wino - 10075 przepisów (strona:438/672)

Uwaga, spoiler! Czyli ostatnio przesłuchałam książkę 101

części przez głowę przechodziły mi różne scenariusze: najpierw, że to nie Nick, później (gdy okazało się, że ma kochankę), że to może jednak on. Później znów zwątpiłam w jego winę, i nawet pomyślałam, że Amy porwała się sama, żeby dać mu nauczkę. Ani jednak razu nie zwątpiłam w prawdziwość Amy z pamiętnika; gdy okazało się, że to tylko gra, szczęka(...)piszę (niestety). Po książkę - mimo wszystko - zdecydowanie warto sięgnąć. Świetny kryminał, a do tego studium wyjątkowo nietypowego małżeństwa. Bo kto to słyszał, żeby żona fingowała swoją śmierć, a winę za nią zrzucała na męża...? Teraz już tylko pozostaje mi obejrzenie filmu i sprawdzenie, co z książką zrobił David Fincher... Zaginiona dziewczyna Gillian Flynn Burda Publishing Polska 2013 Czyta: Zbigniew Dziduch

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kolacja degustacyjna w Fokim. 108

czekoladowym słonym karmelem. Banan, czekolada, karmel… To mówi samo za siebie. Po deserach, postanowiliśmy jeszcze trochę zaszaleć i spróbować tutejszych drinków. Jako, że smakoszem alkoholowym nie jestem (pijam wino dwa razy do roku) to nie będę się zbytnio rozpisywać, bo na pewno inni zrobią to lepiej. Napiszę tylko, że najbardziej efektownym drinkiem jest Smokefashioned (29,70zł). Smakowo

Fill The Bowl
Bezy z bitą śmietaną i owocami (gluten-free) 193

owocami. Pyszności <3 Zapraszam do przygotowań!   Składniki na 7-8 bezików: 4 białka z dużych jaj szczypta soli 250 g drobnego cukru 1 łyżeczka octu z białego wina 2 czubate łyżeczki mąki kukurydzianej Dodatkowo: 200 g schłodzonej śmietany 36% 1-2 łyżki cukru pudru ulubione owoce CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN +studzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Białka ubijamy

My Culinary Art
Smaki Kuchni Włoskiej - moja encyklopedia o kuchni włoskiej 108

przepis na niego, kurcze aż w głowie mi się zakręciło, tak wiele rodzajów, tyle nazw. Dodatkowo informacje co znaczą same nazwy. Rodzaje mięsa, serów, oliwy, ziół, warzyw, owoców, kawy, wina i wiele innych. Wszystko opisane szczegółowo i dość rzetelnie. Mimo, że o tej kuchni jakąś wiedzę posiadałam, z albumu dowiedziałam się tak wiele, czego nie zdołałabym wyszperać w sieci

Blondynka Gotuje
Orzeźwiająca sałatka ze szpinakiem i pomarańczami / Spinach and orange salad 246

duża pomarańcza, obrana i podzielona na fileciki bez błonek 2 łyżki orzeszków piniowych, uprażonych na suchej patelni Składniki na dressing: 2 łyżki soku pomarańczowego 2 łyżki octu z białego wina 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki miodu 1 łyżka posiekanej kolendry 2 łyżeczki musztardy sól i pieprz do smaku Przygotowanie: W dużej misce wymieszaj sałatę, szpinak, cebulę, pomarańcze

karmelowy
Mozzarella smażona 93

Bardzo prosta przekąska, idealny dodatek do piwa, wina... przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Przygotowuje się ją na bieżąco, gdyż najlepsza jest ciepła. Kulki mozzarelli, jajka (na 300 g kulek mozzarelli 1 jajko) bułka tarta, olej do głębokiego smażenia (u mnie ryżowy), mąka do oprószenia Kulki mozzarelli odsączyć, oprószyć mąką, obtoczyć w rozmąconym jajku a następnie w bułce tartej. Smażyć

królestwo garów
Sałatka caprese-przepis miesiąca 185

miesiąca zapraszam Was na przepis miesiąca, którego tematem jest włoska kuchnia. Sądzę, że wiele z Was zna słynne dania kuchni włoskiej jak biscotti , ragu , mule w białym winie , puttanesca czy gnocchi . Co jeszcze…czekam na Wasze propozycje! Sałatka caprese Składniki: 2 porcje 1 duży dojrzały pomidor, u mnie malinowy 1 kulka mozzarella, około 130 g 1 łyżka dobrej

codojedzenia
Kaczka w sosie jabłkowym „teriyaki” 95

piersi kaczki sos teriyaki: 100 ml sosu sojowego, 400 ml soku jabłkowego, 300 ml kwasu chlebowego, 50 ml miodu spadziowego, 200 ml białego wytrawnego wina, 100 ml soku z cytryny, 50 ml cukru, olej do smażenia (ryżowy) Wszystkie składniki sosu wlać do garnka i gotować, aż będzie gęsty. Uważać aby nie przypalić!! Z piersi zdjąć skórę, pokroić w ukośne

królestwo garów
Karkówka marynowana w papryce i cebuli 178

chilli i cebulką. Karkówka przygotowana w poniższy sposób będzie lekko ostra i  wyrazista w smaku. Jeżeli lubicie delikatniejsze smaki to zachęcam do przyrządzenia  karkówki marynowanej w czerwonym winie .  Składniki: 1 kg karkówki 1 duża czerwona papryka 1 papryczka chilli 1 duża cebula sól, pieprz papryka ostra papryka słodka 2 liście laurowe cząber tymianek oliwa z oliwek

Ugotować
Łatwy kurczak po indyjsku 442

startego na tarce 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka pieprzu cayenne 2 łyżki przyprawy curry 1 gwiazdka anyżu 2 goździki 2 łyżki octu z białego wina  100 g przecieru pomidorowego z kartonu 1 puszka krojonych pomidorów 1 kostka rosołowa 100 ml śmietanki 30% świeża kolendra sól Do podania: ryż basmati * CZAS PRZYGOTOWANIA

My Culinary Art
SOUVLAKI Z INDYKA 197

temperatury grilla należy sprawdzić przed spożyciem, aby mięso w całości się upiekło. Oczywiste jest to, że do dopełnieniem takiego posiłku jest pita i tzatziki lub grillowane warzywa. Dobre greckie wino dodatkowo podkreśli walory smakowe. Smacznego ! Artykuł SOUVLAKI Z INDYKA pochodzi z serwisu MARKOWYSMAK.COM

Markowy smak
Karkówka z grilla – najlepsza marynata 206

zamarynowanie (najlepiej całą noc), a po trzecie – marynata musi być prawidłowo przygotowana. Dobra marynata na karkówkę z grilla powinna zawierać kwas (np. sok z cytrusów, ocet lub wino) – który zmiękcza mięso, tłuszcz (np. olej lub oliwę) – który zakonserwuje mięso i sprawi, że smaki przejdą sobą nawzajem oraz przyprawy – które, nadadzą smaku. Słodkie dodatki (np. keczup

Poezja smaku
Niezwykłe właściwości zwykłej herbaty 120

tych dobroczynnych substancji;  • olejki eteryczne, które nadają herbacie niepowtarzalnego aromatu. Co ciekawe, w dwóch filiżankach czarnej herbaty jest tyle samo przeciwutleniaczy co w jednej szklance czerwonego wina, siedmiu soku pomarańczowego i 20 szklankach soku jabłkowego.  Bogactwo zdrowia Herbata ze względu na swój skład chemiczny korzystnie oddziałuje na organizm:  wykazuje działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne

Ukojenie Podniebienia
Recenzja książki "Sekrety francuskiej kuchareczki" Marie-Morgane Le Moel 118

Poniżej prezentuje Wam zdjęcia Bouf Bourguignon przygotowanego na podstawie przepisu z książki. Bardzo żałuje, że nie mogę Wam wysłać zapachu tej potrawy… delikatny aromat mięsa wraz z nuta czerwonego wina i delikatnym wątkiem ziół, a smak? Smak jeszcze lepszy niż zapach! Ponadto przygotowanie jest banalnie proste. Jeśli powyższy opis nie przekonał Was do książki, to na pewno powinny

Kolizje Smaków
Grecka sałatka z bobem z puszki 144

szalotka 6-7 gałązek szczypioru 3-4 gałązki bazylii ½ dużego pęczka natki pietruszki 10 czarnych oliwek 50g sera feta do posypania GRECKI WINEGRET 3 łyżki octu z czerwonego wina 2 łyżki soku z cytryny 2 średnie ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki oleju słonecznikowego 1 łyżeczka suszonego majeranku sól pieprz

Karo in the Kitchen