się bardzo dobrze również do wszystkiego rodzaju klusek typu kładzione czy knedle dyniowe. Smakuje bardzo dobrze jako pieczona, tylko z dodatkiem przypraw korzennych (takich jak używacie np. do grzanego wina czy piernika). Zazwyczaj kupuję ją w większej ilości kroje na ósemki, usuwam gniazda nasienne i piekę w piekarniku przez 30 minut. Potem za pomocą łyżki oddzielam miąższ od skórki
SMYKWKUCHNIzbyt dużej zmianie. Choć coraz częściej w naszych sklepach można znaleźć ziemniaki z oznaczeniem typu kulinarnego sprzedawcy nadal niewiele wiedzą o odmianach, które sprzedają. Poniekąd to także nasza - konsumentów wina, bo nie domagamy się tych informacji od nich kupując to co jest, "na chybił trafił", w efekcie czego nie zawsze wiemy co wyjmiemy z garnka :) Dla ułatwienia ściągawka oraz
SzczyptaSmaQJabłuszko" nie miał ostatnio śliwek do sprzedania, ale ma cudowne gruszki konferencje (kiedy zaczną owocować moje drzewka posadzone wiosną?), na które się oczywiście skusiłam. Część chyba zrobię w winie. Dwie poszły na wierzch tarty planowanej na jutro, ale z konieczności zrobionej dziś ;) Tarta miała wyglądać elegancko, w odróżnieniu od tej sprzed tygodnia. Czy się udało? Oceńcie sami. Składniki
Weekendy w domu i ogrodzieupodobaniem raczyli się tą zupą, że w końcu jej sława obiła się echem w szerokim świecie. Wraz z popularnością zaczęto dodawać do niej, różne coraz to bardziej wymyślne dodatki ( wino i egzotyczne przyprawy), odchodząc coraz dalej od jej pierwotnego, prostego smaku. Dziś pragnę przedstawić przepis, jak najbardziej zbliżony do rybackiego oryginału ( jedyne czego doprawdy nie mogłem sobie odmówić
Miód i pieprzdanie jednogarnkowe. Przygotowane z delikatnego ryżu arborio, świeżych leśnych grzybów zebranych podczas spaceru oraz z cebulą i czosnkiem. Danie idealne na sobotni obiad lub kolację z przyjaciółmi przy dobrym winie. Wegetarianie na pewno skorzystają, wszak grzyby są bardzo zdrowe. Grzyby jadalne to źródło smaku i aromatu. Są niskokaloryczne, ponieważ składają się w większości z wody. To sprawia, że polecane
Naturalna Kuchniaskórką). Podsmażyć z dwóch stron. Wlać porto. Podgrzewać jabłka w porto, obracając je, by nabrały nowej barwy. Pęczak ze śliwkami wyłożyć na talerzyki, dołożyć jabłka. Polać resztką zredukowanego wina. Smaczna, pożywna i rozgrzewająca przegryzka gotowa :) ----------- Podobne: Pieczone jabłka z amarantusem Kasza gryczana z jabłkami i rabarbarem
Weekendy w domu i ogrodzietakże tym, którzy nie są do nich przekonani, bo dzięki tej przekąsce mogą je pokochać. Myślę, że tak podany ser doskonale sprawdzi się jako dodatek do wina czy piwa, w sam raz do podania niezapowiedzianym gościom;) Polecam! Paczka gotowego, rozwałkowanego ciasta francuskiego. 1 opakowanie sera camembert 2 łyżeczki dżemu morelowego
Codzienne GotowanieDziś wyzwaniem wspólnego gotowania była hiszpanska tortilla (omlet). Pamietam, że jadłam takie danie będąc w Madrycie i było ono rewelacyjne. Ziemniaczany omlet podawany na zimno z wybornym hiszpanskim winem - pychotka. Postanowiłam zaryzykować i spróbować przygotować taki placek sama. Oczywiście nie smakowal jak ten w stolicy Hiszpanii, ale był smaczny;) Danie nie jest zbyt skomplikowane i wymaga jedynie kilku składników(...)delikatnie zsunąć go z powrotem na patelnię i smażyc do czasu aż się przyrumieni. Przełożyć na talerz, pozwolić mu chwilę odpocząć i podawać, najlepiej z dobrym, aromatycznym, czerwonym, hiszpańskim winem. Smacznego
Codzienne Gotowanieanyżu, laskę cynamonu i doprawić pieprzem. Dodać koncentrat pomidorowy i harissę, dokładnie wymieszać i smażyć przez kilka minut, w razie gdy sos jest zbyt suchy podlać odrobinąwody lub białego wina. Następnie dodać morele, rodzynki i szafran, zalać pomidorami z puszki i zagotować. Dołożyć mięso, wlać część bulionu, aby sos nie był zbyt żadki. Sos przełożyć do tajine, naczynie postawić
Codzienne Gotowanieimbiru 1 łyżeczka przyprawy garam masala 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kminu 0,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 0,5 łyżeczki ziaren gorczycy 2 łyżki octu z białego wina 3 łyżki oliwy z oliwek kilka kropli soku z cytryny 1 duża cebula 1 łyżeczka nasion kminu 1 łyżeczka płatków chili 0,5 łyżeczki soli 2cm laski cynamonu oliwa
Codzienne GotowanieKrólicze mięso często wykorzystuje się w kuchniach hiszpańskiej i francuskiej. Udało mi się kupić kasztany jadalne, wiec postanowiłam połączyć królika właśnie z nimi. Ale wino francuskie zamieniłam na polski cydr. Składniki : noga pieczonego królika 100 ml cydru 8 kasztanów kilka liści sałaty Kasztany naciąć na krzyż i wrzucić na blachę. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni
Weekendy w domu i ogrodzieowocowe, soki, żelki czy napoje gazowane, możemy znaleźć także w innych, mniej oczywistych produktach jak: musztardy ketchupy zupki instant gotowe sosy dżemy kawior cukierki na kaszel miód sztuczny alkohole - wina, likiery Jak widzicie, trzeba mieć się na baczności i czytać etykietę każdego produktu, który wkładamy do koszyka. Dlatego właśnie przygotowałam dla Was listę, którą najlepiej wydrukować i nosić
Powiedz dietom niepełna dowolność. Mule można kupić teraz w każdym markecie więc dla wielbicieli tych skorupiaków to prawdziwy raj. Polecam pyszne danie według Ale meksyk! inspirowane przepisami Ricka Steina. Mule w winie porto z salsą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieminut - dokładnie tyle, ile gotuje się makaron. Taki obiad lub kolacja to świetna opcja na tanie i szybkie danie, również do podania dla gości lub na imprezę - w lampką wina smakuje obłędnie! :) SKŁADNIKI (na 4 porcje): 400 g makaronu spaghetti 2 łyżki oliwy z oliwek 1 średnia cebula 120 g boczku wędzonego lub pancetty, czyli suszonego (najlepiej
Słodko-Słony Świat Ilonyeuro (mała puszka, 0,70-1 euro (duża) ryż – 0,80 euro ser żółty – 10 euro (kg) sok – 1,20 euro (1 l) wino – 1,20 – 5 euro (750 ml) woda – 0,50 euro (1,5 l) W restauracji zapłacimy odpowiednio za: lasagne od 4 euro piwo od 3 euro pizzę
Bon Ton Italia