wino - 10075 przepisów (strona:441/672)

Uczciwa włoska kuchnia w Mercato Bar i Delikatesy - recenzja 103

delikatesy wybór jest oszałamiający. Wspaniałe makarony powstające przy użyciu specjalnych narzędzi z brązu zajmują całą półkę. Mozzarella z mleka bawolic podobno przylatuje specjalnie samolotem z okolic Neaopolu i Pulii. Wina, oliwy i octy basamiczne z Modeny zajmują cały regał pomiędzy częścią barową i restauracyjną. Wnętrze restauracji było bardzo widne. Ogromne okna przyozdobione napisami jak z włoskiej kafejki wpuszczały

Chilli Czosnek i Oliwa
Domowy serek 138

Początkowo miał powstać mascarpone, wyszedł bardzo kremowy serek idealny do smarowania. Może to wina śmietany, bo serek gotowałam o wiele dłużej niż podają przepisy w internecie i dodałam dużo więcej soku z cytryny. Były w nim wyczuwalne bardzo delikatne grudki. Tak czy inaczej taki domowy serek jest bardzo smaczny i z pewnością zrobię go jeszcze wiele razy. Z 400g

Wrzosowa Polana
Sałatka z czerwonym jajem 206

gramów bekonu lub pancetty sól do smaku  oliwa z oliwek Składniki na dressing: 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki stołowe musztardy Dijon 4 łyżki stołowe octu z białego wina 4 łyżki stołowe dobrej jakości oliwy z oliwek cukier do smaku Wykonanie: Jajka ugotuj na twardo, wystudź, następnie włóż do pojemnika z sokiem buraczanym tak, aby płyn pokrył

Garniec Magalie
Szampan z soku brzozy 224

kostek cukru. Przykryć naczynie organtyną. Pozostawić na 3 miesiące do sfermentowania. Gdy płyn się oczyści i przestanie fermentować, zlać do butelek, zakorkować i wstawić do piwnicy. We flaszkach będzie wino ponownie fermentować - nalane do szklaneczki musuje jak szampan. W zimnej piwnicy da się długi czas przechowywać" Myślę, że uda się w tym roku poprosić o sok moje brzozy

AZgotuj!
Przepiórki duszone w warzywach z nutą słodyczy ananasa 137

Jeżeli istnieje taka potrzeba dodatkowo solimy. Na koniec dodajemy natkę pietruszki. Dusimy do miękkości mięsa ( nie jest to zbyt długi proces ). I teraz tylko się delektujemy, najlepiej przy lampce wina. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments

Smaki Ewy
Żeberka w słodkiej marynacie 228

Składniki 0,5 kg żeberek w paskach 2 cebule marynata: 1/2 szklanki słodkiego czerwonego wina 1/2 łyżki miodu 1/2 łyżeczki mielonego kminku 4-5 ziaren jałowca ocet winny olej słodka i ostra … Czytaj dalej Żeberka w słodkiej marynacie

czarrna od kuchni
Ciasteczka sezamowo-owsiane bez mąki 166

Były bajgle ..zostało trochę uprażonego sezamu i postanowiłam jeszcze wykorzystać go do ciasteczek...przepis znalazłam  tutaj .Moje nie są takie  urocze i wyszły płaskie..ale to moja wina..za słabo ubiłam białka , a potem z pieczeniem też nie wyszło tak jak trzeba..ale mimo to pokazuję je Wam. 2 białka 2 łyżki brązowego cukru [ u mnie biały

Moje domowe kucharzenie
Kolorowa sałatka z komosy ryżowej (quinoa) z warzywami. 131

rzodkiewkę? Doprawiamy do smaku dodając oliwę z oliwek i sok z cytryny, a także sól i pieprz. Właściwie można tu dowolnie komponować składniki, coś na zasadzie sałatki na winie, czyli co się nawinie pod rękę. Prosta, smaczna, sycąca, a do tego całkiem fotogeniczna. Prawda? Pozostaje mi tylko życzyć Wam smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata No i jeszcze z mojego INSTAGRAMU

MODA NA BIO
kanapkowa pasta z suszonych pomidorów i oliwek 184

Ulubione w moim domu śródziemnomorskie klimaty:) Smaczna i aromatyczna pasta. Rewelacyjna do kanapek, zwłaszcza z dodatkiem różnych serów. Jako dodatek do krakersów, podanych z kieliszkiem wina jest po prostu świetna! Przepis zmodyfikowany ze starego numeru gazetki "Przyślij Przepis" składniki: 1/3 szkl suszonych pomidorów w oliwie 1/3 szkl czarnych oliwek bez pestek 100 g ziaren słonecznika 2 ząbki czosnku

6niebo
Zupa cebulowa zapiekana z parmezanem. 201

takiej wersji smakuje bardziej :) Zapraszam :) Składniki : 5 dużych cebul  3 łyżki masła  1 ząbek czosnku sól, pieprz do smaku 1/2 l bulionu z kurczaka 1 kieliszek białego wina 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 szklanka startego parmezanu 4 kromki chleba   Wykonanie : Cebulę obrać i pokroić w piórka, w rondlu rozpuścić masło dodać cebulę, sól, pieprz

Sama słodycz i szczypta chili
PIEROGI RUSKIE - tradycyjne i bezglutenowe. Prawdopodobnie... najlepsze. 180

odrobinę różni się od ciasta 'zwykłego' - mogą pojawiać się malutkie grudki, ale... uwierzcie nam, że smak i tak się obroni! :) W ekstremalnych warunkach robiłyśmy te bezglutenowe pierogi... butelką po winie. Za farsz robiły wtedy m. in owoce, więc zlepianie ich było jeszcze trudniejsze niż zwykle ale... WYSZŁY! I skoro do dziś je wspominamy tzn. że wykonane były wg "naszych

Wypisz Wymaluj
Sałatka ziemniaczana z filecikami anchois i zielonym winegretem 260

taka sama ilość posiekanych kaparów ‘jabłuszek’ 6 filecików anchois ½ pęczka grubego szczypioru sól do gotowania ZIELONY WINEGRET 150ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego /nie oliwy!/ 60ml octu z białego wina 2-3 średnie ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1/3 pęczka pietruszki (3-4 pełne łyżki posiekanej natki) 4 fileciki anchois 1 łyżeczka cukru

Karo in the Kitchen
Sałatka śledziowa z pieczonym burakiem 212

matias 3 ogórki konserwowe mała czerwona cebula 1 duży lub 2 małe czerwone buraki pół małego jabłka 3 łyżki  jogurtu naturalnego łyżeczka musztardy łyżka octu z białego wina łyżka soku z cytryny sól, pieprz do smaku Filety śledziowe moczymy w wodzie 2-3 godziny.  Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiową i  pieczemy w 200 stopniach

Czerwona Porzeczka
Sałatka z makaronem 520

kurczaka i można powiedzieć, że reszta to czysta improwizacja. Miałam resztki makaronu, kawałki podsmażonej piersi z kurczaka i trzeba było coś do tego dołożyć. Jednym słowem wyszła sałatka " na winie", czy li to, co miałam pod ręką i uważałam ,że dobrze się skomponuje. Powstała pyszna sałatka, która zniknęła w mgnieniu oka podczas sobotniej kolacji. Sos jogurtowo - majonezowy z odrobiną

W kuchennym oknie Ewy
Sos z szynką i winem do pizzy 109

zapomniała bym sosu wychodzi dość sporo, więc można zmniejszyć składniki o połowę mi starczył na 3 pizze i jeszcze trochę zostało. Składniki  100 g szynki 100 ml białego wina 1 mała puszka pomidorów (można dodać 3/4 i jedną łyżkę koncentratu pomidorowego wówczs sos wyjdzie ostrzejszy) 100 ml gęstej śmietany 70 g cebuli 50 ml oleju 1/2 pęczka szczypiorku

Piekielna Kuchnia Pati