wino - 10075 przepisów (strona:476/672)

Ryby w zalewie pomidorowej 361

Mój klasyk sylwestrowy- ryba w pomidorach...zajadam się jej pozostałościami po sylwestrowymi, przy kieliszku wina i książce.  0,5 kg filetów z miruny (bądź innej ryby) Zalewa 2 szkl. wody 6 łyżek octu 0,5 szkl. oleju 2 łyżki cukru 1 mały koncentrat pomidorowy 3 łyżki ketchupu ziele angielskie liść laurowy sól pieprz Ciasto naleśnikowe

Kuchenne aromaty
Panna cotta waniliowa z sosem truskawkowym 131

TRUSKAWKACH! "Strawberries cherries and an angel's kiss in spring My summer wine is really made from all these things ..." "Truskawki, wiśnie i pocałunek anioła wiosną Moje letnie wino zrobione jest z tych wszystkich rzeczy

Kuchenne aromaty
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i boczkiem pod serową pierzynką 229

cudowny zapach roznoszący się po całym domu no i oczywiście szpinak, którego strasznie lubię i cenię, nie wiem czy wiecie ale były czasy kiedy go wykorzystywano do produkcji leczniczego wina (jakoś ciężko mi to sobie wyobrazić) . Przepis na zapiekankę pochodzi ze strony internetowej firmy Pudliszki. Składniki 300 g makaronu penne 200g koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 łyżki oleju

Kuchenne aromaty
Fasola gigantes 130

bretońsku, tylko w nieco zdrowszej wersji, bo bez mięsa. Gigantes znaczy "olbrzym", a plaki - "pieczony". Macie ochotę poczuć klimat greckiej tawerny? Przygotujcie fasolę, zaopatrzcie się w butelkę dobrego wina lub ouzo i oby pogoda dopisała. Składniki: 400 g białej fasoli suchej (Gigantes lub Piękny Jaś) oliwa 1 cebula, drobno posiekana 4  ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2 marchewki

Smakowity Blog Kulinarny
Roladki z bakłażana z pastą orzechową 153

Roladki z bakłażana z pastą orzechową to jedna z najsmaczniejszych potraw jaką jadłam w Gruzji . Badrijani nigvzit podawane jest praktycznie wszędzie jako przystawka, a także zakąska do gruzińskiego wina. Uwielbiam bakłażana, a w połączeniu z czosnkową pastą z orzechów włoskich jest on jeszcze smaczniejszy. Roladki są sycące i bardzo aromatyczne. Do tego obowiązkowo pestki granata, które orzeźwiają całość

Poezja smaku
Dorada z grilla 155

już to wszystko. Tak grillowana jest znakomita. Właściwie głównym wysiłkiem w przygotowaniu takiej ryby jest rozpalenie grilla. Podawać z dowolnymi warzywami - najlepiej grillowanymi, lub ulubioną sałatą. Z lampką wina, pyszna kolacja na ciepły wiosenny wieczór. Polecam! składniki  - 2 porcje 2 małe wypatroszone dorady pieprz z kolendrą sól morska oliwa z oliwek świeże zioła (rozmaryn, bazylia, kolendra) 2 ząbki

Stare Gary
Niezbędnik grillowicza czyli ruszt bez tajemnic 216

okazje, ponieważ mają zbyt niską temperaturę spalania i nie nadają się do mięs grillowanych - do marynat mokrych dodajmy przyprawy i zioła, ale nie zapominajmy o bazie z kwaśnego składnika: wina, octu, sosu sojowego, soku cytrynowego lub z limonki, dzięki temu nasze mięsko nie zrobi się twarde po upieczeniu i nabędzie soczystości - mięso marynujmy dzień wcześniej, a ryby i warzywa

upichcona
Szparagi w boczku 174

szczyptą soli i pieprzu. Osuszone warzywa zawijamy w plaster boczku i podsmażamy na patelni. Podajemy ze startym parmezanem. Tak przygotowane szparagi świetnie smakują z jajkiem sadzonym i kieliszkiem białego wina ;) Smacznego

upichcona
Faszerowane piersi z kurczaka duszone w winie 142

danie. Przepis inspirowany kuchnią włoską. Potrawa wygląda bardzo dobrze i jeszcze lepiej smakuje. Porcja dla 5 osób Składniki: … Przeczytaj cały artykuł Post Faszerowane piersi z kurczaka duszone w winie pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Kremowe fondue serowe 154

przygotować moje pierwsze fondue serowe.Troszkę eksperymentów i wyszło coś naprawdę pysznego.Bardzo kremowe i jedwabiste a do tego wyraźne smaki.Zapraszam Składniki: 400 ml śmietany 30 % 100 ml białego wytrawnego wina 100 g sera gorgonzola 200 g sera brie 200 g sera żółtego dojrzewającego 100 g sera maasdamer 100 g ulubionego sera żółtego 1 łyżka mąki ziemniaczanej papryka słodka mielona

Wielki apetyt
Makaron z pesto i oliwkami 97

się: spora ilość zielonej roszponki, chilli, czosnku, świeżo tartego parmezanu, dobrej oliwy a do tego makaron al dente i kilka innych dodatków. Musicie spróbować koniecznie z lampką czerwonego, wytrawnego wina. Składniki: duża garść roszponki 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek papryczka chilli parmezan makaron spaghetti (ja użyłam Malmy) kilka zielonych oliwek 2 suszone pomidory odcedzone z oliwy anchois (opcjonalnie

Wielki apetyt
Tarta na kruchym cieście z botwinką, cukinią i serem feta 159

dnia tak bardzo zabiegani, że obiad jemy na szybko i często nic konkretnego. Jest to też dobry pomysł na poczęstunek, bo świetnie do tego pasuje lampka wina czy piwo ;) Sprawdziłam, polecam ;) Ciasto: 100 g zimnego masła , 1 szklanka mąki pszennej , 5 łyżek kwaśnej śmietany , 1 żółtko , szczypta soli , grubo mielony pieprz . Wszystkie składniki przesiekać dokładnie nożem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placek półkruchy z musem rabarbarowym i budyniem 240

zielonego. Im czerwieńszy rabarbar, tym słodszy smak. Właśnie ze względu na walory smakowe mogą pojawiać się wątpliwości, czy rabarbar jest warzywem. Możemy go przerobić na kompot, syrop, dżem, wino, zupę, czy ciasto z rabarbarem. Moja propozycja to placek półkruchy z musem rabarbarowym i budyniem.         Składniki na ciasto półkruche: (tortownica

mojewypiekiinietylko
Anielski biszkopt na białkach 332

winian potasu albo tartarus) to nazwa handlowa dla wodorowinianu potasu, który jest kwaśną solą, mającą wiele zastosowań w piekarnictwie.  Ten brytyjski proszek jest produktem ubocznym z procesu produkcji wina, a winogrona są jedynym naturalnym źródłem znaczących ilości kwasu winowego.  Najbardziej polecany do stabilizacji i zwiększania objętości białek jaj, ale jest również stosowany w cukiernictwie do wyrobów takich

Proste Potrawy
Pieczony łosoś na warzywach w marynacie 195

całości zaczynamy od pokrojenia w bardzo drobną kostkę naszych warzyw. Ja wybrałem ogórka zielonego, pomidora, paprykę i szczypiorek. Gdy wszystkie warzywa mamy już ładnie posiekane zalewamy je odrobiną białego wina. Całość odstawiamy na godzinę do lodówki aby smaki się połączyły. Naszego łososia oczyszczamy z reszty ości i wrzucamy na maksymalnie rozgrzaną patelnie. Doprawiając jedynie solą i pieprzem. Ważne jest

Full Smaku