wino - 10075 przepisów (strona:430/672)

DESERY Z ALKOHOLEM – JAK PRZYGOTOWAĆ JE WŁAŚCIWIE? 183

Desery z alkoholem to smakołyki, na widok których robimy się głodni. Zanim się za nie zabierzemy, warto wiedzieć, jak przygotować je we właściwy sposób. Artykuł DESERY

COOKMAGAZINE
Świąteczna polędwiczka nadziewana quinoą, borowikami i wędzoną śliwką 135

szalotką. Oczywiście nie byłabym sobą gdyby bazy nadzienia nie stanowiła quinoa, tym razem czarna, w moim odczuciu najbardziej świąteczna. Pieczeń podałam w towarzystwie kluseczek śląskich i sosu na winie z czarnej porzeczki i wędzonej śliwki z dodatkiem miodu. Smacznego! Składniki: polędwica wieprzowa około 400 - 500 gram 5 - 6 łyżek ugotowanej czarnej quinoy 1 garść suszonych borowików 1 szalotka

Quinoa Raz!
ciasto makowe z wiśniami i śliwkami 135

Ciasto makowe choć proste było tak smaczne, że zanim zdążyło wystygnąć to połowa blaszki była już zjedzona.  A jako dodatek do ciasta czy deseru polecam Monte Santi- wspaniałe wino o świeżym, owocowym bukiecie.  *foremka 25*34 cm Składniki: 250 g masy makowej 250 g mąki pszennej 1 szklanka cukru 150 g masła 3 jajka skórka z cytryny

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Stek z jelenia marynowany w białym winie, rozmarynie i czerwonej porzeczce 87

miejsce na moim stole. Najczęściej preferuje steki, które nie są marynowane, żeby lepiej czuć smak mięsa, ale odpowiednia marynata potrafi ten smak wzmocnić i uzupełnić. W tym przypadku białe wino, rozmaryn i czerwona porzeczka doskonale spełniają to zadanie ;) Uwaga: stek powinien się marynować dobę, ale jeśli wam się spieszy to 30 minut wystarczy jako minimum

Milion Smaków
Jak film na noc, to tylko thriller 121

dochodzi do momentu, że David zamyka drzwi domu od wewnątrz wiem że, ciężko będzie wymigać się od tej kolacji. Coherence to zaproszenie innego typu. Kolacja starych przyjaciół, wspominanie przy winie połączone z oglądaniem rzadkiego zjawiska astronomicznego. I nieustannym pytaniem jak dobrze znasz swoich znajomych i samego siebie. Film pozwala znaleźć się w rzadkiej sytuacji (przynajmniej dla thriller

Pink Envelope
Pieczone ziemniaczki z jajkiem 220

będziemy uwielbiać pieczone ziemniaczki 🙂 Jakie wspomnienia wywołuje w Was myśl o ziemniakach pieczonych w ognisku? Zapewne jakiś ciepły, letni wieczór, wokół zielono i pełno komarów, a na niebie gwiazdy..Wino chłodzone w jeziorze, niezbyt dobrze nastrojona gitara i śpiewy do białego rana.. Ech, rozmarzyłam się.. Co prawda nie zdecydowałam się na to, by rozpalić […] Artykuł Pieczone

Wiszniówka
Mini lazanie 107

Coś niewielkiego, coś chrupiącego i coś do wina…i wtedy dopiero wieczór się zaczyna 🙂     Lazania to danie niby “oklepane”, a jednak podane w taki sposób nabiera innego charakteru, a nawet smaku. Dlaczego? Ponieważ taka roladka lazanii posiada koronę chrupiącego, pieczonego makaronu, która okala miękkie, soczyste nadzienie. Chrupiesz i wiesz, że żyjesz. Ciesz się, […] Artykuł Mini

Wiszniówka
Nuggetsy szpinakowo-orzechowe, czyli zdrowy fast food 129

dziś hasło „zdrowe jedzenie” wywołuje na twarzach wielu osób niechętny grymas. „Zdrowe” wydaje się być automatycznie niesmaczne, a przy tym niezbyt sycące. Co takiego się wydarzyło? Może to wina słynnych „schabowych” sojowych, jednych z pierwszych produktów na półkach ze zdrową żywnością […] Artykuł Nuggetsy szpinakowo-orzechowe, czyli zdrowy fast food pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
Sałatka z chleba i pomidorów. Panzanella. 194

czym na pewno nam opowie! :) Składniki: 1/2 kg jednodniowego chleba w stylu włoskim 1 kg bardzo dojrzałych pomidorów 1/2 czerwonej cebuli 2 łyżki oliwy 2 łyżki octu z czerwonego wina 1 opakowanie ricotty garść liści bazylii sól i pieprz Wykonanie: Chleb pokroić (lub porwać) w około 2,5 cm kostkę, ułożyć na blasze w jednej warstwie i wsadzić

zadanie-gotowanie
Biskwity z bitą śmietaną i owocami 192

zakończonego ozdobną końcówką i nadziewamy śmietanką omleciki. Na bitą śmietanę kładziemy borówki i poziomki. Oprószamy przed podaniem obficie cukrem pudrem. Dzisiejsze Biskwity to moja propozycja słodkiego dodatku do słodkiego wina Monte Santi Original. Smacznego! The post Biskwity z bitą śmietaną i owocami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rukola z mozzarellą i grzankami 121

Jedna z sałatek, którą zajadałam się podczas urlopu w Gdyni. Pyszna, lekka, ale idealna by się najeść. Szczególnie polecam na kolację, z kieliszkiem białego wina! Składniki : * spora garść rukoli * kilka czarnych oliwek * 2 pomidory malinowe * mała czerwona cebula * kulka mozzarelli * garść pszennych grzanek * kilka łyżek mieszanki ziaren do sałatek   * sól, pieprz * łyżka oliwy z oliwek * łyżka soku

Magiczne Życie Marty
ciasto mleczne z porzeczkową galaretką 191

drugi dzień po upieczeniu a najlepiej je kroić nożem rozgrzanym w gorącej wodzie. Na pewno zasmakuje osobom lubiącym mleko w proszku.  A jako dodatek polecam delikatne różowe wino Monte Santi. Będzie doskonałym dopełnieniem słodkiego deseru.  *foremka 23)28 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka  1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
KOMPOT Z WIŚNI RODZINNY PRZEPIS 111

kiedy szaruga będzie za oknem , a na stół wpłyną pełne półmiski mięsiwa i wszelakiego rozgrzewającego jadła będzie wtedy jak znalazł :). Przepis prosty i Smakowity. Można też dolač wina lub innego , mocniejszego alkoholu i będziemy mieli mocnego grzańca...na rozgrzewkę.Zapraszam. 3 kg.wisni 1 kg.cukru 1 duży cukier waniliowy z prawdziwą wanilią 5 litrów wody po 2 goździki

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
ARBUZOWA ROZKOSZ Z SZAMPANEM I IMBIREM 166

wszelkich ,lekkich i zimnych drinków.Postaram się częściej   robić  takie ciekawe kompozycje smakowe.Mam nadzieję,że i ten przepis Wam się spodoba.   1 duży arbuz 200ml.szampana lub wina musującego 30dag.truskawek 1 limonka+starta skórka  2 łyżki soku malinowego kawałek startego imbiru 1/3 szkl.cukru trzcinowego ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Arbuza oczyszczamy z pestek . Truskawki i arbuz  miksujemy z cukrem trzcinowym

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kolacja na powitanie lata – Twój Kucharz, Kraków 163

trafiłam na moje ukochany sery z Wańczykówki, ale też poznałam cydr lodowy i tu się zakochałam od pierwszego łyka. Boski!   Do każdego z dań było inne specjalnie dopasowane wino, wszystko pięknie grało.  A tu jeszcze jedno zdjęcie wprost z kuchni: Panowie dziękuję za pyszny wieczór !    Większość zdjęć w tym wpisie dzięki Agnieszce z bloga zwidelcem.pl

Kuchnia na wzgórzu