wino - 10075 przepisów (strona:450/672)

Lubuskie potrawy regionalne, czyli czym się zajadamy w lubuskiem 181

produktów...piernika.  Lubuskie to nie tylko okolice Gorzowa, to także Zielona Góra. A ta znana jest z tradycji winiarskich. Słynne zielonogórskie Winobrania są okazją do spróbowania nie tylko wina, ale także innych produktów lokalnych.  Gołąbki w liściach winogronowych, farszówki jenińskie (pierożki z soczewicą), zupa niebecz z kapustą - czyż to nie brzmi intrygująco?  Pełną listę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pełnoziarnista klasyczna pizza z szynką 265

mną wieczór?" dostałam pytanie, odpowiedź była oczywista. W weekendy nigdy mnie nie ma, a z racji tego, że jestem chora musiałam jakoś zabić nudę w domu. Film, lampka wina i coś do jedzenia. Taki był plan. #Ciastki? Zamawiamy coś? Niee, zbyt banalne. Chwila w kuchni, kilka minut w piekarniku i miałyśmy pyszną kolację. Pełnoziarnistą pizze z samymi smakowitymi, zdrowymi

Czarnawisienka
Czerwony barszcz z pieczonych buraków 212

200g) kawałek selera (100g) garść suszonych grzybów 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego ok. 10 ziaren czarnego pieprzu 2-3 goździki ocet z czerwonego wina sól cukier Instrukcje Buraki dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, wycieramy papierowym ręcznikiem, następnie w łupinkach owijamy szczelnie w folię aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (termoobieg) i pieczemy

Kulinarna Pokusa
Sylwester w Sofitel Warsaw Victoria 92

Teatr Sabat Małgorzaty Potockiej 2. wykwintna 5-daniowa kolacja szefa kuchni 3. menu bufetowe po północy 4. pakiet napojów i alkoholi, w tym drink powitalny, wybór czerwonego i białego wina, toast szampanem o północy i otwarty bar po północy, wliczony w cenę Menu Amuse-bouche Custard, kawior, szczypior Hors d’oeuvre Foie gras, figowy chutney, brioche Le poisson Ogon

królestwo garów
Dorada po śródziemnomorsku – soczysta, lekko pikantna, pieczona na warzywach 234

kolejne 10 minut włączamy termoobieg – boczek i wierzch ryb powinien się widocznie lekko przypiec. Podajemy od razu, gorące. Nie potrzebują żadnych innych dodatków – może poza szklanką lodowato zimnego białego wina, która przyjemnie ugasi żar pikantnej wędzonej papryki na podniebieniu. Obiecuję Wam – jeśli raz spróbujecie, będziecie do tego przepisu często wracać. SKŁADNIKI 2 średniej wielkości dorady, świeże lub mrożone, wypatroszone

Karo in the Kitchen
Jak nie poddawać się w odchudzaniu 166

nich różne przekonania na temat odchudzania, myślą uproszczeniami takimi jak to, że odchudzanie to pasmo wyrzeczeń i cierpienia. Wreszcie może być tak, że w głębi duszy skrywają poczucie winy za wystąpienie swojego problemu i towarzyszy temu wstyd. To wszystko są psychologiczne bariery, które uniemożliwiają zmianę zachowania. Osoba, która nie wierzy w to, że jej się uda, nie ma problemu(...)nigdy nie uda, nie potrafię wytrwać, jestem do niczego” i „skoro i tak zawaliłem, to…”. Tu następuje wewnętrzne przyzwolenie na rezygnację z narzuconych zasad, objadanie się i nieuchronne poczucie winy. To napędza błędne koło objadania się i głodzenia np. w bulimii. Są trzy warunki skutecznej motywacji: chęć, zdolność i gotowość . Innymi słowy, jeśli jestem dobrze zmotywowana to znaczy

Szybko Tanio Smacznie
Czekoladowe pierożki pieczone z musem jabłkowym. 158

brzegi musem jabłkowym. Jako ,że nie przepadam za papkami jabłkowymi zawsze jabłka na mus ścieram na tartce o grubych oczkach .Ciasteczka troszkę mi popękały w trakcie zlepiania,ale to wina za dużej ilości nadzienia.Smakują wyśmienicie!. Składniki: 240 g mąki pszennej 140 g masła,chłodne szczypta soli 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki dobrego kakao 90 ml maślanki

Ladylaura.
Batatowe gnocchi 159

daje im delikatną skórkę. ps. Kluski podałam z moją ulubioną surówką z wg przepisu Nigeli Lawson (surowa marchewka pokrojona w słupki, do tego solone orzeszki, ocet balsamiczny z czerwonego wina i odrobinka oliwy- niebo!) Smacznego

greenscarf
ozór wołowy w szarym sosie 187

gotowaliśmy ozór. Całość mieszamy aby w sosie nie powstały gródki, dodajemy wcześniej namoczone rodzynki i sok z cytryny ( jeżeli lubimy to zamiast cytryny, możemy dodać do sosu wytrawne czerwone wino), przyprawiamy magii, oraz pieprzem i gotujemy jeszcze dwie, trzy minuty. W tym czasie ozór kroimy na plastry, grubości około dwóch centymetrów. Kiedy sos zgęstnieje,  wykładamy go na talerze

Miód i pieprz
Pyszne do pudełka 141

kanapki” albo obiady spędzające w podgrzewaczach po kilka godzin. My też. Czasami! Bo chociaż uwielbiamy gotować, to zdarza się tak, że w lodówce jest tylko wspomniane już kiedyś wino i mascarpone, że budzik nie zadzwonił o 7:30, tylko o 9:30, że w piekarni jest kolejka, że całe zło świata tego ranka postanowiło się skumulować… Wtedy

GRUBY WAŁEK
Gofry dyniowe 180

trochę poszusować na nartach. Romantyczny wypad we dwoje to jest to, chociaż ferie rodzinne czy wyjazd z przyjaciółmi też mają swój urok. Ośnieżone szczyty wyglądają tak pięknie, a grzane wino nigdzie nie smakuje tak dobrze, jak w górach ;) Plany planami, ale póki można, staram się jeszcze korzystać z dobrodziejstw jesieni. Dziś na tapecie dynia i gofry z puree dyniowym

Domowa cukiernia Ewy
Małże według Bulhão Pato 133

wiecznej Portugalii – João da Mata. Danie składa się z pięciu składników: małż, czosnku, kolendry, oliwy z oliwek i soku z cytryny. Niekiedy dodaje się do niego również odrobinę białego wina. Ja zamiast kolendry użyłam świeżej natki pietruszki. W sumie tym składnikiem zmieniłam ideę przepisu, ale Wy możecie przyrządzić małże wg własnych preferencji.  (2 porcje) 1/2 kg małży (użyłam

Di gotuje
Schab pieczony (w boczku i z nadzieniem śliwkowym) 236

schab bez kości  1 kg boczku surowego wędzonego (z odciętą dolną skórą) Marynata 160 ml oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek (dałam olej) 125 ml białego wytrawnego wina 30 ml sosu Worcestershire  ½ soli Nadzienie 150 g boczku surowego wędzonego (bez dolnej skóry) 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku   ½ łyżeczki imbiru (świeżego lub w proszku

bistro mama
Xinxim - tradycyjna potrawa brazylijska z kurczakiem i krewetkami 205

minut (maksymalnie) na małym ogniu. Oczywiście nie zapominajmy w między czasie mieszać wszystkiego od czasu do czasu drewnianą łyżką. Podajemy z białym ryżem. Do tego najlepiej pasuje białe schłodzone wino! Smacznego

Smaki Brazylii
40 śniadań na ciepło 1905

sezamem Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Zgrzewane kanapki z ricotta, rukolą i szynką Zielone babeczki z pecorino Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi

Moja smaczna kuchnia