wino - 10075 przepisów (strona:487/672)

Wspaniałe łazanki babuni :) #wegetariańskie 194

miękkości, dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego i jeszcze chwilę razem przesmażamy. Teraz dodajemy kapustę kiszoną wcześniej przesiekaną i opłukaną, jeśli macie mocno kwaśną. My używamy do łazanek kapusty kiszonej na winie. Jest idealna i delikatna w smaku. Kupicie ją w Lidlu w dużej żółtej puszce. Wracając do gotowania to po dodaniu kapusty podlewamy całość lekko wodą i dusimy jakieś

vegetanie
Cudowna kapusta zasmażana z jabłkami. 151

smaku curry. Podajemy ją zawsze z pyzami ziemniaczanymi. Zobaczcie i potem wypróbujcie.   Jesienne przysmaki, czyli kapusta kiszona z pyzami (4 osoby) Składniki: 1 puszka kapusty kiszonej na winie (kupicie ją w Lidlu) 1 duże winne jabłko 1 duża cebula oliwa z oliwek przyprawa curry, kmin rzymski, kolendra mielona, pieprz, ostra papryka, majeranek, kurkuma Kapustę wrzucamy do rondla razem

vegetanie
Łosoś teriyaki z kaszą jaglaną i podsmażaną sałatą rzymską 195

Łosoś jest tak wdzięczną rybą, że można przygotować go na naprawdę wiele sposobów. Dotychczas podawałem go  z sosem chilli  i  z sosem z wina . Tym razem do podkreślenia smaku ryby wybrałem japoński sos teriyaki. Nazwa teriyaki pochodzi czasownika "teru", czyli "błyszczeć", a to wzięło się stąd, że sos błyszczy się dzięki wysokiej zawartości cukru. W składzie

W SMAK
O bakteriach, kichaniu i naprawdę pysznym cieście 176

jest nam potrzebna, większość jednak - niekoniecznie. To przez nie żywność się psuje, a my chorujemy. Część z nich wykorzystujemy - choćby do pieczenia chleba czy ciast drożdżowych, do wyrobu sera, wina, piwa, jogurtów i innych produktów mlecznych. Przed pozostałymi staramy się chronić, a najłatwiej to osiągnąć zachowując w kuchni higienę. Nieco inaczej sprawa ma się w kuchni domowej, gdzie przygotowujemy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Domowe sushi 190

prażonym sezamem i kroimy na 6-8 kawałków. Gotowe sushi podajemy w towarzystwie wasabi, marynowanego imbiru i sosju sojowego. Polecem do tego zieloną herbatę (najlepiej jaśminowa lub ryżowa) lub wino ryżowe

Zawsze głodna!
Pęczotto z pieczarkami i groszkiem cukrowym 129

wypolerowane. Spośród wszystkich rodzajów kasz jęczmiennych ma najwięcej wartości odżywczych. "W Polsce mamy wiele potraw z kasz. Nie wszyscy jednak lubią u nas kaszę. Jest w tym zapewne wina gospodyń, które nie potrafią dość smacznie jej przyrządzać i dość apetycznie podawać" - napisali inż. Czerny i mgr Strasburger w 1959 r. w książce "Gotuj smacznie i zdrowo". I w sumie

W SMAK
Karkówka w sosie myśliwskim 144

wiedziałam jak sobie je oboje wyobrażamy. Mięso ma być soczyste i miękkie, a sos z nutką grzybowego smaku i wędzonej wędliny. Do sosu teoretycznie powinno się dodawać czerwone wino, ale ja ten etap pominęłam i niczego w nim nie brakowało. Wyszło na prawdę smacznie Składniki: - 70 dag karkówki bez kości; - olej - 3 ząbki czosnku; - 1 łyżka majeranku, sól, pieprz

dom-agi.pl
Pieczarkowa pasta kanapkowa 159

idealną bazą do pasztetów, zup, farszów. Poszłam o krok dalej i zrobiłam pastę kanapkową. To świetny przykład jak zmiana jednego, zdawałoby się nieznaczącego składnika, może zmienić smak całej potrawy. Wino Marsala

Gotuj z Blue Raven
Tarta z gruszką i serem Gorgonzola 145

Dzisiejsza wytrawna tarta to dobry pomysł na kolację we dwoje przy lampce wina. Wykorzystany ser Gorgonzola to źródło białka, ale także tłuszczu (około 35%), dlatego należy jeść go z umiarem. Jest serem pleśniowym miękkim o bardzo kremowej konsystencji oraz ostrym aromacie grzybów. Nie każdemu może przypaść do gustu smak pleśni, ale w połączeniu z gruszką jest mało wyczuwalny. Tarta

Życie na widelcu
Aksamitny krem z buraka z domowym makaronem i śmietaną. 229

marchewką, pietruszką i czosnkiem oraz porem gotujemy około godziny. Przelewamy przez sito. Dodatkowo do zupy: -8 dużych buraków, obranych pokrojonych w kostkę -sól, pieprz -szczypta cukru -łyżka octu z wina musującego -łyżka śmietany 12% Buraki wrzucamy do wywaru i gotujemy do miękkości. Dodajemy sól, pieprz, cukier i ocet. Miksujemy za pomocą blendera na gładki krem. Dodajemy śmietanę i znów

BaRepas
Muffiny marchewkowe - dietetyczne 170

owoce. Dzisiaj przygotowałam pełnoziarnistą, marchewkową wersje muffinów. Są bardzo fajne, pachnące pomarańczą i dość mokre. Muszę przyznać, że ich kształt nieco minął się z tym, którego oczekiwałam, ale to wina formy do pieczenia. Następnym razem nie popełnię tego błędu i upiekę je w papilotkach;) Z podanych składników wyszło mi 6 sztuk. Składniki mokre: 5 fig suszonych 4 średnie marchewki

Powiedz dietom nie
Ptysie z kremem śmietankowo-waniliowym i truskawkami 162

mąki ziemniaczanej 3-4 jajka szczypta soli Krem: 2szkl śmietany 30% cukier do smaku 1 op. serka homogenizowanego waniliowego(200g) szczypta soli Sos: 250 g truskawek cukier kieliszek czerwonego wina Przygotowanie: składniki na ciasto tj.: wodę, mleko i masło gotujemy. Do płynnej części ciasta przesiewamy mąkę. Gotujemy maksymalnie minutę. Odstawiamy do ostygnięcia i kolejno ciągle ucierając wbijamy jajka

Luźna Kuchnia
Panna cotta, czyli gotowana śmietanka 164

cukier waniliowy 2 szklanki kremówki, czyli słodkiej śmietanki- 30-36% 1,5 szklanki mleka 3,2% cukier do smaku, ale nie za dużo-ok. 1/3 szklanki 1 łyżka białego wina lub malibu owoce w syropie lub świeże Przygotowanie: żelatynę zalewamy dwiema łyżkami chłodnej wody. mleko i śmietankę wlać do rondelka, dosypać cukier oraz wanilię. Podgrzewamy ciągle  mieszając

Luźna Kuchnia
Quesadilla 359

paseczki szerokości ok 1 cm, przekładamy do miseczki oprószamy solą, skrapiamy oliwą z oliwek, dosypujemy po łyżeczce papryki słodkiej, ostrej, bazylii oraz oregano. Do marynaty możemy także dolać odrobinę wina białego najlepiej półwytrawnego. tak przygotowanego kurczaka odstawiamy do lodówki na ok 30 minut. w międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki. Na patelni podgrzewamy oliwę z odrobiną masła i podsmażamy pieczarki. Dzięki

Luźna Kuchnia
Przekąski-deska serów. 166

pleśniowy, ser półtwardy, ser miękki o intensywnej woni i jakiś ser miękki.ser miękki (dopisze po zakupach jakie sery są dziś u mnie).  ser landle z dodatkiem wina-półtwardy i aromatyczny, camembert- pleśniowy rolada ustrzycka- ser wędzony mozzarella ser Renberler Blue- również  pleśniowy Przygotowując deskę musimy pamiętać, że je się oczami, więc sposób w jaki podamy jest

Kuchnia Beaty