roku świętowałam po cichu. Zamiast hucznego sylwestra był spokojny kameralny wieczór, z lampką domowego wina, dobrym filmem i wyśmienitym towarzystwem. I wiecie co, wcale nie zamieniłabym tego wieczoru na żadną inną wielką imprezę. Starzeję się? Nie... Od zawsze cenię spokój ponad wszystko:). Jest kilka rzeczy, na które czekam i kilka marzeń, które chciałabym spełnić w tym roku. Uda się
Zapiski Młodej Żonydodatkowo pozwalając na bardzo długie ich przechowywanie. Według niektórych źródeł Biscotti są smaczniejszą wersją "sucharów", którymi żywieni byli rzymscy legioniści. W Renesansie pojawiły się jako słodki dodatek, maczane w winie stanowiły idealne zakończenie posiłku. Oryginalne ciasteczka aromatyzowane były włoskimi migdałami z Prato. Biscotti zasmakowały wielu, dlatego wciąż pojawiają się nowe smakowe wariacje na ich temat. Znamy już anyżowe, cytrynowe
Zapiski Młodej ŻonyWami moim cudownym odkryciem, jakim jest rozgrzewająca herbata z imbirem i goździkami. Niezastąpiona, gdy wracamy przemarznięci do szpiku kości po całym dniu poza domem. Doskonała alternatywa dla grzanego wina dla tych, którzy mają jeszcze przed sobą jazdę samochodem. Potrzebne nam (na 2 porcje): - 2 torebki herbaty cejlońskiej dobrej jakości - sok z ćwiartki pomarańczy - plasterki cytryny - 2 łyżeczki miodu
W poszukiwaniu inspiracjiSKŁADNIKI 1-2 kg żeberek wieprzowych listek laurowy pieprz sól marchew cebula rozmaryn listki szałwii czosnek ziele angielskie pół szklanki białego lub czerwonego wina wytrawnego 3 łyżki oleju z oliwy 1 kg ziemniaków SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Do naczynia z surowymi żeberkami dodać rozkruszone igiełki rozmarynu, utłuczone ziele angielskie, ziarenka pieprzu, czosnek pokrojony w plasterki, pokruszone listki laurowe
zielonacukinkadrugi dzień, w rondlu z grubym dnem (ja użyłam wok) obsmażamy mięso. Wieprzowinę zdejmujemy z rondla. W tym samym naczyniu smażymy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy mięso, zalewamy winem i passatą, dodajemy goździki, liść laurowy, oregano i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu około 1 h. Przepis znalazłam tu --> Kardamonovy :) SMACZNEGO
Kredowe Menubogactw, które pomoga naszemu zdrowiu i..brakowi zdrowia! Rodzynki zawierają wiele antyoksydantów , które chronią przed chorobami układu sercowo-naczyniowego, dlatego też są świetną alternatywą dla wina – co jest szczególnie istotne dla osób, które nie mogą pić alkoholu. Dzięki w itaminie C i witaminom z grupy B oraz mikroelementom suszone winogrona pomogą usprawnić procesy metaboliczne
Z Kuchni Do Kuchniswoje drugie urodziny postanowiła uczcić, nie byle czym bo: ROLADĄ BEZOWĄ . SKŁADNIKI: 6 białek szczypta soli 1 szkl cukru (drobnego) 1 łyżka maki ziemniaczanej 1 łyżka octu z białego wina 300 ml śmietanki 30 % 125 g mascarpone 1 śmietan-fix 1 łyżka cukru pudru opcjonalnie czereśnie koktajlowe, truskawki A jak to zrobić: Białka ubić ze szczypta soli
Kuchnia w opałachpieprzu 1/4 łyżeczki suszonych liści tymianku 2 łyżki mąki liść laurowy ząbek czosnku 1-2 liście szałwii 3 /4 szklanki wytrawnego sherry lub czerwonego wina 1/4 szklanki wody 1 litr bulionu wołowego (4 szklanki) po 2 kromki bagietki na osobę ser Gruyere lub Cheddar starty lub w plasterkach Świeża natka
Stare Garyutrzymuje się tu temperatura od 25 do 30 stopni Celsjusza, co sprzyja uprawie południowych warzyw i owoców, takich jak cytrusy, daktyle, bakłażany, cukinie i pomidory. Kraj słynie z produkcji wina i oliwek, które Hiszpanie namiętnie wzbogacają rozmaitymi farszami, np. serem, cytrynami i anchovis. Warunki klimatyczne i geograficzne zdecydowanie sprzyjają tutejszym uprawom, a także hodowli bydła i owiec. Hiszpańscy hodowcy
Pyry na Gazsię w jego smaku i prostocie. Dziś przygotowałam go po raz pierwszy w domu. Do pełni szczęści brakuje mi tylko słonecznego tarasu na którym mogłabym je skonsumować i kieliszka wina. Składniki 400 g makaronu spaghetti biała cebula 2-3 ząbki czosnku 800g pomidorów (poza sezonem mogą być z puszki) 4 filety anchois papryczka chili w całości 10 szt. czarnych
Pyry na Gazdodajemy mięso mielone, które mieszamy z warzywami, a następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy solą i pieprzem ( dodałam jeszcze 2 łyżki cukru dla osłodzenia :). Krótko smażymy, a następnie dolewamy wino, które odparowujemy. Dodajemy pomidory z puszki i gotujemy jeszcze kilka minut. Wyłączamy gaz i odstawiamy sos na około 5 minut, po tym czasie dolewamy mleko i mieszamy. Podajemy
Kredowe MenuGeneza Tłustego Czwartku sięga starożytności. Tłusty Czwartek był dniem w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw, szczególnie mięs oraz piciu wina a zagryzkę stanowiły jedynie pączki. Nie były to jednak takie pączki, jakie znamy dziś. Były one przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną. A u mnie jak Tłusty
Kuchnia w opałachmieszka w bloku to trzeba sobie jakoś radzić. Dobrze, że mam przynajmniej duży balkon to jakoś te moje roślinki się tam pomieszczą. A już teraz na balkonie kieliszek wina i faszerowana cukinia. SKŁADNIKI: 1 średniej wielkości, młoda cukinia 1/2 kostki sera feta 4 suszone pomidory 2 łyżki pokrojonych oliwek (mogą być zielone lub czarne) pieprz oliwa z oliwek
Kuchnia w opałachUwielbiam cieple, leniwe, niedzielne popołudnia, kiedy nic nie muszę. Czas sobie biegnie powolutku, bez codziennego pośpiechu. Ulubione wino chłodzi się w lodówce na wieczór. Odrobina słodyczy dopełnia całości. Szkoda tylko, że takich dni jest niewiele. Ale cieszmy się chwilą :) SKŁADNIKI: 200 ml śmietanki 30 % śmietan-fix 1 łyżka cukru pudru 200 g serka mascarpone 100 g mlecznej czekolady ziarna
Kuchnia w opałach