wino - 10075 przepisów (strona:493/672)

Ot tak... 119

roku świętowałam po cichu. Zamiast hucznego sylwestra był spokojny kameralny wieczór, z lampką domowego wina, dobrym filmem i wyśmienitym towarzystwem. I wiecie co, wcale nie zamieniłabym tego wieczoru na żadną inną wielką imprezę. Starzeję się? Nie... Od zawsze cenię spokój ponad wszystko:). Jest kilka rzeczy, na które czekam i kilka marzeń, które chciałabym spełnić w tym roku. Uda się

Zapiski Młodej Żony
Waniliowe biscotti z płatkami migdałowymi 141

dodatkowo pozwalając na bardzo długie ich przechowywanie. Według niektórych źródeł Biscotti są smaczniejszą wersją "sucharów", którymi żywieni byli rzymscy legioniści. W Renesansie pojawiły się jako słodki dodatek, maczane w winie stanowiły idealne zakończenie posiłku. Oryginalne ciasteczka aromatyzowane były włoskimi migdałami z Prato. Biscotti zasmakowały wielu, dlatego wciąż pojawiają się nowe smakowe wariacje na ich temat. Znamy już anyżowe, cytrynowe

Zapiski Młodej Żony
Rozgrzewająca herbata na przeziębienia 178

Wami moim cudownym odkryciem, jakim jest rozgrzewająca herbata z imbirem i goździkami. Niezastąpiona, gdy wracamy przemarznięci do szpiku kości po całym dniu poza domem. Doskonała alternatywa dla grzanego wina dla tych, którzy mają jeszcze przed sobą jazdę samochodem.  Potrzebne nam (na 2 porcje): - 2 torebki herbaty cejlońskiej dobrej jakości - sok z ćwiartki pomarańczy - plasterki cytryny - 2 łyżeczki miodu

W poszukiwaniu inspiracji
Pieczone żeberka - costolette al forno 208

SKŁADNIKI 1-2 kg żeberek wieprzowych listek laurowy pieprz sól marchew cebula rozmaryn listki szałwii czosnek ziele angielskie pół szklanki białego lub czerwonego wina wytrawnego 3 łyżki oleju z oliwy 1 kg ziemniaków  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Do naczynia z surowymi żeberkami  dodać rozkruszone igiełki rozmarynu, utłuczone  ziele angielskie, ziarenka pieprzu, czosnek pokrojony w plasterki, pokruszone listki laurowe

zielonacukinka
Gulasz z przyprawami korzennymi, czyli Stifado. 193

drugi dzień, w rondlu z grubym dnem (ja użyłam wok) obsmażamy mięso. Wieprzowinę zdejmujemy z rondla. W tym samym  naczyniu smażymy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy mięso, zalewamy winem i passatą, dodajemy goździki, liść laurowy, oregano i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu około 1 h. Przepis znalazłam tu -->  Kardamonovy  :) SMACZNEGO

Kredowe Menu
Szybkie ciasto ucierane z rodzynkami korynckimi Bio 190

bogactw, które pomoga naszemu zdrowiu i..brakowi zdrowia! Rodzynki zawierają wiele  antyoksydantów , które chronią przed chorobami układu sercowo-naczyniowego, dlatego też są świetną alternatywą dla wina – co jest szczególnie istotne dla osób, które nie mogą pić alkoholu. Dzięki w itaminie C i witaminom z grupy B  oraz mikroelementom suszone winogrona pomogą usprawnić procesy metaboliczne

Z Kuchni Do Kuchni
ROLADA BEZOWA - DRUGIE URODZINY BLOGA 130

swoje drugie urodziny postanowiła uczcić, nie byle czym bo: ROLADĄ BEZOWĄ . SKŁADNIKI: 6 białek szczypta soli 1 szkl cukru (drobnego) 1 łyżka maki ziemniaczanej 1 łyżka octu z białego wina  300 ml śmietanki 30 % 125 g mascarpone 1 śmietan-fix 1 łyżka cukru pudru opcjonalnie czereśnie koktajlowe, truskawki A jak to zrobić: Białka ubić ze szczypta soli

Kuchnia w opałach
Zupa cebulowa z czerwonej cebuli z wolnowaru 200

pieprzu  1/4 łyżeczki suszonych liści tymianku  2 łyżki  mąki  liść laurowy ząbek czosnku 1-2 liście szałwii 3 /4 szklanki wytrawnego sherry  lub czerwonego wina 1/4 szklanki wody  1 litr   bulionu wołowego (4 szklanki)  po 2 kromki bagietki na osobę  ser Gruyere lub Cheddar starty lub w plasterkach Świeża natka

Stare Gary
Kuchnia hiszpańska 105

utrzymuje się tu temperatura od 25 do 30 stopni Celsjusza, co sprzyja uprawie południowych warzyw i owoców, takich jak cytrusy, daktyle, bakłażany, cukinie i pomidory. Kraj słynie z produkcji wina i oliwek, które Hiszpanie namiętnie wzbogacają rozmaitymi farszami, np. serem, cytrynami i anchovis. Warunki klimatyczne i geograficzne zdecydowanie sprzyjają tutejszym uprawom, a także hodowli bydła i owiec. Hiszpańscy hodowcy

Pyry na Gaz
Spaghetti Puttanesca 292

się w jego smaku i prostocie. Dziś przygotowałam go po raz pierwszy w domu. Do pełni szczęści brakuje mi tylko słonecznego tarasu na którym mogłabym je skonsumować i kieliszka wina. Składniki 400 g makaronu spaghetti biała cebula 2-3 ząbki czosnku 800g pomidorów (poza sezonem mogą być z puszki) 4 filety anchois papryczka chili w całości 10 szt. czarnych

Pyry na Gaz
Spaghetti inne niż wszystkie według Gordona Ramsay'a 674

dodajemy mięso mielone, które mieszamy z warzywami, a następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy solą i pieprzem ( dodałam jeszcze 2 łyżki cukru dla osłodzenia :). Krótko smażymy, a następnie dolewamy wino, które odparowujemy. Dodajemy pomidory z puszki i gotujemy jeszcze kilka minut. Wyłączamy gaz i odstawiamy sos na około 5 minut, po tym czasie dolewamy mleko i mieszamy. Podajemy

Kredowe Menu
POR FAVOR - FAWORKI 115

Geneza Tłustego Czwartku sięga starożytności. Tłusty Czwartek był dniem w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny.  Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw, szczególnie mięs oraz piciu wina a zagryzkę stanowiły jedynie pączki.  Nie były to jednak takie pączki, jakie znamy dziś. Były one przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną. A u mnie jak Tłusty

Kuchnia w opałach
CUKINIA Z FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI 138

mieszka w bloku to trzeba sobie jakoś radzić.  Dobrze, że mam przynajmniej duży balkon to jakoś te moje roślinki się tam pomieszczą. A już teraz na balkonie kieliszek wina i faszerowana cukinia. SKŁADNIKI: 1 średniej wielkości, młoda cukinia 1/2 kostki sera feta 4 suszone pomidory 2 łyżki pokrojonych oliwek (mogą być zielone lub czarne) pieprz oliwa z oliwek

Kuchnia w opałach
DELIKATNY KREM Z LEKKĄ CZEKOLADOWĄ NUTKĄ 64

Uwielbiam cieple, leniwe, niedzielne popołudnia, kiedy nic nie muszę. Czas sobie biegnie powolutku, bez codziennego pośpiechu. Ulubione wino chłodzi się w lodówce na wieczór. Odrobina słodyczy dopełnia całości. Szkoda tylko, że takich dni jest niewiele. Ale cieszmy się chwilą :) SKŁADNIKI: 200 ml śmietanki 30 % śmietan-fix 1 łyżka cukru pudru 200 g serka mascarpone 100 g mlecznej czekolady ziarna

Kuchnia w opałach