wino - 10075 przepisów (strona:455/672)

DOMOWY DŻEM Z WIŚNI 158

wiśni możemy robić soki, nalewki, przet wory, kompoty, wino, likiery.  Są świetnym dodatkiem do wypieków, Dżem wiśniowy jest nie tylko znakomitym dodatkiem do pieczywa, ale może być również wykorzystany do przekładania ciast lub ciasteczek, smarowania naleśników, nadziewania pączków i rogalików, przybierania budyniów, lodów i galaretek oraz przygotowania rozmaitych, słodkich deserów.   Mają pyszny kwaskowo-słodki smak. Są cenione

potrawyregionalne
Polecane blogowanie - październik 2015 143

smaków. Czasami mam wrażenie, że czuję zapach wydobywający się z kuchni Gin ;) Patrycja Pieguska to ktoś, z kim chętnie umówiłabym się na wielką kawę, najlepiej z (dużą) lampką dobrego wina. Bardzo żałuję, ze nie udało się nam spotkać podczas mojego pobytu w Londynie. Patrycja należy do tego wyjątkowego grona blogerek, które zawsze są sobą. Nie udaje

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tosty francuskie z serem 175

tostów Frencha” wyszły mu „tosty Francuskie”. I tak już zostało ;) W Indiach te tosty podaje się z zielonym chili, cebulą i ketchupem, w Hiszpanii najpierw macza się pieczywo w winie, następnie w mleku i jajkach, podaje z miodem i cynamonem. Włosi składają dwa tosty i wkładają w środek plaster sera mozarella. Francuzi dzisiaj tą potrawę jedzą jako deser – mleko

Karo in the Kitchen
Przepis na… – cantucci, biszkopciki z Prato 245

Pamiętajmy, że najlepszą zaletą cantucci jest ich długi okres przydatności do spożycia. Przechowywane w szczelnym pudełku zachowają chrupkość i świeżość. Przed zjedzeniem, tradycyjnie, cantucci macza się w kawie lub winie. Smacznego! PS Jeśli Wam smakuje zapraszamy do polubienia nas na Facebooku https://www.facebook.com/pages/Bon-Ton-Italia/1606161612932078 – Bon Ton Italia Dziękujemy

Bon Ton Italia
Duszona i grillowana ośmiornica z chimichurri i warzywami – jak przyrządzić ośmiornicę? 188

polvo, hiszpańska Galicja ma pyszną pulpo á feira. Grecy najbardziej lubią ohtapodaki ksidato – ośmiornice marynowane w occie winnym. Włosi chętnie jedzą ją w sosie pomidorowym, z dodatkiem białego wina i świeżych ziół. Przygotowanie ośmiornicy naprawdę nie jest trudne. Nie bez znaczenia jest to, że możemy kupić ośmiornice zamrożone – są już oczyszczone i wypatroszone. W przypadku tego mięsa mrożenie jest

Karo in the Kitchen
tarta ze szpinakiem i serem korycińskim 158

kolorowym i czosnkiem. Doskonale nadaje się do kanapek, zapiekanek i wszelkich potraw na ciepło, bo dobrze się topi a smakuje trochę jak mozzarella. Sprawdza się też jako dodatek do wina. Jego niewątpliwą zaletą jest to, że nie psuje się szybko, tylko dojrzewa- w chłodniczych warunkach możemy go przechowywać nawet do dwóch miesięcy. Moim zdaniem im straszy tym lepszy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kosze okolicznościowe – pyszny prezent na każdą okazję 158

podarować ważnym dla nas osobom. Najczęściej są to delikatesowe produkty spożywcze, alkohole, niekiedy także inne drobne upominki, którymi chcemy wyrazić wdzięczność, szacunek i pamięć. Ciasteczka, czekolady, cukierki, likiery czy wina, herbaty i kawy, regionalne specjały, także pyszności z domowej spiżarni, a do tego ciepły koc, kubek, kieliszki czy świeczka zapachowa. Możliwości kompozycji koszy upominkowych jest mnóstwo i każdy może

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
pomidory po włosku 164

chilli, które są dość słone i pikantne przez co podkreślają smak. Takie pomidory podaję z chlebkiem natartym masłem z czosnkiem i upieczonym w piekarniku. Do tego kieliszek dobrego wina i lekka kolacja gotowa.  Składniki: 2 duże pomidory kilka małych żółtych pomidorków czerwona cebula oliwki z chilli 2 duże kulki mozzarelli 3-4 łyżki oliwy z oliwek świeżo zmielony

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Brownie z dyni dwukolorowe! Najsmaczniejsze! 179

szklanka puree z pieczonej dyni Green - 1 tabliczka czekolady - 6 jajek ekologicznych lub wiejskich - 4 łyżki miodu - 1 tabliczka czekolady gorzkiej - chili w proszku - 1 łyżeczka przyprawy do grzanego wina  - 3 łyżki masła - 1 duży budyń waniliowy WYKONANIE: - puree z dyni robimy w standardowy sposób, dynię myjemy, kroimy na ósemki, usuwamy gniazda nasienne, układamy na pergaminie i pieczemy

SMYKWKUCHNI
Kurczak z grilla 119

kurczak 3 łyżki oliwy 3 łyżki wina białego sól pieprz 2 łyżeczki miodu pieprz ziołowy szczypta lubczyku szczypta mięty  szczypta oregano Kurczaka poporcjować, umyć, osuszyć . Składniki marynaty wymieszać, oblać porcje kurczaka, umieścić w misce i pozostawić na ok 3-4 godziny.  Grillować na złoty kolor

Gotowanie jest łatwe
Pierś z kurczaka gotowana na parze, marchewki glazurowane i surówka z białej kapusty. 153

sól pieprz 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego szczypta mięty  szczypta bazylii pół łyżeczki słodkiej papryczki 300 g marchewki (drobnej) 2 łyżki miodu 2 łyżki nalewki lub wina na surówkę biała kapusta marchewka cebula cukier sól sok z cytryny  oliwa Piersi z kurczaka zamarynować w roztworze przygotowanym z oliwy, octu balsamicznego i przypraw.  Marchewki oczyścić

Gotowanie jest łatwe
Spaghetti ai funghi e mascarpone 130

oliwą z oliwek, wyjątkową, gęstą i aromatyczną. Posól, dosmacz pieprzem. Wymieszaj z ugotowanym spaghetti. Wyłóż na talerze. Przed podaniem posyp tartym parmezanem, obficie i od serca. Szczypta siekanej pietruszki. Wino! I buon appetito

Z Kuchni Do Kuchni
Pieczone żeberka z dzika. 182

przez około 80 min. w temp. 180 -190 *C- mięso musi odchodzić od kości.                           Lampka dobrego wina będzie tu wskazana, smacznego

Proste Potrawy
Gryczane naleśniki. Kurczak z cukinią w sosie dyniowym! 173

się bardzo dobrze również do wszystkiego rodzaju klusek typu kładzione czy knedle dyniowe. Smakuje bardzo dobrze jako pieczona, tylko z dodatkiem przypraw korzennych (takich jak używacie np. do grzanego wina czy piernika). Zazwyczaj kupuję ją w większej ilości kroje na ósemki, usuwam gniazda nasienne i piekę w piekarniku przez 30 minut. Potem za pomocą łyżki oddzielam miąższ od skórki

SMYKWKUCHNI
Sałatka ziemniaczana z łososiem i sosem pistacjowym 162

zbyt dużej zmianie. Choć coraz częściej w naszych sklepach można znaleźć ziemniaki z oznaczeniem typu kulinarnego sprzedawcy nadal niewiele wiedzą o odmianach, które sprzedają. Poniekąd to także nasza - konsumentów wina, bo nie domagamy się tych informacji od nich kupując to co jest, "na chybił trafił", w efekcie czego nie zawsze wiemy co wyjmiemy z garnka :) Dla ułatwienia ściągawka oraz

SzczyptaSmaQ