wino - 10075 przepisów (strona:449/672)

Czekolada Terravita 70% kakao- słodki test ;) 142

naszych kubków smakowych. Nadzienie w tej czekoladzie jest bardzo orzeźwiające. Mniam! :) 6. Z nadzieniem wiśniowym  Ta jedna czekolada niestety nie przypadła mi do gustu. I to nie jest wina samej czekolady, a nadzienia. Według mnie jest za mało wiśniowe i trochę sztuczne. Bardziej pasowałoby mi do niej coś w rodzaju frużeliny wiśniowej, o mocnym i intensywnie owocowym smaku

Czerwona Porzeczka
Penne z indykiem w sosie śmietanowym z kurkami (na winie) 209

Dzień Bloga zapraszam na pyszne danie - makaron penne z indykiem w sosie śmietanowym z kurkami (na winie) polecam :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Keks swiateczny marchewkowy 132

Czas by w naszych domach zapachniało świętami. A zapach świąt to zapach pieczonych ciast, bakalii, skórki pomarańczowej, przypraw korzennych, grzanego wina. Dlatego zapraszam na pierwsze świąteczne ciasto z mnóstwem bakalii od Bakalland . Marchewkowy keks to będzie początek pysznych świąt. Źródło . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Piwny grzaniec 121

ręku, pachnącym cynamonem, goździkami i cytrusami ...  Przepis na grzaniec? Cóż, trudno nazwać go przepisem, może bardziej inspiracją? Dla mnie jedynym słusznym jest ten piwny, z tego względu iż wina używam tylko do gotowania. :) Wybierz zatem swoje ulubione piwo. Dodaj kawałek świeżego imbiru, kilka goździków, cytrynę lub limonkę, miód, cynamon lub anyż ... To, co lubisz najbardziej!  Powoli wlej

Garniec Magalie
risotto z krewetkami i chorizo 203

niewielką ilością dobrych składników. Wyśmienity smak krewetek, pikantne chorizo, delikatna i krucha roszponka wystarczą, aby przyrządzić potrawę o tak intensywnym smaku. Składniki : 200g ryżu do risotto 40ml białego wina 1/4 cebuli 8-10 większych krewetek 100g hiszpańskiej kiełbasy chorizo 1/3 szklanki mrożonego zielonego groszku

zobacz ich smak
Magazyn Aromat #3 159

Dziś ukazał się kolejny... już trzeci numer naszego lubelskiego magazynu Aromat. W tym numerze bardzo dużo przepisów na Święta Bożego Narodzenia, smaczne pomysły na prezenty, porady jak dopasować wino na świąteczny (i nie tylko) stół oraz wiele innych interesujących artykułów. Moim wkładem w tym numerze jest artykuł o tym jak możemy się rozgrzać w zbliżające się wielkimi krokami, zimne

sierotka maRysia w kuchni
Zupa krem z pieczonych buraków z kozim serem 263

wschodni sąsiedzi, jemy buraki bo lubimy ich smak. A nasz pospolity burak poza walorami smakowymi ma również cenione właściwości zdrowotne, które zawdzięcza antocyjanom- barwnikom, które występują też w czerwonym winie. Wspomagają one naszą odporność, spowalniają procesy starzenia i zapobiegają nowotworom. Buraki nie mają wielu witamin, mają za to dużo kwasu foliowego oraz długą listę pierwiastków mineralnych (żelazo, wapń, magnez

Smakowity Blog Kulinarny
Domowy likier czekoladowy. Chocolate liquor 1684

byłam piękna i młoda to często robiłam domowe likiery o wszelakich smakach, gdyż lubiłam je też pić. Obecnie wolę napić się czerwonego wina musującego, a nalewki i likiery gromadzić w barku. Teraz Piotrek przygotowuje domowe nalewki i słodkie likiery, którymi potem częstuje naszych gości. Niedługo Święta Bożego Narodzenia, można będzie poczęstować gości kieliszeczkiem czegoś mocniejszego. Dlatego dzisiaj podam przepis

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Natale all’Italiana – Boże Narodzenie we Włoszech. Warsztaty kulinarne w Akademii Kulinarnej Whirlpool 221

samodzielnie wszystkich potraw w wyznaczonym czasie. Mnie przypadła cielęcina w sosie tuńczykowym. Wraz z Anią i Kasią w mig uporałyśmy się z tym daniem, więc miałyśmy czas na degustację wina, które serwował nam Emiliano Castagna , współwłaściciel Akademii Kulinarnej Whirlpool, wspaniały gospodarz o niesamowitym poczuciu humoru i charyzmie.  [fragment zaproszenia na warsztaty] Inne grupy przygotowywały lasagne z dorsza

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pesto z bazylii 122

przepis powinieneś znać Poniżej najprostszy sposób na przygotowanie pesto z bazylii z dużą ilością parmezanu i oliwy z oliwek. Pyszny dodatek do makaronu i kanapeczek na wieczorne spotkanie przy winie 10 min składniki: bazylia (ja daję całą bazylię z doniczki) oliwa z oliwek (na jedno drzewko około 4-5 łyżek) sól 1 ząbek czosnku 4 łyżeczki startego parmezanu wykonanie

Ania i Marcin gotują
Nobel dla papryki :) 130

twardej okładce,  decyzja była jednoznaczna - zamawiamy :) Oprócz świetnych przepisów książka zawiera też krótki przewodnik po lokalach gastronomicznych w Budapeszcie (wraz z ich adresami), cenne informacje na temat węgierskich win, porady jak używać sproszkowanej papryki oraz kiedy dodawać świeży, a kiedy suszony czosnek, a także wiele ciekawostek i anegdot dotyczących kuchni naszych bratanków. Czytając " Nobel dla papryki " dowiecie się

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
KROKIETY Z SEREM I PIECZARKAMI 188

ŚEDZIE Z CZOSNKIEM W OLIWIE BABECZKI MARCEPANOWE SAŁATKA Z POMARAŃCZY RYBA LUB KARP W SOSIE IMBIROWYM RYBA NA OSTRO RYŻOWE KULE ZE ŚLIWKAMI SZYBKA ROSYJSKA SAŁATKA GRZANIEC Z BIAŁEGO WINA KOŁACZ MAKOWY PIERNIK FIGOWY Z MARCEPANEM CIASTO Z MARCEPANEM DOMOWE CIASTKA ZE SKWAREK DROŻDŻÓWKI Z BAKALIAMI

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Krem z pieczonych buraków 122

Dzień dobry :) Dziś kolejna zupa krem tym razem z pieczonych buraków. Dzięki antocyjanom, które występują także w czerwonym winie - buraki mają właściwości lecznicze. Dzięki nim mamy znacznie większą odporność ,wolniej się starzejemy, zapobiegają także wystąpieniu nowotworów. Ja dziś mam dla Was porcje zdrowia w postaci zupy krem z pieczonych buraków. - 5 dużych buraków - ok. 500 ml bulionu warzywnego

dlaSmaQ
Pomarańcze kandyzowane 120

także bogatym źródłem błonnika, kwasu foliowego i potasu. Pomarańcze przeważnie spożywamy na surowo, ale mają szerokie zastosowanie kulinarne. Możemy je użyć do przygotowania soków, galaretek, deserów, dżemów, konfitur, win, nalewek, likierów. Są wspaniałym dodatkiem do różnego rodzaju mięs, a jako przyprawa sprawdzą się do ciast i ciasteczek. Oczywiście wykorzystamy nie tylko miąższ pomarańczy. Również skórka ze swoim wonnym aromatem

mojewypiekiinietylko
SPAGHETTI ala CARBONARA – kuchnia włoska / najlepsze! 159

składniki proste , które przeważnie mamy pod ręką , tworzą wspaniałe danie , które zachwyci domowników! W wersji na romantyczną kolację można śmiało pokusić się o dodanie do niego białego wina – polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * makaron spaghetti – 300 g * wędzony boczek – ok. 100 g * śmietana 18% słodka – 200 ml * duże żółtko – 1 szt * czosnek – 2 ząbki

Ostra na Słodko