 przepisów (strona:486/672)

Sycący zimowy obiad II, pamiątki badeńsko-wirtemberskie 139

groszkiem, duszone pieczarki i kebab-gyros sojowy . Poniżej kilka "jadalnych" pamiątek: szpecle (typowe niemieckie kluseczki, świetnie sprawdzają się np. w zapiekankach i zupach albo zastępują ziemniaki), knedle ziemniaczane (pyszne), wino wytrawne, syrop z kwiatów bzu (rewelacja!), kawa (smakuje inaczej niż dostępna w Polsce Gala i jest tańsza niż niż u nas). A tak knedle wyglądają po przyrządzeniu. W Polsce

Qlinarnie i Qlinarnie
Ziemniaki po węgiersku, prezenty z Francji 167

przykryj i duś aż ziemniaki zmiękną, delikatnie wstrząsając co jakiś czas patelnią. Podawaj z ryżem. Przepis dodaję do akcji: Przyjechały z Francji: migdały (tak wyglądają nieobrane:), suszone zioła, słodkie wino bio i kaki. Podziękowania dla L. i S.:). Kaki (również persymona, hebanowiec, hurma, szaron) pochodzi z Chin. Najlepiej jeść owoc na surowo (bez skórki). Jest bardzo zdrowy (bogata

Qlinarnie i Qlinarnie
Bezdroża i polska, zimowa klasyka obiadowa I 187

drogi z ponadczasowym przesłaniem: carpe diem ! Jest na szczycie listy moich ulubionych filmów, oglądałam go kilkakrotnie i pewnie jeszcze nie raz do niego wrócę… A zamiast jedzenia jest tutaj… wino. Dosłownie leje się strumieniami… P.S. Jeśli tylko macie okazję, obejrzyjcie Nebraskę tego samego reżysera – genialna. Pisałam o niej, relacjonując ubiegłoroczny LAF . Sideways, classic Polish winter dinner I A classic

Qlinarnie i Qlinarnie
Przyjęcie w Transylwanii 108

niej potrawy. Wódki były tylko swojskie, wśród nich prym wiodła palinka, była też wiliamowka z gruszek, jabłkowy calvados leżakowany lat 16 w dębowych beczkach i szeroki wybór nalewek. Wina były nie tylko z Romanii. Jako przekąski polecano ozory jelenie i języczki z kozłów podawane z chrzanem. Kozioł dzikiej kozy zachwalany był jako marynowany w tylko tutaj znany sposób. Serek

Jadło i czytadło
Wiszące ryby 94

samochód i wyskoczywszy z jego wnętrza fotografowaliśmy się na tle górskiego łańcucha we wszystkich możliwych konfiguracjach. Tego dnia, w krótkiej drodze do Tbilisi zdołaliśmy być na ślubie, kilkakrotnie na winie i wielokrotnie na zakupach. Do miasta wjechaliśmy wieczorem. Uderzyła nas drażniąca woń gazu. Był on wyczuwalny do tego stopnia, że baliśmy się zaparkować auto w pobliżu domów, podejrzewając

Jadło i czytadło
Wątróbka pieczona w piwie podana na jabłku z sałatką z jarmużu i czerwonej kapusty. 144

grube plastry nieobranego jabłka. Jarmuż i posiekaną kapustę gotujemy na parze do miękkości. Rozgrzewamy masło na patelni i wrzucamy miękki jarmuż z kapustą. Solimy, pieprzymy i podlewamy octem z wina musującego (opcjonalnie skrapiamy cytryną), dodajemy cukier. Podsmażamy kilka minut. Wątróbkę układamy na jabłku. Dodatkiem mogą być ziemniaki. U mnie puree ze śmietaną i koperkiem. Dodaję w trakcie konsumpcji - smak

BaRepas
Kruche paluchy serowe. Extra dodatek do zup, zakąska do piwa i wina. 260

Witam w Nowym Roku i wraz z nim proponuję kruche paluchy serowe. Takie paluchy to świetny dodatek do wszelakich zup w tym barszczyku czerwonego, doskonała przekąska do piwa czy wina, a samodzielnie świetnie zastępują niezdrowe czipsy i tym podobne przekąski. Wykonanie ich zajmuje naprawdę niewiele czasu, a efekt jest bardzo smaczny :) Polecam :) Składniki - 20 dkg miękkiego masła

Kuchnia z widokiem na ogród
This Carnival treat your date to the sophisticated version of Polish cabbage rolls. This vegetable brings love and sexual potenc 197

something uniquely Polish. So today, I would love to share my secret cabbage recipe with you. It will truly make your foreign date smack their lips. It will also win hearts of your Polish fellow-countryman. Because as they say all around the world: “the way to a man’s heart is through his stomach

Food Polka
Sosy do grillowanych ryb – kilka pomysłów 153

sosy do grillowanych ryb. Najlepiej jest rozpocząć od łagodnego sosu na bazie pomidorów, który nie jest zbyt słodki. Powoli przechodząc do słodkich sosów na bazie owoców cytrusowych czy białego wina wytrawnego. Takie eksperymentowanie pozwoli znaleźć idealny sos do następnej ryby z grilla. Sosy do grillowanych ryb – kilka pomysłów is a post from: naRuszcie.pl The post Sosy do grillowanych

naRuszcie
Proste marynaty do ryb i owoców morza 155

składniki w misce i dokładnie wymieszać. Marynować ryby w tej marynacie do godziny. Po wyjęciu z marynaty ryby osuszyć. Marynata do łososia z grilla Składniki: ½ szklanki oliwy ¼ szklanki czerwonego wina ¾ łyżeczki soli czosnkowej ¼ łyżeczki soli koszernej ¼ łyżeczki cukru ½ łyżeczki przyprawy włoskiej 1 wyciśnięty ząbek czosnku 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka wody Przygotowanie: W misce połączyć wszystkie składniki. Wykorzystać

naRuszcie
Buraczane risotto z kozim serem i z chipsami z jarmużu 184

przechodził obok mnie pan od liczników. Nie mógł się nadziwić czemu to robię? "Przecież to jedzenie.To się je a nie fotografuje!"  Emotikon tongue jest to wersja risotto bez wina Składniki: 400 g ryżu arborio  2 ugotowane i obrane buraki (średniej wielkości) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki masła  200 g tartego parmezanu

Bon Appetit Małgorzaty
Kac morderca nie ma serca I 245

porównaniu do zwykłej wagi).  Za niektóre objawy kaca odpowiedzialne jest też zanieczyszczenie metanolem spożywanego alkoholu, dlatego też kac jest większy po spożyciu smakowych alkoholi* (piwa, wina, kolorowych wódek) gdzie może powstawać metanol a mniejszy po czystej wódce czy spirytusie.  Kac może też być powodowany zmniejszeniem potencjału antyoksydacyjnego (tzw. Teoria Pliniusza) Przy spożyciu naprawdę dużych ilości alkoholu zwłaszcza

Tanie przepisy studenckie
Sałatka poprawiająca humor ;) 334

cebula) szczypiorek kabanos drobiowy (1,5 sztuki- po połówce do każdej porcji. Kabanos waży około 45g) Na sos:   6 łyżek oleju rzepakowego 2 łyżki octu winnego z czerwonego wina łyżeczka miodu pół papryczki chili ząbek czosnku Sałatę rwiemy na drobniejsze części. Mozzarellę i paprykę kroimy w średniej grubości kostkę. Cebulę kroimy w pół-piórka, a kabanosa na mniejsze

Czerwona Porzeczka
Wakacyjne wyprawy - ciąg dalszy. Bałkany 142

była grecka wyspa Korfu, wiec teraz jedziemy nieco na północ. Zabieramy Was na Bałkany :) Macedonia Niezwykłe miejsce. Malutkie państewko wciśnięte między Grecję, Albanię, Bułgarię i Serbię. Wspaniały klimat, cudowne wina, no i wspaniała bałkańska kuchnia. Miejsce idealne dla kogoś kto lubi spokój i niewielką ilość turystów. Jeszcze nie ma tam tłumów. Propozycja jaką przygotowaliśmy dla Was, to faszerowane papryki

vegetanie