wino - 10075 przepisów (strona:462/672)

Restauracja na Zamku w Gniewie – w Hotelu Rycerskim 188

zawiła nazwa to nie nasza wina. Największą wadą tego miejsca jest brak czytelnej, widocznej i wyeksponowanej nazwy. A szkoda! Zamek w Gniewie to instytucja sama w sobie. Przez lata stał się popularnym miejscem imprez rycerskich i wielu atrakcji przenoszących nas w atmosferę dawnych czasów. Posiada też dobre zaplecze gastronomiczne – w tym restaurację hotelową, którą to ostatnio odwiedziliśmy. Trochę rozczarowuje

Smaki Ewy
Krewetki gotowane i podane ze stoutem 114

czegoś dobrego do jedzenia. Tym razem na "to coś" wybrałam krewetki. Jednak nie chodziło mi tylko o podanie, ale o ugotowanie krewetek w tym piwie. Jeżeli można w winie, to dlaczego nie w piwie? Jak możecie się domyślić okazało się, że można. Co więcej, bardzo mi takie połączenie smakowało. Nie obyło się oczywiście także od (wszechobecnych o tej porze

Pełny talerz
Ciasto czekoladowe z solą morską 259

gorzkiej czekolady z solą morską, zakochałam się w nim na zabój. Cudowne, chrzęszczące grudki podkreślają głęboki smak czekolady, a w zestawieniu z lampką (albo butelką, hyhy) białego, dobrze schłodzonego wina będą kojącym oddechem w letni wieczór. Ciasto: 3 jajka 3/4 szklanki cukru pudru szklanka mąki 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 4 łyżki kakao płaska łyżeczka soli pół łyżeczki

sama złodycz
Ryba zapiekana z porami pod sosem jogurtowo-koperkowym i placki z cukinii 117

jogurt. Odchudziło to trochę danie i dodało lekkości. Świeży koperek, świeża ryba, a do tego przepyszne placuszki z cukinii.  Czy można chcieć czegoś więcej? Tak, wystarczy lampka białego wina i mamy komplet! Zapraszam zatem po przepis i dajcie znać jak Wam smakowało. Potrzebujemy: ok. 300 g ryby (u nas pstrąg łososiowy) 1 por 2 małe szalotki

Marder&Marder Manufacture
MSM MOŃKI - wspólpraca 172

postaci koreczków i kanapek, jak również do zapiekanek, sosów, pizzy czy dań bardziej wyszukanych, jak coraz popularniejsze fondue. Kulinarną kompozycję z łagodnym w smaku serem Aldamer, najlepiej stworzą lekkie wina o delikatnym bukiecie, białe bądź różowe. Źródło:  http://www.msm-monki.pl/Nasze,produkty/Sery_typu_szwajcarskiego/Aldamer/4,28,0 *** SKŁADNIKI: 4 duże pieczarki, najczęściej w sklepach pakowane po 6 sztuk 4 łyżeczki kremowego serka topionego

ClauditteMissCooking
Chłodnik z buraków 132

buraki, 830 g) ( kupicie na platformie zakupowej LokalnyRolnik.pl ) – 4 filiżanki soku jabłkowego ( kupicie na platformie zakupowej LokalnyRolnik.pl ) – mały ząbek czosnku – pieprz – 4 łyżki białego, wytrawnego wina (można zamienić octem winnym lub jabłkowym) – spora garść drobno posiekanej mięty Każdego buraka owijamy folią aluminiową i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Pieczemy

Szybko Tanio Smacznie
Ogórki kiszone - to łatwiejsze niż Ci się wydaje 770

dnem, czy nie? Ja nie odwracam.  Ogórki kiszę tak jak moja mama. Wychodzą i mi i mamie. Jeżeli zdarzy się, że słoik się nie zamknął, to jest to wina uszkodzonej pokrywki, albo słoika.  W takim razie smacznego :)  Polecam również: Sałatkę z ogórków na zimę , ale tu już trochę więcej jest roboty

Co w głowie piszczy
dorsz w letnim sosie 102

minut, aż część wody odparuje i całość zgęstnieje. Do ugotowanych warzyw dolewamy trzy czwarte szklanki wywaru rybnego, a jeżeli nie  dotujemy wywaru możemy dodać w zastępstwie kieliszek białego wina i wodę (czy też samą wodę). Następnie dodajemy posiekane oliwki i kapary, wkładamy kawałki dorsza, gotujemy jeszcze pod przykryciem 7-10 minut (tak, aby mięso ryby się nie rozpadło

Miód i pieprz
Sorbet wiśniowy z czerwonym winem 103

wciąż nie odpuszczają, więc jedyne co możemy zrobić, to lody! Sezon wiśniowy się już podobno powoli kończy, więc na jego pożegnanie przygotujcie ten pyszny sorbet wiśniowy z dodatkiem czerwonego wina :-). Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
SZASZŁYKI Z KURCZAKA 134

SKŁADNIKI: 500 g fileta z kurczaka 2 ząbki czosnku pieprz sól papryka słodka papryka ostra 3 łyżki wina białego tłuszcz do pieczenia( ja użyłam masła klarowanego) Fileta pokroić w długie paski, ponacinać, z pozostałych składników zrobić w misce marynatę i włożyć mięso. Dobrze natrzeć i pozostawić na 2 godziny w lodówce. Można też zamarynować mięso na noc. Rozgrzać tłuszcz

harrisa
Letnia sałatka makaronowa 891

szafce miałam mini makaron farfalle, czyli w kształcie małych kokardek, jest idealny do sałatek zarówno wytrawnych jak i słodkich z owocami. Tym razem postanowiłam przygotować sałatkę makaronową tzw. na winie (co się nawinie w ramach czyszczenia lodówki). U nas jajka w lodówce są zawsze, stał też słoik z ogórkami, otwarta puszka soczewicy, którą wykorzystałam ostatnio jako farsz do ogórków

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Grzanki z mozzarellą i brzoskwinią 138

suszone pomidory z czosnkiemi bazylią. Bardzo orzeźwiający pomysł! Soczyste brzoskwinie, dobrej jakości mozzarella i pieczywo do trio doskonałe na wieczorny piknik pod gwiazdami lub kolacje we dwoje przy schłodzonym winie. W sumie można zaplanować ucztę serową lub przygotować wieczór tematyczny, kuchnia francuska, włoska...  Dlaczego nie? 20 najlepszych przepisów z serami! 25 dań z pomidorami! 22 dania z cukinią

Moja smaczna kuchnia
Spaghetti z wegańskim pesto i cieciorką 180

wersja, jaką przygotowałam, korzystając z jego rad, zaskoczyła smakiem nawet rodowitego Włocha;) Danie jest pyszne, kremowe... i, jak to bywa w kuchni włoskiej, najlepiej smakuje z kieliszkiem białego wina półwytrawnego :) Składniki: - 100g spaghetti z kukurydzy                       PESTO (wegańskie): - 100g mącznych ziemniaków

Wegańska kuchnia orientalna