wino - 10075 przepisów (strona:468/672)

Kompot truskawkowy 126

pusty strączek wanilii (przed podaniem go wyławiamy) - limonka - do gorącego kompotu dodajemy skórkę i sok z jednej limonki - imbir - do truskawek dodajemy posiekany kawałek imbiru wielkości 2/3 korka od wina - mięta - do przestudzonego kompotu dodajemy posiekane 2 gałązki mięty Smacznego

Pełny talerz
Prosecco z malinami 105

Prosecco to delikatne białe wino lekko musujące pochodzące z rejonu Veneto we Włoszech. W połączeniu z malinami tworzy wyjątkowo prosty letni drink, który znakomicie orzeźwia w gorące dni i ciepłe wieczory. Idealnie pasuje do dobrej kolacji lub deseru jako uzupełnienie smaku dania. Szkoda tylko, że sezon na maliny trwa tak krótko, a i gorących dni i wieczorów w Polsce

Milion Smaków
O tym, dlaczego wakacje nie są najlepszą rzeczą, jaka mnie w tym roku spotkała. I muffinki z rabarbarem 153

Człowiek niby ma wakacje, a tak naprawdę nie wie, w co ręce wkładać. Choć, tak naprawdę, to trochę i moja wina. Wszem i wobec oświadczyłam, że skończyłam szkołę i jedynym zadaniem na najbliższe tygodnie będzie szukanie praktyk. Miałam zamiar się trochę polenić, poszaleć w kuchni, skorzystać z cudownej pogody (lato bowiem zawitało również do Danii), poczytać... W ogóle zrobić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jamie's Recipease - londyńskie warsztaty kulinarne u Jamiego Olivera 164

naprawdę :) Na górne piętro dostajemy się po usytuowanych z boku wejścia, schodach. Tam delikatesy zastąpione są... restauracją. Jest lada barowa, gdzie można zamówić coś do zjedzenia, są półki wypełnione winami, w koszach owoce. I znowu: pozornie wygląda to na wielki chaos, ale nim nie jest :) Świetnie urządzony jest też kącik dla dzieci, które są mile widziane w Recipease. Można

Codzienna kuchnia niecodzienna
Grillowany kurczak i pikantna salsa 193

Przykryj i odstaw na godzinę. Zamarynowane mięso grilluj na grillowej patelni lub grillu. W międzyczasie ugotuj ryż na sypko według tego przepisu i przygotuj salsę. Masz ochotę na lampkę wina…ja zawsze kiedy rządzę w kuchni! Salsa z pomidorów i brzoskwinii 3 pomidory, średniej wielkości 4 brzoskwinie 1 czerwona cebula 3 łyżki świeżej kolendry 1 jalapeno sól

codojedzenia
Botwinka z cukinią / Young beet soup with zucchini 224

małą kostkę 1/4 średniego selera, pokrojonego w małą kostkę 1 pęczek koperku, posiekany 6 średnich ziemniaków, pokrojonych w kostkę 3/4-1 szklanka śmietanki 18 % sól, pieprz, ocet z białego wina i cukier do smaku Przygotowanie: W garnku zagotuj bulion z zielem angielskim i liściem laurowym, po czym włóż marchew, pietruszkę i selera. Gotuj przez 5 minut, po czym dodaj cukinię

karmelowy
Grill z wieprzowiną QAFP 191

Smak i uczucie , Grażyna -  Grażyna gotuje  i ja) A takie smakowitości szykowaliśmy:  - Schab z grilla marynowany z mango rozmarynem jałowcem i solą morską z dodatkiem białego wina  - Polędwiczka wieprzowa marynowana w musztardzie francuskiej z miodem i żubrówka  - Karczek marynowany w ciemnym piwie z przyprawami korzennymi  - Sałatka ziemniaczana z grillowanym kabanosem  - I dodatkowo

Stare Gary
Wytrawne drożdżówki z jabłkiem, cebulą i gorgonzolą 185

Jeśli szukacie przepisu na wytrawne bułeczki które można podać do piwa czy też wina lub zabrać na grilla, piknik lub wycieczkę do dobrze trafiliście :) Najlepiej zjeść je w niedługim czasie od upieczenia ponieważ dosyć szybko robią się twarde ale uwierzcie, że to nie problem bo są tak pyszne, że znikają ekspresowo :) Przepis pochodzi z książki „O chlebie

Mienta blog
8 powodów, żeby odwiedzić Terrasini – małą Sycylię 179

najlepiej tych małych, w pobliżu zatoki a nie głównych placów miasta, obowiązkowo należy spróbować Pasta con le sarde i Pasta alla Norma. Ten smak Sycylii, z dodatkiem lampki lokalnego wina albo z kilkoma łyżeczkami granity na deser gwarantuje rozkosz podniebienia. Do tego cząstka pomarańczy, która wyrosła kilkaset metrów stąd – niebo w gębie

Bon Ton Italia
Grillowana kiełbasa ze słodkim sosem musztardowym / Grilled kielbasa with sweet hot mustard sauce 146

sprawdził się doskonale. Polecam! Scroll down for recipe in English Grillowana kiełbasa ze słodkim sosem musztardowym (4-5 porcji) Składniki: 1/2 szklanki musztardy Dijon 1/2 szklanki octu z białego wina 1 1/2 szklanki cukru 1 średnie lub 2 małe jajka, ubite do jednolitej konsystencji 4 kawałki kiełbasy na grilla plasterki cukinii i papryki na grilla Przygotowanie: W małym garnku

karmelowy
Pieczone ziemniaki z chrupiącą surówką marchewkową i duszonymi buraczkami 142

surówką i duszonymi buraczkami to obłęd kulinarny. Składniki na surówkę 500 g młodej marchwi 100 g solonych orzeszków ziemnych 3 łyżki dobrego oleju 3 łyżki octu balsamicznego z czerwonego wina Przygotowanie: marchew pokroić w cienkie słupki i wymieszać wszystkie składniki- ostrzegam jest obłędna w smaku, przyłapałam Chanel jak ją młóciła: Na ziemniaki znalazłam świetny patent w książce Nigelii Lawson

greenscarf
Drink porzeczkowy 154

tylko ozdobienie owocami i drink jest gotowy.  Do drinków z czerwonej porzeczki potrzebne jest mieszadełko, bo przed wypiciem należy go wymieszać. Bez wymieszania góra drinka smakuje jak wytrawne wino, zaś po wymieszaniu ma przyjemny słodki smak. Wizualnie podobny drink pity jest w filmie " Sex w wielkim mieście 2 ". Z tą różnicą, że podany jest w wysokich, wąskich szklankach

Passions hobbies life
Deser truskawkowy 142

Łatwy, smaczny, a zarazem efektowny deser z truskawkami. U mnie podany został nie w pucharku deserowym, tylko w dużych kieliszkach do czerwonego wina. Najważniejsze bowiem jest dla mnie to, aby deser ładnie się prezentował, a zarazem nie wyglądał zawsze tak samo :-) Myślę, że równie ciekawy efekt można by uzyskać sporządzając deser w kieliszkach do martini ;-) SKŁADNIKI (na 4 duże

Passions hobbies life
Klopsiki z kaszy gryczanej z jarmużem w occie balsamicznym 128

inna) około 400 g marchewki 500 g jarmużu pęczek pietruszki/lub czubata łyżka pesto pietruszkowego lub z natki marchewki przyprawy po 1 łyżeczce: sól, czosnek suszony, ocet balsamiczny z czerwonego wina Przygotowanie: ugotowaną kaszę zblendować na gładką masę z masłem i przyprawami. Dodać mąkę, posiekaną pietruszkę (pesto) i wyrobić rękoma na plastyczne ciasto. Uformować na małe kotleciki i usmażyć

greenscarf